Košarka

ESPN: Kmalu bo zmanjkalo presežkov za Luka

Dallas, 31. 01. 2023 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luka Dončić, ki je moral zaradi zvina gležnja v ligi NBA počivati, se je proti Detroit Pistons vrnil v velikem slogu. S 53 doseženimi točkami v 36 minutah igre je pobral vso slavo po tekmi. Sploh ker je dosegel nekaj novih mejnikov. Ameriški ESPN še opaža, da je v tekoči sezoni v povprečju poraslo število točk na tekmah. "Poleg tega je veliko več košarkarjev, ki so dosegli 50 točk ali več na tekmo. To se ni zgodilo vse od sezone 1965/66," sporoča priznani ameriški medij.

Statistični učinek Luke Dončića na tekmi proti Detroit Pistons
Statistični učinek Luke Dončića na tekmi proti Detroit Pistons FOTO: Sofascore.com

To je bila že peta tekma Luka Dončića v karieri z vsaj 50 točkami, četrta to sezono, s čimer se je izenačil s superzvezdnikom Los Angeles Lakers LeBronom Jamesom na drugem mestu po številu tovrstnih predstav v prvih petih igralčevih sezonah v prvenstvu NBA v zadnjih 50 letih. 

Luka Dončić je pred domačimi navijači s 53 točkami popeljal Dallas Mavericks do zmage s 111:105. V 36 minutah je izjemnemu strelskemu dosežku dodal osem skokov, pet podaj in dve ukradeni žogi.

Michael Jordan je na vrhu s 17. "Luka Dončić je zabeležil svojo peto tekmo v karieri s 50 točkami. V zadnjih 50 letih sta edina druga igralca s toliko tekmami s 50 točkami v svojih prvih petih sezonah Michael Jordan in LeBron James," so zapisali pri ameriškem ESPN. Kaj storiti, ko Dončić igra na tej ravni, so se spraševali pri ESPN-ju. "Ni veliko možnosti. In težava njegovih tekmecev je, da se to dogaja vse pogosteje. To je že četrtič v tej sezoni, da je Dončić dosegel vsaj 50 točk na tekmi." Dončić je na poti do izjemnega zbira v prvi četrtini dosegel 24 točk, v tretji pa 18. Drugi strelec lige NBA s povprečjem 33 točk na tekmo se je vrnil, potem ko si je zvil levi gleženj prejšnji četrtek proti Phoenixu in nato izpustil tekmo proti Utahu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

NBA liga pred zgodovinskim strelskim učinkom
Ne samo Luka Dončić, v ligi NBA je še kar nekaj košarkarjev, ki so se v tekoči sezoni "posladkali" z izkupičkom 50 ali več doseženih točk na posamezni tekmi. "Med NBA zvezdniki je otipljiva porast strelskih rekordov. Kar nekaj je košarkarjev, ki so se več kot enkrat podpisali pod strelski izkupiček +50," je slikovit ESPN. "Že devetnajstkrat v tej sezoni se je zgodilo, da je košarkar dosegel več kot 50 točk. To je tretji najboljši izkupiček lige do All-Stara vse od sezone 1962/63." ESPN je prepričan, da gre letošnji trend v smer postavljanja absolutnega rekorda lige. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ritem je že takšen, da bo ob koncu sezone zasijal rekord vseh rekordov. Vse kaže, da bodo premagali strelski učinek iz leta 1966, ko je na vsako štirideseto tekmo v povprečju košarkar zabil 50 točk ali več," še piše ESPN, ki omenja košarkarje, ki naj bi do konca sezone še nekajkrat obogatili strelski učinek nad 50. doseženimi točkami. "Očitni kandidati za nove takšne strelske podvige so Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, Joel Embiid, Luka Dončić, Devin Booker, Jayson Tatum in Anthony Davis. Omenjeni so takšen izkupiček že dosegli, a tu je še LeBron james, ki bo do konca sezone gotovo 'ponorel' na kakšni posamezni tekmi," zaključuje ESPN, ki ob koncu vnovič omenja izjemnega Luka Dončića, ki je proti Detroitu spet spisal zgodovino. 

"Dosegel je prvih 18 točk za Dallas od skupno 20 v prvi četrtini in 24 od 30, kolikor so jih Teksašani zmogli v uvodnih dvanajstih minutah igre. Še noben košarkar v ligi v tej sezoni ni dosegel toliko točk v uvodni četrtini. Kmalu bo zmanjkalo presežnikov za Luka."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZaPravicoInResnico
31. 01. 2023 17.41
-5
Največji presežek bo, ko o minil vsaj EN DAN brez omembe tegale.
printerus
31. 01. 2023 19.13
+0
Pagliaccio 46
01. 02. 2023 11.50
+1
Jaz tudi ne maram kislega zelja, pa zato ne stokam pod recepti s kislim zeljem
Aijn Prenn
31. 01. 2023 15.36
+12
Mojster in pol!
Exile
31. 01. 2023 14.56
+8
Nikli jih ne zmanjka, ne za Luko... GOAT