Košarka

LeBron James: Jokal sem, ko se je Jordan upokojil

New York, 11. 05. 2020 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predzadnji "paket" epizod dokumentarnega filma Zadnji ples, ki ga po kosih predvaja medijska hiša ESPN, se je dotaknil trenutka, ko je Michael Jordan prvič šokiral košarkarsko karavano in napovedal upokojitev. Prijel je za baseballski kij, a se na srečo vseh ljubiteljev košarke in športa hitro vrnil.

Jordan (na fotografiji) s pokalom po zmagi v finalu leta 1996.
Jordan (na fotografiji) s pokalom po zmagi v finalu leta 1996. FOTO: AP
"Edina stvar, ki mi ni bila všeč, je to, kako strah je bilo vse pred igranjem proti njemu," se je oglasil tudi Jordanov osovraženi tekmec iz vrst detroitskih Pistonsov Isaiah Thomas. "Psihično so že izgubili, ker niti niso razmišljali, da lahko zmagajo. (Charles) Barkley je osvojil nagrado MVP in rekel: 'Povsem sem pomirjen, če izgubim proti MJ-ju!' Če bi kdo v današnjih časih rekel kaj takega, bi ga mediji in vsi ostali ubili. Razumem, kako 'hud' je MJ in kako je najboljši, a psihično jih je prekleto ubil, telesno pa v nobenem primeru niso imeli nobene možnosti. Vse, kar želim povedati, je to, da so se predali, še preden je šla žoga v zrak."

Nedeljski epizodi, sedma in osma od skupno desetih, ki so nastale pod okriljem ESPN, sta se osredotočili na končnico leta 1998, ki je Chicago Bullsom in Michaelu Jordanu kljub številnim težavam in napetostim znotraj moštva prinesla zadnji šampionski prstan. A zgodba se je preselila tudi v preteklost, v trenutke, ko se je Jordan po tragični smrti očeta prvič upokojil in se odločil preizkusiti v svetu baseballa.

"Prav gotovo sem na tisti dan jokal. 9 let star. Preprosto nisem mogel verjeti," je na družbenih omrežjih zapisal LeBron James, ki je skupaj s številnimi še aktivnimi košarkarji pospremil zadnji epizodi in svoja opažanja delil s sledilci. 

Tudi baseball igral na elitni ravni
Član Utah Jazz Donovan Mitchell, čigar delodajalci so izgubili dve finalni seriji z Jordanom in biki, na dresu nosi številko 45, s katero se je legendarni "Air" po svoji baseballski avanturi vrnil med košarkarje.

"Zelo rad bi videl, kako je MJ vadil in igral baseball!" je zapisal Mitchell, ki je skupaj s klubskim soigralcem Rudyjem Gobertom od ustavitve dogajanja v ligi NBA prebolel covid-19. "Ljudje pozabljajo, da je biti 'neuspešen' šest- do sedemkrat od 10 poskusov elitna raven baseballa," je na Jordanovo vse prej kot amatersko statistiko opozoril Mitchell.

LeBron James (na fotografiji desno) je eden od košarkarjev, ki je v tem tisočletju prevzel naziv Jordanovega naslednika.
LeBron James (na fotografiji desno) je eden od košarkarjev, ki je v tem tisočletju prevzel naziv Jordanovega naslednika. FOTO: AP

Paschall zbodel Kerra
Odmeven del tokratnih epizod zajema tudi Jordanov vse prej kot prijateljski odnos s soigralci, denimo Scottom Burrellom in Stevom Kerrom, kar je zelo navdušilo novinca v ekipi Golden State Warriors Erica Paschalla.

"Umiri se, trener!!! Vidim, da so takrat še plapolali lasje!" se je iz svojega trenutnega "šefa" pošalil Paschall. Osma epizoda, v kateri se Jordan v solzah zlomi v slačilnici po osvojitvi četrtega naslova, svojega prvega po očetovi smrti, se je prav tako dotaknila številnih gledalcev.  

"Prekleto, ob tistem delu me je kar zmrazilo," je zapisal  Miles Bridges, krilni košarkar Charlotte Hornetsov, katerih večinski lastnik je zadnje desetletje prav Jordan. Ta je v tokratnih epizodah veliko govoril o svoji zmagovalni miselnosti in priznal, da je sprejemal le takšne soigralce, ki so bili pripravljeni zmagati "za vsako ceno".

Jordan: S sabo sem vlekel ljudi, ki niso želeli, da jih vlečeš
"Moja miselnost je bila: pojdi na igrišče in zmagaj za vsako ceno," je dejal Jordan. "Če ne želiš živeti s tako miselnostjo, potem ti ni treba biti ob meni, ker se bom osmešil, dokler ne boš na enaki ravni kot jaz. Če pa ne prideš na to enako raven, potem te čaka pekel," je nadaljeval.

"Zmagovanje terja svoj davek. In vodenje terja svoj davek. Zato sem s sabo vlekel ljudi, ki niso želeli, da jih vlečeš. Izzval sem ljudi, ko niso želeli biti izzvani. In to sem se dobro naučil. Soigralci, ki so prišli za menoj, niso prestali vsega tega, kar sem prestal jaz. Ko si se enkrat pridružil ekipi, si živel po določenih standardih, po katerih sem jaz igral to igro. Nisem želel sprejeti nič manj kot to." 

Perdue: Bil je kreten!
Nekdanji soigralec Jud Buechler je celo priznal, da so se nekateri Jordana bali, še en bivši član Chicaga Will Perdue pa ga je označil za "piz**na".

"Bili smo njegovi soigralci, a smo se ga bali. Preprosto je vladal strah. Faktor strahu pred MJ-jem je bil tako zelo, zelo velik," je dejal Buechler. Perdue je dodal: "Naj ne bo pomote ... Bil je piz**n! Bil je kreten. Večkrat je šel čez mejo. A ko pogledaš nazaj na to, kaj je v bistvu želel doseči, si rečeš: 'Ja, bil je vražje dober soigralec!'"

Jordan pa je menil: "Vprašajte vse moje soigralce. Rekli bodo: 'Michael Jordan mi nikoli ni rekel, da naj nekaj naredim, česar jeb**o ne bi storil on sam!' Ko bodo ljudje to videli, bodo rekli: 'No, res ni bil prijeten tip. Morda je bil celo tiran.' No, to praviš ti. Ker nikoli ničesar nisi osvojil. Želel sem zmagati, a želel sem, da zmagajo tudi oni (soigralci, op. a.) in so del tega."

Jordanov povratek v velikem slogu z novim naslovom prvaka:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Morda usodna napaka Georgea Karla leta 1996
Tudi takratni trener Bullsov Phil Jackson je v dokumentarnem filmu priznal, da je moral Jordana večkrat miriti in opozoriti, da mora kot kapetan kdaj storiti tudi korak nazaj in biti boljši soigralec. Ena zanimivejših zgodb v sedmem oziroma osmem delu Zadnjega plesa pa se osredotoča na finalno serijo sezone 1995/96 proti Seattle SuperSonicsom, ko je Jordana še dodatno podžgala poteza takratnega trenerja Seattla Georgea Karla.

"Šel je direktno mimo mene," se je večerje z novinarjem in dobrim prijateljem Ahmadom Rashadom spomnil Jordan, ki je Karla sicer zelo dobro poznal, saj sta oba igrala za univerzo North Carolina. "Pogledal sem Ahmada in rekel: 'Res? Oh, tako se bo šel?' Rekel sem: 'To je sra**e! Obiskovala sva Carolino. Poznava Deana Smitha. Poleti sva se videla. Igrala sva golf. Ti pa boš storil to? Dobro, v redu.' Samo to sem potreboval. Samo to je moral storiti in vse skupaj je zame postalo osebno," je še dejal Jordan.

Preslišal nasvet sodelavca
Karl je že potrdil, da je zgodba resnična, verjetno pa se še danes sprašuje, če bi morda zgolj preprosto rokovanje spremenilo potek finalne serije, ki so jo Bullsi dobili s 4:2.

"Res je. Brendan Malone je bil član mojega štaba, prišel je iz Detroit Pistonsov, in rekel: 'Michael s teboj ves čas igra miselne igrice.' Rekel je še: 'Ne zapletaj se z njim v tej seriji. Pozdravi ga na začetku serije. Rokuj se z njim ob koncu serije. A med serijo ne dovoli, da bi se lahko s čim motiviral in postal še boljši igralec, kot je največji igralec v zgodovini košarke," je dejal Karl.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
11. 05. 2020 21.44
Kako sta šele jokala LeKositer in LeBaker...