Košarka

VIDEO: KZS: Imamo že vizijo, kako se lotiti projekta

Ljubljana, 05. 12. 2010 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./T.V./B.C./STA
Komentarji
468

Slovenija bo leta 2013 prirediteljica evropskega košarkarskega prvenstva za moške, je v Münchnu odločila Fiba Europe. Odločitev 22 delegatov izvršnega odbora je bila soglasna.

Košarkarski in športni navdušenci so z nestrpnostjo pričakovali današnje "dogajanje" v Münchnu.
Košarkarski in športni navdušenci so z nestrpnostjo pričakovali današnje "dogajanje" v Münchnu. FOTO: Damjan Žibert
"Pred petimi leti smo se v neki družbi pogovarjali, da bi tudi mi lahko organizirali EP. Pred dvema letoma je izvršni odbor KZS podprl projekt, pred enim letom smo zamisel predstavili na konferenci v Portorožu, danes pa so sanje postale resničnost," je dejal generalni sekretar KZS Iztok Rems in nadaljeval: "Bom kar pošteno povedal, od začetka smo verjeli, da bomo dobili to prvenstvo. In to predvsem zaradi enega dejstva – naših izjemnih navijačev. Ko malo spoznaš Evropejce, vidiš, da občudujejo naše navijače, zato smo sklenili, da bo to eden naših glavnih adutov. Poleg tega pa smo že v startu sklenili, da se ne bomo ozirali na ostale kandidate. Ta odločitev, menim, da se nam bo obrestovala še veliko širše kot le z evropskim prvenstvom."

Dušan Šešok in Igor Lukšič
Dušan Šešok in Igor Lukšič FOTO: Damjan Žibert
Nekaj minut po dvanajsti je prav generalni sekretar krovne zveze stopil iz sobe v hotelu Marriott, kjer je zasedal izvršni odbor Fiba Europe, in zmagovalno dvignil roke v zrak. Posledični vzklik 'jaaaa' je dal vsem prisotnim vedeti, da bo Slovenija konec avgusta oziroma v začetku septembra 2013 gostila doslej največji športni dogodek, evropsko košarkarsko prvenstvo. Odločitvi Fiba Europe v Münchnu so prisostvovali minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, direktor Urada RS za komuniciranje Darijan Košir, številčna delegacija Košarkarske zveze Slovenije, člani Slovenske turistične organizacije ter približno 35 akreditiranih novinarjev iz Slovenije. "Za Slovenijo bo to največji športni dogodek v vsej njeni zgodovini. Resda smo leta 1970 gostili svetovno prvenstvo v košarki, toda od tedaj do danes so se časi zelo spremenili in odmevnost takšnega tekmovanja pred štiridesetimi leti in zdaj ni primerljiva. Za Slovenijo je to velik magnet, saj bo imelo evropsko prvenstvo za nadaljnjih 10 let vpliv na gospodarstvo, promocijo države, turizem in šport," je povedal minister Igor Lukšič.

Nar Zanolin
Nar Zanolin FOTO: Reuters
Odločitev Fiba Europe, da prvenstvo zaupa edini kandidatki, je na novinarski konferenci sporočil generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin. "V veliko veselje in čast mi je, da bo evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji. Glede na vašo voljo, zagnanost naroda in slovenske vlade, izjemnih navijačev in dejstva, da je košarka pri vas zelo priljubljena, sem prepričan, da boste pripravili najboljše evropsko prvenstvo doslej," je dejal Zanolin. Pohvale za predstavitev kandidature, vložen trud za pridobitev prvenstva in dobre želje je sporočil tudi predsednik Fiba Europe Olafur Rafnsson. "Iskreno vam povem, da sem oboževalec vaše dežele in vaših navijačev. V zadnjih mesecih sem bil kar trikrat v Sloveniji in se vsakokrat prepričal, da imate radi košarko. Ne dvomim, da bo Slovenija odličen gostitelj štiriindvajsetim najboljšim evropskim ekipam," je dejal Islandec. Kot je znano, bo evropsko prvenstvo 2013 slovensko državo stalo tri milijone evrov, 3,5 milijona, kolikor manjka do zahtevanih 6,5 milijona evrov, pa bodo pokrili pokrovitelji in drugi.

Iztok Rems (desno) je prvi izvedel za veselo novico.
Iztok Rems (desno) je prvi izvedel za veselo novico. FOTO: KZS
Glede finančnih sredstev za gradnjo novih dvoran – za potrebe predtekmovanja potrebujemo štiri (predvidoma Celje, Ptuj, Novo mesto in Maribor), drugi del in zaključna faza pa bosta v Stožicah – je bil minister Lukšič zelo zgovoren. "Imamo šest milijonov evrov prostih sredstev iz evropskega sklada. Čeprav se še nismo dogovorili, menim, da bi jih bilo pametno usmeriti v gradnjo objektov za univerzijado in evropsko košarkarsko prvenstvo. Imamo tudi sredstva za izgradnjo srednješolskih objektov, kar bi lahko koristili v Novem mestu, imamo pa še druga sredstva namenjena predvsem adaptacijam. Pri gradnji novih dvoran imamo zagotovilo Ptuja, da je glavnina sredstev že pokrita s pokrovitelji, prav tako pa v Novem mestu, ki ima v Krki močnega pokrovitelja. V treh letih lahko izpolnimo zahteve za EP in dvorane postavimo tako, da bodo funkcionalne tudi v prihodnje," je dejal Lukšič.

Roman Volčič (v sredini) in Darijan Košir (desno)
Roman Volčič (v sredini) in Darijan Košir (desno) FOTO: KZS
Roman Volčič je mesto predsednika KZS zavzel po nepričakovanem odstopu dolgoletnega vodilnega moža Dušana Šešoka, ki je bil pred leti glavni pobudnik zamisli o EP. Z njegovim prihodom, bi lahko rekli, se je v Sloveniji 'zgodila košarka'. Reprezentanca je poleti poskrbela za navijaško evforijo v Carigradu, jeseni se je iz dolgega zimskega spanca prebudila Union Olimpija, na vstopu v koledarsko zimo pa je Slovenija dobila še EP 2013. "Kamen se je odvalil od srca, čeprav je bilo bolj ali manj jasno, da bomo prvenstvo dobili, ko je izvršni odbor sprejel znižanje pristopnine iz osmih milijonov evrov na 6,5. Sicer je bilo med delegati nekaj debate, vendar pa soglasna odločitev pomeni, da smo jih stoodstotno prepričali," je dejal predsednik KZS Volčič. 5. decembra 2010 se je torej končalo prvo poglavje EP 2013, že v ponedeljek bo Košarkarska zveza Slovenije obrnila nov list.

Matej Avanzo
Matej Avanzo FOTO: KZS

"Imamo že vizijo, kako se lotiti projekta. Pripravljamo organizacijski odbor, ustanovili bomo podjetje, ki bo upravljalo s prvenstvom in zagotovo bomo zaposlili še nekaj profesionalcev, ki se bodo ukvarjali z EP. Iskanje pokroviteljev bo padlo na pleča predsednika Romana Volčiča, generalnega sekretarja Iztoka Remsa in moje malenkosti. Že zdaj pa pozivam vse zainteresirane, da čim prej pošljejo prošnjo na KZS za prostovoljno delo v času EP. Brez prostovoljcev namreč ni mogoče organizirati tako velikega dogodka. Za primerjavo, v Litvi bo prihodnje leto 1600 prostovoljcev, prošenj pa so imeli vsaj še trikrat toliko. Prepričan sem, da bomo združili najboljše kadre in s skupnimi silami vseh Slovenk in Slovencev pripravili najboljše evropsko prvenstvo doslej," je naglasil Matej Avanzo.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
08. 12. 2010 15.55
Vizijo kako se ga lotiti imajo. Sedaj je treba samo najti novce za izgradnjo dvoran. Mislim, da bo realizacija šepala !
kvaternik
06. 12. 2010 15.45
pahor sprva nasprotuje org. evr.prvenstva .zadnja vretenca mu izpulijo lj.košarkarski botri, ki skačejo pred kamerami, se vidijo s polnimi žepi ,poravnani računi uniona olimpie,katerega bodo kasneje zopet izpraznili.to je smisel triumfa teh igralničarjev...
crnkamn
06. 12. 2010 15.32
ce bodo iz tega prvenstva nardili plus, in profit razdelili med vse davkoplacevalce ki krijejo 3 miljone, ni problema. Ce pa naredite minus, z davkoplacevalskim denarjem, morajo pa tisti ki so soustvarjalci tega dogodka placati iz lastnega zepa. Ker ce nekateri izmed nas nimamo redne mesecne place, ne morete pricakovati, da bo avtoritarna komunisticna oblast nonstop trgala denar od vseh zato da zadovolji dolocen procent tistih ki imajo ze danes vsega dovolj.
Slava_Rusiji
06. 12. 2010 14.01
Naša država pa še tone, tone, tone in še enkrat tone v minus v državnem proračunu...
rko
06. 12. 2010 11.39
Bedarija totalna. Mogoče je par procentov ki spremlja košarko, Vilfan se pa že slini
AlternativeFacts
06. 12. 2010 11.29
Samo eden naj obrazloži,.kako to, da so tak "spektakel" iz rok izpustili Nemci, Španci, Francozi itd.Ah ja oni nimajo 6M € in vizije....Naslednjič pa evropsko prventsvo pasjih vpreg.Pravijo, da je tisto tudi "spektakel".
mike888
06. 12. 2010 11.13
Jaz bi razpisal dva referunduma: - ali ste organizacijo Evropskega prvenstva v košarki - ali ste proti organizaciji Evropskega prvenstva v košarki Referenduma morata biti v razmaku enega meseca. Če pa ne ni dovolj jasno, se pa lahko še kakšno neumno vprašanje izmislim.
Jaka Kotnik 1
06. 12. 2010 09.59
Zehek Samo glej da se neboš vračal takrat ko bo šlo v tujini slabo pri nas pa dobro, kot zgodba izpred par desetletij, ko smo bili dobri da vse č€furje ki zdaj pljuvajo po Sloveniji ki jim je dala kruh.
Jaka Kotnik 1
06. 12. 2010 09.54
MOSSAD001 predvidevam da si brez vnukov, otrok se ti je odpovedal si sam in zanemarjen, na srečo te imajo vsaj pri SIOL-u toliko radi da so ti brezplačno internet priklopili...
Jaka Kotnik 1
06. 12. 2010 09.52
ZEEEEEEEH, glavno da bo EP za vas brezveznike ki tu nekaj kritizirate mi pa gladko dol binglja... Davkoplačevalci, pa to, pa 10 miljonov, pa ono, pa tretje, pa bu bu bu broken wings, fly away... Zakaj se nobeden od vas genijev ne pritožuje na REFERENDUM ki bo zdaj ki nas bo stal SAMO 2M? :O Samo b€daki in konji...
Tonček Balonček
06. 12. 2010 08.47
Tudi predsedovanju EU so se nekatere države odpovedale, nam pa je bilo 100 mio EUR mačji kašelj.... pol leta so se kazali po televiziji ter gostili in pojili evrobirokrate. In učinek? Nikakršen, smemo le nakazovati še dodatne stotine miljonov!
Jurek Jurek
06. 12. 2010 08.30
tomo2 05.12.2010, 23:44 -3 Tu je tolk negativcev, da sem sprva pomislil, da sem na spletni strani SDS. Janša in njegovi podporniki, večni nergači in negativci: GO HOME. Kaj pa iščeš na strani SDS?? Ostani na tam, kamor sodiš - med drugorazredne!!??
MOSSAD001
06. 12. 2010 08.03
Zanima me samo sledeče: Koliko vas je podpornikov,pripravljenih PROSTOVOLJNO BREZ PLAČNO opravljati delo v tem projektu?? Ga ni !! Da pa se obesi finančno breme na vse DAVKOPLAČEVALCE je pa KRIMINALNO DEJANJ!! Sem za EP pod določenimi pogoji! Naj finance zagotovi ZASEBNIK- BEČIROVIČ,LAKOVIČ,SAGADIN,ZDOVEC.... ! Aja pa še kakšen ki tu na forumu pameti naj kaj prispeva,svojo doto saj bo po koncu itak DELEŽEN DOBIČKA !! Kaj pravite?? Nič tiho ste,sedite in čakate,ZA MINUS VAM NI MAR!!
pogan
06. 12. 2010 07.51
tikataka1206.12.2010, 06:321 Mislem kaksni pesimisti...tisti ki imate sedaj malo..boste zmeraj imeli malo, tisti ki imate nekaj..pa boste zmeraj imeli nekaj.. 100% podpiram prvenstvo. Lp SE PODPIŠEM POD TVOJ POST. DODAL BI SE, ALI MISLITE DA BOSTE IMELI VSI 1000 EUR SOCIALNE PODPORE, ČE NE BO EP?
korejec
06. 12. 2010 07.51
Vesel sem nad odločitvijo FIBE ampak z zadrškom. Prvenstvo bomo plačali davkoplačevalci, tu ni nobenega dvoma. Tudi prav, ampak, država bi morala poskrbeti, da bi vsi lokali in hoteli, katerih lastniki ne bodo nič prispevali k organizaciji za časa prvenstva bili zaprti. Ostali pa si naj povrnejo stroške in še kaj zaslužijo. Opravičeno.
WikiX
06. 12. 2010 07.48
Škoda, da smo ravno investirali iz naših perpektivnih naložbenih virov, v rokomet in biatlon. Misli, to so bila privatna sredstva teh naših firm, zdaj pa bodo hoteli vsi na ulici koš in vanj metati žogo, nekako ostalo ne bo prišlo do izraza. Seveda je fantastična priložnost, zato se splača potruditi, da bo tudi veličasten in vrhunsko izpeljan dogodek, ob katerem lahko vsi le zaslužimo. Če so lahko Novozelandci s Hobiti, če so ljudje preplavali kontinente do njih in oni temnopolti domorodec prodajal naše bučke na CNN, zakaj ne bi svetu prodali še foro, da smo najbolj NBA država v Evropi?
pogan
06. 12. 2010 07.46
Tooooooooooo, slo bo organizirala EP v košarki!!! bravo!!! To je velika priložnost za slovenijo!!! Tako po športni plati, kot po turistični ponudbi.... cela evropa bo pri nas! Vsi ki pa jamrate, kako napačna odločitev je to... pa si raje delo najdite in vstanite iz sedežnih, dvignite svojo rit, in gremo na sneg :)
Gavrane20
06. 12. 2010 07.39
djte no djte no kasne pa strelate vn evropsko prvenstvo je najpomembnejsi dogodek od samostojnosti slovenije glede na to da so hotl in zgleda bojo razno razne univerzijade delal bi bilo sila nesramno da bi EP rekl ne tko da umirte se
WikiX
06. 12. 2010 07.38
Kok fajn, da smo stabilna, uspešna država in bomo priredili tak globalni spektakel, končno bom imel priliko tudi sam realizirati svoje tehnične ideje, saj bomo takrat vendar globoko zakoračili v dobo 3D visoke resolucije. Jankovič bo ziher vesel, ker bo drago, vendar mu bo še žal, ko bo cela država služila še več s temi forami. Država je dahnila da in proračun, ki ga morajo za organizacijo svetovnega prvenstva zbrati firme je približno takšen, kot z njimi snemajo povprečne holywodske filme, pri čemer obilno služijo nato še leta. Pravzaprav se lahko začnemo kar pripravljati, tiskati logotipe in brošure, postavljati stojnice s plišastimi kekci in ostalo domovinsko kramo, napolniti suknjič z rabljenimi mobiteli in urami, prodajati luksuzne rezidence, odpirati tranzicijske bančne račune, sprejeti reforme in zakonske ukrepe, naročiti keson kitajske kložune, snemati dokumentarc, risanke in film, izdelati videoigrico za vse igralne postaje, dodatke za iphone, nabaviti ukrajinske umetnice in mehke droge, organizirati piramidne in igre na nesrečo, se založiti z granitnimi kockami, petardami in toalet papirjem, vse bo šlo za med, pa še ta povrhu. Samo da cetis, kebabčičarji, gorenje, merkur, nlb in zavarovalnice, telekomi in ostali državni kolhozi ne pridejo zraven, država naj sedi in uživa, profesionalci pa naj poskrbijo za svetovni spektakel.
MOSSAD001
06. 12. 2010 07.03
Ko gledam tele naše vizijonarje,mi kar slabo rata!! Če finančno breme prevzame zasebnik,me ne moti. Da pa mora država financerat,bit porok,vemo kako je ko se naša vlada loti KATASTROFA!! PAHOR NAJ TAKOJ ODSTOPI!!!