Košarka

Dvorana Stožice bo 'brezkoronska utrdba'

Ljubljana, 11. 11. 2020 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
3

Medtem ko slovenske košarkarice izkušajo prvi brezkoronski mehurček Mednarodne košarkarske zveze na Kreti, v Ljubljani potekajo zaključne priprave na mehurček, ki ga bo prestolnica gostila konec novembra za moške kvalifikacije za EP. Ta bo eden od osmih evropskih mehurčkov, ki jih Fiba oziroma lokalni organizacijski odbori pripravljajo po vzoru lige NBA.

Čeprav bo ljubljanski mehurček trajal le deset dni, pa organizacija ni nič manj zahtevna. V njem bodo reprezentance Slovenije, Ukrajine, Avstrije in Madžarske, zajemal pa bo celotno hotelsko namestitev, dvorano ter prevoze. "Odločitev za organizacijo mehurčka smo sprejeli, ker smo želeli v teh časih, ko je odpadla večina športnih tekmovanj, nadaljevati svoje poslanstvo in tako gledalcem kot slovenskim igralcem ter sponzorjem ponuditi dogodek na visoki ravni. Imamo dovolj izkušenj in znanja, kar dobro vedo tudi pri Fibi, zato so nam zaupali tako novembrski moški mehurček kot ženskega februarja prihodnje leto," je povedal direktor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Aleš Križnar.

Deset dni zaprti v hotelu in dvorani Stožice
"Seveda je ena stvar organizacija običajne tekme, nekaj povsem drugega pa oblikovanje mehurčka v času covida-19, ko bodo morale biti vse ekipe s spremljevalnim osebjem deset dni praktično hermetično zaprte v varovanem okolju. S pripravo se ukvarjamo že dva meseca, saj gre za ogromno podrobnosti, ki se pogosto spreminjajo iz dneva v dan," je pojasnil Križnar. Hotel Austria Trend bo v tem času odprt samo za košarkarski mehurček. V njem bodo bivali igralci, sodniki, predstavniki Fibe ter tudi vsi iz KZS, ki sodelujemo pri organizaciji mehurčka. Vse hotelsko osebje, natakarji in čistilke bodo morali namesto doma bivati v hotelu.

Vsaka ekipa bo nastanjena v svojem nadstropju. V njem bo imela prostor za druženje ter prehranjevanje ter sobo za raztezanje in vadbo. Hotel bo od 22. novembra do 1. decembra ograjen, vstop vanj pa bo možen le s posebno akreditacijo. Seveda bodo izhodi iz hotela – v njem bo bivalo približno 150 ljudi – strogo prepovedani.

Dvorana Stožice bo gostila kvalifikacije za EP.
Dvorana Stožice bo gostila kvalifikacije za EP. FOTO: Damjan Žibert

Približno 1000 testov. V hotelu pripravljene izolacijske sobe
"Čeprav je dvorana Stožice od hotela oddaljena le minuto vožnje, moramo spoštovati tudi vse varnostne ukrepe pri transportu. Tako na primer igralci ne bodo smeli vstopati pri sprednjih vratih, točno je določen sedežni red na vsakem avtobusu, po sleherni vožnji sledi razkuževanje. Enako velja za Stožice. Ekipe bodo vstopale pri določenih vhodih, sodniki pri drugih, ostali delavci v dvorani pa pri tretjih. Vse je tako pretehtano, da se ekipe, osebje, novinarji in snemalci ne srečajo na hodnikih dvorane," je dodal Križnar. Pripravljen je tudi načrt za primer morebitnih okužb. "Imamo tudi odbor za covid-19, ki ga sestavljajo organizator, predstavnik Fibe, zdravnik, oseba iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter po en predstavnik vsake ekipe. V primeru, da bi v času mehurčka prišlo do pozitivnih primerov, imamo v delu hotela tudi izolacijske sobe," je dejal Križnar.

Za vstop v mehurček sta potrebna dva negativna testa na novi koronavirus. Prvega morajo udeleženci opraviti pet do sedem dni pred prihodom vanj, drugega pa ne več kot 48 ur prej. Nato bo 22. novembra sledilo še tretje, skupinsko testiranje. Križnar pričakuje, da bo morala KZS v desetih dneh opraviti približno tisoč testov, veliko večino na svoje stroške, saj Fiba ne krije stroškov organizacije turnirja oziroma mehurčka.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Najram
13. 11. 2020 14.14
B2soraja
11. 11. 2020 15.16
-1
Lohka bi JJ angažiral, pa bi jim u 10-tih dneh sezidu hotel u zapuščenem delu Stožic ....ccc
Kroko23
11. 11. 2020 14.48
+1
ampak omenjeni hotel ima možnost prevzema hrane, torej ne bo mehurček?