Košarka

Slovenke za uvod preskočile visoko grško oviro

Celje, 14. 11. 2019 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.V./J.B.
Komentarji
3

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v prvem obračunu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2021 vknjižila sila pomembno zmago. V Celju je bila boljša od Grčije s 70:64. Najbolj razpoložena je bila Teja Oblak, ki je dosegla kar 19 točk.

Več videovsebin
  • Zadnje minute med Slovenijo in Grčijo
    07:41
    Zadnje minute med Slovenijo in Grčijo
  • Izjava Zale Friškovec po zmagi nad Grčijo
    01:05
    Izjava Zale Friškovec po zmagi nad Grčijo
  • Eva Lisec: Kmalu se bom vrnila
    02:27
    Eva Lisec: Kmalu se bom vrnila
  • Iz 24UR: Slovenske košarkarice z odličnim začetkom
    01:50
    Iz 24UR: Slovenske košarkarice z odličnim začetkom

V prvi četrtini smo spremljali zelo izenačeno srečanje, nobena od ekip si ni uspela pripraviti večje prednosti. Po desetih minutah je bilo na semaforju 19:18 v korist Grkinj. V drugi četrtini so se naše na krilih glasnega celjskega občinstva razletele po parketu in so zasluženo prišle do preobrata. Razpoloženi sta bili Teja Oblak z 11 točkami in Nika Barič, ki jih je vknjižila šest. Slovenkam je v prvem polčasu odlično služil met z razdalje, saj so mete za tri zadevale kar 44-odstotno. Vrzel pod košem – manjkali sta Eva Lisec in Shante Evans – je odlično zapolnila 22-letna Maruša Seničar, ki je bila s klopi naša najbolj razpoložena skakalka. Po 20 minutah je Slovenija vodila s šestimi točkami prednosti (36:30). 

Drugi del so košarkarice Damirja Grgića začele sanjsko. Najprej je bila uspešna Tina Treber, trojka Tine Jakovine pa je pomenila, da je razlika znašala že 11 točk. A Grkinje so hitro odgovorile in se z delnim izidom 6:0 vrnile v tekmo. Nato je dvakrat zaključila še Artemis Spanoujeva in rezultat je bil kar naenkrat 43:42. Zala Friškovec je rahlo krizo domače reprezentance prekinila z uspešnim metom z razdalje, do konca tretje četrtine pa je svoje dodala še Teja Goršič, prednost Slovenije je tako znova znašala ugodnih deset točk. 

Teja Oblak je bila z 19 točkami najboljša strelka v slovenski košarkarski izbrani vrsti.
Teja Oblak je bila z 19 točkami najboljša strelka v slovenski košarkarski izbrani vrsti. FOTO: Fiba

V zadnjih desetih minutah so naše bolj ali manj nadzirale dogajanje na parketu celjske dvorane. Čeprav so Grkinje pri 65:52 prišle na le tri točke razlike, so Slovenke na krilih razpoložene Oblakove in Baričeve pred zadnjimi minutami poskrbele, da večje drame v samem zaključku le ni bilo. Že omenjena Oblakova je na koncu prispevala kar 19 točk, izdatno pa so k zmagi pripomogle še Baričeva, Jakovina in Friškovčeva z 12 točkami.  

Kako na evropsko prvenstvo?
V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu vstopa 33 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo v Francijo in Španijo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljenih s po štirimi ekipami, tri skupine pa tvorijo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.00

Zala Friškovec: "S srčno igro do zaslužene zmage."

"Videlo se je od samega začetka, da smo oslabljene pod obročema, ampak s srčno in nepopustljivo igro skozi vseh 40 minut tekme smo uspele nekako zapolniti to vrzel ter zasluženo zmagati. Odigrale smo dobro, borbeno tekmo, zdaj se moramo dobro spočiti in misli že usmeriti k naslednjim kvalifikacijskim preizkušnjam," je bila uvodne kvalifikacijske zmage nad Grčijo s 70:64 vesela tretja najboljša strelka Slovenije Zala Friškovec.

40'

Baričeva potrdila uvodno zmago Slovenije (70:64).

Kljub odsotnosti nosilk igre pod obročema Eve Lisec in Shante Evans so slovenske košarkarice uspele preskočiti visoko grško oviro v Celju z izidom 70:54. Zadnji točki je za Slovenijo dosegla kapetanka Nika Barič.

38'

Kdo drug kot Teja Oblak

Če v teh trenutkih ne bi imeli razpoložene Oblakove, bi Slovenkam trda predla. S štirimi zaporednimi točkami je Teja Oblak malce olajšala delo soigralkam, ki so znova nekoliko ušle Grkinjam (63:58).

36'

Povsem se je ustavilo ...

Slovenke so po vodstvu z 11 točkami močno popustile, kar so nepopustljive Grkinje izkoristile in se z delnim izidom 0:8 povsem približale (61:58).

34'

Novi točki Oblakove

S kančkom športne sreče je novi točki s polrazdalje dosegla Teja Oblak, s čimer so Slovenke znova povedle z dvomestno prednostjo (61:50).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
15. 11. 2019 07.06
+11
Bravo DEKLETA!
emt8000
14. 11. 2019 21.00
+13
Rde?iAlarm
14. 11. 2019 20.47
+10
dejo grga dejmo nika dejmo trbovci.......