Košarka

Napeti tekmi s srečnim koncem za vodilna, Barci španski dvoboj

Carigrad, Pirej, Barcelona, 19. 03. 2019 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Košarkarji CSKA Moskve in Fenerbahčeja, ki so si že zagotovili igranje v končnici Evrolige, so v 27. krogu rednega dela do zadnje četrtine trepetali za zmago. Anadolu Efes je moral na koncu priznati premoč Moskovčanom (78:80), medtem ko je carigrajski velikan z druge strani mesta šele povsem v zaključku tekme strl Budućnost (76:67). Bolj prepričljiva sta bila doma Olympiakos in Barcelona.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Anadolu Efes - CSKA Moskva
    01:55
    Vrhunci tekme Anadolu Efes - CSKA Moskva
  • Vrhunci tekme Fenerbahče - Budućnost
    02:18
    Vrhunci tekme Fenerbahče - Budućnost

Moskovski CSKA je na tesen poraz v prejšnjem krogu proti Panathinaikosu uspešno odgovoril v še eni napeti končnici tekme rednega dela Evrolige, kjer pa so imeli več sreče in znanja proti carigrajskemu Anadoluju Efesu tokrat Moskovčani. To je bila 21. zmaga v sezoni za varovance Dimitriosa Itoudisa, ki pa je bila trdo prigarana. Efes se je v domači dvorani do konca upiral rdečim, ki jih je s prodorom slabi dve sekundi pred koncem z odločilnim košem odrešil šele Cory Higgins.

Turki so imeli na voljo še en napad in 1,9 sekunde na semaforju, toda Will Clyburn je hitro pokvaril načrte Rodrigueju Beauboisu in odločil tekmo. Higgins je v vrstah gostov zbral 19 točk in pet podaj, v domačih vrstah pa je z najboljšim dosežkom sezone (19 točk) blestel Bryant Dunston, ki je prispeval še osem skokov in podaji. Z zmago so Rusi na tretjem mestu ohranili pritisk nad drugouvrščenim branilcem evropskega naslova Real Madridom.

CSKA ostaja za petami madridskemu Realu, ki je na lestvici zdaj tretji, a ima tekmo manj od Rusov.
CSKA ostaja za petami madridskemu Realu, ki je na lestvici zdaj tretji, a ima tekmo manj od Rusov. FOTO: AP

Budućnost blizu presenečenja, Bayern v Pireju daleč stran
Prvi je že lep čas carigrajski velikan Fenerbahče, ki pa se je moral za 23. zmago podobno kot CSKA na drugi strani Bosporske ožine močno potruditi. Košarkarji črnogorske Budućnosti so bili še sredi zadnje četrtine povsem v igri za veliko presenečenje v turškem velemestu, a so izbranci srbskega strokovnjaka Željka Obradovića nato le uspeli postaviti reči na svoje mesto. Pri izidu 66:66 je "Fener" z delnim izidom 10:0 odločil zmagovalca, do konca tekme pa je klub iz Podgorice dosegel le še točko. Nikola Kalinić se je podpisal pod 14 točk, Jan Vesely pa je 13 točkam dodal še devet skokov. Prvi strelec tekme je bil sicer gostujoči krilni center Earl Clark (20).

Boljša zadnja četrtina ni popravila vtisa za košarkarje Bayerna, ki so pri Olympiakosu praktično vse možnosti za zmago zapravili že do polčasa, ko so zaostajali z zajetnimi 19 točkami (50:31). V Pireju je v tretji četrtini domača prednost poskočila tudi že do 27 točk (71:44), na srečo Bavarcev pa so rdeče-beli vsaj malce stopili s plina v zadnji četrtini, ki so jo gostje kot edino na tekmi dobili. Grki so na koncu slavili z 89:69 in prišli do pomembne zmage v boju za zadnja mesta, ki vodijo v končnico.

Barcelona v zaključku tretje četrtine 'potopila' otočane
Zach Le Day
je bil s 23 točkami prvi strelec pristaniškega moštva, Nikola Milutinov (20 točk) je dodal še pet skokov, medtem ko je Giorgos Printezis poleg 11 točk in petih skokov z LeDayem tudi dobro ustavil prvega gostujočega posameznika Derricka Williamsa. Nekoč drugi izbor na naboru lige NBA ter bivši član Minnesota Timberwolvesov, Sacramento Kingsov, New York Knicksov, Miami Heatov, Cleveland Cavaliersov in Los Angeles Lakersov v tej sezoni še ni bil tako nerazpoložen in je dosegel vsega pet točk iz igre ob metu 2/7. Izpostaviti velja še učinek Brianteja Weberja, ki je 12 točkam dodal osem skokov in štiri podaje. Pri gostih sta bila še najbolj razpoložena Petteri Koponen (15 točk) in Nihad Đedović (10).

V prvem polčasu tesen španski obračun med Barcelono in Gran Canario se je morda usodno prelomil v zaključku tretje četrtine, ko so Katalonci najprej izenačili najvišjo prednost na tekmi (56:46), nato pa s trojko Kyla Kurica in dvema prostima metoma Rolandsa Smitsa ubežali na 61:46. S črte prostih metov je bil nato pred zadnjimi desetimi minutami natančen še Kevin Pangos (63:46). To je bil dovolj velik kapital za varovance Svetislava Pešića, ki so proti carigrajskima Anadoluju Efesu in Fenerbahčeju izgubili zadnji dve evroligaški preizkušnji, v Murcii pa so izgubili tudi tekmo državnega prvenstva.

Prednost je ob povsem razglašenem napadu otočanov naraščala vse do tretje minute zadnje četrtine, ko je črni niz gostov s košem uspel prekiniti Nikola Radičević, a je bilo takrat na semaforju že 70:48. Slovenski branilec Jaka Blažič je k zmagi "Blaugrane" v dobrih 20 minutah prispeval šest točk in pet skokov, prvi strelec je bil sicer Kanadčan slovenskih korenin Pangos (19 točk, 4 skoki in 4 podaje, met za tri 5/6), pri gostih se je najbolj izkazal D. J. Strawberry (15 točk). In še ta podatek: Katalonci so proti košu Gran Canarie poslali 28 metov za tri točke in jih zadeli kar 19 (67,9 %).

Izidi 27. kroga rednega dela Evrolige:

Barcelona Lassa ‒ Herbalife Gran Canaria 93:64
(Jaka Blažič 6 točk, 5 skokov, 2 podaji, 1 ukradena in 2 izgubljeni žogi v 20:09 za Barcelono.)

Olympiakos ‒ Bayern München 89:69
Fenerbahče Beko ‒ Budućnost VOLI 76:67
Anadolu Efes ‒ CSKA Moskva 78:80

LESTVICA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.