Košarka

Kakšna ekipa: Jordan izbral idealno peterko vseh časov v NBA

Charlotte, 23. 10. 2019 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Legendarni ameriški košarkar Michael Jordan je v intervjuju za eno od televizij v domovini izbral najboljšo peterko vseh časov v ligi NBA, odmevale pa so tudi njegove besede o zvezdniku Golden State Warriorsov Stephenu Curryju.

Jordan (na fotografiji) se pripravlja na novo sezono v pisarnah Charlotte Hornetsov.
Jordan (na fotografiji) se pripravlja na novo sezono v pisarnah Charlotte Hornetsov. FOTO: AP
Jordan je od leta 2010 večinski lastnik NBA-ekipe Charlotte Hornets. Sršeni novo sezono v četrtek zjutraj po slovenskem času odpirajo ravno proti Chicago Bullsom, kjer si je "Njegova zračnost" tudi priigrala svoj legendarni status.

Michael Jordan je dejal, da Stephen Curry še vedno ni storil dovolj, da bi lahko zvezdnika Golden State Warriorsov uvrščali na seznam igralcev, ki jih po upokojitvi čaka selitev v Hišo slavnih. Morda še bolj kot njegove izjave o Curryju je odmeval izbor legendarnega "Aira", ki je izbral (po svoji oceni) najboljšo peterko vseh časov iz lige NBA.

"Če bi moral iti v jarke, bi šel tja z igralci, ki jih poznam. Z njimi sem igral, vem pa tudi, da bi šli vsak večer igrat z odgovornostjo, da pokažejo svojo veličino," je za oddajo USA Today na televiziji NBC dejal Jordan, ki si je za pribočnike izbral Earvina "Magica" Johnsona, Scottieja Pippena, Jamesa Worthyja in Hakeema Olajuwona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Štirje košarkarski mojstri
S Pippenom je seveda preživel večji del svoje kariere v vrstah Chicago Bullsov, skupaj sta pod taktirko Phila Jacksona osvojila kar šest šampionskih prstanov. Pippen je tudi v sezoni, ko se je Jordan odločil preizkusiti v bejzbolu, Bike popeljal do sedme tekme konferenčnega polfinala proti New York Knicksom. Olajuwon je največji pečat pustil v ekipi Houston Rockets, ki ga je na naboru leta 1984 izbrala kot prvega (Jordana je Chicago istega leta izbral kot tretjega po vrsti). Nigerijec, dvakratni najkoristnejši igralec finalne serije (1994, 1995), je z Raketami na vrh lige dvakrat stopil ravno v letih, ko se je Jordan poslovil prvič. S Pippenom, Johnsonom in Olajuwonom je Jordan tudi igral za ameriški reprezentanci, ki sta si priigrali naziv "Dream Team" (Sanjsko moštvo, op. a.) in osvojili zlati odličji na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 (brez Olajuwona) in leta 1996 (brez Johnsona in Jordana) v domači Atlanti.

Vrhunci izjemne kariere Michaela Jordana:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O "Magicu" Johnsonu prav tako ni vredno izgubljati besed ‒ morda najboljši organizator igre vseh časov bi lahko leta 1979 pristal tudi v vrstah Bikov in kdo ve, če bi Jordan zanje v tem primeru sploh kdaj zaigral. A Johnsona so izbrali Los Angeles Lakersi, Bullsi pa so se odločili za Davida Greenwooda. Johnson, ki ga je "Njegova zračnost" premagala v finalni seriji leta 1991, je bil v mladih letih Jordanov idol, zelo naj bi užival tudi v vzdevku "Magic Mike". Takšen je bil tudi napis na Jordanovi registrski tablici, ko mu je nekdanja partnerica podarila prvi avto.

Zato ni presenetljivo, da je četrti član njegovega sanjskega moštva še en legendarni košarkar Jezernikov James Worthy. Worthyja so kot drugega izbrali na naboru leta 1982, v Los Angelesu pa je pristal po menjavah s San Diego Clippersi. Jordan ga je spoznal že v univerzitetnih letih, ko je bil pri univerzi North Carolina ob osvojitvi naslova najboljši igralec zaključnega turnirja. Dve leti mlajši Jordan je lahko že takrat vpijal Worthyjevo znanje in nasvete, v tisti legendarni ekipi, ki jo je vodil Dean Smith, je poleg Jordana in Worthyja kraljeval tudi Sam Perkins. A Jordanova zvezda je takrat šele vzhajala, Worthy pa je z Lakersi (in Magicom) trikrat osvojil naslov v NBA ter bil najkoristnejši igralec finalne serije leta 1988. Njegov vzdevek "Big Game James" izvira iz njegove sposobnosti, a se je v najbolj ključnih trenutkih vedno izkazal.

Jordanov 'ščit' ‒ Scottie Pippen:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hakeem Olajuwon ‒ morda najbolj popoln center vseh časov:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden ključnih členov 'Showtime Lakersov' ‒ James Worthy:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
24. 10. 2019 12.05
+11
Kako rad se spominjam, ko sem kot mulc sredi noči vstajal, samo da sem lahko spremljal Bullse z Jordanom na čelu. To je bila poezija od košarke.
NisteResni
24. 10. 2019 09.53
-1
Mene pa sam čudi da ni Dennisa vmes, glede na to, da ga je Jordan sam hotu met pr Bullsih.... eden najboljših obrambnih igralcev vseh časov, Dennis 'The Worm' Rodman.....
Isiah
24. 10. 2019 08.43
Se strinjam, samo James Worthya bi zamenjal z Lary Birdom.
Kreden2
24. 10. 2019 07.39
-5
Čisto osebne preference. Ja normalno, da je to za njega najboljša peterka. Tri četrt jih je življenje posvetilo njemu. Magica ni mogoče preskočiti. Olajuwon? Kera peterka je pa pol Bird, Jabar?
5lamca
24. 10. 2019 07.07
+5
A lahko prosim, NE prevajate His Airness v "Njegova zračnost" 🤦‍♂️
AS1983
24. 10. 2019 07.05
+5
Jordan legenda,mvp
resnicaosvobaja
23. 10. 2019 17.58
-9
Scottie Pippen ob taki obilici legend enostavno nima kaj iskati...
gullit
23. 10. 2019 15.58
+24
Najboljši igralec vseh časov. vsi so vedeli da bo on dobil žogo v zaključku tekm, pa je zmeraj nekaj novega pogruntav kakšno finto ter zmeraj zadel odločilni met. Njegovo mnenje je treba spoštovati.
dark horse
23. 10. 2019 15.45
+20
Točno tako,ne pa nekakšni LeBroni,Bryanti itd da ne omenim še koga drugega in fašem 50 minusov zato ker da 20 pik od tega 10 iz prostih itd itd. Takrat se je igrala košarka ne tole run and gun
09ZarMan10
23. 10. 2019 15.26
+22
... na koncu je amen, saj je to rekel gospod KOŠARKA.
flamengo
23. 10. 2019 14.02
-2
Zelo nehvaležno tole opravilo. Izbral je zelo rasistično peterko. Bili so še drugi v drugačni barvi kože kot Bird, Stocton.... Mogoče bi katera peterka premagala to od Jordana.