Košarka

So za sponzorstvo v športu resnično pomembni 'le' vrhunski dosežki?

Ljubljana, 20. 09. 2018 00.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vrhunski šport in visoki finančni vložki gredo vsaj v tistih najrazvitejših državah sveta z roko v roki, kar se navsezadnje kaže tudi v kontinuiteti vrhunskih dosežkov športnikov. Toda, kako je s športnim sponzorstvom v Sloveniji? Se za nemoteno delovanje krovnih športnih zvez, klubov in posameznikov odvaja primerna količina denarnih sredstev?

Slovenija je v športnem smislu glede na število prebivalcev pravi svetovni fenomen. Številne kolajne, ki so jih naši vrhunski športniki bodisi v individualnih bodisi v kolektivnih športnih panogah osvojili, pričajo o edinstvenem primeru ozemeljsko in demografsko majhne države z neverjetnim športnim potencialom.

Toda na drugi strani vrhunskega športa ni brez primernih finančnih vložkov, zato se poraja vprašanje, kako je s sponzorstvom pri nas. Bomo še naprej pomemben del svetovne športne smetane, ali pa nas čaka boleče soočenje z realnostjo? Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec ugotavlja, da tudi evropski naslov iz Carigrada pred letom dni ni prinesel občutnega povečanja zanimanja pokroviteljev, čeprav je ponosen na dolgoletno sodelovanje z generalnim pokroviteljem zveze - Telemachom.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in direktorica marketinga pri Telemachu Ditka Maučec poudarjata, da bi morali pokrovitelji ne glede na rezultatsko (ne)uspešnost v določenem obdobju dolgoročneje podpirati vrhunski šport v Sloveniji.
Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in direktorica marketinga pri Telemachu Ditka Maučec poudarjata, da bi morali pokrovitelji ne glede na rezultatsko (ne)uspešnost v določenem obdobju dolgoročneje podpirati vrhunski šport v Sloveniji. FOTO: 24ur.com
"Z velikim zadovoljstvom in ponosom lahko povem, da je naslov evropskih prvakov v prvi vrsti povečal zanimanje za košarko z vidika povečanja vpisa otrok v košarkarske programe tako v šolah kot tudi v klubih. To nas zelo veseli in obenem navdaja z optimizmom, da se nam za prihodnost košarke v Sloveniji ni bati. Kar se tiče sponzorjev, so ti - med njimi tudi Telemach - prepoznali kakovostno delo in posledično povečali svoj finančni vložek. Težko pa je posodabljati pogodbe, ki so bile podpisane še krepko pred osvojitvijo evropske lovorike v Carigradu," uvodoma pove prvi mož krovne košarkarske organizacije, ki se zaveda, da morajo po drugi strani tudi športne zveze v imenu dobrega medsebojnega sodelovanja nekaj ponuditi v povratni smeri.

Edinstven primer v našem prostoru

"Tega se še kako dobro zavedamo. Na tej točki moram omeniti še eno stvar, da Telemach ob vložku KZS-ju prispeva določena finančna sredstva tudi za košarkarje. Menim, da je to izjemna stvar in morda celo dobrodošla izjema v našem prostoru. To kaže na napredno razmišljanje sponzorja in v tem pogledu je Telemach zagotovo v ospredju," se na 14 let trajajoče sodelovanje z generalnim pokroviteljem zveze s ponosom ozre Erjavec. 

Ko je govora o sponzorstvih v slovenskem športu, je potrebno izpostaviti dejstvo, da vsaka športna panoga ali pa vsaj večina od njih pobere določen nabor pokroviteljev, ki pa - kot ugotavlja članica poslovodstva pri Telemachu Ditka Maučec - le-te podpirajo zgolj v primeru njihove rezultatske uspešnosti. "To je žal velik problem v naši družbi, da kultura navijaštva oziroma zvestoba klubu ali zvezi v slovenskem prostoru ni najbolj razvita. Imamo velike težave pri rečeh, ki so drugod nekaj povsem običajnega, kot je denimo prodaja sezonskih vstopnic; da ne govorim o tem, da bi otroci po svojih starših lahko 'podedovali' sedež v dvorani ali na stadionu, kar že nekaj let opažamo kot naraščajoči trend v tujini."    

Članica poslovodstva pri Telemachu Ditka Maučec je ponosna na zgledno dolgoletno sodelovanje s krovno košarkarsko organizacijo.
Članica poslovodstva pri Telemachu Ditka Maučec je ponosna na zgledno dolgoletno sodelovanje s krovno košarkarsko organizacijo. FOTO: 24ur.com

Ne le rezultatska uspešnost

Kot je v Sloveniji to v navadi, čemur navsezadnje pritrjuje tudi Matej Erjavec, je povečanje zanimanja sponzorjev za vlaganje v vrhunski šport zgolj posledica rezultatskih dosežkov. "Na žalost smo doživeli tudi drugo stran palice, ko smo imeli malce slabše rezultate ... Takrat je bil priliv sponzorskih sredstev občutno manjši. Zato je potrebno poudariti, da je zelo pomembno imeti zveste sponzorje, kot je v našem primeru Telemach," izpostavlja ljubljanski odvetnik na čelu KZS-ja.

"S poslovnega vidika uspehi oziroma športno sponzorstvo na podjetje vpliva predvsem tako, da dviguje zavedanje o blagovni znamki. Z dolgoročnim vlaganjem se to vsekakor pozna. Ljudje prepoznajo blagovno znamko in zaupanje vanjo je posledično večje. Gledano z marketinškega vidika se v šport vsekakor izplača vlagati. Mi imamo to srečo, da s Košarkarsko zvezo Slovenije uspešno sodelujemo že vrsto let. Potrebno je poudariti, da je za uspešno sponzorsko zgodbo ključnega pomena sodelovanje. Želimo si namreč tako šport kot tudi svojo blagovno znamko dvigniti na višjo raven. Vedno znova iščemo skupne točke in si pomagamo, kar vodi k uspehu in zadovoljstvu obeh strani," je svoj pogled na sponzorska vlaganja v vrhunski slovenski šport zaokrožila Ditka Maučec.

 Sponzorirana vsebina, naročnik oglasa je Telemach.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zelena Viola
20. 09. 2018 15.59
+0
Ritka!!! 👍
Zelena Viola
20. 09. 2018 15.59
+2