Košarka

Glasove tri trojke v končnici prevesile tehtnico na stran Cedevite Olimpije

Ljubljana, 16. 02. 2024 23.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

Košarkarji Cedevite Olimpije so v finalu pokala Spar v Ljubljani premagali Krko s 87:86 (22:28, 45:51, 70:67).

Košarkarji Cedevite Olimpije so tretjič zaporedoma in triindvajsetič v zgodovini postali zmagovalci pokala Spar. V finalu v Ljubljani so premagali Krko s 87:86.

Za Ljubljančane je to drugi naslov v tej sezoni po superpokalu, ki so ga osvojili septembra, in deseta zaporedna lovorika v domačih tekmovanjih. Zadnji naslov, ki so ga izpustili iz rok, je bil pokal 2021, nazadnje pa so v finalu klonili prav tako v pokalnem tekmovanju eno leto prej. Krka ostaja pri štirih pokalnih naslovih; nazadnje je slavila 2021, ko je prav na Kodeljevem najprej izločila Cedevito Olimpijo, nato pa v finalu ugnala Šentjur.

Trener Cedevite Olimpije Zoran Martić v objemu varovanca Roka Radovića.
Trener Cedevite Olimpije Zoran Martić v objemu varovanca Roka Radovića. FOTO: Damjan Žibert

To je bil šesti finale pokala Spar med glavnima tekmecema v Sloveniji, prvi po 2017, ko je v Domžalah zmagala Union Olimpija. Petkrat je slavila Olimpija, enkrat pa Krka. Finalni obračun zaključnega turnirja, na katerem smo dobili tudi zmagovalce pri ženskah (Cinkarna Celje) ter v mini pokalih (Vipava, Maribor), je bil zanimiv in izenačen, tako da so lahko gledalci do konca uživali v napeti košarki.

Krka je prevladovala v prvem polčasu, v katerem je imela tudi enajst točk prednosti (37:26), Cedevita Olimpija, ki je nastopila brez treh standardnih članov, pa je svoj obraz pokazala v drugem delu. Prvič na tekmi je povedla v 27. minuti (62:61). DJ Stewart je manjkal zaradi poškodbe stopala, Justin Cobbs ima težave s stegensko mišico, Luka Ščuka pa si je na polfinalu zlomil roko in bo z igrišč odsoten pet tednov, kar pomeni, da bo izpustil tudi obe reprezentančni preizkušnji naslednji teden v Kopru proti Ukrajini in Izraelu.

Kapetan košarkarjev Olimpije Jaka Blažič prejema lovoriko za zmago v finalu Pokala Špar.
Kapetan košarkarjev Olimpije Jaka Blažič prejema lovoriko za zmago v finalu Pokala Špar. FOTO: Damjan Žibert

Odločitev o prvaku je padla v zadnjih minutah. Naziv najkoristnejšega igralca tekme je prejel Alen Omić, ključno vlogo pa je odigral Gregor Glas. V zadnjih šestih minutah je zadel tri trojke, ki so Cedeviti Olimpiji omogočile, da je bila v zaključku vseskozi v rahli prednosti. Krka je imela v zadnjem napadu priložnost za izenačenje s trojko, vendar je Marko Radovanović zgrešil met, koš Mihe Škedlja ob zvoku sirene pa je bil dovolj zgolj za minimalni poraz.

"Zmagovalca je odločila ena žoga, malenkosti, dnevna forma, predvsem pa tri trojke Gregorja Glasa v zadnji četrtini. Vseeno moram biti s predstavo svoje ekipe v teh dveh dneh zadovoljen. Prikazali smo borbeno igro in bili vse do konca v igri za naslov," je po napeti tekmi dejal trener Krke Gašper Okorn.

Zoran Martić, trener Cedevite Olimpije, pa je povedal: "Za nami je zelo naporen teden. V sedmih dneh smo odigrali štiri tekme in to z vsega osmimi igralci. Od 18 registriranih košarkarjev nam jih je tu manjkalo deset. A vsi so si zelo želeli zmage, bili so izjemno motivirano, za kar jim lahko le čestitam."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.