Košarka

Povratek Samoroga: Dončić s 34 točkami 'pozdravil' Porzingisa

Charlotte, New York, Detroit, Oklahoma City, 14. 01. 2021 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Luka Dončić je postavil osebni rekord in s kar štirimi blokadami ter 34 točkami, 13 skoki in devetimi podajami izdatno pomagal Dallas Mavericksom, ki so se na gostovanju pri Charlotte Hornetsih ekipi Michaela Jordana maščevali za poraz na začetku sezone (104:93).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tekmo med ekipama Phoenix Suns in Atlanta Hawks, ki bi morala biti na sporedu ponoči, so nekaj ur pred začetkom odpovedali. Gostitelji iz Arizone zaradi okužb z virusom in tesnih stikov namreč niso imeli na voljo niti osmerice košarkarjev, kar je minimalno nujno število za tekmo, poročajo agencije. Odpoved tekme je v skladu z varnostnim in zdravstvenim protokolom lige, odgovorni pa so že napovedali, da bodo v prihodnjih dneh govorili o spremembi protokola in morebitnih dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb. Že prej je postalo jasno, da ne bo na sporedu niti tekem Washington Wizards ‒ Utah Jazz in Boston Celtics ‒ Orlando Magic.

Če je večer v ligi NBA zaznamoval nastanek (morda) sanjskega tria v Brooklynu, kamor se je v odmevni menjavi igralcev iz vrst Houston Rocketsov preselil James Harden, je bilo v Charlottu vse v znamenju že znanega tandema, ki pa je skupaj zaigral prvič po dolgem premoru. Kristaps Porzingis se je vrnil v postavo Dallas Mavericksov in po težji poškodbi kolena v sredo zvečer k zmagi nad Charlotte Hornetsi prispeval 16 točk. A tudi latvijskemu "Samorogu" ni uspelo zasenčiti Luke Dončića, ki je 34 točkam, 13 skokom in devetim podajam dodal za svojo NBA-kariero rekordne štiri blokade.

"Ko sta oba fanta tam zunaj ob istem času, to za nas spremeni vse," je dejal trener Dallasa Rick Carlisle, za katerega je bil obračun nekaj posebnega, saj je šele kot 16. trener v zgodovini NBA zbral okroglih 800 zmag. "To sta fanta, ki lahko igrata pod košem, navzven pa lahko širita igro. 800 tekem? Imam srečo, da imamo dobre lastnike in izjemne igralce. Privilegij pa je že to, da si eden od 30 trenerjev v tej izvrstni ligi," je nadaljeval Carlisle.

"Dončić ima vse možnosti, da postane eden najboljših košarkarjev vseh časov. Pri tem ne mislim zgolj za njegove veščine in statistiko, s katero lahko postreže, ampak tudi za njegovo držo na parketu ter vodstvene sposobnosti," je še dodal legendarni trener Dallasa.

Želel je biti agresiven
Tim Hardaway Jr. je za Mavse, ki so zdaj povezali že štiri zmage po ravno toliko porazih na uvodnih šestih tekmah, dosegel 18 točk. Pri ekipi, katere lastnik je Dončićev "opremljevalec" Michael Jordan, je Terry Rozier prav tako zbral 18 točk ob prekinitvi njihovega lastnega niza štirih zmag. Sršeni so iz igre metali 38-odstotno, Porzingis pa je nastopil prvič po oktobrski operaciji kolena.

"Poskušal sem storiti čim več, kolikor sem lahko, v minutah, ki sem jih dobil," je dejal Porzingis, ki je v 21 minutah iz igre metal 6/16 (4/9 za tri) ter zbral štiri skoke. "Včasih ne sprejmeš najboljših odločitev, ko res želiš biti agresiven. A v redu je. To je del tega. Želel sem biti agresiven, ko sem bil v igri."

Statistika Luka Dončića na tekmi Charlotte Hornets - Dallas Mavericks.
Statistika Luka Dončića na tekmi Charlotte Hornets - Dallas Mavericks. FOTO: Sofascore.com

Dončić: Za prvo tekmo je bilo to izjemno
Pohvalil ga je tudi Dončić, ki je ocenil, da je glede na to, da je šlo za prvo tekmo po daljšem premoru zaradi poškodbe, latvijski zvezdnik odigral "izjemno" partijo.

"Je izjemen igralec. Vrniti se mora v ritem, a mislim, da je bilo to za prvo tekmo izjemno," je ocenil ljubljanski as, ki je v drugem polčasu kar nekajkrat izgubil živce zaradi sodniških odločitev (ali pomanjkanja teh). Po še eni nedosojeni osebni napaki se je kot blisk vrnil v obrambo in blokiral met Gordonu Haywardu, si priboril žogo in v eni najlepših akcij tekme za "alley-oop" zaposlil Josha Greena. V zaključku tretje četrtine si je izmenjal tudi nekaj ostrih besed s Calebom Martinom, sodniki pa so tehnično napako prisodili le zadnjemu.

Dončić vedno boljši, Lakersi ne popuščajo
Dallas se je Sršenom oddolžil za poraz na silvestrovo. Toda od takrat se je krivulja forme Teksašanov precej dvignila, velik delež pri tem pa ima prav slovenski zvezdnik košarke, ki je prav tako precej dvignil raven forme. Na tokratnem obračunu je že v prvi četrtini prevzel odgovornost in prispeval enajst točk za visoko vodstvo svojega moštva (32:16). Prednosti nato košarkarji Dallasa niso več izpustili iz rok. Dončić se je ustavil pri 34 točkah, iz igre je zadel 14 od 25 metov, od tega pet od devetih za tri točke. Ob štirih blokadah je ukradel še dve žogi.

Mavericksi so se s tem prebili na šesto mesto zahodne konference, na kateri po novi, že deseti zmagi to sezono vodijo Los Angeles Lakersi, ki so tokrat zanesljivo opravili z ekipo Oklahoma City Thunder s 128:99. Ob tem je bil spet najboljši strelec LeBron James, ki je v vsega 27 minutah dosegel 26 točk, dodal pa še šest skokov in sedem podaj. Tudi Jezerniki so dosegli četrto zmago zapovrstjo in so na lestvici dve zmagi pred mestnimi tekmeci Clippersi.

Dončić je v Charlottu tako ustavil Devonteja Grahama za eno svojih kar štirih blokad.
Dončić je v Charlottu tako ustavil Devonteja Grahama za eno svojih kar štirih blokad. FOTO: AP

Pelikani brez Williamsona, trojni dvojček Antetokounmpa, Brooklynu še brez Hardna in Irvinga bitka za New York
Tudi slednji so ponoči slavili, in sicer proti New Orleans Pelicansom s 111:106. Pri poražencih je zaradi protokolov lige za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom manjkal Zion Williamson. To sta s pridom izkoristila predvsem Kawhi Leonard in Paul George, ki sta skupaj dosegla 55 od 111 točk moštva. Eno več je dosegel Leonard. Pri gostih je bil najbolj učinkovit Nickeil Alexander-Walker s 37 točkami. Na krilih trojnega dvojčka Giannisa Antetokounmpa (22 točk, 10 skokov, 10 podaj) je do osme zmage to sezono prišel Milwaukee. Bucksi (8-4) so v gosteh ugnali Detroit Pistonse s 110:101 in na Vzhodu zaostajajo le še za Boston Celticsi (7-3). 

Damian Lillard in C. J. McCollum sta skupaj za zmago nad Sacramento Kingsi dosegla kar 68 točk in 23 podaj ter postala prvi dvojec Blazersov po Clydu Drexlerju in Terryju Porterju z vsaj 25 točkami in 10 podajami na eni tekmi:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi odmevne selitve igralcev s Hardnom na čelu je bilo še toliko več pogledov uprtih tudi v newyorški obračun ekip New York Knicks in Brooklyn Nets. Gostujoči Netsi so v Madison Square Gardnu slavili s 116:109. Kevin Durant je brez pomoči zvezdniških soigralcev Hardna in Kyrieja Irvinga dosegel 26 točk za sedmo zmago, medtem ko so po nepričakovano spodbudnem začetku sezone Knicksi še sedmič izgubili in bodo poleg že pregovorno slabih predstav na parketu očitno še dolgo živeli močno v senci brooklynskih rivalov.

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Charlotte Hornets ‒ Dallas Mavericks 93:104
(Luka Dončić 34 točk, 13 skokov, 9 podaj, 4 blokade, 2 ukradeni in 2 izgubljeni žogi v 35 minutah.)

Detroit Pistons ‒ Milwaukee Bucks 101:110
New York Knicks ‒ Brooklyn Nets 109:116
Minnesota Timberwolves ‒ Memphis Grizzlies 107:118
Oklahoma City Thunder ‒ Los Angeles Lakers 99:128
Los Angeles Clippers ‒ New Orleans Pelicans 111:106
Sacramento Kings ‒ Portland Trail Blazers 126:132

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igor1
14. 01. 2021 12.15
-1
riss
14. 01. 2021 10.44
+7
Gledam vse tekme. Ja super, ni kaj. Ta tekma je bila po LAC še najbolj na izi. Škoda samo, da imajo na klopi kar nekaj asistentov, pa nobeden ne gleda statistike in bi ga na to opozorili, pa bi stisnil še tisto podajo do trojnega dvojčka. Sem pa pomislil, da se ja zaradi tega vrnil v igro. Luka samo tako naprej, Porzingis je enih 2x že malo klecnil in je vprašanje koliko bo zdržal, saj ni nobene sezone zaključil na terenu. Mu pa privoščim, ker še ob enemu pravemu zvezdniku, centru pod košem, dobijo sanjsko prvo peterko, v katero vsekakor sodi tudi Hardaway, no za petega bo pa kandidiralo več igralcev, saj jih je kar nekaj na približno istem nivoju. GO Luka GO, do MVP že te sezone, s pravim močnim centrom bi bila pa omejitev mogoče samo nebo. Nisem pa spremenil popolnoma stališča, da se lahko zgodi poraz kadarkoli in s komerkoli, saj se igra po sistemu run an gun.
Smalcat
14. 01. 2021 11.03
+3
Zelo dober komentar riss. Čeprav meni osebno so te statistike ko zmanjka samo ena podaja do trojnega dvojčka še bolj pri srcu, ker se vidi da Luki statistika zares manj pomeni od igre in zmage. In to je nekaj kar pri NBA manjka in je v mojih očeh samo plus.
pako-san
14. 01. 2021 14.43
-1
Tu ti pa ne dam prav. Vidi se x krat da Luka igra za statistiko (tudi).
Nocturne
14. 01. 2021 18.00
+2
Se strinjam. Kadar je tekma odločena se Luka redkokdaj vrne v igro, čeprav je blizu trojnemu dvojčku. Tokrat je bila nesreča, da je del klopi, ki se najbolj identificira z vizijo Mavericksom in Luko kot absolutnim PG-jem obtičal v hotelu v Denverju zaradi Covid protokola. Je bilo kar nekaj teh v 4. četrtini začasnih rezerv, ki nimajo šans, da se obdržijo v ekipi po trade deadlinu pred letošnjimi playoffi. Iz tega vzvzamem rookika Greena. Sem mislil, da si domišljam, ko sem se spraševal zakaj ob izvajanju ne podajo Dončiću kot je igra potekala prve 3 četrtine.
mamuvamspalim
14. 01. 2021 10.33
-5
bravo luka, še par let takole pa boš že med boljšimi v ligi NBA
Denis Zemljič
14. 01. 2021 10.12
+3
Luka je enostavno v top formi, ampak ne razumem te logike... Pred tekmo so vsi testirani glede te popularne bolezni ki je med nami.... Igralci na igrišču brez mask kar je seveda normalno, ampak zakaj soigralci na klopi z maskami in pred praznimi tribunami?!?! Ni mi jasno, ker to kar se danes dogaja med vsemi nami ni več človeško!!! Tukaj vidimo, kakšno moč in oblast nad nami in ne ljudstvo.... Žalostno!
Ježešna
14. 01. 2021 13.32
-1
Na tole ti pa težko odgovorim. Vlada stari, vlada..
Nocturne
14. 01. 2021 18.17
uporabnica portala
14. 01. 2021 09.11
+8
Super, odlična, vesela novica!👍
titomeni
14. 01. 2021 08.53
Ni bilo prenosa?
Nocturne
14. 01. 2021 17.52
Ježešna
14. 01. 2021 08.16
+7
yea donald dončič, samo tako jako.
hom
14. 01. 2021 08.00
+13
Lektor Jure T.
14. 01. 2021 08.00
+16
Bravo Luka! Še par kilc pa bo top!