Košarka

Jordan pred dokumentarcem v strahu: Ljudje si bodo mislili, da sem grozen človek

Čikago, 16. 04. 2020 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Združene države Amerike (pa tudi drugje po svetu) so v težkem pričakovanju dokumentarne serije o Michaelu Jordanu, ki bo prikazala pot do njegovega zadnjega, šestega šampionskega NBA-prstana. Še pred prvim delom (ta bo na sporedu 19. aprila) je z zanimivim delčkom pogovora z Jordanom postregel režiser filma Jason Hehir, Jordan pa je 'na daljavo' gostoval tudi v eni od televizijskih oddaj.

 

Dokumentarec, prvi del katerega bo luč sveta uzrl v nedeljo, se bo osredotočal na Jordanovo sezono pri Bullsih, in sicer sezono 1997/98, v kateri je Jordan še šestič osvojil šampionski prstan lige NBA.  

Režiser dokumentarca Jason Hehir je v pogovoru za The Athletic opisal, kako je potekal en od uvodnih sestankov z Michaelom Jordanom. "Sestanek je trajal nekaj manj kot uro. Vprašal sem ga, zakaj želi to. Odvrnil je, da noče tega. Vprašal sem ga, zakaj ne. 'Ko bodo ljudje videli te posnetke, nisem prepričan, da bodo sposobni razumeti, zakaj sem bil tako oster. Zakaj sem počel stvari, ki sem jih, zakaj sem se obnašal, kot sem se, in zakaj sem rekel stvari, ki sem jih,' mi je odvrnil Jordan," je pojasnil Hehir, Jordan pa mu je nato razložil, zakaj tako misli. "Ko boš videl posnetke o Scottu Burrellu (soigralec, op. p.), si boš mislil, da sem grozen človek. Toda moraš se zavedati, da je razlog za takšno obnašanje to, da sem želel, da bo v končnici žilav, saj smo se v vzhodni konferenci borili z Indiano, Miamijem in New Yorkom. Moral je biti žilav in jaz sem moral vedeti, ali lahko računam nanj. Ljudje bodo spoznali, kako sem se obnašal na treningih in tega ne bodo razumeli,"  je Jordan pojasnil Hehirju. Ta pa mu je odvrnil, da je to odlično, saj je to nekakšna priložnost: "Imamo deset ur, da olupimo čebulo in razložimo stvari, ki si mi jih ti pravkar razložil."  

Michael Jordan je znal biti do soigralcev na treningih zelo oster ...
Michael Jordan je znal biti do soigralcev na treningih zelo oster ... FOTO: AP

Jordan je bil sicer prav danes gost televizijske oddaje Good Morning America, kjer ga je izpraševala voditeljica Robin Roberts. Glavna tema je bil seveda dokumentarec, ki ga ljubitelji košarke že nestrpno pričakujejo, osredotočal pa se bo na sezono 1997/1998. "Šlo je za mučno leto, skušali smo uživati v njem, saj smo se zavedali, da se era končuje. Začelo se je, ko je športni direktor kluba Jerry Krause rekel Philu Jacksonu, da lahko zmaga vseh 82 tekem, pa ne bo dobil priložnosti, da se vrne," se je zadnje sezone med Biki spomnil Michael Jordan, ki je bil – zanimivo tako kot Dončić – na naboru izbran šele kot tretji. "Zavedajoč se tega, glede na to, da sem bil 'poročen' z njim, on pa ne bo več trener, sem jasno vedel, da me v Chicagu ne bo več. Phil je začel sezono z besedami: 'To je zadnji ples,' in tako smo tudi igrali. Nekako nas je to vleklo skozi celotno sezono, obenem pa poskrbelo, da smo se osredotočili na to, da zaključimo, kot se spodobi," je v pogovoru z voditeljico Robin Roberts kar preko videoklica (tudi v ZDA se spopadajo s hudo epidemijo koronavirusa) povedal Jordan.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spregovoril je tudi o razlikah, ki jih lahko kot predsednik enega od NBA klubov opazi v primerjavi z njegovimi časi. Nekoč, ko se je še šolal na kolidžu, je moral mamo lepo prositi za nekaj denarja, saj je očitno preveč časa preživel na telefonu. "Danes je malce drugače. Šlo je za približno 60-dolarski račun za telefon, a na računu sem imel le 20 zelencev. Moji otroci so se smejali, ko so to videli, a to so bili drugačni časi. V dokumentarcu boste videli veliko stvari, na katere so ljudje sčasoma pozabili, da je bilo življenje takšno. Nismo imeli Instagrama, Twitterja. Življenje si moral živeti, kot je bilo. Nismo imeli telefonov, pisali smo pisma. Moja mama je obdržala vsa pisma. Nekatera so takšna, ki spravijo v zadrego. Vzel sem si čas in napisal, kako rad jo imam in kaj potrebujem, ker sem na kolidžu," je razložil za mnoge najboljši košarkar vseh časov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jordana je kot igralca krasila izjemna želja po zmagi, nepopustljivost in velikanska samozavest. In iz kje izvira ta osebnost? "Moji starši. Moj oče je vrsto let delal v General Electric, skušal je poskrbeti za družino, mama je delala v banki. Bila sta garača. Živel sem posredno ob njima, se učil, to je postalo del moje narave. Vedno sem skušal negativno spremeniti v pozitivno. Tudi svoje otroke skušam učiti: 'Sprejmite negativno,  naučite se iz tega in ga spremenite v pozitivno.' To je vse prišlo od staršev," je priznal danes 57-letni Jordan, ki veliko zaslug za uspeh pripisuje predvsem bratu Larryju. "Brat me je priganjal, po vsaki tekmi sva se pretepala. Ta želja po boju izhaja iz tega ... Še danes je ob meni, me podpora, je del moje ekipe. Nikoli ne bi prišel tako daleč brez njega," je zaključil šestkratni MVP finala lige NBA.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mister iks
17. 04. 2020 09.22
-8
Ni Jordan najboljši. Kaj pa Franjo Arapovič in recimo Andro Knego?
Trend01
17. 04. 2020 11.25
+3
Ko je Franjo "pojedel" Arvisa Sabonisa. Tista pa je bila njegova naj tekma 11 točk od možnih 10 bi mu jih takrat dal.
Mamba4Life
17. 04. 2020 09.20
-13
zame osebno največji useh časov Wilt Chamberlain, če imaš po več k 45 letih še vedno več k 90 rekordou lige pol je to to, prstani pa tud niso najboljše merilo, košarka je useeno ekipni šport in brez ekipe za sabo tud prstanov ne bi blo...
iwilliwillhacku
17. 04. 2020 09.38
-10
če MJ ne bi imel ekipe kot jo je imel, bullsi ne bi bili tako uspešni...
Iniesta
16. 04. 2020 21.56
+31
The greatest of all time ...
User416781
16. 04. 2020 21.56
+30
Legenda...za vedno.
jazzie12
16. 04. 2020 21.45
-9
Janša je vsega kriv.....
mima12
16. 04. 2020 21.39
+22
Res car!Nepozaben z dream teamom v Barceloni,sami asi Jordan pa največji.Tudi drugače pravi športnik.
Lakers32
16. 04. 2020 21.31
+42
Nikoli več ne bo takega genija pod koši.Najboljši vseh časov.
D0c
16. 04. 2020 21.22
+50
Jordan legenda...best of the best...se spomnim kak je prakrično za vsako zaključno zogo sprejel odgovornost na sebe in jih z veliko vecino zaključil s košem. Vsi so vedeli da se bo obrnil s hrbtom proti košu, skočil se obrnil v.zraku in se nagnil nazaj, pa mu vseeno nobeden ni mogel dati bananice. Car!!!