Košarka

Avstralci preživeli dramo in po zaslugi Millsa v zaključku tekme strli Litovce

Dongguan, 05. 09. 2019 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralska košarkarska reprezentanca je v derbiju skupine H premagala Litvo z 87:82. Avstralci so bili večji del tekme v vodstvu, a so se v zadnji četrtini Litovci vrnili v igro, celo povedli, nato pa je svojo kakovost pokazal Patty Mills. Ta je bil ob zmagi Boomersov prvi strelec s 23 točkami. 21 jih je dodal nekdanji zmajček Aron Baynes.

Več videovsebin
  • Vrhunci 1. polčasa tekme Litva - Avstralija
    02:23
    Vrhunci 1. polčasa tekme Litva - Avstralija
  • Vrhunci 2. polčasa tekme Litva - Avstralija
    03:08
    Vrhunci 2. polčasa tekme Litva - Avstralija

Že pred obračunom je bilo jasno, da bo derbi med Litvo in Avstralijo odločal o zmagovalcu skupine H. Avstralci so v tekmo vstopili dokaj zaspano. Marius Grigonis je dosegel uvodne štiri točke za vodstov Litve s 4:0, a so nato z odličnim nizom (trojka Pattyja Millsa, koša Arona Baynesa in Matthewa Dellavedove in zabijanje Jocka Landala) povedli z 9:4. Litovski selektor Dainius Adomaitis je reagiral z minuto odmora, a ta ni presekala odličnega meta Avstralcem. Ti so iz prvih šestih poskusov pri metu za tri točke bili kar petkrat natančni. Prvo četrtino so z razigranima Dellavedovo (8 točk) in Millsom (7) dobili z rezultatom 27:19.

Podobno kot na začetku prve so tudi na uvodu druge četrtine Avstralci delovali zelo zaspano. Litovci so to znali izkoristit in z delnim izidom 6:0 prišli na vsega dve točki zaostanka. Reagiral je selektor Andrej Lemanis, Avstralci pa so nemudoma našli značilno hitro igro in znova prevzeli vajeti v svoje roke. Dokončno se je razigral nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije Aron Baynes, ki se je do konca polčasa (ob dveh zadetih trojkah) zaustavil pri 15 točkah. Avstralci so serijo trojk (dve je prispeval še Jock Landale, v prvem polčasu so za tri metali 9/14) povedli že z 52:37. S štirmi zaporednimi točkami je Renaldas Seibutis ob koncu prvega polčasa zaostanek baltskih košarkarjev znižal na 11 točk (41:52). Poleg Baynesa sta v uvodnih 20 minutah pri Avstralcih blestela Jock Landale (10 točk, brez zgrešenega meta: 4/4 za dve, 2/2 za tri in 2/2 s črte protih metov) in Matthew Dellavedova (10 točk, met iz igre 3/4).

IZID

Začetek tretje četrtine je bil na las podoben začetku druge. Litovci so izkoristili 'zaspanost' Avstralcev in znižali zaostanek na vsega šest točk (46:52). Reagirati je moral avstralski selektor Lemanis, minuta odmora pa je zalegla, Avstralci so znova zaigrali bolje v napadu ter dobri dve minuti in pol do konca četrtine povedli s 65:53. A nato je znova sledil avstralski mrk, ki so do konca četrtine zmogli le še tri točke. To so Litovci izkoristili in si glede na videno v 30 minutah priigrali lepo izhodišče za zadnjo četrtino (60:68).

Zadnja četrtina pa je ponudila praktično vse, kar lahko ponudi košarka. Litovci so po dobrem zaključku tretje četrtine začutili svojo priložnost in z delnim izidom 11:0 prišli do vodstva z 71:68. Avstralcem se je povsem zaustavil met iz igre. Kar osem minut in 45 sekund namreč niso dosegli koša iz igre. K sreči so zadevali proste met in držali stik z Litovci vse do zadnjih dveh minut tekme. Patty Mills je vzel odgovornost v svoje roke ter minuto in pol do konca tekme zadel s porazdalje za vodstvo Avstralcev z 78:76. Z dvema prostima metoma Nicka Kaya so nato Boomers dobro minuto pred koncem povedli za štiri točke (80:76). Mills je bil tudi strelec trojke 32 sekund do konca tekme. S 23. točko je Avstralijo popeljal v vodstvo z 83:78. Na drugi je hitro znižal Lekavičius. Ob nešportni osebni napaki Sabonisa 17 sekund do konca tekme je bilo bolj ali manj jasno, da se bodo Litovci iz te godlje težko pobrali. Mitch Creek je zadel oba prosta meta za 85:80, končni izid pa je bil 87:82 v korist Avstralije.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

40'

KONEC TEKME

Avstralska košarkarska reprezentanca je v derbiju skupine H premagala Litvo z 87:82.

40'

Trojka Millsa

Litovci so se približali na 78:80 s košem Lekavičiusa, a je nato na drugi strani s trojko odgovoril Mills (83:78). Ta je zdaj že prvi strelec Avstralije, in sicer je vknjižil 23 točk. Sledi Baynes z 21 točkami.

39'

Mills za vodstvo Avstralije

Mills je odgovornost prevzel v svoje roke: koš s polrazdalje za vodstvo Avstralije z 78:76. Na drugi strani napad zapravljen napad Litve.

37'

Baynes rešuje Avstralce

Avstralci so po zaslugi Baynesa, ki ima na kontu že 21 točk, po devetih minutah le zadeli iz igre. Na drugi strani pa je Litvo v vodstvo popeljal Edgaras Ulanovas (75:74).

36'

Končno koš Avstralije

Avstralci so bili brez koša več kot pet minut, Mills pa je s črte prostih metov prekinil strelski post Boomersov in znižal zaostanek na 70:71. Še vedno pa Avstralci brez koša iz igre že več kot osem minut.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.