Košarka

VIDEO: Evropski 'clasico' zanesljivo Realu: Randolph blestel, Prepelič obsedel

Moskva, Pirej, Madrid, 13. 12. 2018 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Četrtkove tekme 12. kroga rednega dela Evrolige so bile povsem v znamenju španskega "el clasica" v Madridu, kjer se je Real z obrestmi maščeval Barceloni za nedavni prvenstveni poraz (92:65). Anthony Randolph je bil drugi strelec branilcev naslova z 16 točkami, Klemen Prepelič spet ni igral. CSKA dobil moskovski derbi s Himkijem, Fenerbahče podaljšal niz zmag proti Olimpii.

Anthony Randolph.
Anthony Randolph. FOTO: Damjan Žibert

Anthony Randolph in Jaycee Caroll sta v izjemnem prvem polčasu prispevala levji delež k zmagi madridskega Reala na evroligaškem "el clasicu" proti Barceloni. Randolph je že v prvih desetih minutah kar trikrat zadel izza črte (3/4) in zbral 13 točk, do konca tekme pa je dodal še tri. Carroll se je izkazal s 15, Trey Thompkins pa je obračun sklenil celo kot prvi strelec (17). Katalonci, Thomas Heurtel je dosegel 16 točk, so bili nemočni, vodili pa so samo po prvem napadu. 

Randolph je s tremi trojkami poskrbel za vodstvo po koncu prve četrtine (22:17), nato pa je reči v svoje roke s 15 točkami v drugi četrtini vzel še Carroll. Walter Tavares je nadziral prostor pod obročema in prednost je le rasla in rasla, za nameček pa se je polčas končal še z uspešnim metom prek igrišča Facunda Campazza (53:30) ob zvoku sirene. Manj kot za 15 točk kraljevi klub v nadaljevanju tekme ni vodil in se sprehodil do desete zmage, Barca, pri kateri je Jaka Blažič odigral vsega nekaj minut in ostal brez vpisa v statistiko, pa ima 50-odstotno uspešnost.

Vasilis Spanoulis (z žogo) je skupaj s Toupanejem in še nekaterimi soigralci povlekel voz rdeče-belih v Pireju.
Vasilis Spanoulis (z žogo) je skupaj s Toupanejem in še nekaterimi soigralci povlekel voz rdeče-belih v Pireju. FOTO: AP

Olympiakos je z zmago nad Anadolu Efesom prišel do sedmega polnega paketa točk v aktualni evroligaški sezoni in se Turkom, ki imajo zmago več, približal na lestvici. Dvoboj četrtih in petih se je razplamtel v drugem polčasu, v končnici pa so več sreče in znanja prikazali Grki. Takrat je blestel predvsem Axel Toupane, ki je obračun sklenil z 19 točkami, francoski krilni košarkar pa je v obrambi opravil tudi veliko dela v dvoboju z Vasilijem Micićem, ki je s 24 točkami vseeno postavil rekord kariere in podelil še šest podaj.

Pirejsko moštvo je obračun odločno začelo, nato pa sta Micić in Shane Larkin v drugi četrtini prebudila Efes, ki je zaostajal že za 15 točk (8:23). Sredi zadnje četrtine je kazalo na gostujočo zmago (66:73), a so se rdeče-beli še pravočasno odzvali z nizom 8:0, ko so zadeli Vassilis Spanoulis, Giorgos Printezis in Toupane. Slednji je prispeval še nekaj ključnih košev, Janis Strelnieks pa je po kombinaciji z Zachom LeDayem zadel še dva prosta meta za neulovljivih 85:80. Blestel je tudi Nikola Milutinov, ki je 15 točkam dodal devet skokov za najvišji statistični indeks ekipe (24). Printezis je poleg desetih točk prispeval še enajst skokov.

Bitka za Moskvo CSKA-ju, Gudurić v Carigradu pokvaril večer Jamesa
Moskovski derbi je bil izenačen le do polčasa, nato je favorizirani CSKA v domači dvorani vzel stvari v svoje roke in po hitrem postopku opravil s Himkijem (88:74). Ob jubilejni deseti zmagi CSKA je poseben trenutek dočakal francoski reprezentant Nando De Colo, ki je v šele peti sezoni pri moskovskem velikanu že postal drugi najboljši strelec v klubski zgodovini. Tokrat je branilec prispeval deset točk, s katerimi je presegel dosežek Viktor Hrjape (2160 točk), medtem ko nesporni "kralj2 strelcev pri CSKA ostaja J. R. Holden (5393). Večji del prednosti so si domači, ki so ob polčasu sicer že vodili z 49:40, nabrali v tretji četrtini, gostom pa v boju za peto zmago v sezoni ni pomagalo niti 16 točk Stefana Markovića in 15 točk Malcolma Thomasa.

Fenerbahče je premagal AX Armani Exchange Olimpio iz Milana in zdaj nanizal že osem evroligaških zmag (92:85). Varovanci Željka Obradovića ostajajo pri vsega enemu porazu, medtem ko so Milančani zdaj 50-odstotni, vodili so za šest v prvi četrtini (15:21), tudi po zaslugi slabega meta domačinov. Na niz 17:7 je v drugi četrtini prevesil tehtnico na njihovo stran, napadu je dirigiral Kostas Sloukas in poskrbel za prvo občutnejšo prednost (32:28), ki pa je do polčasa skopnela (40:40). A v drugem polčasu je bila slika precej drugačna, saj so Turki popravili obrambo, razigrala pa sta se Jan Vesely in Joffrey Lauvergne za vodstvo z devetimi točkami pred zadnjo četrtino. Mike James je v zadnjih minutah goste vrnil v igro (79:76), Marko Gudurić pa je z dvema zaporednima trojkama vseeno uspel dokončati delo in tekmo sklenil z 20 točkami, Vesely jih je dodal 17. James je prikazal najboljšo evroligaško predstavo v karieri z 31 točkami, trojke je metal 6/13 in še šestkrat podal.

Izidi 12. kroga rednega dela sezone Evrolige:

Real Madrid ‒ FC Barcelona Lassa 92:65
(Anthony Randolph 16 točk, 2 skoka in 1 ukradena žoga v 18:55 za Real, Klemen Prepelič ni igral za Real, Jaka Blažič brez točke v 04:02 za Barcelono.)

Maccabi FOX Tel Aviv ‒ KIROLBET Baskonia 79:81
Fenerbahče ‒ AX Armani Exchange Olimpia 92:85
CSKA Moskva
‒ Himki Moscow Region 88:74
Olympiakos ‒ Anadolu Efes 88:81

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
14. 12. 2018 10.21
+1