Košarka

Slovenke z odliko opravile uvodno nalogo na Eurobasketu

Strasbourg, 17. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., M.D.
Komentarji
9

Slovenke košarkarice so tretjič zapored udeleženke Eurobasketa, na prvi tekmi skupinskega dela so jih v Strasbourgu čakale Turkinje. Slovenke so zabeležile visoko in prepričljivo zmago (72:47), prva strelka #raket je bila Eva Lisec s 17 točkami. V slovenski skupini C je reprezentanca Bosne in Hercegovine presenetljivo premagala izbrano vrsto Belgije (70:55).

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Slovenija - Turčija na Eurobasketu
    04:53
    Vrhunci tekme Slovenija - Turčija na Eurobasketu
  • Iz 24UR: Slovenke premagale Turkinje
    01:25
    Iz 24UR: Slovenke premagale Turkinje

Na 38. evropskem prvenstvu za ženske nastopa šestnajst reprezentanc, ki razdeljenih v štiri skupine. Španska Valencia in francoski Strasbourg gostita po dve skupini uvodnega dela prvenstva ter pripadajoči repasaž in četrtfinale, zaključni boji EuroBasketa pa bodo potekali v Valencii. Slovenke bodo v skupinskem delu igrale v skupini C v Strasbourgu. Prvouvrščene reprezentance iz vsake skupine se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, druge in tretje pa čaka repesaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo na svojem tretjem zaporednem nastopu na EP v skupini skupaj z reprezentancami Bosne in Hercegovine, Belgije in Turčije, je odločil žreb v Valencii. Prva tekma Slovenke čaka danes ob 17.45 (prenos na Kanalu A in VOYO), ko bodo tekmice Turkinje, Belgijke sledijo v petek ob 14.45, po dnevu premora pa je v nedeljo na vrsti še reprezentanca BiH (11.45).

Slovenija - Turčija
Slovenija - Turčija FOTO: Sofascore.com

Za Slovenijo je tekmo začela peterka Teja Oblak, Eva Lisec, Annamaria Prezelj, Shante Evans in Zala Friškovec. Slovenke so odločno začele in vodile večji del prve četrtine. Prva strelka v uvodnih desetih minutah je bila Zala Friškovec s sedmimi točkami, Slovenke pa so četrtino dobile s 19:16, selektor Grgić pa je na igrišče poslal tudi Aleksandro Krošelj, Niko Barič in Tino Jakovino.  

V drugi četrtini je Slovenija povedal že za +9 po košu Eve Lisec slabih šest minut pred koncem polčasa, to je bila najvišja prednost do tega trenutka, dobri dve minuti pred koncem pa je bilo že +13 za Slovenke (34:21). Ob polčasu so slovenske košarkarice vodile za devet točk (36:27), Liščeva je bila v prvem polčasu najboljša z devetimi točkami in šestimi skoki, Friškovčeva je dodala sedem, Evansova pa šest točk.

Tudi v tretji četrtini so Slovenke zanesljivo držale prednost iz prvega polčasa. Sicer so #rakete precej hitro izpolnile bonus osebnih napak, a to ni bila ovira in pred zadnjo četrtino so vodile za 11 točk (53:42). Slovenke niso popuščale in po košu Shante Evans dobre tri minute pred koncem tekme je bila razlika že +19, malce kasneje pa je bila prednost Slovenk že več kot 20 točk. Tako je bilo tudi ob koncu tekme, saj so Slovenke prvič na evropskih prvenstvih zmagale že v uvodnem krogu. Končni izid je bil 72:47, prva strelka pa Eva Lisec s 17 točkami. Zadnjo četrtino so Slovenke dobile kar z 19:5. Izkazale so se Eva Lisec (17 točk, 8 skokov, indeks 23), Teja Oblak (14 točk, met 7:12, 6 podaj, indeks 19), Zala Friškovec (12 točk, trojke 2:5, 6 skokov, indeks 17).

"Rada bi čestitala puncam in štabu za zmago. Verjamemo drug v drugega, gradili smo to tekmo iz minute v minuto. Nismo še pokazali vsega našega znanja. Težek začetek, dober konec srečanja, zdaj pa je naš fokus že na naslednji tekmi," je po zmagi dejala Eva Lisec. Slovenija je dobila skok z 39:31, met iz igre je imela preko 46 odstotkov (Turčija 35 odstotkov), zadela je šest trojk, zbrala 18 podaj, predvsem pa je bila tako prepričljiva, da je lahko selektor priložnost ponudil vsem dvanajstim igralkam in devet se jih je vpisalo med strelke.

"Najprej bi rad igralkam čestital za dobro igro v obrambi. Mislim, da smo se vsi skupaj dobro pripravili na tekmo. Imamo eno zmago, a to v tem trenutku še nič ne pomeni. Seveda pa je ta zmaga zelo pomembna za našo samozavest. Imamo malo časa, da se pripravimo na Belgijo, ki je po porazu z Bosno ranjena, a tudi mi še nismo pokazali vsega, kar znamo," je po tekmi povedal selektor Grgić.

Teja Oblak je dejala: "Tekma ni bila lahka, čeprav rezultat kaže drugače. Prednost smo gradili počasi, korak za korakom. Moram reči, da so vse igralke opravile izjemno delo in zelo sem ponosna na njih. A ta zmaga nam še nič ne prinaša. Zdaj je treba čimprej pozabiti to tekmo in se pripraviti na jutrišnji obračun z Belgijo."

Slovenske košarkarice so bile sicer izjemno uspešne v pripravljalnem obdobju, odigrale so sedem prijateljskih tekem. Šestkrat so zmagale, zadnja tekma proti Franciji pa je bila trening za zaprtimi vrati (in brez rezultata).

Na prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so Slovenke v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Letos je cilj narediti korak več, kar pomeni preboj v četrtfinale, in to je potrdil tudi selektor Grgić. "Ko si enkrat v četrtfinalu, te le še malenkosti ločijo od zgodovinskih dosežkov," pravi Grgić. Zmaga v četrtfinalu pomeni tudi udeležbo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kar je še dodaten motiv za "rakete".

Veselje zmagovalk po obračunu.
Veselje zmagovalk po obračunu. FOTO: Fiba

V skupini C zmaga za BiH
Na uvodni tekmi skupine C je reprezentanca BiH presenetljivo premagala Belgijo 70:55, prva strelka v zmagovalnem moštvu je bila Nikolina Babić z 23 točkami. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izida skupine C:
Slovenija - Turčija 72:47 (19:16, 17:11, 17:15, 19:5)
Slovenija: Krošelj 4, Goršič, Prezelj 6, Jakovina 3, Debeljak, Lisec 17 (8 skokov), Oblak 14 (6 asistenc), Seničar, Friškovec 12 (6 skokov), Evans 8 (9 skokov), Trebec 2, Barič 6

BiH - Belgija 70:55

Seznam slovenskih reprezentantk na EuroBasketu 2021:
Nika Barič (Dinamo Kursk, Rusija), Lea Debeljak (ŽKK Cinkarna Celje), Shante Evans (Perfumerías Avenida, Španija), Zala Friškovec (KSC Szekszárd), Teja Goršič (Hannover, Nemčija), Tina Jakovina (Kangoeroes Mechelen, Belgija), Aleksandra Krošelj (Kangoeroes Mechelen, Belgija), Eva Lisec (Dinamo Kursk, Rusija), Teja Oblak (USK Praga, Češka), Annamaria Prezelj (Quesos El Pastor, Španija), Maruša Seničar (ŽKK Cinkarna Celje) in Tina Trebec (Montbrison, Francija).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
EuroBasket 2021 pasica (Turčija in Belgija)

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.48

Zadnjo četrtino so samozavestne rakete dobile kar z 19:5!

Z upanjem, da se bo odlična igra raket jutri nadaljevala, vas lepo pozdravljamo!

19.42

Odličen začetek!

Rakete so prvič v svoji zgodovini na Eurobasketih zmagale na prvi tekmi. Odličen začetek jim bo vlil veliko samozavesti pred naslednjo tekmo proti Belgijkam. Že jutri znova prenos na Kanalu A in VOYO, od 14:45. Seveda boste srečanje lahko spremljali v živo tudi tekstovno, tako kot danes.

19.41

V zadnjem napadu Slovenke niso poskušale z metom in zmagale z rezultatom 72:47.

19.38

23 točk prednosti. 72:47

Rezultat po uspešnih protih metih Prezljeve je Zala Friškovec zadela za tri točke. Če Slovenke do konca srečanja dosežejo še se tri točke, jih bodo imele največ na dosedanjih odigranih tekmah na prvenstvu. Za zdaj rekord s 74 točkami držijo Švedinje, ki so premagale reprezentanco Slovaške.

19.35

Turkinje s samo štirimi točkami v zadnji četrtini

Razigrana Oblakova je poskrbela za napad. Obramba raket pa je Turkinje popolnoma ustavila. 2:21 pred koncem je turški trener znova zahteval minuto odmora. Rezultat je 67:46!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

madridista07
17. 06. 2021 21.25
+1
pa to je to. v vseh sportih skoraj smo zraven. pa mi smo lahko ponosni na nase sportnike. 😀😀
weed28
17. 06. 2021 21.22
+1
čestitke punce za lepo igro.... mam pa eno vprašanje... a res mora ta saša bit zraven in komentirat?? vso spoštovanje do Luka sam njega pa ne morem poslušat
borjac
17. 06. 2021 20.58
+2
Čestitke za zmago, sedaj pa kritika za športne novinarje, še tistega bedastega Furija ste postavili pred novico, o zmagi Slovenske ženske reprezentance nad Turkinjami, Slovenska reprezentanca je to novinarji, ne pa neki zmaknjeni Furij
SUPERKNIGHT
17. 06. 2021 20.32
+2
Vsa čast punce. Samo tako naprej...
Smešno
17. 06. 2021 20.29
+2
R A K E T E !!!
Gepard007
17. 06. 2021 20.14
+2
Bravo punce. Bravo Grgič!
evanderkane
17. 06. 2021 18.57
+5
Dajmo, punce. Pokažite, da ste močnejše od vseh in do konca.
AS1983
17. 06. 2021 08.24
+6
zmaga naših za vsaj 10 točk
kovexx
17. 06. 2021 18.15
+3