Košarka

Kaj bo prinesel ples kroglic? 'Na razplet žal nimamo vpliva'

Ljubljana, 27. 04. 2023 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To soboto popoldan bo znano, s katerimi tremi reprezentancami se bo Slovenija pomerila v skupinskem delu letošnjega svetovnega prvenstva v košarki. Slovenci se bodo v žreb podali iz drugega bobna in bodo tako nosilec skupine F.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jasno je že, da bo Slovenija prvi del turnirja, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra, igrala na otoku Okinava, saj jo je Japonska kot ena od treh gostiteljic (poleg Filipinov in Indonezije) izbrala po komercialnem ključu oziroma pravilih FIBA. Filipini so izbrali ZDA, Indonezija pa Kanado. Reprezentance bodo razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Dve bosta igrali na Japonskem, dve v Džakarti, štiri pa v Manili, kjer bodo tudi zaključni boji. Na vsakem tekmovalnem prizorišču bodo eno skupino tvorile reprezentance iz 1., 3., 5. in 7. kakovostnega bobna (tvorijo skupine A, C, E in G), drugo pa reprezentance iz 2., 4., 6. in 8. kakovostnega bobna (tvorijo skupine B, D, F in H). Slovenija se bo v žreb podala iz drugega bobna in bo tako v Okinawi nosilec svoje skupine F.

1. boben: Filipini, Španija, ZDA, Avstralija
2. boben: Francija, Srbija, SLOVENIJA, Litva
3. boben: Grčija, Italija, Nemčija, Brazilija
4. boben: Kanada, Venezuela, Črna gora, Portoriko
5. boben: Iran, Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija
6. boben: Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija
7. boben: Jordanija, Japonska, Angola, Slonokoščena obala
8. boben: Libanon, Egipt, Južni Sudan, Zelenortski otoki

Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić FOTO: Aljoša Kravanja

V prvem delu bo vsaka ekipa odigrala tri tekme. Najboljši dve reprezentanci v vsaki skupini se bosta uvrstili v zgornjo polovico, kjer bosta z najboljšima iz druge skupine oblikovali novo štiričlansko skupino, iz katere bosta v četrtfinale napredovali dve moštvi. Tretje- in četrtouvrščene ekipe iz prvega dela bodo prav tako nadaljevale tekmovanje v novih skupinah, ki se bodo merile za razvrstitev od 17. do 32. mesta. "Na razplet sobotnega žreba žal nimamo vpliva, bomo pa ples kroglic prav gotovo z zanimanjem spremljali in spoznali, s kom se bomo pomerili v skupinskem delu svetovnega prvenstva. Krog konkurentov za visoka mesta je vsekakor zelo velik. So pa naše misli že usmerjene k poletju in pripravam na prvenstvo. Predvsem si želimo, da se bomo zbrali v najboljši možni zasedbi. Nikakor pa se ne bomo smeli ukvarjati z drugimi, pač pa razmišljati zgolj o lastni pripravljenosti in igri," je za uradno spletno stran KZS dejal selektor Aleksander Sekulić.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila leta 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.