Košarka

Slovenski košarkarji zmagali v Zagrebu

Zagreb, 25. 11. 2021 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., M.J., STA
Komentarji
1

Slovenska moška košarkarska reprezentanca je s tekmo v Zagrebu začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so v izenačenem dvoboju premagali Hrvate, izid je bil 76:74. Prvi strelec v slovenski reprezentanci je bil Klemen Prepelič s 16 točkami.

Cilj slovenske reprezentance v naslednjih petnajstih mesecih je četrti nastop na SP, ki ga bodo gostile Indonezija, Malezija in Japonska. Za to mora osvojiti eno od prvih treh mest v prvem delu v skupini, v kateri sta še Švedska in Finska, ter nato ob križanju z Izraelom, Nemčijo, Estonijo in Poljsko ponovno biti med tremi najboljšimi. Na SP bo iz Evrope nastopilo dvanajst reprezentanc.

Slovenija je po uvrstitvi v polfinale olimpijskih iger v Tokiu četrta reprezentanca na lestvici Mednarodne košarkarske zveze. Pred njo je iz Evrope le Španija. Hrvaška je 21. reprezentanca na svetu, Švedska, s katero se bo Slovenija srečala v nedeljo v Kopru, je 57., Finska pa 34. Hrvaška reprezentanca, ki je poleti neuspešno naskakovala preboj v Tokio, tako kot slovenska pa je tudi sama izpustila svetovno prvenstvo leta 2019, v kvalifikacije vstopila s pomlajeno zasedbo. Selektor Veljko Mršić je vanjo uvrstil nekaj zelo obetavnih imen in njihova glavna aduta bosta prav gotovo želja po dokazovanju ter mladostniška neobremenjenost.

Jaka Blažič in Žiga Dimec na parketu dvorane v Zagrebu.
Jaka Blažič in Žiga Dimec na parketu dvorane v Zagrebu. FOTO: Fiba

Kar se tiče Slovenije, so iz olimpijske reprezentance manjkali Luka Dončić, Vlatko Čančar, Mika Tobey, Zoran Dragić in Gregor Hrovat, selektor Slovenije Aleksander Sekulić pa je stavil na naslednjo zasedbo: Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Blaž Habot, Alen Hodžić, Jan Kosi, Luka Lapornik, Miha Lapornik, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec in Luka Rupnik.

Na parket dvorane Dražena Petrovića v Zagrebu je stopila peterka Jaka Blažič, Žiga Dimec, Edo Murič, Alen Hodžić, Luka Rupnik. Na začetku je imela slovenska vrsta zelo nizek odstotek zadetih metov, prvo četrtino je končala s 26-odstotnim metom iz igre, do 16. minute (33:27) pa je zadela vsega šest metov iz igre. Hrvaška je pred tem vodila že z desetimi točkami prednosti (28:18). Prvo četrtino so dobili Hrvati (19:16), v drugi pa so Slovenci zaigrali bolje, dobili ta del in vodili ob polčasu za dve točki (39:41). Za Slovenijo je le šest igralcev doseglo točke, Slovenci so na odmor odšli z metom 8:23 (trojke 5:18), osmimi izgubljenimi žogami in zgolj petimi podajami. Tehtnico so na svojo stran obrnili z bolj čvrsto obrambo in dobili so skok v drugi četrtini z 12:6. Prvi strelec po prvem polčasu je bil Jaka Blažič, ki je dosegel 14 točk, deset jih je dodal Luka Rupnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugem polčasu se stvari niso bistveno spremenile. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića so bili le bleda senca 'napadalnega stroja z olimpijskih iger'. Mlada zasedba Hrvaške ji je z borbeno predstavo povzročila kup preglavic in le zavoljo prebliskov posameznikov so v zaključku tekme prišli do pomembnih dveh točk proti na papirju drugi najboljši ekipi v skupini.

Poleg devetih točk Klemena Prepeliča v zadnji četrtini je bila odločilna tudi trojka z dodatnim prostim metom Jakoba Čebaška 48 sekund pred koncem. Slovenija je s štirimi točkami povedla 72:69 in po osebni napaki najnevarnejšega domačega igralca Filipa Bundovića (16 točk, 7 skokov) pet sekund pred iztekom časa potrdila zmago.

Prepelič je 16 točk dosegel ob metu iz igre 3:13 (trojke 1:7). Jaka Blažič je zbral točko manj (9 skokov, met 3:8), Edo Murić je ob 14 točkah (met 4:11) pobral deset skokov, enajst točk (met 1:5) pa je prispeval Luka Rupnik. Slovenci so na koncu zmagali s 76:74, Roko Badžim je v zadnji sekundi dosegel trojko, ki pa ni preprečila slovenske zmage. 

Slovence v 2. krogu kvalifikacij čaka reprezentanca Švedske, ki je v 1. krogu premagala Finsko (72:62), tekma bo v nedeljo v Kopru.

Hrvaška - Slovenija
Hrvaška - Slovenija FOTO: Sofascore.com

Izid, kvalifikacije za SP 2023, moški, 1. krog, Zagreb:                  
Hrvaška - Slovenija 74:76 (19:16, 20:25, 17:14, 18:21)
Hrvaška: Prkačin 15 (5:9), Gnjidić 2 (2:2), Gabrić 3, Marčinković 9, Badžim 11, Bundović 16 (6:7), Rogić 5, Marić 6, Rudan 7 (2:2).
Slovenija: Rupnik 11 (8:11), Nikolić 6 (4:4), Prepelič 16 (9:10), Murić 14 (4:4), Blažič 15 (7:9), M. Lapornik 2, Dimec 8 (2:4), Čebašek 4 (1:1).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janimir
26. 11. 2021 08.13
Po statistiki bi rekel da so zmagali oni.