Košarka

Grgić potegnil črto pod uspešne kvalifikacije: Na EP je možno prav vse

Ljubljana, 07. 02. 2021 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Selektor slovenske ženske članske košarkarske izbrane vrste Damir Grgić je v družbi svojega pomočnika Slavka Duščaka ocenil pravkar končane kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 17. in 27. junijem gostila francoski Strasbourg in španska Valencia. Tvorec velikega preporoda naše ženske reprezentančne košarke z optimizmom pričakuje nove izzive, predvsem pa si želi, da bi "njegova" dekleta na svojem tretjem zaporednem prvenstvu stare celine izboljšala rezultat iz Srbije 2019.

Spomnimo: na predhodnih dveh evropskih prvenstvih, na katerih je nastopila tudi slovenska ženska košarkarska reprezentanca, je bil glavni cilj selektorja Damirja Grgića in sodelavcev čim dražje prodati svojo kožo.

Na Češkem pred štirimi leti so v skupinskem delu pred neugodno Slovenijo orožje morale položiti grške košarkarice, v Nišu pred dvema letoma pa so jih po prstih dobile še favorizirane Turkinje, kar je že tedaj nakazovalo, da se ta reprezentančni rod na čelu s kapetanko Niko Barič pripravlja za velike stvari. Po brezhibno opravljenih kvalifikacijah za prvenstvo stare celine 2021 v Franciji (Strasbourg) in Španiji (Valencia) s šestimi zmagami brez poraza je tudi vselej previdni selektor Grgić brez ovinkarjenja izpostavil, da so ambicije iz leta v leto (upravičeno) višje. Nenazadnje tudi sam priznava, da bi bil na letošnjem prvenstvu lep uspeh uvrstitev v četrtfinale. Od tam pa je možno prav vse.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca po uspešno opravljenih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021, ki ga bosta med 17. in 27. junijem gostila francoski Strasbourg in španska Valencia.
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca po uspešno opravljenih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021, ki ga bosta med 17. in 27. junijem gostila francoski Strasbourg in španska Valencia. FOTO: KZS alesfevzer.com

Kvalifikacije uspešne, na vrsti je evropsko prvenstvo
A vrnimo se še malo k pravkar končanim kvalifikacijam, ki so jih Slovenke zaključile z zmagama proti Bolgariji in Islandiji v domačem mehurčku v ljubljanskih Stožicah, kjer je vlogo v. d. selektorja po Grgićevi bolezni prevzel eden od pomočnikov, Slavko Duščak. "Že ob samem zboru smo reprezentantkam dali jasno vedeti, kaj se od njih pričakuje. Slovenska dekleta so izjemne profesionalke, maksimalno predane delu in igram v dresu z državnim grbom. Od tod ne čudijo odlični rezultati v tem kvalifikacijskem ciklu. Prejšnji teden posledično ocenjujem kot zelo pozitiven, saj nam je ob dveh novih zmagah prinesel še veliko novih spoznanj o tej reprezentanci," je na zaključni spletni novinarski konferenci uvodoma dejal Duščak, ki je med drugim spregovoril tudi o svoji posebni izkušnji, ki ga je doletela po bolezni selektorja Damirja Grgića. 

"Moram biti pošten in priznati, da nisem pričakoval, da se bo zgodilo to, kar se je. Ta izkušnja je bila vsekakor nekaj novega zame, kar pa mi bo zelo pomagalo na moji nadaljnji poklicni in življenjski poti. Menim, da smo v iztekajočem se tednu opravili dobro delo. Jasno je, da sva bila z Damirjem vseskozi na telefonski liniji, kar je le še dodatno olajšalo delo. Ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti vsem, ki so prispevali svoj delež k uspehom naše reprezentance. Moram poudariti tudi to, da so vsi zadnji uspehi plod odličnega strokovnega dela selektorja," je dodal nekdanji odlični košarkar.

Selektor Damir Grgić je zelo zadovoljen z napredkom slovenske ženske košarke.
Selektor Damir Grgić je zelo zadovoljen z napredkom slovenske ženske košarke. FOTO: Fiba

Grgić ponosen, a s povsem drugačnimi občutki
S povsem drugačnimi občutki se je v prejšnjih dneh soočal 41-letni strokovnjak iz Trbovelj, ki je s kakovostnim delom tako na klubski (Cinkarna Celje) kot reprezentančni ravni slovensko žensko košarko močno približal najboljšim evropskim nacionalnim zasedbam. "Zame je to bil zelo stresen, nepredvidljiv teden. Nisem vedel natančno, kaj bi počel sam s seboj. Ko pa sem videl, da stvari tečejo v želeni smeri, sem se sprostil in začutil velik ponos, da imamo tako uigrano in kakovostno reprezentanco," je zbranim predstavnikom 'sedme sile' zaupal Grgić, ki tako kot njegov pomočnik Duščak zadnji kvalifikacijski cikel ocenjuje kot pozitiven. 

"Ta reprezentanca je že toliko časa skupaj, da vsak točno ve, kaj je njegova oziroma njena primarna naloga. S celotnimi kvalifikacijami smo lahko zelo zadovoljni, saj je opazen napredek na vseh ravneh. V zadnjem letu in pol smo uspeli spraviti na površje še kakšno novo igralko, kar je v luči nadaljnjega razvoja reprezentance vsekakor pozitivna stvar. Ko zavrtim čas nazaj in se spomnim, da nas je po našem debitantskem nastopu na velikih tekmovanjih na evropskem prvenstvu v Pragi zapustilo kar šest igralk, kar nas je posledično prisililo v pomladitev ekipe, so vse kasnejše zmage zgolj potrditev, da smo stvari zapeljali v pravo smer. Hvala bogu, da smo imeli v zaledju širok nabor zelo nadarjenih košarkaric, ki so del generacije, ki je na evropskem prvenstvu za dekleta do 20. leta starosti osvojila medaljo. Nedvomno ima ta reprezentanca zelo svetlo prihodnost, zato so cilji iz leta v leto višji. In prav je tako," pravi trener košarkaric iz Celja, ki z nestrpnostjo pričakuje žreb skupin za EP, ki bo na sporedu 8. marca.

Udarni dvojec v slovenski izbrani vrsti, Nika Barič in Eva Lisec, bo tudi na letošnjem evropskem prvenstvu eden od glavnih adutov selektorja Damirja Grgića.
Udarni dvojec v slovenski izbrani vrsti, Nika Barič in Eva Lisec, bo tudi na letošnjem evropskem prvenstvu eden od glavnih adutov selektorja Damirja Grgića. FOTO: Fiba

O žrebu skupin za EP zelo nehvaležno govoriti
"Zelo nehvaležno je v tem trenutku govoriti o željah pri žrebu. Dejstvo je, da nam ne uide ena od favoriziranih reprezentanc iz prvega bobna (Srbija, Španija, Francija ali Belgija). Če bi že moral izbirati, bi izbral Belgijke, proti katerim smo tako nesrečno izgubili predlani v Beogradu za uvrstitev v izločilne boje. Ostale reprezentance pa se bodo borile za čim višjo uvrstitev oziroma čim boljši izhodiščni položaj pred izločilnimi boji. Sami ne bežimo od ambicioznih načrtov; želimo si nadgraditi rezultat iz Srbije, ko nam je za las ušla uvrstitev med osem najboljših reprezentanc. Tam pa lahko odloča že ena žoga, tako da je možno prav vse," se zaveda Grgić, ki je ob koncu druženja z novinarji izpostavil vse pomembnejšo vlogo svojih varovank v tujih klubih.

"V trenutni reprezentančni generaciji samo dve igralki igrata v slovenskem državnem prvenstvu: to sta Merisa Dautović, ki igra v Mariboru, in Maruša Seničar, ki je članica Cinkarne iz Celja. Ostale že lep čas nastopajo za tuje košarkarske klube, kar se v perspektivi zelo pozna. Mlajše se tako lahko zgledujejo po Niki Barič, Evi Lisec, pa tudi Shante Evans, ob tem pa velja poudariti, da nas od samega začetka krasi neverjetno pozitivno vzdušje znotraj reprezentance. Imamo zgrajen kult reprezentance, kar se med drugim odraža tudi v dejstvu, da se v zadnjih šestih letih, odkar vodim to reprezentanco, ni zgodil niti en, najmanjši incident. Če bodo stvari potekale v želeni smeri, lahko v obdobju naslednjih petih, šestih let Slovenijo pričakujemo v igri za kolajno na enem od velikih tekmovanj," je v optimističnem tonu zaključil uspešni slovenski selektor.    

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.