3°C

Dončićevi Mavericksi pred domačimi tekmami ne predvajajo več ameriške himne

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
40
Lastnik teksaške franšize v severnoameriški poklicni košarkarski ligi Dallas Mavericks Mark Cuban se je v tej sezoni odločil, da pred domačimi tekmami v dvorani American Airlines Center ne bodo predvajali ameriške himne The Star-Spangled Banner, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na spletno stran The Athletic.

Pred nobeno od 13 tekem, vključno s pripravljalnimi, ki so jih košarkarji Dallasa od sredine decembra odigrali v dvorani American Airlines Center, niso pred začetkom tekme pripravili kratkega slavnostnega uvoda, namenjenega predvajanju himne in poklonu zastavi.

Spremembo politike pri predvajanju himne je zaThe Athletic potrdil tudi lastnik teksaške franšize v Ligi NBA Mark Cuban, ki pa ni želel pojasnjevati te odločitve, poroča AFP. Tudi iz Dallasa niso podali uradnih pojasnil, so pa naknadno iz lige NBA poslali pojasnilo, da lahko ekipe, "upoštevajoč edinstvene okoliščine v tej sezoni, pred tekmami svoje dejavnosti izvajajo, kot se njim samim zdi primerno".

Zadnja tekma Dallasa z ekipo Minnesota Timberwolves (127:122), na kateri je Luka Dončić blestel s 26 točkami, je bila prva odigrana pred omejenim številom gledalcev na tribunah. Ko so tekme potekale pred praznimi tribunami, dejavnosti pred samimi tekmami niso sprožile zanimanja. Zato pa je bila odsotnost protokolarnega dela s predvajanjem himne še toliko opaznejša na zadnji tekmi Dallasa.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Spletni portal The Athletic ugiba, da je Cubanova odločitev povezana z gibanjem proti rasni nepravičnosti Black Lives Matter (BLM). Ob tem izpostavljajo Cubanove lanske izjave, ki so odmevale v zvezi s poklekom na tekmah kot obliki protesta v podporo BLM. "Če bodo igralci pokleknili in bodo spoštljivi, bom ponosen nanje. Upam, da se jim bom pridružil," je takrat dejal Cuban.

"Politika glede državne himne v tej državi je ušla izpod nadzora. Če se želite pritožiti, pojdite k svojemu šefu in ga vprašajte, zakaj ne predvaja državne himne vsak dan, preden začnete delati," je tvitnil uporabnikom interneta, ki so bili ogorčeni zaradi njegovih besed.

Mirni protesti s poklekom športnikov v znak solidarnosti z gibanjem BLM v največjih profesionalnih ameriških ligah so prilili še dodatno olje na ogenj že tako eksplozivni kampanji pred predsedniškimi volitvami v ZDA. Poklek ob igranju himne je sprožil ogorčenje nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in njegovih pristašev, ki so gesto označili za nedomoljubno.