Košarka

Ena lastovka še ne prinese pomladi, toda ...

Ljubljana, 06. 09. 2018 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V./T.V.
Komentarji
6

Mladi, a dokazovanja željni slovenski košarkarji, so z zmago na prijateljski tekmi v Varaždinu proti zelo močni zasedbi Hrvaške dokazali, da bo na njih selektor Rado Trifunović v prihodnosti lahko še kako resno računal. Predvsem sta navdušili poletnost in neustrašnost Matica Rebca, Gregorja Glasa in druščine, toda obenem ne gre zanemariti dejstva, da je v nastajanju neka nova zgodba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenski fantje so za nekaj časa utišali kritike
    02:27
    Iz 24UR: Slovenski fantje so za nekaj časa utišali kritike
  • Selektor Trifunović po zmagi v Varaždinu: Tudi v primeru poraza bi bil zadovoljen z igro fantov
    04:15
    Selektor Trifunović po zmagi v Varaždinu: Tudi v primeru poraza bi bil zadovoljen z igro fantov
  • Najboljši strelec Slovenije Jakob Čebašek: Nismo se ustrašili močnega tekmeca
    01:19
    Najboljši strelec Slovenije Jakob Čebašek: Nismo se ustrašili močnega tekmeca
  • Matic Rebec: Držali smo se dogovora iz slačilnice
    01:43
    Matic Rebec: Držali smo se dogovora iz slačilnice

Zgodba, ki bi lahko odgnala črne misli mnogih 'podpornikov' slovenske košarkarske izbrane vrste glede njene prihodnosti, saj so nekoliko slabši rezultati v prvem kvalifikacijskem ciklu za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto na Kitajskem prinesli veliko slabe volje in pesimizma.

Toda prijateljski obračun v Varaždinu je pokazal, da se v ozadju skriva veliko potenciala, zanimivih mladih košarkarjev, ki so željni dokazovanja na najvišji ravni. Izjemna natančnost pri metu z razdalje in predvsem neustrašnost, s katero se je večina 'no name' Trifunovičevih mladcev pogumno postavila po robu favoriziranemu nasprotniku, nas lahko navdajata z optimizmom pred nadaljevanjem kvalifikacij. Da se razumemo, možnosti za nastop na prihodnjem mundialu ostajajo minimalne, zato ne gre pričakovati revolucionarnih izidov proti močnima reprezentancama Turčije in Latvije, toda ko se bo aktualni zasedbi po sobotnem obračunu s Hrvaško v Celju pridružila še šesterica upravičeno odsotnih, bo to zasedba, ki bi lahko še kako mešala štrene naslednjima tekmecema v kvalifikacijah.

Jakob Čebašek je navdušil z 22 točkami in s kar petimi doseženimi trojkami.
Jakob Čebašek je navdušil z 22 točkami in s kar petimi doseženimi trojkami. FOTO: Damjan Žibert

Rebec nekajkrat osmešil Šarića, Glas brez strahu
Čeprav je šlo 'le' za prijateljsko srečanje, pa so bili dobro vidni obrisi igre, ki je krasila Slovenijo na lanskem zlatem evropskem prvenstvu v Turčiji in na Finskem. Z gromozansko razliko ob pogledu na trenutni seznam igralskega kadra pridemo do ugotovitve, da taisti mladi košarkarji potrebujejo nekoga, ki jih bo kljub nekaterim (začetniškim) napakam znal spodbuditi in jim vliti prepotrebnega zaupanja za naprej. To zelo dobro počne selektor Rado Trifunović, ki je po tekmi v Varaždinu v mikrofon naše televizije med drugim povedal: "Tudi če bi izgubili, bi bil s predstavo fantov zelo zadovoljen. Zakaj? Zato, ker so v večini primerov prišli do povsem odprtega meta z razdalje, kar je posledica kolektivne igre celotne peterke. Tokrat smo bili natančni, ob tem pa smo imeli pod obročema odličnega Gašperja Vidmarja, čigar že sama prisotnost pomeni veliko za našo igro tako v obrambi kot v napadu."

Čebašek rojeni ostrostrelec
V Varaždinu ni bilo posameznika v slovenski vrsti, za katerega bi lahko zapisali, da ni prispeval pomembnega deleža ob zmagi, ki bo zagotovo lepa popotnica za nadaljnje preizkušnje in delo.

"Ob tem, da smo se striktno držali navodil selektorja, smo tudi posamično prikazali veliko poguma in košarkarske kakovosti. Nasproti nam je stal odličen tekmec z velikim številom uglednih košarkarjev, a smo se znali prilagoditi na razmere na parketu, na njihovo agresijo smo odgovorili podobno, v napadu uspešno zadevali in se borili kot levi v obrambi. Na koncu smo si to zmago povsem zaslužili," je poudaril najboljši strelec v naši izbrani vrsti Jakob Čebašek.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
06. 09. 2018 19.32
+4
Za reprezentanco je zmeraj bolje, če igrajo tisti, ki si to želijo in jim je to v čast, ...nam bodo vedno ponudili svoj maximum.... če je na koncu zmaga toliko bolje...
blazter
06. 09. 2018 13.34
+4
Ekipna igra. Bravo.
Apostol1
06. 09. 2018 12.27
+8
Take novice so vedno dobrodošle.
mastaflash
06. 09. 2018 12.24
+7
wau, presenecen. kar tako naprej :)
Žac
06. 09. 2018 12.13
+24
Na moj komentar pred tekmo,da ni rečeno da bo Slovenija zgubila,ste me zasuli z minusi. Treba verjeti v zmago in v svojo reprezentanco, in če je daleč na obzorju. Lep pozdrav vsem poznavalcem košarke.
Apostol1
06. 09. 2018 12.27
+6
Jaz ti nisem dal minusa ,sem pa vesel ,da imaš vero v naše fante in da si imel prav➕➕➕➕➕➕