Košarka

Dončićev nekdanji trener: Je eden najpametnejših igralcev vseh časov

Dallas, 05. 01. 2023 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Luka Dončić na zadnjih šestih tekmah v ligi NBA ni niti enkrat dosegel manj kot 30 točk. Dvakrat je v tem času presegel mejo 50 točk, enkrat pa je ob zgodovinskih 21 skokih in 10 podajah dosegel neverjetnih 60 točk. Ta niz je ESPN-ovega novinarja Tima MacMahona prisilil, da v svoj podkast "Howdy Partners" povabil nekdanjega vodjo razvoja igralcev pri Dallas Mavericksih Mika Procopio, s katerim sta se pogovorila o napredku Luke od njegove prve sezone v ligi NBA in njegovem mestu med najboljšimi košarkarji vseh časov.

Znano je, da Tim MacMahon o Luki Dončiću trenutno piše knjigo, v svojem podkastu pa se z gosti redno pogovarja o Dallas Mavericksih in njihovem prvem zvezdniku. Nekdanji vodja razvoja igralcev pri Dallas Mavericksih Mike Procopio je z Luko Dončićem sodeloval prvo leto, ki ga je Slovenec preživel v ligi NBA. Takrat sta tesno sodelovala in Procopio je o Dončiću govoril z izbranimi besedami.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

"Takoj sem videl, da je nekdo, ki je strokovnjak za zmagovanje. Seveda nisem mogel predvideti, da bo tako dober, kot je danes. Vedno najde način, da zmaga, in le peščica igralcev v zgodovini lige NBA je ugotovila, kako celotno moštvo nositi na svojih ramenih in zmagovati. Larryju Birdu je to uspelo v njegovi prvi sezoni v ligi. Jason Kidd je New Jersey Netse z dna lige popeljal do dveh zaporednih finalnih nastopov," je glavno kakovost Dončića in izbrano druščino, v kateri se giblje slovenski košarkar, izpostavil Procopio.

Nato je Procopio izpostavil še eno od mnogih prednosti enega glavnih favoritov za osvojitev letošnjega naziva MVP:"Že na prvem treningu je bilo jasno, da je točno vedel, kdaj in kam podati svojim soigralcem. Obstala razlika med igralcem, ki dosega 30 ali 35 točk na tekmo v moštvu, ki je povprečno, in igralcem, ki vse svoje soigralce postavi v položaj, v katerem lahko maksimalno izkoristijo svoje sposobnosti. Daleč najboljši zmagovalec v ligi je, saj vsako moštvo, v katerem igra, izkoristi do popolnosti. Spektakularno ga je gledati, saj je ogromna razlika med igralcem, ki dosega dobro statistiko, in igralcem, ki je tako kot on popeljal Slovenijo do tekme za medaljo na olimpijskih igrah," je nadaljeval pohvale za igralca, ki letos v povprečju dosega 34 točk, 9 skokov in 9 podaj.

Gostitelj podkasta Tim MacMahon se je spomnil, da je lani skupaj z vsemi ostalimi športnimi novinarji ESPN-a napovedal, da bodo Mavsi v drugem krogu končnice izpadli proti Phoenix Sunsom. Kmalu po tem je govoril z Dončićem: "Takrat je Luka prvič samoiniciativno 'kramljal' z menoj. Veš, da Luka ne želi govoriti z mediji, on se želi šaliti s soigralci in trenerji. Hodil sem mimo njega, on pa je pred treningom s klopi metal na koš in me ustavil ter rekel: 'Hej, vidim, da si izbral Sunse'. Opravičil sem se mu, da sem izbral moštvo z daleč najboljšim razmerjem zmag in porazov v ligi, in on je zgolj rekel: 'Bomo videli'. Po zmagi (na odločilni sedmi tekmi serije) je stopil v sobo za intervjuje, pokazal name in dejal: 'Sem ti rekel.' Tako samozavesten je."

Luka Dončić je Dallas v lanski končnici lige NBA popeljal v finale zahodne konference. V povprečju je na 15 tekmah končnice dosegal 31,7 točke, 10 skokov in 6,4 podaje.
Luka Dončić je Dallas v lanski končnici lige NBA popeljal v finale zahodne konference. V povprečju je na 15 tekmah končnice dosegal 31,7 točke, 10 skokov in 6,4 podaje. FOTO: AP

V tem trenutku sta se sogovornika strinjala, da so predstave Slovenca v letošnji sezoni naravnost neverjetne, v zgodovinskem kontekstu pa Luka po mnenju Procopia ne zaostaja za mnogimi: "On je Terminator. Je eden najpametnejših igralcev vseh časov. Bird bi po mojem mnenju bil na prvem mestu, potem je tu tudi Magic Johnson, ampak Luka vedno najde rešitev, ker ga ne ustavi nič, kar vržeš v njegovo smer. Vedno bo igral s svojim tempom. Potreboval je samo določeno število minut na NBA tekmah in ugotovil je, kako igrati v ligi NBA. Po odhodu Kristapsa Porzingisa sem ugotovil, da enkrat ali dvakrat potrebuje 'brco v zadnjico', nato pa bo ugotovil, kaj mora storiti, in kmalu znova dominira."

Magic Johnson (levo) in Larry Bird (desno) sta po mnenju Mika Procopia edina igralca v zgodovini lige NBA, ki se po svoji inteligenci na košarkarskem parketu lahko primerjata z Luko Dončićem
Magic Johnson (levo) in Larry Bird (desno) sta po mnenju Mika Procopia edina igralca v zgodovini lige NBA, ki se po svoji inteligenci na košarkarskem parketu lahko primerjata z Luko Dončićem FOTO: AP

Na vprašanje MacMahona, ali Luka rad trenira, je bil odgovor trenerja, ki ga je spremljal eno leto, jasen in glasen "ne". Dodal je, da je na treningih motiviran le, ko so ti tekmovalni. "Enako sem slišal tudi za Jasona Kidda, ko je igral v Phoenixu. Ni rad treniral, ampak je ljubil tekmovanje. Če si mlad igralec, ki išče vzornika, je to Dončić. Njemu zmagovanje pomeni vse," je Procopio primerjavo za Dončića našel v njegovem sedanjem trenerju Kiddu. Nato sta se novinar in trener posvetila Dončićevim (redkim) slabostim. 

Odnos Luke Dončića s košarkarskimi sodniki je na trenutke milo rečeno neprijazen.
Odnos Luke Dončića s košarkarskimi sodniki je na trenutke milo rečeno neprijazen. FOTO: AP

Dve sta očitni, saj njegov odnos s sodniki ni najbolj prijateljski, s črte prostih metov pa je 74-odstotno uspešen ob kar 11 metih na tekmo. Dodala sta, da bi lahko bil bolj aktiven v redkih trenutkih, ko žoga ni v njegovi posesti, čeprav sta se strinjala, da za to potrebuje bolj kakovostne soigralce. Vsekakor je jasno, da je Slovenec v ligi NBA že pri 23 letih starosti dokazal, da v zgodovini tega športa ni veliko košarkarjev, ki lahko zagotovo trdijo, da so ali so bili boljši od njega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
06. 01. 2023 16.48
Tista tekma proti Sunsom, ko je Luka do polčasa nasul več točk kot vsa ekipa Sunsov skupaj! V dvorani so bili gledaclci začudeni, izrazi na obrazih žalostne lune... Slovenec utišal dvorano v ZDA.
Rožice so zacvetele
05. 01. 2023 20.26
+1
Dokazamo je, da do po IQ-ju košarkarji na 1. mestu....nogometaši pa na zadnjem.
Robi Plavcak
05. 01. 2023 20.32
-1
Zdaj pa še citiraj te tvoje težke dokaze, pa ti bom morda celo verjel.
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.21
+6
Betuul
05. 01. 2023 20.08
-7
Ampak luka 👋👏! A ste kaj zaplesali ob novem letu! En tak dunajski valček! 😳🤪
indigokid
05. 01. 2023 19.41
-8
eh ... zaradi takih in drugačnih nastavkov s strani staršev, agentov, morebitnih sponzorjev iz ozadja ima mladenič pač takšno košarkarsko pot ... že ta članek je temu dokaz ... na zadnjem evropskem prvenstvu bi po logiki tega članka moral dosegati okoli 80 pik na tekmo ... če Jason Kidd (ki sicer ni slab trener) reče ostalim v ekipi: "samo podajajte Luku," potem gre tu pač za tako taktiko in mali lahko blesti na nekih nepomembnih tekmah sredi NBA sezone ... ma, upam stavit, da ne pride v celotni karieri niti do enega prstana ... za razliko od nekega povprečnega igralca, ki je sicer prisoten na eni izmed fotografij v tem članku, ki jih ima nekako slučajno po sili razmer in spričo nezemeljskih soigralcev ter sreče - 6 ... še dobro, da ima avtor tega članka toliko etike, da ga je raje modro izpustil iz omembe ... mali bo pa meni (morda) postal zanimiv po tem, ko bo (pa ne bo) osvojil svoj 3. prstan ... pa da vidimo.
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.14
+4
Ti pa nimaš kaj dosti pojma o košarki a? Sploh veš, da Luka bolje igra v končnici? Da je s slabo ekipo prišel v fi ale zahoda? Da je star 23 let?
titomeni
05. 01. 2023 21.15
+3
Se en pameten "american". Prstane osvaja ekipa in ne en igralec.. Ni to individualen sport. In ker na eni tekmi ni blestel na vseh ostalih pa praviš da ni tolk dober? Si pozabil da je podrl rekord proti franciji?!
indigokid
05. 01. 2023 21.57
-1
naj dajo kakega še mlajšega random perspektivnega (po talentu, ne po slavi ali forsiranju stricev) košarkarja na točno njegovo mesto ... sem prepričan, da bi izšel ven z enako ali boljšo statistiko ...
First Last
05. 01. 2023 19.32
-11
Glede na rezultate danes že, če pa ga postavimo v zlato dobo ameriške košarke bi le steška pariral tedaj povprečnim igralcem.
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.15
+4
Hahaha. Nehaj. Ravno ti igralci nebi parirali današnjim, saj niso znali zadeti trojke, pa da jim je življe je odvisno od tega. Današnja košarka bi bila za njih mnogo prehitra.
mile952
07. 01. 2023 08.36
O Bože mili! Enačiti Dončiča, ki je generacijski talent, s povprečnimi igralci iz zlate dobe ameriške košarke kot dobo Jordana imenuješ, pa ni najbolj bistra ugotovitev. Dončič je za njih nekaj nedosegljivega, ker kot pravi ta trener, Luka spada med 3 najinteligentnejše igralce, ki jih je imel čast spremljati. Košarka, kot vsak drug šport, z leti napreduje, to ni nobena skrivnost, zato povprečni igralci od takrat bi danes igrali v G-ligi ali še tam ne.
First Last
05. 01. 2023 19.32
-10
Glede na rezultate danes že, če pa ga postavimo v zlato dobo ameriške košarke bi le steška pariral tedaj povprečnim igralcem.
Watcherman
05. 01. 2023 19.09
-6
Bolj pameten od mene enostavno ne more biti.
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.16
+4
Bolj neumen misliš? Redko kdo na tem forumu je haha.
Berth
05. 01. 2023 17.18
+8
Danes bo odlična tekma, komaj čakam.
setisfekšn
05. 01. 2023 17.12
-2
SproscujocChips
05. 01. 2023 16.43
+7
Noro dober je. Liga pa je ubitacna, vsak lahko premaga vsakega. Vsi se zelijo dokazat. Vsi klubi furajo analitiko in iscejo luknje v nasprotnih ekipah. Zahod je nenormalno izenacen. Ni ene tekme, ki bi se dalo napovedat lahkega zmagovalca. Letos je liga res nora.
karantena2020
05. 01. 2023 16.28
+1
Kaj eden..Iz NBA bo odšel kot najboljši vseh časov.
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.17
+2
titomeni
05. 01. 2023 21.18
Mislim da bo jordan kar ostal tam kjer je... Sem pa preprican da je sposoben z nekaj srece in zdravja priti cisto za njega
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.20
+1
Meni je pa MJ precenjen. Bi rekel, da je imel izjemno ekipo, da ima 6 naslovov. Pa še totalen smotanec je kot človek.
Slovenski Jezus
05. 01. 2023 16.08
-10
Glede na to,da trdi da je Zemlja ploscata (iskalnik; Doncic ploscata zemlja)...ne bi rekel.
Ivar The Boneless
05. 01. 2023 21.17
+2
Lol. On tega nikoli ni trdil. So pa to trdili tvoji cerkveni apostoli.
mile952
07. 01. 2023 08.39
Tam v letalu se je zgolj šalil. Ne vzet vsake njegove izjave živo za zdravo.
Bikoborec
05. 01. 2023 15.50
+0
Po igri ali po splošni razgledanosti?
Mukec
05. 01. 2023 16.16
+1
pirnadan
05. 01. 2023 15.38
-11
celo prvi, ki je trikrat zmagal na torek ob povprečni temperaturi Tokija-a 14c, ob tem pa še zraven 6 zastojev v pretolnici Kenije. Fant je dober, tole statistično ameriško sranje nam pa ni treba prodajat. Hvala lepa.
KOdOvce
05. 01. 2023 16.28
+3
Na isti dan, ko je Janez zgubil oblast... :O