Košarka

CSKA v polfinale z 'metlo', Bayern ji je ušel, Barcelona vodi z 2:1

München, Sankt Peterburg, Istanbul, 28. 04. 2021 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najboljša ekipa rednega dela Evrolige, Barcelona, je po uvodnem porazu v četrtfinalnem paru z Zenitom dosegla še drugo zaporedno zmago in zdaj za napredovanje na zaključni turnir potrebuje le še eno (70:78). Pred več kot 5000 gledalci, po nekaterih informacijah jih je bilo v dvorani Sibur Arena (neuradno) vsaj 6000, je Brandon Davies za zmago Kataloncev dosegel 22 točk. Na drugi tekmi večera je v Istanbulu moskovski CSKA z "metlo" izločil Fenerbahče (85:68), vsaj še eno tekmo v paru z milansko Olimpio pa je izsilil Bayern z zmago v Münchnu (85:79).

Šarunasu Jasikevičiusu (na fotografiji) je po uvodnem porazu v paru z Zenitom na klopi Barcelone uspel preobrat.
Šarunasu Jasikevičiusu (na fotografiji) je po uvodnem porazu v paru z Zenitom na klopi Barcelone uspel preobrat. FOTO: AP

Barcelona si je z zmago v Sankt Peterburgu povrnila prednost domačega igrišča. Spet je blestel Brandon Davies, ki je ob metu 9/14 za zmago nad Zenitom prispeval 22 točk in jim dodal še osem skokov (indeks 28). Kyle Kuric je pristavil 13, Nikola Mirotić pa je devet od svojih skupno enajstih točk dosegel v drugem polčasu. Cory Higgins (16) je bil ključen v zadnji četrtini, ko je dosegel polovico svojega izplena točk. Med ključnimi je bil niz 17:6, ki je gostom, ki jih vodi nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije Šarunas Jasikevičius, uspel v tretji četrtini, ko so Katalonci pobegnili za dvomestno število točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po tem, ko so se domači v zadnji četrtini spet približali na le točko, je najboljša ekipa rednega dela sezone 2020/21 vnovič občutneje pobegnila in tekmo mirno pripeljala h koncu. Billy Baron je za domače, ki jih je podpiralo okoli 6000 navijačev, dosegel največ, 19 točk, raznovrsten je bil z desetimi točkami, devetimi skoki in štirimi podajami še Will Thomas. Tudi odločilno četrto tekmo bo moral trener Xavi Pascual, ki ga povezujejo tudi s klopjo slovenske članske reprezentance, odigrati brez Mateusza Ponitke in Arturasa Gudaitisa.

Statistika tekme Zenit - Barcelona.
Statistika tekme Zenit - Barcelona. FOTO: Sofascore.com

Fenerbahče brez Kokoškova izpadel po moskovski 'metli'
Prvi potnik na zaključni turnir, ki ga bo gostila kölnska Lanxess Arena, je moskovski CSKA, ki je za svoj 20. preboj v polfinale v klubski zgodovini z "metlo" odpravil turški Fenerbahče (85:68). Po dveh zmagah v Moskvi je sledilo še visoko slavje v Istanbulu, kjer domačim, ki jih vodita nekdanja selektorja slovenske reprezentance Igor Kokoškov ter Radovan Trifunović, seveda niti malo ni pomagal niti izbruh okužb z novim koronavirusom v moštvu. Kokoškova zaradi veljavnih zdravstvenih protokolov tekmovanja tudi tokrat ni bilo na klopi, medtem ko moskovski strateg Dimitrios Itoudis, ki je seveda tudi sam že lep čas kandidat za klop slovenske izbrane vrste, s  svojimi varovanci ni imel posluha za težave Turkov. Will Clyburn je dosegel 34 točk in prispeval še sedem skokov, Iffe Lundberg je dodal 22 točk in sedem skokov ter pet podaj. 

Razliko je CSKA naredil predvsem v zadnjih dveh četrtinah, Fenerbahčeju pa ni pomagal niti povratek Jana Veselyja, ki pa je bil že na začetku drugega polčasa izključen. Nando De Colo se je od letošnjih izločilnih bojev poslovil z 22 točkami. V prvih minutah je domačim sicer uspel niz 20:8, a je CSKA do polčasa prešel v vodstvo (39:44), po nizu 11:0 v tretji četrtini pa je bila tekma že praktično odločena. Prednost je narasla tudi že do 26 točk (78:52), domačim pa je uspelo poraz do konca obračuna vsaj malce ublažiti. Suspendirani zvezdnik moskovske ekipe Mike James tudi tokrat ni igral.

Statistika tekme Fenerbahče - CSKA Moskva.
Statistika tekme Fenerbahče - CSKA Moskva. FOTO: Sofascore.com

Armani zapravil prvo priložnost za napredovanje, Šiško blizu dvojnemu dvojčku
Vladimir Lučić je bil prva violina Bayerna pri ključni domači zmagi nad milansko Olimpio, ki je v Münchnu zapravila prvo "zaključno žogico" za uvrstitev v polfinale (85:79). Srbski krilni košarkar je dosegel 27 točk (met za tri 4/5), za statistični indeks 35 pa je prispeval še sedem skokov. V 34 minutah na parketu je izsilil tudi deset osebnih napak, dober večer pa je v ekipi zmagovalcev tudi za Žan Mark Šiškom, ki se je v slabih 25 minutah približal dvojnemu dvojčku z devetimi točkami in kar osmimi podajami.

Paul Zipser in Wade Baldwin sta dodala po 11 točk, Malcolm Delaney pa pri poražencih 18. Sledila sta Sergio Rodriguez in Shavon Shields z 11 točkami. Bayern je močno prevladoval v rubriki skoki v obrambi, Lučić pa je še posebej blestel v tretji četrtini, ko je bil z 12 točkami ključen pri nizu 14:0, ki je Bavarce oddaljil na skoraj 20 točk prednosti (53:35). Ko so se Milančani v zadnjih minutah že resno približali, je za nameček zadel pet ključnih prostih metov v zadnjih 30 sekundah, potem ko je bilo na semaforju "le" 80:75.

Statistika tekme Bayern - Olimpia Milano.
Statistika tekme Bayern - Olimpia Milano. FOTO: Sofascore.com
Koronavirus pasica nova

Evroliga, četrtfinale, 3. tekme:

Bayern ‒ AX Armani Exchange 85:79 /1:2/
(Žan Mark Šiško 9 točk, 2 skoka in 8 podaj v 24:54 za Bayern.)

Fenerbahče Beko ‒ *CSKA Moskva 68:85 /0:3/ 
Zenit ‒ Barcelona 70:78 /1:2/

* - napredoval na zaključni turnir
// - izid v zmagah

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.