Košarka

Dragić: Uživamo v položaju, v katerem smo, toda obenem so prisotni tudi metuljčki

Orlando, 16. 09. 2020 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, J.K., M.G.
Komentarji
3

Nekdanji kapetan slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić je po težki zmagi Miamija nad Bostonom (117:114) na prvi tekmi finala končnice vzhodne konference košarkarske lige NBA dejal, da energijo za zmage črpa od soigralcev. Dragić, ki je bil motor Vročice z 29 točkami, 4 podajami in 7 skoki, je po tekmi izpostavil, da ena zmaga še nič ne pomeni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Navdušeni smo nad takšnimi tekmami. Radi igramo takšne napete tekme, podaljške, napetih zadnjih pet minut četrte četrtine. Oživeli smo, strnili smo vrste v obrambi, še posebej v zaključku. Jimmy (Butler) je zagotovil nekaj izjemnih napadalnih akcij, in o moj bog, kakšna blokada Bama (Adebaya) – to je bilo neverjetno," je po tekmi v pogovoru za eno od ameriških televizij navdušeno razlagal Goran Dragić. Ta je eden ključnih košarkarjev Miamija v letošnji končnici. Vročica je izjemno presenečenje letošnjih zaključnih bojev, izločila je tudi najboljše moštvo rednega dela sezone Milwaukee Bucks. "Jimmyju zaupamo žogo v napadu, Bam pa je izvrsten v obrambi, lahko prevzemamo pri 'pick'n'rollih'. Danes je to dokazal," je ključno blokado Adebaya v zaključku tekme opisal Dragić.  

Ameriške novinarje je po tekmi zanimalo tudi, zakaj Dragić v končnici igra še bistveno bolje kot v rednem delu. "Nič posebnega, le to, da sem počel to, kar znam. Spol (Eric Spoelstra, trener Miamija, op. p.) mi zaupa, soigralci mi zaupajo, rad bi le pomagal. Ne vem, kolikokrat sem to že ponovil: vseeno mi je, ali začnem v prvi peterki ali na klopi, rad bi le bil tu s temi fanti in igral na polno. Za to gre," je čustveno razlagal 34-letni Ljubljančan. 

Pozneje je na novinarski konferenci Dragić, sicer nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije, poudaril, da se zavedajo, da ena zmaga ne pomeni veliko. "Vemo, da še nismo storili veliko. To je zgolj ena zmaga. Moramo najti našo najboljšo igro," je po veliki vrnitvi Vročice opozoril priljubljeni Dragon. "Nocoj sem se izvrstno počutil. Teh nekaj dni počitka je pomagalo. Videl sem nekaj odprtih metov in moja samozavest je zrasla," je svojo vrhunsko predstavo opisal Dragić.

Dragić v prodoru med Jaysonom Tatumom in Kembo Walkerjem.
Dragić v prodoru med Jaysonom Tatumom in Kembo Walkerjem. FOTO: AP

Prisotni so tudi metuljčki
"Uživamo v igri, veliko trdega dela je vloženega v vse skupaj. Uživamo v položaju, v katerem smo, toda obenem so prisotni tudi metuljčki v trebuhu. Občutiš nekaj živčnosti, toda to je nekaj normalnega. Ko se tekma začne, vse izgine, in moraš prikazati največ, kar lahko," je novinarjem še razložil Dragić.

Zaradi pandemije koronavirusne bolezni so igralci ekip, ki se jim je uspelo uvrstiti v končnico, v tako imenovanem 'mehurčku' oziroma v izolaciji v Orlandu na Floridi, kjer potekajo vse tekme. Žena Maja in sin Mateo sta v Sloveniji in z njima je Goran Dragić v stiku "na daljavo". Tekme potekajo brez gledalcev in tudi brez velikega števila novinarjev, ki pa se skušajo priključiti na novinarske konference po tekmah prek aplikacije Zoom. Miami je na poti do finala končnice vzhodne konference doslej s 4:0 ugnal Indiana Pacerse, nato pa še s 4:1 favorizirane Milwaukee Buckse.

Pred serijo tekem proti Boston Celticsom je bilo nekaj dni premora, vendar pa je prvi nastop v polfinalu lige NBA po letu 2010, ko se je s Phoenix Sunsi uvrstil v finale zahodne konference po zmagi nad Houston Rocketsi, za 34-letnika zagotovo naporen. Vendar pa tega na prvi tekmi proti Bostonu ni bilo videti, saj je bil Dragić z 29 točkami najboljši strelec svoje ekipe, ki je zmagala po podaljšku s 117:114, čeprav je bil Boston večino tekme v prednosti.

'Nikoli nismo upognili glave'
"Najpomembnejša je samozavest. Nikoli nismo upognili glave, in tudi takrat, ko smo zaostajali, smo se borili naprej ter upali na preobrat. Vemo, da to, če v NBA nekdo vodi za več kot deset točk, ne pomeni ničesar, saj se lahko hitro naredi preobrat," je po tekmi še razlagal Dragić. Priznal je, da je nekaj dni premora po izločitvi Milwaukeeja, ko je Miami čakal na nasprotnika v finalu vzhoda NBA, pomagalo. "Zagotovo črpam energijo od mojih soigralcev. Res se zelo dobro razumemo ob igrišču in na igrišču, kar dokazujemo vsako tekmo. Za zdaj gre vse po načrtu in upam, da bomo še naprej zmagovali," je po uvodni zmagi dvoboja na štiri dobljene tekme dodal Dragić.

Statistika Gorana Dragića na prvi tekmi konferenčnega finala lige NBA.
Statistika Gorana Dragića na prvi tekmi konferenčnega finala lige NBA. FOTO: Sofascore.com

Pomagajo mu tudi izkušnje
Zagotovil je, da se odlično počuti in igra samozavestno, pri čemer je omenil tudi izkušnje, ki jih je dobil na začetku kariere v NBA od številnih velikih igralcev, kot sta Dwyane Wade in Chris Bosh. Te izkušnje zdaj prenaša na mlajše soigralce, kot sta Duncan Robinson in Tyler Herro, za katerega je slovenski zvezdnik dejal, da je neverjetno nadarjen igralec, poln samozavesti. Te ne manjka niti Dragiću, še posebej v končnici, kjer je do finala vzhoda prišel s povprečjem 21,1 točke na tekmo, 4,7 podaje in 4,4 skoka. Boston igra svoj tretji konferenčni finale v zadnjih štirih sezonah, Miami pa je tako daleč nazadnje prišel leta 2014. Razmerje v dvobojih letošnje sezone med ekipama je zdaj 2:2.

Strokovnjaki so pred prvo tekmo finala vzhoda dajali prednost Bostonu, vendar pa je Miamiju uspelo presenetiti že proti Milwaukeeju. Miami je do zdaj šele trikrat osvojil naslov prvaka lige NBA; nazadnje leta 2013, ko je s 4:3 premagal San Antonio Spurse. Legendarni Celticsi imajo 17 naslovov, vendar pa zadnjega iz leta 2008, ko so prekinili 22 sušnih let brez naslova. Na drugi strani končnice, v finalu Zahoda, Celticse čakajo zgodovinsko največji tekmeci Los Angeles Lakersi, ki pa bodo morali premagati Denver Nuggetse, ki so se letos že dvakrat navdušujoče rešili pred izpadom in v torek zvečer izločili še favorizirane mestne tekmece Lakersov, Los Angeles Clipperse. Nekaj posebnega bi bil seveda tudi finale Lakers-Heat, v katerem bi se dvakratni osvajalec šampionskih prstanov z Miamijem LeBron James spopadel z nekdanjim klubom le dobre tri ure vožnje od dvorane American Airlines Arena, v kateri je skupaj s trenerjem Spoelstro pomagal spisati najbolj zlata poglavja v zgodovini franšize.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
16. 09. 2020 13.37
+0
moderator ,se opravičujem da sem zaradi službenih obveznosti šele sedaj pogledal na portal 24 ur,ampak to kaj si napisal ,da so kelti l.2008 po 28 "sušnih" letih osvojili naslov,pa ne bo držalo,kajti jaz se spomnim ,da so ga tudi l.1986 in to je 22 let.Torej bi po vaše legendarni Lary Bird osvojil en sam naslov l.1980.
cekinar
16. 09. 2020 14.44
+1
Armando
16. 09. 2020 12.44
+4
Slovenci tip raztura pa 0 komentarjev