Košarka

Nekaj malega je zmanjkalo: Slovenke brez četrtfinala EP

Beograd, 02. 07. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./S.M./R.G./STA
Komentarji
95

Slovenske košarkarice so končale z nastopi na 37. evropskem prvenstvu v Beogradu. V kvalifikacijah za četrtfinalu so izgubile z Belgijo s 67:72. Ne glede na tesen poraz proti glavnim favoritinjam za zlato medaljo lahko Slovenke zadovoljne zapustijo Srbijo, saj so se prvič v zgodovini uvrstile med dvanajst najboljših ekip v Evropi in s tem izboljšale štirinajsto mesto s premiernega evropskega prvenstva 2017 v Pragi.

Več videovsebin
  • Teja Oblak po porazu z Belgijo
    01:12
    Teja Oblak po porazu z Belgijo
  • Vrhunci tekme Belgija - Slovenija
    02:52
    Vrhunci tekme Belgija - Slovenija
  • Damir Grgić po tekmi z Belgijo
    00:40
    Damir Grgić po tekmi z Belgijo
Eva Lisec je po poškodbi mišice prvič nastopila.
Eva Lisec je po poškodbi mišice prvič nastopila. FOTO: Fiba
Slovenke imajo z Belgijkami pozitiven izkupiček odigranih tekem 4-2. Po dveh porazih v kvalifikacijah za EP 1997 in 1999, so v zadnjih štirih dvobojih zmagale.
Od odlični obrambi predvsem na prvi zvezdnici tega eurobasketa, Emmi Meesseman (povprečje v predtekmovanju 24,3 točk), ki v prvih desetih minutah ni dosegla koša, v prvem polčasu pa zgolj štiri, in natančni igri v napadu so v 13. minuti povedle s 27:12.
Uspešne so bile na dveh pripravljalnih tekmah ter dvakrat v kvalifikacijah za EP leta 2013. A to je bilo pred repasažem v Beogradu povsem nepomembno. Po vodstvu Belgijk s 5:3 so Slovenke z delnim izidom 8:0 pobegnile na 11:5 in belgijska klop je morala z minuto odmora zaustaviti nalet razpoloženih in nadvse motiviranih Slovenk. Če so bile naše košarkarice v uvodnih minutah še preveč živčne v napadu pa je v nadaljevanju uvodne četrtine Slovenija zagospodarila na beograjskem parketu in pokazala, da se favoriziranih tekmic ni ustrašila. Še več, po košu Teje Oblak je bilo dobro minuto pred koncem prve četrtine že 17:10. Po košu povratnice v ekipo Eve Lisec je bilo v 12. minuti že 22:10! In pri tem se varovanke selektorja Damirja Grgića niso zaustavile. Teja Oblak je bila še naprej natančna, po njenem novem košu je na semaforju kazalo že 27:12. Dva hitra koša nasprotnic sta bila dovolj, da je slovenski selektor vzel time-out.

Belgijski nalet hitro zaustavljen z minuto odmora
Za sestro Tejo in Slovenke je pesti stiskal tudi Jan Oblak v družbi matere.
Za sestro Tejo in Slovenke je pesti stiskal tudi Jan Oblak v družbi matere. FOTO: Fiba
Pomagalo je. Slovenke so vnovič ujele ritem in še naprej trdno držale prepričljivo vodstvo (29:18). Sledile so minute slabše igre naših košarkaric in Belgijke so se naenkrat približale na 24:29. Nalet nasprotnic je prekinila trojka Nike Barič (24:32). Sledile so (prepoznavne) črne minute v slovenski igri, ki se je povsem razpadla in tekmice so naenkrat, "niti krive niti dolžne", povedle s 34:32 in na veliki odmor odšle z minimalno prednostjo. Belgijke so z nekoliko hitrejšo igro prišle do nekaj lahkih košev, uveljavile višino pod obročema, Slovenija na drugi strani pa je zgrešila par odprtih metov in ni znala zaustaviti organizatorke igre Julie Allemand, ki je v prvem polčasu dosegla 16 točk ali skoraj polovico vseh Belgije.

Slovenke dobro začele drugi polčas
Slovenke, na sliki Nika Barič, so bile še dobro minuto pred koncem tekme trdno v vodstvu in pred vrati četrtfinala, potem pa se je zgodil mrk ...
Slovenke, na sliki Nika Barič, so bile še dobro minuto pred koncem tekme trdno v vodstvu in pred vrati četrtfinala, potem pa se je zgodil mrk ... FOTO: Fiba
Uvod v drugi polčas je bil slovenski. Dva hitra koša in spet vodstvo (36:34). Čeprav je Belgija z delnim izidom 22:5 v sedmih minutah dobila prvi del s 34:32, tekma še zdaleč ni bila odločena. Slovenija je v 26. minuti znova vodila (47:41) in prednost oziroma ravnovesje ohranila vse do konca tekme. Naše reprezentantke so bile na začetku drugega polčasa podobno razpoložene kot večji del prvega.
Najboljše strelke Slovenije so bile Teja Oblak s 16 točkami, Shante Evans in Nika Barič, ki sta jih dosegli po petnajst, ter Annamaria Prezelj z dvanajstimi.
Tokrat je voz v napadu vlekla Nika Barič, naše pa so bile precej boljše tudi v obrambi. A tudi Belgijke, tretje z zadnjega prvenstva so se hitro pobrale in spet izenačile (49:49), nato celo povedle z 52:49, kar je bilo sploh njihovo najvišje vodstvo na tekmi. V zadnji del tekme so slovenske košarkarice vstopile odlično in s serijo košev spet prevzele rezultatsko pobudo (52:49) in imele celo dva napada, da Belgijkam celo zbežijo. Ni jim uspelo. Namesto tega, ob nekaterih grobih napakah v igri, so tekmice spet prevzele rezultatsko prednost (57:56) in Damir Grgić je vzel minuto predaha.

Dramatična končnica z nesrečnim koncem
Nekaj malega je zmanjkalo ...
Nekaj malega je zmanjkalo ... FOTO: Fiba

Da imajo veliko srce so Slovenke vnovič dokazale v končnici, ko so bile le korak do uvrstitve v četrtfinale, a so se jim v odločilnih trenutkih v napadu zatresle roke. 92 sekund pred koncem po prostem metu Nike Barič je bilo še 65:63 za naše, Slovenija se je ubranila tudi naslednjega napada, Shante Evans pa je 1:11 do konca zgrešila navidez enostaven met pod košem za štiri točke naskoka ... Belgija je v vodstvo prešla s trojko prve strelke tekme Allemandove 48 sekund pred iztekom časa, nato sta bili pod košem nenatančni Eva Lisec in Teja Oblak, na drugi strani igrišča pa so Belgijke izkoristile napake in darila sodniške trojke ter prišle do zmage, ki jih je popeljala med osem najboljših ekip.

Damir Grgić po nesrečnem izpadu: 'Težko se je sprijazniti ...'
"Čestitam Belgiji, a se ne morem znebiti vtisa, da smo bili danes veliko boljša ekipa, ki bi si zaslužila zmagati. Dobro smo se pripravili in imeli kar nekaj priložnosti, da bi tekmo odločili v naš prid. Žal se nam ni izšlo in zdaj nimamo drugega, kot da dvignemo glave in gremo domov. Težko se je sprijazniti s tem, saj smo bili res zelo blizu preboja med osem najboljših oziroma v kvalifikacije za olimpijske igre. Mislim, da bo le čas pokazal, ali nam je zmanjkalo znanja ali izkušenj. V zadovoljstvo mi je bilo zadnja štiri leta delati s to ekipo. Naredili smo to, kar smo načrtovali, dvigniti slovensko žensko košarko stopničko višje. Dokazali smo, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi ekipami v Evropi. Kako naprej, je zdaj še prezgodaj govoriti. Osebno naprej rabim čas, da se spočijem."

Izidi, EP, repasaž:
Belgija - Slovenija 72:67 (10:20, 24:12, 19:19, 19:16)

Italija - Rusija 54:63 (17:17, 16:12, 12:18, 9:16)

Švedska - Latvija 77:62 (23:14, 22:9, 14:17, 18:22)

Velika Britanija - Črna gora 92:71 (22:14, 22:27, 25:19, 23:11)

Četrtfinalni pari:
Španija - Rusija
Francija - Belgija
Madžarska - Velika Britanija
Švedska - Srbija

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.53

Oblak: Razočarana sem, zmago smo izpustile iz rok

"Osnovni cilj smo izpolnile, lahko smo zadovoljne. Ostaja pa grenak priokus, saj smo bile tako blizu četrtfinala. Cilj je s to reprezentanco graditi za naprej," je takoj po tekmi povedala Teja Oblak.

19.50

KONEC: Belgija 72:67 Slovenija

Konec je srečanja v Stark Areni v Beogradu. Za slovenski uspeh je zmanjkalo nekaj športne sreče, Slovenke pa so dokazale, da sodijo med najboljše evropske reprezentance. Žal danes to ni bilo dovolj, Belgijke pa so potnice v četrtfinale. Našim košarkaricam ne moremo veliko očitati, žal nam je lahko zgolj tistega mrka v drugi četrtini, ki bo pustil grenak priokus. Slovenke so bile vse do zadnjih sekund popolnoma enakovreden tekmec, a je v zaključku zmanjkalo zbranosti in nekaj mirnejša roka.

19.49

BEL 72:67 SLO

Emma Messeman je zabila že zadnji žebelj v slovensko krsto in postavila rezultat srečanja. V četrtfinalu jih čakajo Francozinje.

19.48

Osebna napaka Tine Jakovine. Na črti prostih metov Emma Messeman. Da bi le Belgijka zgrešila.

19.47

Ni še konec! V Beogradu minuta odmora na zahtevo belgijskega selektorja.

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
03. 07. 2019 08.47
-5
Imeli smo Lisac in Evansova je igrala cela tekmo,. pa nismo igrale ni nič drugače, kot proti Madžarkam v zadnji četrtini. Nimamo igralke , ki bi znala v težkih trenutkih prevzeti odgovornost. Baričeva , Oblakova , Evansova in Lisac so ključnih trenutkih najbolj grešile , oziroma zapravljale stoodstotne priložnosti. Igrati toplo-hladno je nemogoče napraviti kaj več in pričakovati boljšo uvrstitev. Če se tolažimo s to uvrstitvijo, potem se slovenski košarki ne obetajo boljši časi. Trenersko vodstvo je treba takoj zamenjati, ker so napravili preveč taktičnih napak . Izgleda , do so bile res na zabavnem tekmovanju s željo po sodelovanju, vse drugo ni pomembno .
Viejo cabron
03. 07. 2019 08.35
-4
Nekaj malega je zmanjkalo. Hja če imaš v žepu za avtobusno karto samo 5 EUR, rabiš pa 5,5 EUR ne moreš na avtobus. Drugače povedano: vse trenirajo ampak ene pa so vedno boljše. Razlika med velikimi in malimi pa je ravno teh 0,5 EUR!
apodgra
03. 07. 2019 17.54
+1
Plastični primer , ki pa ga nekateri ne morejo razumeti . Imaš samo dve možnosti zmagati ali izgubiti. Pri košarki ni nekaj vmes. Zmagati za koš ali izgubiti za en koš je dovolj , da napreduješ ali izpadeš-
BobbyP
02. 07. 2019 21.49
-8
Pa saj se nam bo totalno odpeljalo od teh silnih uspehov v stilu "važno je sodelovati". Zato tudi Slovenija kot država nikoli ne zmaguje ampak le pohlevno sodeluje. Tako vas je pač sistem vzgojil. 🤫
kaktusar1
02. 07. 2019 21.55
+6
čakamo, da se tako pametni modeli kot si ti začnejo ukvarjat s športom, ne samo pivom in kavčem in da nas potem potegnete modeli iz tega povprečja ven..na žalost, si ravno ti vzgojen v enem neumnem sistemu......
Kollerik
03. 07. 2019 07.25
+2
uporabnica1
03. 07. 2019 08.09
+4
Bobby smo majhna država z 2.mio prebivalci, krojimo vrh pa v večina športih že. Ne da se pa zmagvat cisto v vsakem. Nekatere stvari potrebujejo čas, počasi punce ratujejo dobre tudi v košarki. Žalostno pa je da se ne zavedaš, kaj naši športniki počnejo. Smo športni fenomen, svetovni prvaki pa tudi v pljuvanju in jamranjj
Castrum
02. 07. 2019 21.47
+5
Kot prvo in najbolj pomembno: BRAVO PUNCE !!!!!!!!!!!!!!!............ Potem pa moje mnenje; v odločilnih trenutkih, mora nase prevzeti ena, mogoče dve igralki. Meni je Baričeva super košarkašica, ma ne more se v odločilnih trenutkih tekme umikati in podajati. NE! Mora do koša, do osebne - to od nje pričakujejo tudi soigralke. ...Ampak ŠE ENKRAT : Baričeva, Oblakova in vse ostale punce - vrhunsko in pohvalno! Samo tako naprej!
kaktusar1
02. 07. 2019 21.55
+1
weed28
02. 07. 2019 21.46
+7
bravo punce, dobre ste bile
Dany75
02. 07. 2019 21.42
-8
nimamo kvalitete... premalo vrhunskih igralk... vecina je povprecnih, rabis pa vsak tri v ekipi ki res izstopajo... tega pa mi zal se nimamo... isto kot pri fuzbalu.. ilicic je premalo... isto kot tule teja oblak.... verjamem da bi se nasla dekleta v sloveniji ce bi imeli svojo akademijo... a vemo da ni dnarja pr nas... oz ga je fulll dosti, samo je parkiran na rajskih otokih!
kaktusar1
02. 07. 2019 21.35
+3
očitno velika večina kavč strokovnjakov tu na tem forumu še ni stopla na bilo katero športno prizorišče, pametuje pa, kot da ste požrli vso športno pamet, kot da ste kdaj dosegli razen vaške lige kak nivo....nas je 2 milijona, dekleta so se borila za četrt finale in za las izpadle...kavč strokovnjaki...če nimate drugega dela kot samo šinfat, ne glejte tekme, preklopite program in se ne brukite, ker očitno nimate pojma o pojmu ...pa ne mislim polemizirat z vami...
Kollerik
03. 07. 2019 07.27
+2
Iztok Po?kaj
03. 07. 2019 07.31
+1
Torej milijon je žensk, milijon moških. Kateri so že bili moški ? Ma ni mogoče po tvoji bistri logiki...Kateri so rokometaši ? Rokometašice ? Odbojkarji ? Odbojkarice. ? Ti boš vidim tudi tukaj vpeljal/a kvote. Veliko pa je bilo kokodakanja ...Trolček, spi na kavču naprej.
Iztok Po?kaj
03. 07. 2019 07.50
-2
Se pa opravičujem zaradi primerjave. Pri moških je veliko manjša konkurenca, pa je ženskam veliko, veliko težje...to je verjetno bila tvoja logika.
kaktusar1
03. 07. 2019 09.14
+2
mater si pameten, te je kr škoda za vsak dan....slovenci smo fenomeni v svetu špota, tudi boj za četrfinale je en uspeh..pejt nazaj na kavčc in se v miru spočij, da boš lahko napisal še kako neumnost..
Iztok Po?kaj
03. 07. 2019 12.42
+0
Napisal sem čista dejstva, neumnosti pa klatiš sam brez argumentov in jih drugim vsiljuješ...Če ne spremljaš moškega ekipnega športa ne komentiraj nič... Ker vse kar si naštel bi enako veljalo za moške ki pa imajo še 5 krat večjo konkurenco kot te naše rekreativke. Pa še par kil kolajn...
kaktusar1
03. 07. 2019 18.21
a si včeraj padel dol s kakega drevesa...po mojem vidiš ti žogo samo na televiziji, prave tekme pa v življenju še nisi igral...zato se nehaj blamirat in pojdi nazaj na kavč..pa kako pivce za tvoje prenapete živce...
Iztok Po?kaj
04. 07. 2019 14.48
+1
Pecte a ti poznaš številke in dejstva, argumente ? Kaj je moški šport in 1. 2. 3. mesto in kaj je izpad v skupini. Daj napiši trolo kdo si da vidimo ali imaš tam punco, ali fanta.
omega _v6
02. 07. 2019 21.23
-4
Trener je totalno zanič!! Od štirih tekem so tri izgubile res me je sram,da delajo sramoto zastavi!! Sedaj bodo našli 1000 izgovorov je pa jasno,da so bile pod slabim vodstvom totalno zanič!!
graf
02. 07. 2019 21.23
+6
brez obrambe je težko zmagat ...
ChampionsLeague17
02. 07. 2019 21.12
-2
do konca tekme sem mel joystick v roki pa so vseeno zguble marelice
ChampionsLeague17
02. 07. 2019 21.11
-2
Uporabnik479666
02. 07. 2019 21.10
-1
Aaaaaaam a nismo tihi favoriti???
igyyp
02. 07. 2019 20.59
+5
Potrudile so se kolikor lahko, malo preveč naivnosti, vseeno pa čestitke puncam. Prihajajo naslednje tekme, bo bolje. Borba je sam več natančnosti.
omega _v6
02. 07. 2019 21.25
+0
Pa daj kaka naivnost neki?? Tekma je bila zanič vodstvo zanič! Mar ni sramota izgubiti 3 tekme od štirih??
Kollerik
03. 07. 2019 07.28
-1
Včeraj so se borile, kot je treba in ni bilo nobene sramote.
Uporabnik811241
02. 07. 2019 20.57
+5
Težko je reševat kožo na zadnji tekmi
Simoni?
02. 07. 2019 20.50
+22
Prepozno je karkoli analizirati, a vseeno... Na vseh tekmah se je lepo videlo da igramo brez branilk. Kako smo si lahko dovolili da nam je Allemandova natresla 25 aspirinov in je pri vseh metih ostala popolnoma neovirana? Deset sekund pred koncem tekme, ko je bila že piskana osebna napaka, še vlečenje za majico in nešportna osebna napaka!? Tega pa res ni bilo treba. Nekdo bi moral Friškovčevi in Krošljevi povedati dajim nasproti ni stala ekipa Domžal in da niso sodili celjski hišni sodniki, ki vedno tolerirajo grobo igro ekipe, ki jo sponzorira celjska Cinkarna. Drugače pa, čestitke našim puncam za borbenost in čestitke strokovnemu štabu za dobro opravljeno delo na pripravah...O vodenju reprezentance na prvenstvu, pa bi se dalo napisati še marsikaj.
Uporabnik1552103
03. 07. 2019 15.30
ne vem, a tebi so bili sodniki ok? če pa si videl kakšno košarkaško tekmo pa veš, kako se odigrajo končnice.
FjallRaven
02. 07. 2019 20.40
+7
Kruta realnost.....po visokem letanju
pedritsegonita
02. 07. 2019 20.35
-3
Dobro, da nisem gledal. Sem raje vrt urejal.
omega _v6
02. 07. 2019 21.27
-4
uporabnica1
03. 07. 2019 08.04
omega igrale so zelo dobre, seveda z napakami ampak vseeno super
puspan
02. 07. 2019 20.07
+13
Kot sem že neka časa nazaj napisal. Kaj pomaga atraktivna igra in tekanje po parketu, če nimajo živcev za mete v koš. Pravzaprav si niti ne zaslužijo igrati v četrtfinalu. Škoda, ampak sami so krivi. Pa v bodoče malo manj govoricenja ne bi nič škodilo.
uporabnica1
02. 07. 2019 20.12
+8
To je se mlada ekipa, manjkajo izkušnje!! 2, 3 ce so izkusene potem se ze konca
pedritsegonita
02. 07. 2019 20.32
+2
Za zadet koš ne rabiš izkušenj. To so samo izgovori.
omega _v6
02. 07. 2019 21.29
-2
Seveda sedaj bomo iskali izgovore v mladosti neizkušenosti! Samo preberite si kako so se vsi povprek hvalili kako so DOBRI!!
uporabnica1
03. 07. 2019 08.05
omega to niso nobeni izgovori, kaj sploh komentiraas ce ne razumes sporta. uspeh= potrpežljivost in vztrajnost. Samo ti za to se nisi slisal ocitno
retropil
02. 07. 2019 19.58
+15
Škoda ker se tolko forsira Barićevo. Saj je super igralka, ampak Oblakova je boljša organizatorka. Škoda tudi za Evansovo, ki močno posiljuje mete, poleg tega pa jo selektor predolgo drži v igri. Preveč izmučena.
Michael Jordan
02. 07. 2019 19.56
+9
Tipično...nič presenetljivega...
uporabnica1
02. 07. 2019 20.00
+3
pa ti igraj proti favoritkam, ki so bile ze 3. na EP! Nase so bile super