Košarka

Dvoboj s Poljsko in Turčijo kot priprava na domače EP

Ljubljana, 18. 11. 2022 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred slovenskimi košarkaricami je drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta junija prihodnje leto gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci sta sicer kot gostiteljici na prvenstvo neposredno že uvrščeni. Slovenke se bodo zbrale v nedeljo ter se po treh dneh treningov odpravile na dve gostovanji. V četrtek se bodo pomerile s Poljsko, prihodnjo nedeljo pa še s Turčijo. Selektor Georgios Dikaioulakos je na reprezentančni seznam uvrstil 14 košarkaric.

Georgios Dikaioulakos
Georgios Dikaioulakos FOTO: KZS

Slovenke v kvalifikacijah nastopajo v skupini D. V prvem kvalifikacijskem ciklu lanskega novembra so bile na domačem parketu poražene proti Turčiji z 62:78, na gostovanju v Albaniji pa so zmagale z visokih 127:28. V prihodnjih dneh jih čakata dva gostujoča dvoboja. V četrtek, 24. novembra bodo gostovale na Poljskem, tri dni kasneje pa se bodo v Mersinu pomerile še s Turčijo. Selektor slovenske izbrane vrste, priznani grški strokovnjak Georgios Dikaioulakos je na reprezentančni seznam za tokratni tekmi uvrstil 14 košarkaric, ki se bodo v nedeljo zbrale v Ljubljani. Žal bosta odsotni Nika Barič, ki se sooča z bolečinami v rami, ter Teja Goršič zaradi poškodbe kolena. Poleg preizkušenih imen in novinke Ajše Sivka, ki je s člansko reprezentanco nekaj dni prvič vadila spomladi, se po štirih letih premora v reprezentanco vrača Rebeka Abramovič

Odlična branilka kranjskega Triglava je slovenski dres nazadnje nosila februarja 2018. "Pred nami je nekaj novih dni skupnega druženja ter tekmi kvalifikacij proti Poljski in Turčiji, ki jih jemljemo kot priprave na junijski EuroBasket, kamor smo kot gostitelji sicer že uvrščeni. Nadaljevali bomo z zgodbo, ki smo jo začeli lanskega novembra in jo spomladi dobro nadgradili. A to nikakor ne pomeni, da nas rezultat ne bo zanimal. Žal tokrat z nami ne bo poškodovane Teje Goršič in znova ne Nike Barič, ki ima manjše težave s staro poškodbo. Čeprav si je želela biti del reprezentance v tem ciklu, menimo, da je bolje, da miruje in okreva ter dobro pripravljena nadaljuje sezono. Ostale igralke so zdrave in komaj čakajo, da se zberemo in zaigrajo za svojo državo. Morda bomo na prihajajočih tekmah videli nekaj novih obrazov in s tem povečali našo bazo, igralke pa nagradili za njihov trud, dobro delo in napredek, ki ga kažejo v igri," je za uradno spletno stran KZS dejal slovenski selektor Georgios Dikaioulakos.

Nika Barič tokrat ne bo pomagala reprezentanci.
Nika Barič tokrat ne bo pomagala reprezentanci. FOTO: Damjan Žibert

Kako do uvrstitve na evropsko prvenstvo?
Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta med 15. in 25. junijem 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci sicer moči merita tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni. Osemintrideset reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo, je  razdeljenih v 10 kvalifikacijskih skupin. Osem skupin sestavljajo po štiri reprezentance, v dveh skupinah pa nastopajo po tri reprezentance.

Na evropskem v Ljubljani in Izraelu bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Pri določanju končnega vrstnega reda v posamezni skupini se bodo upoštevali rezultati vseh odigranih tekem. Pri določanju najboljših štirih drugouvrščenih ekip, ki si bodo priigrale vozovnico na evropsko prvenstvo, pa rezultata s četrtouvrščeno ekipo znotraj skupine ne bosta upoštevana. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca.

Kvalifikacije za EP 2023:
3. kolo
Četrtek, 24. november 2022, ob 17.30
Gniezno - Mestna športna dvorana
Poljska - Slovenija

4. kolo
Nedelja, 27. november 2022, ob 16. uri po slovenskem času
Mersin - Športna dvorana Servet Tazegul
Turčija - Slovenija

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.