Košarka

Dragić s 15 točkami pomagal do velike zmage Baskonii, Mirotić zlomil Albo

Moskva, Vitoria, Barcelona, Atene, 26. 03. 2021 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
0

Baskonia je na domačem igrišču premagala zvezdniški AX Armani Exchange iz Milana. Bilo je 86:69, Zoran Dragić pa je bil tretji strelec baskovskega kolektiva, ki še ni obupal v lovu na končnico. Fenerbahče je kljub visoki prednosti v zadnji četrtini na koncu slavil tesno zmago v Pireju (76:71), bolj zanesljiv je bil Zenit, ki je na obrobju Moskve dobil povsem ruski obračun s Himkijem (91:70).

Nick Calathes (na fotografiji desno) ustavlja Jaysona Grangerja na prvi medsebojni tekmi Barcelone in Albe v sezoni.
Nick Calathes (na fotografiji desno) ustavlja Jaysona Grangerja na prvi medsebojni tekmi Barcelone in Albe v sezoni. FOTO: AP

Zenit je z zmago nad ruskim rivalom Himkijem v Moskvi prekinil niz treh porazov in se prav tako odločno vključil v boj za končnico (91:70). Ekipa kandidata za prevzem slovenske članske izbrane vrste Xavija Pascuala se zdaj ponaša z izkupičkom 17-13, potem ko je z dobro ekipno predstavo moštvo iz Sankt Peterburga že v tretji četrtini povedlo z več kot 20 točkami razlike. Himki se ni več pobral, največ točk pa je pri gostih dosegel Austin Hollins (17), medtem ko je Kevin Pangos (13) dodal še šest podaj. Himki je ostal pri vsega treh evropskih zmagah v tej sezoni (3-27), se pa je kot najboljši strelec na tekmi v vrstah Moskovčanov izkazal Jordan Mickey (23).

Vrhunci tekme Himki ‒ Zenit:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Baskonia je bila na večernem obračunu kos izzivu Rusov in se jim s tretjo zaporedno zmago spet približala na lestvici z enakim številom zmag ob odigrani tekmi več. Zoran Dragić in soigralci so bili boljši od četrtouvrščene Olimpie (86:69), Dragić pa je proti nekdanjim delodajalcem dosegel 15 točk in jim dodal še dva skoka, podajo in ukradeno žogo v dobrih 24 minutah igre. Pierria Henry je bil prvi strelec tekme (19 točk), samo v tretji četrtini jih je dosegel deset, Achille Polonara pa se je izkazal z dvojnim dvojčkom (17 točk in 13 skokov). Odločilno prednost so si Baski nabrali na začetku drugega polčasa z nizom 16:6, začeli so zadevati tudi z razdalje, potem ko je bil njihov izkoristek izza črte v prvem polčasu le borih 1/15.

Dragić je prikazal najboljšo predstavo letos v Evroligi. Na začetku sezone v 2020 je nekajkrat dosegel več točk kot danes, v 2021 pa je zdrsnil na povprečje 8,2 v slabih 18 minutah na parketu. Proti Italijanom je na prvi tekmi decembra dosegel 16 točk, tokrat pa je igral dobrih 24 minut in metal 6:7 iz igre ter 1:5 za tri točke. Baskonia, ki je od zadnjih devetih tekem v Evroligi izgubila le eno, se bo v preostalih treh krogih srečala v gosteh s Panathinaikosom in Valencio ter doma z Anadolu Efesom. Tekma z Valencio, za katero igra Klemen Prepelič, bo verjetno odločilna, saj imata ekipi enako število zmag (17), prvo tekmo na severu Španije pa so dobili domači za vsega točko.

Vrhunci tekme Baskonia ‒ Olimpia:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Igor Kokoškov in Radovan Trifunović sta na klopi Fenerbahčeja proslavljala še drugo zmago nad Olympiakosom v sezoni (76:71). V Pireju sta blestela Dyshawn Pierre in Jan Vesely z 18 oziroma 15 točkami, za rdeče-bele pa je 16 točk dosegel Livio Jean-Charles. Že ob polčasu je "Fener" vodil s kar 43:27, razlika pa je v zadnji četrtini narasla že na +17 (70:53). Vseeno je moral Nando De Colo zadeti nekaj prostih metov, da se Grkom ni uspelo usodno približati (71:74) proti koncu obračuna. Turki so z izkupičkom 19-12 izenačeni s petim Bayernom, medtem ko Olympiakos nima več nikakršnih možnosti v boju za nov preboj v izločilne boje. Tem sta se močno približala nekdanja selektorja slovenske članske reprezentance, za katera je to 14. zmaga na zadnjih 16 tekmah, do konca rednega dela pa ju čakajo še zahtevne preizkušnje proti Bayernu, Barceloni in Real Madridu, ki se prav tako še krčevito bori za eno zadnjih četrtfinalnih vozovnic.

Vrhunci tekme Olympiakos ‒ Fenerbahče Beko:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tesen obračun v Barceloni med vodilno ekipo Evrolige in berlinsko Albo je prelomil šele začetek zadnje četrtine, v katerem so varovanci Šarunasa Jasikevičiusa z delnim izidom 9:0 prednost štirih točk povišali na 13 (71:58). Katalonci, ki jih je pred prihodom na parket v "civilni" opravi pozdravil tudi novi soigralec Pau Gasol, do tedaj niso imeli lahkega dela z gosti, katerih koš pa je vse do zadnjega piska sirene pridno polnil prvi zvezdnik Nikola Mirotić. Na koncu se je ustavil pri 26 točkah in sedmih skokih, Berlinčani pa zaostanka niso več znižali na manj kot osem točk. Domači so si napredovanje v četrtfinale že zagotovili, ne pa še prvega mesta, a je že jasno, da bodo v izločilnih bojih imeli prednost domačega igrišča. Pierre Oriola je dodal 13, Brandon Davies pa 12 točk. "Dvomesten" je bil še Kyle Kuric (10), medtem ko pri Albi celo nihče, saj je bil najboljši strelec ekipe iz nemške prestolnice Luke Sikma (9), Ben Lammers, Johannes Thiemann, Marcus Eriksson in Peyton Siva pa so vsi dosegli še točko manj (8).

Koronavirus pasica nova

Izidi 31. kroga rednega dela Evrolige:

TD Systems Baskonia ‒ AX Armani Exchange 86:69
(Zoran Dragić 15 točk, 2 skoka, 1 podaja in 1 ukradena žoga v 24:20 za Baskonio.)

Barcelona ‒ ALBA Berlin 80:67
Olympiakos ‒ Fenerbahče Beko 71:76
Himki Moscow Region ‒ Zenit 70:91

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.