Košarka

Oslabljeni Real brez milosti do Obradovića, sijal tudi 17-letni biser

Milano, Vitoria-Gasteiz, Istanbul, 20. 02. 2020 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Brez poškodovanih Anthonyja Randolpha, Sergia Llulla, Jeffa Taylorja in kapetana Felipeja Reyesa je Real Madrid z navdušujočo predstavo v Istanbulu premagal tamkajšnji Fenerbahče in svojega nekdanjega trenerja Željka Obradovića (94:65). To je bil celo najhujši domači poraz srbskega stratega na klopi turškega velikana, kjer mu tudi v tej sezoni ne gre prav nič po načrtih.

Fenerbahče (15-4) na tretjem mestu v turškem prvenstvu zaostaja za mestnim tekmecem Anadolu Efesom, lanskoletnim finalistom Evrolige in branilcem državnega naslova, ki se ponaša z izkupičkom 17-2. Pred "Fenerjem" je zaenkrat tudi Pinar Karsiyaka (16-3).

Odsotnost številnih nosilcev igre so pri Real Madridu ob zmagi nad Fenerbahčejem najbolj izkoristili Jaycee Carroll z 20, Walter Tavares s 16 in Trey Thompkins s 14 točkami. "Dvoštevilčen" je bil tudi Jordan Mickey (12), medtem ko je poraz Turkov neuspešno poskušal preprečiti njihov francoski as Nando De Colo (21). "Kraljevi klub" je nadziral dogajanje od začetka do konca dvoboja in ob polčasu vodil s 47:31, s kar 71-odstotnim metom za dve točki in 30 podajami pa Madridčani domačim nikoli niso dovolili približanja, če ne štejemo -9 v tretji četrtini (58:49).

Po nizu 13:2 gostov je bila tekma pri izidu 71:51 odločena, z nekaj izjemnimi potezami pa se je uspel izkazati tudi 17-letni Realov biser nigerijskih korenin Usman Garuba. Rojeni Madridčan z velikimi koraki stopa po stopinjah, ki jih je za seboj pustil slovenski as Luka Dončić, 2,03 metra visoki center pa je v več kot 23 minutah na parketu zbral tri točke, štiri skoke, dve podaji in kar tri ukradene žoge. Fenerbahče, ki mu z legendarnim trenerjem Željkom Obradovićem v tej sezoni nikakor ne steče, pod taktirko srbskega strokovnjaka doma nikoli ni izgubil za deset točk ali več, poraz z 29 točkami pa je tretji najvišji v celotni "Obradovićevi eri". Fenerbahče je po 14. porazu v sezoni na desetem mestu in bi v tem trenutku ostal brez končnice najelitnejšega evropskega tekmovanja.

Željko Obradović (na fotografiji) je trener Fenerbahčeja od leta 2013.
Željko Obradović (na fotografiji) je trener Fenerbahčeja od leta 2013. FOTO: AP

Tudi Olympiakosu poškodbe niso prizanesle, a v domačem Pireju so bili rdeče-beli vseeno boljši od Asvela (77:68) in uspeli zabeležiti pomembno zmago v lovu na končnico. Za ekipo Giorgosa Bartzokasa, ki jo je sestavljalo vsega devet košarkarjev, je Saša Vezenkov dosegel največ, 15 točk, temu pa dodal še sedem skokov, medtem ko je Giorgos Printezis poleg enajstih točk vknjižil še pet podaj in tri skoke. Izjemen preobrat je v gosteh pri Zenitu uspel berlinski Albi, ki je na koncu slavila s 83:81. Martin Hermansson je poleg 24 točk podelil še sedem podaj in Berlinčane ponesel do devete zmage v sezoni. Napeto je bilo do zadnjih sekund, ko poraza Rusov ob zvoku sirene ni uspelo preprečiti Timu Abromaitisu.

Nerazpoloženi Dragić s soigralci povsem nemočen v drugem polčasu
Na začetku sezone nekaj časa celo vodilna ekipa Evrolige, AX Armani Exchange, se je po novem porazu, tokrat v domačem Milanu proti Himkiju (69:78), znašla na mestih, ki po koncu sezone ne prinašajo uvrstitve v končnico. Enajste Milančane je na tako želenem osmem mestu zamenjal ravno Himki, ki je svoj sezonski izkupiček popravil na 11-14 in s četrtkovimi nasprotniki "pometel" na obračunih v tej sezoni rednega dela Evrolige. Aleksej Šved in Jonas Jerebko sta bila spet gonilni sili Moskovčanov v odločilnih trenutkih, ko je ob naletu Milančanov Himki krčevito branil svojo prednost. Šved se je na koncu ustavil pri 18 točkah in šestih podajah, Jerebko pa se je s 16 točkami in 12 skoki razveselil dvojnega dvojčka. Ekipi slovitega trenerja Ettoreja Messine ni pomagalo 18 točk Sergia Rodrigueza in jo do konca sezone očitno čaka krčevit boj za vozovnice, ki prinašajo izločilne boje.

Zoran Dragić v večeru, ki se je začel s presenetljivim kvalifikacijskim porazom slovenske članske reprezentance na Madžarskem, prav tako ni bil razpoložen z vsega dvema točkama in tremi skoki ob porazu njegove Baskonie pred domačimi navijači z Žalgirisom (60:74). Litovci so v Baskiji povsem onemogočili domačine, ki so v drugem polčasu zmogli vsega 25 točk. Edgaras Ulanovas je bil najboljši strelec pri zmagovalcih s 15 točkami, izpostaviti velja tudi Lukasa Lekavičiusa (13 točk) in Zacha LeDaya (11). Baskonia je ob polčasu sicer vodila za pet (35:30), nato pa v tretji četrtini dosegla le deset točk in prednosti +6 pred začetkom zadnjih desetih minut zeleni niso več izpustili iz rok. Semaj Christon je za Baske, ki so občutno izgubili skok (22:38), prispeval 17 točk. Po izgubljenem dvoboju začelja je Baskonia (9-16) za zmago zaostala za litovskim ponosom, ki ji zdaj na 13. mestu beži z izkupičkom 10-15.

Izidi 25. kroga rednega dela sezone Evrolige:

KIROLBET Baskonia ‒ Žalgiris 60:74
(Zoran Dragić 2 točki, 3 skoki, 1 podaja in 1 ukradena žoga v 17:24 minute za Baskonio.)

AX Armani Exchange ‒ Himki Moscow Region 69:78
Fenerbahče Beko ‒ Real Madrid 65:94
Olympiakos
 ‒ LDLC ASVEL 77:68
Zenit ‒ ALBA 81:83

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Definbahija
21. 02. 2020 09.52
+0
Ve kdo kako se sloevenska kolonija golobradcev v Realu razvija?