Košarka

ESPN in vprašanje za milijon dolarjev: kako ustaviti Dončića?

New York, 14. 04. 2021 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški medijski gigant ESPN je objavil zanimiv prispevek, ki se poglablja v igro Luke Dončića oziroma obrambo, ki je proti slovenskemu zvezdniku najučinkovitejša.

Bruce Bowen (na fotografiji desno) v dvoboju s Tracyjem McGradyjem.
Bruce Bowen (na fotografiji desno) v dvoboju s Tracyjem McGradyjem. FOTO: AP

ESPN je opravil pogovor s tremi košarkarji, ki so s svojo igro v obrambi močno zaznamovali ligo NBA v zadnjih nekaj desetletjih. Tony Allen, Bruce Bowen in Metta Sandiford-Artest so vsi dobili preprosto vprašanje: kako bi se spopadli z Luko Dončićem.

"Ko gledam Luko, si vedno mislim: 'Kako bi ga jaz ustavil?' Zdi se, da je vedno težje," je priznal Sandiford-Artest, ki se je v ligi NBA pred kar dvema preimenovanjema uveljavil kot Ron Artest. 18-krat je bil izbran v najboljšo obrambno ekipo, petkrat pa je osvojil tudi naslov prvaka. 

"The Grindfather", Allen, ki je nekajkrat zablestel pri pokrivanju pokojnega Kobeja Bryanta, slednji ga je označil za najtežjega tekmeca, bi sam izbral pristop, ki bi se osredotočil na Dončićevo levo roko. Zaveda se, da se je priti njegovemu "step-backu" težko braniti, njegovi meti za tri točke s "step-backom" so v tej sezoni po podatkih lige 37,2-odstotni (71/191). ESPN Dončića v tem pogledu primerja z Jamesom Hardnom, saj naj bi oba imela izjemno sposobnost upočasnjevanja oziroma spreminjanja smeri gibanja, kar je ob nadzoru gibanja telesa ključnega pomena pri pripravljanju prostora za met.

'Tu sem, zafu**nec!'
"Tega mu ne bi dovolil. Ne bi dovolil," je bil jasen Allen. "Vse, s čimer bi me lahko premagal, bo prišlo z desne. Vem, da je to tvoja močna roka, a lahko dosežeš devet točk s tremi meti tudi takrat, ko greš z levico, tako da mislim, da je to bolj smrtonosno. Če boš proti meni dosegel koš, potem boš moral za to vsakič trdo garati. A ena stvar, ki bi jo odvzel, je ta dribling z levo roko, ki mu sledi 'step-back' in met. Ta ritem ... Ne, nikoli ti ne bi dovolil, da boš to naredil kar tako. Imam te. Pojdi desno. Stori, karkoli boš storil," je nadaljeval.

"Boš šel v prodor in položil? Dobro, oviral te bom. Lahko greš v 'step-back' v desno. No, prav! Moral boš narediti vse v to desno stran. Kaj pa, če poskusiš iti nazaj? Tu sem, zafu**nec! Jaz bom to vzel! Učinkoviti igralci ti ne smejo vzeti volje. Saj bodo zadeli, a tvoja naloga je, da to omejiš in odrežeš. Svojo prvo osebno napako bi tudi porabil za to, da bi mu dal vedeti, da sem nocoj tukaj jaz. Pa če to pomeni, da ga res močno odrinem ali karkoli že. Tu sem! Sodnik! Daj no, sodnik! Jaz sem član najboljše obrambne ekipe lige! Tako igram! Daj no, dovoli mi igrati! In nato bi imeli bitko," je še povedal Allen.

Obrambe tekmecev si že nekaj časa ne prizadevajo več ustaviti Dončića, pač pa mu le čim bolj otežiti igro.
Obrambe tekmecev si že nekaj časa ne prizadevajo več ustaviti Dončića, pač pa mu le čim bolj otežiti igro. FOTO: AP

V slogu Steva Nasha
Bowen je dejal, da bi tudi sam poskušal Dončića spraviti pod pritisk v vsakem trenutku, ko bi imel žogo v svojih rokah. Tu misli predvsem na psihološke igrice.

"Čeprav nisi igralec, ki bi ga lahko prisilil v bezljanje, te bom čim večkrat pokrival po celem igrišču in te prisilil, da delaš ... Se obračaš, obračaš, obračaš ... Tako da ne bi imel svežih misli, ko bi se začel napad na nasprotni polovici," je dejal Bowen. "Če bi lahko bil malce grob in ga prisilil, da še malce bolj dela, precej podobno Stevu Nashu. Ko pride do zaključevanja akcij, zdaj morda ni tako naklonjen temu, da jih zaključi, kot je bil morda na začetku, ker je malce pod pritiskom. Zdaj mora skrbeti za to, kaj bom jaz počel z vidika, da bo moral delati, delati, delati, ko bo imel žogo, in ko jo bo poskušal prenesti prek igrišča. To ni udoben položaj. Da, to lahko počne. Toda ‒ si tega želi? Verjetno ne. Tako dober je ... Jaz bi poskušal čim večkrat ustvariti diverzijo, ker tako zelo spoštujem njegov talent. Zato bi še toliko bolj trdo dela. Najprej ga moraš spoštovati zaradi tega, kar počne, kot drugo pa moraš izenačiti to energijo s spoštovanjem, tako pa zagotoviš, da delaš vse, kar je potrebno v smislu taktičnega načrta."

Sandiford-Artest je še povedal, da bi sam poskušal zvezdnika Dallas Mavericksov čim bolj utruditi pred zaključnimi minutami. Artest je pod taktirko trenerja Dallasa Ricka Carlisla kot član Indiana Pacersov osvojil naziv najboljšega obrambnega igralca v ligi, poleg Bryanta pa se je njegovim prijemom po lastnih ocenah najbolje upiral še LeBron James

Kolaž najlepših akcij Dončića od začetka sezone 2020/21 do letošnje tekme zvezd:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ta fant je poseben'
"Gotovo bi preizkusil njegov kardio (pripravljenost, op. a.)," je dejal Sandiford-Artest. "Mislim, da bi bila ena najzanimivejših stvari njegov prodor, po navadi mu (tekmece) uspe odriniti, mene bi malce težje. Igral sem s 115, 118 kilogrami, zato bi bilo verjetno težko. A res je iznajdljiv. V prvih treh četrtinah biti bilo res težko priti do meta, razen, če bi si pomagal z blokom. Takšna je bila moja miselnost pri pokrivanju fantov. Moral boš v prodor. In ni mi mar, če fant doseže 15 ali 20 točk v prvi četrtini. Če ti bo to proti meni uspelo v prvi četrtini, je verjetno po tebi."

Samozavest Sandiford-Artest črpa tudi iz dejstva, da pogosto videva slabo postavljene blokade, Kristaps Porzingis, Willie Cauley-Stein in Dwight Powell pa mu v trenutni Dallasovi ekipi ne naženejo strahu v kosti.

"Fantje niso niti želeli v blok z mano, saj sem večji od številnih krilnih centrov. Veliko fantov mi ne bo neprenehoma nastavljalo blokov. Mislim, to je počel Kendrick Perkins, a jaz sem imel 118 kg in šel s polno hitrostjo. Spravil bi si jih s poti. Imaš moje boke, moja stegna, moja kolena. Ne bi si mi želel neprenehoma postavljati blokov, ne bi si želel zaletavati z mano. Velikokrat fantje res niso želeli postavljati blokov, če pa podajaš tistemu, ki blok postavlja, potem tvegaš izgubljeno žogo. Luka ... Ta fant pa je poseben. Ne bom vam lagal, bilo bi težko. Kar me najbolj navdušuje, je, da je veteran. Način, kako to čuti, kako to vidi, je nekdo, s katerim bi imel težave, ker bi razmišljal potezo vnaprej. Razmišljal bi več korakov vnaprej. Ni enodimenzionalen. Veselil bi se te naloge. Mislim pa, da se nekateri fantje kar predajo."

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turojen
14. 04. 2021 20.51
+2
Saj je vse ok, pa nehajte že dnevno nabijat..
bogdajmir
14. 04. 2021 19.50
+7
Imam odgovor: Daš ga v nesposobno ekipo, kot je Dallas Mavericks. Tako preprečiš, da bi kadarkoli osvojil prstan. Garant.
asdfghjklqwertz
14. 04. 2021 19.28
+4
Pa saj je boljše, da igra pri dalasu. Tu bo imel večje šanse, da se bolj izpopolni in še dodatno kaj nauči. Če bi igral pri lakersih, na primer, vsaj polovico priložnosti ne bi imel. Vse se bi vrtelo samo okoli jamesa. Tu je dončič skoraj sam za vse, zato se s tem toliko bolj uči kako in kaj ... upam, da še bo dve, tri sezone pri dallasu, potem pa ima, da gre v boljši klub ali pa mu ta njegov cuban zrihta najboljše košarkarje.
lojze koncan
14. 04. 2021 19.26
-2
spet pumpate počeno zogo? doncica se ustavi 1 2 3 samo pocakajte koncnico
burekkafana78
14. 04. 2021 21.04
+1
Jevo
14. 04. 2021 19.16
+3
Po komentarjih sodec, vidim da pol folka sploh ne ve da Luka igra v NBA. Samo da se komentira neki. Treba kaksno tekmo pogledat ponoci, pa vidt kolko Luka da Dallasu. Brez njega bi bil Dallas najslabsa ekipa lige. Zdaj se pa za koncnico borijo....
Mister iks
14. 04. 2021 20.20
+0
Enkrat sem pa res gledal. Mislim da so prenašali na animal chanel.
Bibi Grozni
14. 04. 2021 20.47
-1
Hočeš reči, da nisi človek ampak žival ???
graf
14. 04. 2021 18.39
+3
sem že velikokrat napisal : Luko lahko pokrije samo njegova mami z dekico popoldne da lažje zadrema , pod košem pa zelo zelo redki ...
mikica247
14. 04. 2021 18.35
+4
Delajo se pametne ti starcki. Vsi trije ga lahko krijejo pa bodo samo gledali kje je zoga, ko jih bo poslal na burek.
zogajeokrogla
14. 04. 2021 20.56
Ne dejansko artest ve kaj govori. Probaš mu otežit delo v napadu, narediš kakšno osebno napako in ga provociraš. Probaš mu zlest pod kožo tako se ustavi najboljše, govorim iz izkušenj.
Papyrus123
14. 04. 2021 18.00
+2
Edini problem v Doncicevi karieri bo sam Dallas oz. Cuban, ki je ze pri Nowitzkim dokazal, da je izkoriscal ime superzvezdnika v komercialne namene, naslov pa je bil v drugem planu oz. preveliko financno tveganje. Se ko je Nowitzki imel ob sebi dobre igralce se je odpovedal svoje pogodbe oz. dobrsnemu delu svoje place. Upam da Luka ne bo drugi Dirk in 20 let vztrajal v klubu, ki se bo zgolj boril za koncnico. Dirk je eden najvecjih, nebi pa bil brez enega prstana, ki ga je osvojil prakticno sam s povprecno ekipo.
vrtnar01
14. 04. 2021 17.48
-2
vsakega se da ustavit, vprašanje je samo način
Nikdar več
14. 04. 2021 17.45
+4
Saj ga skušajo z grobimi prekrški, ki jih sodniki ne poskajo. Enkrat bo poškodba.
brusilec
14. 04. 2021 17.45
+6
doncic je najboljsi slovenski kosarkas, ni dvoma .. privoscim mu da bo se boljsi in najboljsi .. medtem ko pa resnica pac je da letos so ga ze veckrat ustavili, niti ne deluje prevec prepricljiv v solo akcijah trenutno .. na silo rine, vcasih mimo in vrze na koš. tistih enkrat se me je posrečila 9/10trojk .. ampak zdej je spet navzdol. upam da se pobere, drgač pa je mlad, pred sabo ima še 15 sezon. poleti več diete, kondicijskih, pa bo ..
Papyrus123
14. 04. 2021 18.03
+4
Lahk ma 10 let kondicijskih in diete, lahko je bolje pripravljen kot LeBron pa vseeno bo tezko kaj dosec brez igralcev, ki bi ga razbremenili
big brother
14. 04. 2021 17.35
-8
Met iz igre ma 30%. Nevem ka je tle problem ustavt.
Michael Jordan
14. 04. 2021 18.17
+1
Zakaj govoriš na pamet? Kakih 30%?! Zakaj zavajaš?
alpheca 1
14. 04. 2021 18.23
+3
Ne nabijaj prosim, ima 48% met, je vrhunski igralec pri 22 letih. Luka je legenda!!!!
brusilec
14. 04. 2021 18.24
+1
kot da imajo ostali 90% ... razlike so male.. ni pa samo važno kaksne procente imaš. ko je pa zadel 9 od 10 trojk si se pa skril?
Maximus
14. 04. 2021 18.27
+1
48,6 odstoten je. Za tri ma 36,6. Tuki je mlčk švoh, ampak drugače je pa to na njegovo število metov zelo dober rezultat.
Haralmaan
14. 04. 2021 18.53
+3
Ni švoh ne, meče najtežje trojke od vseh, na prste ene roke lahko prešteješ igralce, ki mečejo bolje ob veliki težavnosti, pa vseeno lažji. Plus seveda glede na količino trenutno eden najboljših strelcev trojk v ligi, pa še omenim da je delež njegovih (v teoriji lažjih) catch and shoot trojk zelo nizek, tudi Curry na primer jih meče neprimerno več.