Košarka

Sekulić: Luka je prišel, da reprezentanco odpelje na OI

Ljubljana, 19. 06. 2021 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., I.K.
Komentarji
26

Bolj kot rezultat prijateljske tekme Slovenija – Hrvaška je bil za obiskovalce Stožic tokrat v ospredju nastop Luke Dončića. Član prve peterke lige NBA iz Dallas Mavericks je znova poskrbel za nove zgodovinske mejnike. Poleg tega, da je v Stožice privabil 8000 gledalcev, kar je v Sloveniji največje število obiskovalcev v zaprtem prostoru po izbruhu pandemije covida-19, je prvič po 2017 na košarkarski tekmi "prisilil" organizatorje, da so odprli tudi zgornje tribune dvorane. Nazadnje so bile te na košarkarskem dogodku zasedene, ko je Dončić igral svojo prvo tekmo v državnem dresu v Ljubljani proti Hrvaški pred EuroBasketom 2017.

Več videovsebin
  • Pogovor z Edom Murićem
    03:29
    Pogovor z Edom Murićem
  • Pogovor z Aleksandrom Sekulićem
    07:27
    Pogovor z Aleksandrom Sekulićem
  • Pogovor s Klemnom Prepeličem
    05:15
    Pogovor s Klemnom Prepeličem
Luka Dončić je bil blizu trojnemu dvojčku. Navdušuje 17 asistenc na kontu ...
Luka Dončić je bil blizu trojnemu dvojčku. Navdušuje 17 asistenc na kontu ... FOTO: Damjan Žibert

Športni navdušenci so domačo premiero slovenske moške košarkarske reprezentance nestrpno pričakovali. 

Za Slovenijo sta bili to edini pripravljalni tekmi pred odhodom v Kaunas, kjer se bo od 29. junija do 4. julija v družbi s Poljsko, Angolo, Južno Korejo, Venezuelo in Litvo potegovala za nastop na igrah v Tokiu. Tja vodi le prvo mesto, kar pomeni, da mora zmagovalec najverjetneje dobiti obe tekmi v skupini (Poljska, Angola), polfinale ter na koncu še finale.

Skladno z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi so lepo napolnili tribune stoženske dvorane in z glasnim aplavzom pozdravili uspešne poteze izbrancev selektorja Aleksandra Sekulića. Dres Slovenije je prvič po 17. septembru 2017 oblekel Luka Dončić, nasploh prvič je z novimi reprezentančnimi soigralci zaigral Mike Tobey, moštvu pa se je v četrtek priključil še Gregor Hrovat. Slovenija pa je pred tekmo žal ostala brez Jurija Macure. Visoki in obetavni center si je namreč na treningu pred tekmo na Reki poškodoval tetivo na desnem kolenu. Tako do turnirja v Kaunasu ne bo pripravljen za igro in je po dogovoru zapustil reprezentančne priprave. Selektor Aleksander Sekulić ima trenutno na voljo trinajst košarkarjev in vse je uvrstil v ekipo za tekmo s Hrvaško. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znan je tudi kapetan reprezentance, ta vloga je pripadla Edu Muriću. "Minilo je kar nekaj časa od zadnje tekme, ki smo jo odigrali pred takim številom publike. Priznam, da sem imel kurjo polt, in le upam lahko, da bo to zdaj postala stalnica. Tekma je pokazala, da moramo na nekaterih segmentih igre še delati, a glavno zame je, da smo vsi pokazali veliko volje in želje. V Kaunas gremo samo z enim ciljem in to je, da dobimo vse tekme in se uvrstimo na OI. Veseli me tudi predstava Mika Tobeyja, ki je pokazal, da je vsestranski igralec in da nam bo v veliko pomoč, kar se tiče Luke Dončića pa lahko povem samo to, da mi je v veliko čast igrati z najboljšim košarkarjem na svetu," je za uradno spletno stran po tekmi povedal Murić.

Mike Tobey je navdušil stoženski avditorij.
Mike Tobey je navdušil stoženski avditorij. FOTO: Damjan Žibert

Bolj kot rezultat je bil za obiskovalce Stožic tokrat v ospredju nastop Luke Dončića. Član prve peterke lige NBA iz Dallas Mavericks je znova poskrbel za nove zgodovinske mejnike. Poleg tega, da je v Stožice privabil 8000 gledalcev, kar je v Sloveniji največje število obiskovalcev v zaprtem prostoru po izbruhu pandemije covida-19, je prvič po 2017 na košarkarski tekmi prisilil organizatorje, da so odprli tudi zgornje tribune dvorane Stožice. Nazadnje so bile te na košarkarskem dogodku zasedene, ko je Luka Dončić igral svojo prvo tekmo v državnem dresu v Ljubljani proti Hrvaški pred EuroBasketom 2017. Njegova vloga na parketu se je na koncu izkazala za odločilno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav si je Slovenija že v prvi četrtini priigrala 16 točk naskoka (26:10), je odločitev o zmagovalcu po zaslugi izjemne predstave Maria Hezonje, člana Panathinaikosa (37 točk, 10 skokov), in bivšega člana Cedevite Olimpije Roka Lenija Ukića (23 točk) padla šele v zadnjih petih minutah. "Obe ekipi sta predstavili svoje napadalne vrline. Hrvaška je s Hezonjo na čelu odigrala fantastično tekmo, mi pa smo v odločilnih trenutkih pokazali svojo kakovost. Lahko smo zadovoljni z zmago, videli pa smo še precej pomanjkljivosti, na katerih bodo delali v prihodnjih dneh. Imamo še dovolj časa in prepričan sem, da bomo v Kaunas prišli optimalno pripravljeni. Veseli me, da je Mike Tobey pokazal svojo kakovost in dokazal, da je velik plus za slovensko reprezentanco. O Luki Dončiću ne bi izgubljal besed. On je fenomen in njegov edini cilj v reprezentanci je, da ekipo pripelje na olimpijske igre," je po zmagi povedal selektor Sekulić.

Rado Trifunović in Aleksandar Sekulić
Rado Trifunović in Aleksandar Sekulić FOTO: Damjan Žibert

Luka Dončić je v igro vstopil sredi zadnje četrtine, ko je bil rezultat izenačen, s člani začetne peterke Klemnom Prepeličem, Jako Blažičem, Edom Murićem ter Michaelom Tobeyjem pa je poskrbel, da so lahko gledalci že dobre tri minute pred koncem poskakovali na 'kdor ne skače, ni Slovenc' (88:79). Za Slovence je Luka Dončić zbral 10 točk, 17 podaj in 7 skokov, novi naturalizirani Američan Michael Tobey je dosegel 26 točk in 11 skokov (met 11:14, indeks 37), Prepelič pa je vknjižil 31 točk (trojke 6:8).

Pogled, po katerem so v zadnjem času hrepeneli vsi ljubitelji košarke ...
Pogled, po katerem so v zadnjem času hrepeneli vsi ljubitelji košarke ... FOTO: Damjan Žibert

Za Slovenijo sta bili to edini pripravljalni tekmi pred odhodom v Kaunas, kjer se bo od 29. junija do 4. julija v družbi s Poljsko, Angolo, Južno Korejo, Venezuelo in Litvo potegovala za nastop na igrah v Tokiu. Tja vodi le prvo mesto, kar pomeni, da mora zmagovalec najverjetneje dobiti obe tekmi v skupini (Poljska, Angola), polfinale ter na koncu še finale. Slovenci se za sklepni del priprav pred petkovim odhodom v Kaunas selijo na Bled. Moštvu se bosta v soboto kot zadnja pridružila še Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić. Selektor Sekulić bo s tem imel na voljo petnajsterico košarkarjev, izmed katerih bo določil ekipo za olimpijske kvalifikacije.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2062886
19. 06. 2021 21.34
Saj je bilo še dovolj kart in bi lahko sel v stozice.!!!
Levicarjikmeee
19. 06. 2021 14.23
+2
Hvala RTV da prenašata tekme... Aja ne
bububu123
19. 06. 2021 13.54
+9
rtv se plačuje pa ni prenosov nacionalne reprezentance... res sramota!!! kanal a so do zdaj imeli vse tekme, ko pa hoče človek gledat pa prodajo srbom!
RichPiana
19. 06. 2021 12.23
+5
Kje pa se da to gledat? Niti highlightsov nimate?
T5t
19. 06. 2021 12.28
+2
Sportklub je prenašal, je pa pri večini ponudnikov bil odstranjen iz TV sheme
Uporabnik1232681
19. 06. 2021 12.09
+6
Res je ne gledat ne moreš nič. Sramota za vse ki nam ne nudijo gledanja tistega kar želimo. Kje je zdej varuh konkurence. Isto je v nogometu ja sej je prenos samo komentarji in vse je pa en Velikkkk poden. Sramota.
dr21
19. 06. 2021 11.37
+1
Škoda ker vas ni več prišlo, ker nihče ni kontroliral kart.
Zelo123
19. 06. 2021 11.58
Čudno. V American Airlines centrih jih vedno kontrolirajo. Ko igra Dončič, pa so povsod občutno dražje. Tako je to u amerik, pri nas pa smo vedno nekaj ekstra.
riss
19. 06. 2021 11.04
+5
Gledam vse tekme Dončića v NBA. Včeraj nisem mogel v Stožice zaradi obveznosti. Ampak naše TV so žive katastrofe. "Javna" RTV SLO se ukvarja s kritiziranjem vsega, kar ni levo usmerjeno. POP TV/Kanal A se ukvarja s proti Janševsko politiko, namesto s športnimi prenosi in zabavnimi oddajami (teh nekaj je),..., Sportklub pa ne moreš niti doplačati ali kupiti paket, če nimaš določenega operaterja. Ta, ne vsem vidni športni kanal dobi ekskluzivno pravico prenosa tekme reprezentance. V današnjem času, lahko gledam vse tekme NBA, a ne moreš gledati reprezentance. SEM ZA UKINITEV RTV PRISPEVKA. Naj ga plačujejo politični privrženci povsod zavržene ideologije, v katerem poslanstvo je pravzaprav pristranska in ne javna TV. POP TV je privatni medij in naj se ukvarja s čimerkoli po naročilu lastnika. Skratka pri nas nič ne štima.
dr21
19. 06. 2021 11.35
+6
J Kvas
19. 06. 2021 12.56
+1
tolovajmataj
19. 06. 2021 13.31
+1
RISS- In zakaj nisi za ukinitev prispevkov iz proračuna za katoliško cerkev, pa plače duhovnikov, ...
tolovajmataj
19. 06. 2021 13.35
+0
Pa še to ideologioja je lahko sprevržena, kakor npr. Katoliška cerkev, islam ipd, nacizem, fašizem, janš...zem ne pa zavržena
INAZ
19. 06. 2021 10.20
+4
Dončiču včeraj ni ravno šlo, upajmo, da se bo razigral. Drugače pa, spet so namahali Hrvate👋👋👋
Pingven
19. 06. 2021 11.01
+13
Looneh
19. 06. 2021 10.06
+3
Organizacija katastrofa (c3 smo čakal ko buksli, ker niso znal vrat odpret o_0), cene hudo pretirane (dončič pač), sicer pa noro vzdušje po vsej tej korona kolobociji. Začel so kar malo v krču, dončiču met ni šel najbol, je pa za to odlično razigravu ostale. Za prijateljsko tekmo čisto solidna predstava. Škoda, ker ni bilo 100, ampak v končni fazi važn, da smo hrvate namahal :)
Zelo123
19. 06. 2021 09.58
+5
Ko bo zalaufau, ga ne bo mogoče ustaviti. Kjerkoli igra, polni koše in tudi dvorane. Tudi tokrat ne bo drugače, verjemite.
rbd1
19. 06. 2021 09.19
+7
Super vzdušje včeraj v dvorani. Fajn blo videt.
franci1972slo
19. 06. 2021 08.54
-36
Kaj točno ima ta Tobey s Slovenijo? Priznam da slabo spremljam dogajanje pri nas, ampak jaz se ne spomnim da bi tale kadarkoli igral pri nas? A ma kakega starša Slovenca al na podlagi česa je dobil državljanstvo?
procesoid
19. 06. 2021 09.27
+18
Zakaj komentiraš zadev, o katerih nimaš pojma? Pozanimaj se, zakaj je on igral, ne bo ti servisirano na pladnju...
Aljaz45
19. 06. 2021 08.42
-22
hrvati zelo oslabljeni.. manjka par igralcev iz nba.. bender, zubac, saric, bogdanovic.. z njimi mislm da ne bi imeli sans na nevtralnem terenu
Castrum
19. 06. 2021 08.58
+12
Ah dej Aljaž, kar neki. Brnder povprečen, Zubac tudi, Šarić je že par let slab in skoraj nič ne igra. Edino Babo je letos res v formi, ampak je samo šuter tako kot naš Prepelič.
Nimiuseen
19. 06. 2021 09.03
+9
Zanimivo, da si priseljenec iz hrvaške na socialki vzame nick Aljaz45.
procesoid
19. 06. 2021 09.31
+7
Ko bo Donke "ulaufan" in pripravljen, tudi ne bo samo 10 pik... pa tudi Bender takrat ne bo čez 30 pik. Šarič nič posebnega, pri sončkih igra postransko vlogo, Bogdanovič tudi nič posebnega, razen, kadar mu trojke letijo (si ga gledal 6. tekmo proti LAC?), Zubac redna stranka Donketa, Ko je slednji "ulaufan" sam natolče kroateke. Brez skrbi.
Žac
19. 06. 2021 09.43
+5
Ta Hrvaska trenutno nima nobene moznosti proti Sloveniji. Ce bi od 10 tekem mogoce zmagala eno bi bil to neverjeten uspeh.
jazzie12
19. 06. 2021 08.25
+22
Bravo Slovenija.