Košarka

Jasmine Jordan o svojem slavnem očetu: Šele zdaj spoznavam njegovo pravo veličino

Chicago, 17. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hči legendarnega košarkarja Michaela Jordana (57) Jasmine Jordan (28) je v pogovoru za Associated Press spregovorila o izjemni karieri in očetovski vlogi po mnenju mnogih največjega, ki je kdajkoli igral to prelepo igro z oranžno žogo. Čeprav je bila ob uvodnih dveh očetovih naslovih prvaka lige NBA s Chicago Bullsi komajda rojena, pa se z današnjega zornega kota edina hči iz prvega Michaelovega zakona s Juanito Vanoy spominja tega nepozabnega obdobja, ki je predstavljen v dokumentarnem filmu 'The Last Dance'.

Mala Jasmine v očetovem naročju, kmalu po njegovi prvi upokojitvi, ko je v stari dvorani Chicago Stadium sredi sezone 1993/94 potekala podelitev šampionskih prstanov. Na fotografiji trudi žena Juanita Vanoy in Jordanova sinova Marcus in Jeffrey.
Mala Jasmine v očetovem naročju, kmalu po njegovi prvi upokojitvi, ko je v stari dvorani Chicago Stadium sredi sezone 1993/94 potekala podelitev šampionskih prstanov. Na fotografiji trudi žena Juanita Vanoy in Jordanova sinova Marcus in Jeffrey. FOTO: AP

"Glede na to, da sem rojena leta 1992, se jasno ne spomnim ničesar iz tistega prvega obdobja, ko je oče (Michael Jordan, op. p.) s Chicagom osvojil svoje prve tri naslove prvaka lige NBA," je pripoved o občutkih, ki jo danes prevevajo, ko podobno kot mnogi drugi ljubitelji Michaela Jordana in nepozabnega obdobja 'njegovega' Chicaga iz devetdesetih let minulega stoletja pozorno spremlja epizode iz sijajnega dokumentarnega filma 'The Last Dance', začela hči legendarnega košarkarja Jasmine Jordan

"Šele zdaj spoznavam njegov lik in delo iz tistega obdobja. Pravzaprav spoznavam njegovo veličino v človeškem in športnem smislu, saj kot sem uspela razumeti iz do zdaj emitiranih epizod dokumentarca, je bilo zanj izjemno težko prenašati ves ta pritisk javnosti in zunanjega sveta. Toda moj oče je to počel v stilu, tako kot je le on to zmogel in zmore še danes, ko 'igra' povsem drugačne vloge v svojem in življenju svojih otrok," se razsežnosti očetove priljubljenosti in slave iz obdobja športnih dosežkov in presežkov zaveda edina hči ter obenem najmlajša od skupno treh Michaelovih otrok iz prvega zakona s Juanito Vanoy. "Po vsaki epizodi filma ga pokličem ali pa mu pošljem SMS-sporočilo z veliko vprašanji o tem ali onem. Zanima me prav vse iz tistega obdobja, zanimajo me njegovi občutki, kako danes - z daljše časovne oddaljenosti - gleda na nekatere svoje poteze oziroma postopke, zaradi katerih so ljudje zastrigli z ušesi oziroma privzdignili obrvi. Kot majhna punčka nisem mogla razumeti vsega, kar se je tedaj okrog nas dogajalo, danes pa z očetovo pomočjo marsikaj bolje razumem," je dejala Jasmine, ki ima s slavnim očetom poseben odnos.

Jasmine Jordan, hči legendarnega košarkarja Michaela Jordana, je v daljšem pogovoru za Associated Press spregovorila o svojem slavnem očetu.
Jasmine Jordan, hči legendarnega košarkarja Michaela Jordana, je v daljšem pogovoru za Associated Press spregovorila o svojem slavnem očetu. FOTO: AP

Od rojstva očetova princeska
"Spomnim se, da sem bila od rojstva njegova princeska. In še danes sem. (smeh) V obdobju mojega odraščanja je odigral pomembno vlogo: hodil je na moje prireditve, me spodbujal pri plesu in ostalih obšolskih dejavnostih ... Bil je oče v pravem pomenu besede, kljub temu, da govorimo o velikem Michaelu Jordanu. Tudi z mojima bratoma ni bilo nič drugače; posvečal jima je enak čas in pozornost kot meni, zato smo še danes, ne glede na to, da z mamo nista več skupaj, izjemno povezani med seboj," o očetovski vlogi Michaela Jordana pravi Jasmine, ki je presrečna, ko vidi, kako resno danes 57-letni večinski lastnik NBA-franšize Charlotte Hornets opravlja vlogo dedka. 

Vse počne z neverjetno strastjo
"Prek odnosa, ki ga je vzpostavil z mojim sinom od njegovega rojstva, vidim, kako velik človek je moj oče. Vsako stvar počne z neverjetno strastjo, zato z današnjega zornega kota precej lažje razumem nekatere njegove poteze, ki se morda nekomu drugemu ob spremljanju dokumentarnega filma zdijo sporne. Kot na primer odnosi, ki jih je imel s svojimi soigralci Scottiejem Pippnom, Tonijem Kukočem, Stevom Kerrom ... Ko jih je s posebnimi motivacijskimi prijemi znal potisniti povsem do roba, a nikoli čezenj. Podobne stvari počne tudi v zasebnem življenju; kolikokrat je na podoben način ravnal z menoj v želji, da se bom nekega dne, ko bom vstopila v svet odraslih in se začela zavedati bremena zaradi svojega priimka, znala odzvati na provokacije iz zunanjega sveta. Nikoli nas ni 'ujčkal', a je bil ljubeč oče, s katerim smo vsi razvili izjemen odnos. Tudi v teh čudnih časih pandemije koronavirusa s pomočjo spletnih platform ostajamo v tesnih stikih. Dovolj je že, če samo sliši glas svojega vnuka prek Skypa ali Zooma. Ne glede na to, da govorimo o najboljšem košarkarju vseh časov, gre v prvi vrsti za izjemno osebnost in šele nato za neverjetnega športnika," je v pogovoru za Associated Press zaključila Jasmine Jordan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmajskorpion
17. 05. 2020 14.06
-10
Zelo dober igralec in zelo slab človek
Vojko Gali?
17. 05. 2020 16.25
+5
a si ti maloumnež ali pa ne veš kaj je življenje
Malo_sutra
17. 05. 2020 10.06
-24
Dejmo mal resnosti, skje so oni drgac teli Jordani? Nambija, Zambija, Togo?
aljoteam
17. 05. 2020 11.04
+12
Malo_sutra
17. 05. 2020 12.05
-9
Seveda je. Dovolj je nekega skrivanja in pri meni to ne gre cez da je vsak ki ima 5 minut american. Kdaj je Jordan v intervjuju pozdravil svoje iz Zambije npr.?
Sammson
19. 05. 2020 10.36
+2
Majstor... Saj noben ni pristni Američan.. So Irci, Italijani, Bosanci, Slovenci, Španci,... Kaj blodis človek? Človek se je rodil in odraščal v Ameriki kaki Zambiji... Kje ti živiš, pod skalo? Mater si butalec... Nimam ti drugega za napisat... 🤦‍♂️
Bikoborec
17. 05. 2020 10.05
+6
kenjalo
17. 05. 2020 09.49
+4
Hahhahaahh res je
Oblastiželjni
17. 05. 2020 09.18
+35
Kot Jordan z lasuljo.
Sputnik
17. 05. 2020 08.14
+11
ma ne vem no to pa zelooo čudno da punca pri 28 začenja spoznavat delo od očeta medtem ko uni mali od simona cowela pri 6 letih že prav ceni in spoštuje delo njegoveg očeta in se zanima za njegovo delo tako resno da je že pri 6 začel delat. sarkazem seveda leti na ta portal ki piše zmazke tipo uni od cowela
ochi
17. 05. 2020 09.24
+11
to je sedaj samo reklama za dokumentarno serijo.