Košarka

Jaka Blažič: Cilj je, da bomo v Ljubljani znova spremljali evroligaške tekme

Ljubljana, 01. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Jaka Blažič je leto 2020 končal kot tretji strelec lige Aba in drugi po doseženih točkah v Eurocupu, kjer je soigralce kot kapetan popeljal v drugi krog tekmovanja. S slovensko reprezentanco si je novembra v Stožicah zagotovil, da bo leta 2022 branil evropski naslov iz Carigrada. Obenem pa je lani veliko zmago dočakal tudi v zasebnem življenju – postal je oče. A ciljev za 2021 mu kljub številnim uspehom ne manjka. Kot pravi, bi v Ljubljano rad vrnil evroligaške tekme.

Jaka Blažič je na minuli reprezentančni akciji igral odlično. Proti Ukrajini je dosegel 23 točk, proti Avstriji pa 16.
Jaka Blažič je na minuli reprezentančni akciji igral odlično. Proti Ukrajini je dosegel 23 točk, proti Avstriji pa 16. FOTO: Fiba

Prebili ste se v drugi krog Eurocupa, v ligi Aba, kjer ste bili novembra izbrani za košarkarja meseca, ste v igri za najvišja mesta. Kako ocenjujete prvi del sezone?

Smo na pravi poti. Začetek je vedno težek. S pristopom, ki ga na treningih kažemo pri vsakodnevnem delu, smo dosegli rezultate, ki kažejo na to, da pišemo pravo zgodbo. Dela je še precej, a zagotovo smo veseli, da rezultati za zdaj so, kakršni so.

Na katerih področjih se kot ekipa pred nadaljevanjem še lahko izboljšate?

Tako v napadu kot tudi v obrambi imamo še kar precej prostora za napredek. Še vedno se ne poznamo dovolj, saj smo nova ekipa, zato lahko v tem pogledu vsekakor napredujemo. Pomembno je, da smo vsi ambiciozni, da radi hodimo na treninge ter poslušamo glavnega trenerja in strokovni štab. Verjamem, da bomo na vseh področjih naše igre naredili korak naprej.

Že v prejšnji sezoni ste bili med najboljšimi posamezniki v ligi Aba, letos pa se zdi, da imate v svoji igri še prestavo več. Ni ravno veliko košarkarjev, ki pri 30 letih naredijo korak naprej. Kje se skrivajo razlogi za tovrstne predstave?

Skozi celotno kariero delaš in treniraš, da lahko enkrat pokažeš svoje delo. Cedevita Olimpija je okolje, v katerem se zelo dobro počutim. Ravno ta občutek mi nato daje tudi sigurnost v moji igri.

Blažič je pogodbo z zmaji podaljšal v sredini junija, ko je zvestobo ljubljanskemu klubu obljubil za še dve sezoni. V Stožicah, kamor se je vrnil lani poleti, je pred tem igral že med letoma 2011 in 2013. Nato ga je košarkarska pot vodila v Beograd k Crveni zvezdi, zatem pa je 30-letnik zaigral še za Baskonio, Andorro in slovito Barcelono. 

Bi rekli, da ste v formi kariere?

Ja, lahko bi tako rekel. Ekipi poskušam pomagati po svojih najboljših močeh. Osebno mi je najbolj pomembno to, da s svojimi igrami pomagam ekipi, da zmaguje. Za zdaj nam to uspeva.

Pred lansko sezono ste bili, kot ste sami dejali, na hitro nametani skupaj, kar se je poznalo na rezultatih. Za letošnjo ekipo pa se zdi, da je bila sestavljena bistveno bolj načrtno. Ste kot kapetan tudi sami sodelovali pri izbiri okrepitev? 

Prva zasnova ekipe za to sezono je bila postavljena že v začetku tega koledarskega leta. Od minule sezone smo ostali številni igralci, ki smo pripomogli k uspehom v prejšnji sezoni. Vodstvo kluba, športni direktor in glavni trener pa so opravili odlično delo, da so to jedro iz minule sezone dopolnili s posamezniki s karakterjem in željo po dokazovanju ter zmagovanju. Moštvo je dobro, vloge so dobro razdeljene. Tudi med nami se je vzpostavila dobra kemija. Kot sem že omenil, smo na pravi poti. Resnično verjamem, da bo ta sezona uspešna za vse.

Kako pomembno je, da jedro kluba predstavljate slovenski košarkarji? Verjetno bodo na ta račun, ko bodo razmere dovoljevale, tudi tribune nekoliko bolj polne.

Zagotovo je pomembno, da je jedro moštva sestavljeno iz igralcev s slovenskim potnim listom. Imamo tudi tuje košarkarje, ki so ambiciozni, lačni košarke in željni dokazovanja. To vse se vidi na igrišču. Igramo borbeno in verjamem, da to znajo ceniti tudi navijači. Komaj čakam, da premagamo to epidemijo, ter da se ukrepi sprostijo, in da bomo skupaj z navijači uživali v dobri košarki v Stožicah.

"Pri Golemcu se točno ve vloga vsakega posameznika znotraj ekipe. To je zelo pomembno." 

Dejali ste, da so rešitve posameznikov lani dobivale prednost pred ekipno igro in da niste bili prava ekipa. S prihodom Golemca se je to na prvi pogled spremenilo. Bi bili pod njegovim vodstvom že lani konkurenčni za najvišja mesta v ligi Aba ali je na nek način celo bolje, da se je sezona 18/19 predčasno zaključila? 

Tik pred prekinitvijo sezone smo se borili za najvišja mesta v Ligi ABA, mesto v končnici je bilo na dosegu roke. Zadnji krog bi namreč odločal o tem, ali si bomo zagotovili mesto med najboljšimi štirimi ekipami. Seveda si vsak športnik želi vsako sezono odigrati do konca, a žal je bila situacija takšna, kakršna je bila. Imeli smo priložnost, da se uvrstimo v končnico, pa se nam to ni izšlo, ker je bila sezona prekinjena in nato zaključena. Zagotovo pa je povsem drugačna pesem, odkar je vodenje moštva prevzel trener Golemac. Pri njem se točno ve vloga vsakega posameznika znotraj ekipe in kdo je zadolžen za določene stvari. To je zelo pomembno. Vsi zelo dobro sodelujemo z njim, pomembno pa je tudi, da vsi uživamo v košarki.

Jaka Blažič je v tej sezoni Aba lige štirikrat presegel mejo 20 točk. V povprečju jih dosega 17,4. V tem segmentu sta boljša zgolj Jacob Pullen in Filip Petrušev.
Jaka Blažič je v tej sezoni Aba lige štirikrat presegel mejo 20 točk. V povprečju jih dosega 17,4. V tem segmentu sta boljša zgolj Jacob Pullen in Filip Petrušev. FOTO: Aba

Pred začetkom sezone se vas je povezovalo s Crveno Zvezdo. Kako realna je bila vrnitev v Beograd? 

Pojavile so se govorice, ni pa bilo nič konkretnega. Zelo vesel sem, da sem se odločil za podaljšanje pogodbe s Cedevito Olimpijo. Osredotočen sem na sezono z zmaji.

Bili ste del zadnje Olimpijine zasedbe, ki je igrala v Evroligi. Kako bi primerjali takratno in trenutno zasedbo?

Takratna zasedba je bila zelo nadarjena. Vsi igralci, ki so takrat sestavljali ekipo, zdaj igrajo na zelo visoki ravni, tudi v ligi NBA. Nekateri nastopajo v Evroligi. Cedevita Olimpija je zaenkrat še zelo sveža zgodba, vsi skupaj smo del nje. Skušamo igrati in trenirati po naših najboljših močeh, seveda pa je naš skupen cilj, da nekega dne v Ljubljani znova spremljamo evroligaške tekme.

Po koncu Olimpijine zadnje evroligaške sezone (2012/2013) sta s Klemnom Prepeličem odšla v tujino, zgradila karieri v Evroligi in bila del zlate reprezentance. Sedaj imate v svojih vrstah nadarjene Roka Radovića, Dana Duščaka in Luko Ščuko. Kako ocenjujete njihov doprinos, ali lahko gredo v prihodnje po vaših stopinjah?

Vsi trije imajo lastnosti, ki jih lahko pripeljejo do tega, da bodo nekega dne vrhunski košarkarji. Veliko bodo morali še delati. So zelo ambiciozni in radi trenirajo, to pa je najbolj pomembno. Imajo tudi strokovni štab, ki jih pravilno usmerja, tako da ne vidim razlogov, zakaj ne bi postali vrhunski košarkarji in v končni fazi tudi igralci slovenske članske reprezentance.

Z Blažičem smo se pogovarjali pred zadnjo domačo tekmo v lanskem letu proti Mornarju. 

Zagotovo je pri njihovi vključitvi v ekipo vloga kapetana še kako pomembna. Kaj ste glede tega spremenili v primerjavi z lansko sezono, ko ste dejali, da bi lahko bili boljši kapetan?

Zagotovo bi lahko v nekaterih situacijah bil bolj vokalen ter povedal kakšno stvar več v garderobi. V tej sezoni nimam teh težav. Tudi trener Golemac da vsakemu od nas jasno vedeti, kakšen je naš položaj v ekipi. Kemija je super, to pa olajša tudi moje delo.

Kakšni pa so cilji za leto 2021? 

Enostavno gremo korak za korakom. Zaradi pandemije covida-19 smo v zelo negotovih časih, tako da se skušamo čim bolj osredotočiti na sedanjost. Vsi skupaj pa upamo, da bomo sezono zaključili uspešno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
03. 01. 2021 10.35
+4
Edina želja povezana z Olimpijo, ne glede s katerim dodatkom imena je Evroliga. Ljubljana in Slovenija si to zaslužita. Dvorana bi bila polna skoraj na vseh tekmah, če bi bila ekipa konkurenčna vsaj za sredino lestvice. Jaz verjamem, da se bo to zgodilo, saj po obiskih prvenstev po EU, je prav, da polnimo še domače Stožice.
DKR
03. 01. 2021 10.41
+1
V Stožicah se NIKOLI več ne bo igrala euroliga. Klubi iz Nemčije, Rusije, Francije..itd so marketinško bolj zanimivi,predvsem pa finančno mnogo močnejši.
Rade 74
02. 01. 2021 14.37
+0
Pol se boš pa zbudil.
Nimasmisla
02. 01. 2021 08.25
+5
boš imel prej ti sivo brado
Goli000
01. 01. 2021 12.23
+2
Ko se stožice odprejo bo kr nekaj denarja
DKR
03. 01. 2021 10.47
+1
Močnejši klubi imajo po 40 Mil eur letnega proračuna.Za mnogimi stojijo športni giganti...Bayern, Barcelona, Cska ali močna podjetja Fenerbahče, Zenit...
V SHESHELJ
01. 01. 2021 10.48
+3
Blazic...vse lepo in prav a se bo zgodba zakljucila ko nebo vec denarja...ali se niste dojeli...skoda casa...raje pojdite kam kjer boste igrali normalno do penzije?