Košarka

James sproščen v peto tekmo: Ne razmišljam o zapuščini

Orlando, 09. 10. 2020 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zvezdnik Los Angeles Lakersov LeBron James je pred peto tekmo velikega finala lige NBA spregovoril o odnosu z navijači Jezernikov, ki ga v Kaliforniji leta 2018 niso pričakali s pretiranim navdušenjem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo peta tekma finala lige NBA tudi zadnja v sezoni?
    00:54
    Iz 24UR: Bo peta tekma finala lige NBA tudi zadnja v sezoni?
  • Iz SVETA: NBA prstan - sanje vsakega košarkarja
    03:24
    Iz SVETA: NBA prstan - sanje vsakega košarkarja
James (na fotografiji) med tekmo letošnjega finala proti svoji nekdanji ekipi Miami Heat.
James (na fotografiji) med tekmo letošnjega finala proti svoji nekdanji ekipi Miami Heat. FOTO: AP

Čeprav je LeBron James v Los Angeles prišel s statusom prvega posameznika lige NBA, si je moral v vrstah Lakersov prislužiti spoštovanje navijačev. Grafiti oziroma stenske poslikave, ki so kmalu po njegovi drugi selitvi iz domačega Clevelanda v Los Angelesu pozdravljale njegov prihod,  so bile praviloma tarča vandalov. "Kralja Los Angelesa", ki je pred tem postal že "Kralj Miamija" in "Kralj Clevelanda", je čakala še dolga pot do osvojitve src privržencev vijoličaste in zlate barve.

A dve leti pozneje je vse drugače, saj je James s soigralci le še eno zmago oddaljen od osvojitve naslova, ki bi bil za Lakerse rekordni 17. v klubski zgodovini, to pa je dosežek, s katerim so se vse do sedaj lahko v ligi NBA ponašali zgolj veliki tekmeci Jezernikov Boston Celticsi. Mitska statusa Earvina "Magica" Johnsona in tragično preminulega Kobeja Bryanta sta za Jamesa verjetno nedosegljiva, a njegov že četrti šampionski prstan, ki bi ga lahko osvojil s tretjo različno ekipo, ga bo v očeh nekaterih še bolj približal največjemu košarkarju vseh časov Michaelu Jordanu.

Statistika Anthonyja Davisa in LeBrona Jamesa pred peto tekmo finala lige NBA.
Statistika Anthonyja Davisa in LeBrona Jamesa pred peto tekmo finala lige NBA. FOTO: Sofascore.com

'Ni jim mar za tvoj življenjepis'
"No, kot prvo sem se kot član Lakersov naučil, da se navijačem fučka za tvoje prejšnje dosežke. Dokler ne postaneš član Lakersov, ti mora to uspeti tudi pri njih. Dokler ne postaneš član Lakersov, jim niti malo ni mar za tvoj življenjepis. Nato ti mora to uspeti pri Lakersih in šele nato te spoštujejo. To sem se naučil," je dan pred peto tekmo finala z ekipo Miami Heat, pri katerih je prvič osvojil naslov v ligi NBA, nato pa mu dodal še enega, povedal James.

Zanj je to že deseta finalna serija v karieri, nikoli pa s soigralci finala ni izgubil, ko se je znašel v priložnosti za odločilno četrto zmago (izkupiček v karieri zaenkrat znaša 3:0). Izid v zmagah je trenutno 3:1 za Lakerse, Elias Sports Bureau pa je postregel z informacijo, da bi v primeru zmage kalifornijske ekipe na prihajajoči tekmi James kot prvi v zgodovini dobil štiri zaporedne odločilne tekme finala s svojim moštvom. V spominu kljub dvema naslovoma z Miamijem vseeno ostaja leto 2016, ko je po zaostanku z 1:3 v zmagah proti Golden State Warriorsom s soigralci pri Clevelandu uprizoril neverjeten preobrat in domačemu mestu prinesel prvi naslov po 52 letih.

Primerjava ekip Los Angeles Lakers in Miami Heat pred peto tekmo finala lige NBA.
Primerjava ekip Los Angeles Lakers in Miami Heat pred peto tekmo finala lige NBA. FOTO: Sofascore.com

Davis: Če zmagamo na še eni tekmi, ne bo nikomur mar za posamične nagrade ‒ vsi bomo prvaki
Tudi osvojitev naslova z Lakersi bi bila seveda visoko na seznamu njegovih dosežkov v izjemni karieri. Po prvi sezoni v Los Angelesu, v kateri je bil zaradi neuvrstitve v končnico tarča kritik, je sledil pohod do finala, na katerem pa je bilo ogromno ovir: kontroverzni dogodki med pripravami na Kitajskem, tragična smrt Bryanta in seveda premor zaradi pandemije novega koronavirusa ter kasnejši protesti temnopolte skupnosti z Združenih državah Amerike. 35-letni James je kot najboljši podajalec v ligi (10,2 na tekmo) v glasovanju za najkoristnejšega igralca sezone kljub vsemu zaostal za grškim zvezdnikom Milwaukee Bucksov Giannisom Antetokounmpom.

Po besedah zvezdniške okrepitve minulega poletja Anthonyja Davisa so Lakersi že navajeni, da takšnih in drugačnih nagrad ne dobivajo, potem ko je bil za najboljšega direktorja v NBA nedavno izbran Lawrence Frank iz vrst mestnih tekmecev Los Angeles Clippersov, Jezernik Rob Pelinka pa je bil sedmi. Brez priznanja za odlično sezono je v konkurenci najboljših obrambnih košarkarjev ostal tudi Davis.

"To je nekako v slogu tega leta. Pri meni je bilo glasovanje za najboljšega obrambnega igralca, pri LeBronu glasovanje za MVP, zdaj pa še Rob za direktorja leta. A če zmagamo še na eni tekmi, potem ne bo nikomur mar za te ostale nagrade. Vsi bomo prvaki," je dejal Davis.

James ne razmišlja o zapuščini
Skupaj z Jamesom in soigralci lahko Lakersom prineseta prvi naslov po letu 2010, ki je bil plod naveze legendarnega trenerja Phila Jacksona in pokojnega Bryanta.

"Resnično o tem ne razmišljam preveč," je o tem, kaj bo ta sezona prinesla njegovi zapuščini, povedal James. "Ne verjamem, da bo zgodba povedana tako, kot bi jo morali, ali pa da bo napisana tako, kot bi morala biti napisana. A mojega življenja ne živim z razmišljanjem o zapuščini. Kar počnem izven igrišč, mi pomeni več kot tisto, kar počnem na igrišču," je nadaljeval James in pristavil, da je bila "najboljša stvar", ki jo je lahko v tem trenutku dobil, posnetek njegove mame, ki je v domačem Akronu sodelovala pri predstavitvi nove škatle kosmičev Wheaties, na kateri se je James pojavil skupaj z otroci iz svoje šole I Promise School.

"Igra košarke bo šla mimo mene. Prišla bo nova skupina mladih fantov, veteranov in novincev. Dokler sem na parketu, se s tem ne morem obremenjevati. Kako se gibam, kako hodim, kako pridigam, o čem govorim, kako navdihujem naslednjo generacijo, to mi je najpomembneje. Če pa cenite mojo igro, potem 'kul'. Če je ne, potem je tudi to 'kul'. Na koncu koncev gre le za to," je še povedal James.

Statistika Jimmyja Butlerja pred peto tekmo finala lige NBA.
Statistika Jimmyja Butlerja pred peto tekmo finala lige NBA. FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrTakoNeki
09. 10. 2020 12.21
+4
...škoda za Dragiča s to nesrečno poškodbo... sigurno bi bil finale bolj na knap... tako pa lahko mirno napovem zmagovalca današnje tekme... To bodo HEAT-i, ker "show must go on"... prvaki pa bodo seveda z lahkoto LA...
CestniKolesar370Wattov
09. 10. 2020 14.27
+4
Če pa tako mirno napoveš zmagovalca današnje tekme, imam zate en povsem miren nasvet. Laufaj na banko, dvigni 2000€, laufaj na Petrol in kupi za 2000€ Paysafe kartic. Pojdi na eno izmed spletnih stavnic, naloži 2000€ in stavi na Miami Heat, ker "show must go on". Mirno greš lahko spat ob 22:00. Zbudiš se ob 8. uri zjutraj, prijavi se v to spletno stavnico kamor si naložil 2000€ in stavil na Miami heat in ta številka 2000€ bo zjutraj spremenjena v številko 7200€. Mirno boš v samo uri dela (odvisno kako daleč imaš bencinsko in banko) zaslužil 5200€ čistega. Že jutri lahko klikneš na gumb "izplačilo", vneseš svoj TRR in predvidoma boš v sredo lahko že imel vseh 7200€ na tekočem računu. 2000€ daš nazaj na kup iz katerega si jih pobral, 5200€ pa dvigneš v gotovino, daš v žep in greš v bližnji lokal s kolegi. 200€ lahko z lahkoto zapijete in javi se, da boš poravnal račun. Ko te bodo kolegi vprašali od kje tvoja dobra volja in 200€, jim lahko mirno rečeš "show must go on, samo mirno fantje".