Košarka

Jaka Lakovič, trener Ulma: Pohvala in dober odnos delujeta bolje kot trda roka

Ljubljana, 10. 09. 2019 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dolgoletni kapetan slovenske košarkarske reprezentance Jaka Lakovič je že nekaj časa v trenerskih "vodah". Od letošnjega junija je glavni trener nemškega moštva Ratiopharm Ulm, v igralskem kadru pa je tudi slovenski reprezentant Zoran Dragić. V intervjuju je Lakovič spregovoril o svoji trenerski filozofiji, trenerskih vzorih in ciljih, ki ga čakajo pri Ulmu.

Jaka Lakovič
Jaka Lakovič FOTO: Damjan Žibert
Kapetan. To je ena prvih asociacij na omembo imena Jake Lakoviča. Dolgoletni košarkarski reprezentant, ki ni nikoli odklonil igranja za Slovenijo in je rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto. V članski reprezentanci je prvič nastopil leta 2001, kapetan je bil od leta 2010, reprezentančno kariero je končal leta 2014, zbral je 86 (uradnih) nastopov, vseh skupaj pa blizu 180. Igral je tudi v številnih slovitih evropskih klubih, leta je 2016 zaključil aktivno kariero košarkarja in se preselil med trenerje.
S trdo roko ne dosežeš nič več, kot s konstruktivno kritiko in tudi pohvalo in dobrim odnosom, na koncu na dolgi rok ta stvar bolj deluje kot trda roka.

V zadnjih sezonah je bila njegova druga "domovina" Španija, tako v igralskem, kot nato tudi v trenerskem smislu. Odločil se je za spremembo "smeri" in je prevzel mesto prvega trenerja pri nemškemu klubu, Ratiopharm Ulm. "Ni velike razlike, kje si trener, košarka je globalna stvar. Vse lige so vidne iz vseh koncev sveta, velikih skrivnosti ni in ta moj pristop iz Španije v Nemčijo ni nič nenavadnega," je v pogovoru za 24ur.com dejal Lakovič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uradno so ga pri Ulmu predstavili 7. junija, na klubski spletni strani pa so med njegovimi kvalitetami izpostavili trdo delo in perfekcionizem, 41-letni Ljubljančan pravi: "Vedno sem kot igralec dosegel vse s trdim delom in iskanjem perfekcionizma. Perfekcionizem je močna beseda, težko ga dosežeš. A imeti željo in ambicijo po tem, da se izpopolnjuješ in da stremiš po napredku in perfektnosti pa je stvar, ki ti pomaga pri vseh naporih in odrekanjih."

Igralci so glavni, to moramo spoštovati
"Profesionalni šport gre vse bolj v to smer, da so igralci tisti, ki so glavni in so tudi glavni protagonisti tega šova, to moramo vsi ostali spoštovati, jim biti v podporo in pomoč, da jih postavimo v pozicijo, kjer so oni najboljši. S trdo roko ne dosežeš nič več, kot s konstruktivno kritiko in tudi pohvalo in dobrim odnosom, na koncu na dolgi rok ta stvar bolj deluje kot trda roka. Pri tem je seveda velika odgovornost tako na strani igralca, kot trenerja, eno brez drugega ne gre, treba je zadovoljiti oba pola, da se ustvari idealna klima za delo, kemijo v ekipi in rezultat," je prepričan Lakovič, ki je o vzgledih iz svoje dolge kariere dejal: "Največji pečat name je pustil Željko Obradović, dve leti sem bil pri reprezentanci z Igorjem Kokoškovim. To sta trenerja, ki sta najbolj vplivala name."

Vedno sem kot igralec dosegel vse s trdim delom in iskanjem te popolnosti. Imeti željo in ambicijo po tem, da se izpopolnjuješ in da stremiš po napredku in perfektnosti pa je stvar, ki ti pomaga pri vseh naporih in odrekanjih.

V slovenskem dresu je leta in leta skupaj s soigralci "lovil" odličje na velikem tekmovanju, a se želja ni uresničila. Najbližje uspehu so bili na EP leta 2009, ko so izgubili boj za bronasto medaljo proti Grkom. Takrat je bil prvi slovenski strelec prav Lakovič (16 točk), v moštvu pa med drugim tudi Goran Dragić, Samo Udrih, Boštjan Nachbar, Matjaž Smodiš, Erazem Lorbek, Primož Brezec. Lakovič je nato dočakal odličje na Eurobasketu 2017, v vlogi pomočnika selektorja Igorja Kokoškova, saj so košarkarji osvojili pokal evropskih prvakov.

Jaka Lakovič
Jaka Lakovič FOTO: Damjan Žibert

Prvi cilj je končnica nemške lige
Ulm je bil v zadnji sezoni v državnem prvenstvu šesti, po proračunu sta v veliki prednosti münchenski Bayern in Alba Berlin, tudi prva favorita v boju za naslov prvaka. "Bamberg, Oldendburg in mi smo naslednji trije klubi, ki se naj bi borili od tretjega do šestega mesta. Odgovornost trenerja je vedno maksimalna, prvi trener je odgovoren za rezultate, ambicije kluba v letošnji sezoni so, da je klub konkurenčen v evropskem pokalu (Euro Cup), čeprav tukaj ni rezultatskega pritiska. Pravi cilj je nemška liga in preboj v končnico in tam priti čim dlje," o ambicijah za novo sezono pravi novi trener Ulma, ki je zamenjal dosedanjega prvega stratega Thorstena Leibenatha, ki je prevzel mesto športnega direktorja.

Lakovič v Ulm zvabil Zorana Dragića
"Kader smo sestavili v dogovoru s športnim direktorjem in lastnikom kluba, imel sem besedo in svoje želje, tekmujemo pa s klubi, ki imajo večji proračun. Igralci, ki si jih želiš, pa vidiš, da so izven klubskih finančnih okvirjev, zato je vse želje potrebno uskladiti z realnimi finančnimi možnostmi in tukaj iskati kvaliteto, ki jo lahko dobiš," je realen Lakovič, ki je želel v klub privabiti tudi kakšnega slovenskega igralca in dolgo je kazalo, da ne bo šlo. Nato pa je Ulm ulovil veliko "ribo", pogodbo je podpisal Zoran Dragić, kar je bila zadnja okrepitev Ulma pred sezono. Dragić je zaradi poškodbe kolena imel tekmovalni premor v letu 2018, lani je igral v italijanski ligi (Trst).

Prvi trening so košarjarji Ulma opravili 13. avgusta, del priprav na sezono pa so opravili v Kranjski gori, prava preizkušnja za nemško moštvo bo brez dvoma sredina tekma v Stožicah proti Cedeviti Olimpiji. Ljubljančani so v dobri formi, zmagali so na mednarodnem turnirju v Sarajevu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.