Košarka

NORO: Slovenija je ekipa, brez Dončića in MVP-ja Dragića v zaključku junaki strli odpor Srbov za evropski naslov

Carigrad, 17. 09. 2017 22.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je osvojila naslov evropskih prvakov, potem ko so junaki v finalu Eurobasketa 2017 premagali reprezentanco Srbije s 93:85. In to kljub poškodbi Luke Dončića v drugem polčasu. Blestela sta Goran Dragić s 35 in Klemen Prepelič z 21 točkami. Dragić je postal MVP turnirja, Dončić pa je bil skupaj z Goranom uvrščen v idealno peterko prvenstva.

Več videovsebin
  • Zadnje sekunde tekme Slovenija - Srbija in slavje slovenskih košarkarjev
    05:51
    Zadnje sekunde tekme Slovenija - Srbija in slavje slovenskih košarkarjev
  • Izjava Gorana Dragića po tekmi Slovenija - Srbija
    00:29
    Izjava Gorana Dragića po tekmi Slovenija - Srbija
  • Izjava Luke Dončića po tekmi Slovenija - Srbija
    01:11
    Izjava Luke Dončića po tekmi Slovenija - Srbija
  • Izjavi Klemna Prepeliča in Jake Blažiča po tekmi Slovenija - Srbija
    01:35
    Izjavi Klemna Prepeliča in Jake Blažiča po tekmi Slovenija - Srbija
  • Izbor najboljše peterke in najboljšega igralca EP v košarki
    05:00
    Izbor najboljše peterke in najboljšega igralca EP v košarki
  • Izjave Eda Murića, Žige Dimca in Matica Rebca po tekmi Slovenija - Srbija
    00:47
    Izjave Eda Murića, Žige Dimca in Matica Rebca po tekmi Slovenija - Srbija
  • Podelitev pokala slovenskim košarkarjem za naslov evropskih prvakov
    15:06
    Podelitev pokala slovenskim košarkarjem za naslov evropskih prvakov
  • Vrhunci tekme Slovenija - Srbija
    03:16
    Vrhunci tekme Slovenija - Srbija
  • Dragićevih 35 točk v finalu proti Srbiji
    02:46
    Dragićevih 35 točk v finalu proti Srbiji

EP v košarki 2017: Finale
EP v košarki 2017: Finale FOTO:

Povratek slovenskih reprezentantov v domovino bomo v ponedeljek prenašali na 24ur.com in Kanalu A. Začnemo že s pristankom na letališču Jožeta Pučnika, sledi seveda tudi slavnostni sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Slovenci so tekmo začeli v slogu predstav iz Carigrada, z zadeto trojko Eda Murića, kar je #mojtimu prineslo prvo vodstvo na tekmi s 3:2. Murić je dosegel tudi naslednji točki Slovenije, na drugi strani pa je vrnil Ognjen Kuzmić, Slovenijo pa je v vodstvo s tremi točkami popeljal Luka Dončić. S štirimi točkami so na drugi strani odgovorili Srbi in se dokopali do drugega vodstva na tekmi z 8:7. Srbi so odlično igrali v napadalnih akcijah, ko je govora o metih za dve točke (6/7) in dobre štiri minute do konca prve četrtine povedli s 14:11. S košem Bogdanovića pa so Srbi po sedmih minutah in 10 sekundah igre povedli s petimi točkami razlike (18:13). Z noro trojko z devetih metrov ali več pa je po minuti odmora na zahtevo slovenskega selektorja Igorja Kokoškova odgovoril Klemen Prepelič. Po dveh akcijah Slovenije, kjer nista bili dosojeni osebni napaki nad košarkarjema #mojtima, se Srbiji vendarle ni uspelo odlepiti, je pa kapetan Goran Dragić z izjemno hitrim protinapadom znižal na 20:22 dobre pol minute pred koncem prve četrtine. Prav s tem izidom se je četrtina tudi zaključila. V prvih desetih minutah Slovenci niso prikazali tako dobrega meta z razdalje kot proti Španiji in Latviji, za tri točke so namreč metali zgolj 2/8. 

Bistveno bolje, kot se je zaključila prva, se je nadaljevala druga. Anthony 'Tonček' Randolph je zadel tri proste mete, Dragić pa še zaključil protinapad in Slovenija je povedla s 25:22. Tudi Slovenija je strnila vrste v obrambi in po hitrem protinapadu Luke Dončića v 14. minuti tekme povedla s štirimi točkami razlikami (32:28). Vodstvo je s košem s polrazdalje v naslednji slovenski akciji povišal na plus šest .Srbi so v nadaljevanju četrtine zapravili še dva meta z razdalje, na drugi strani pa je s črte prostih metov srbski koš pridno polnil kapetan Dragić in popeljal Slovenijo v vodstvo z desetimi točkami (38:28). Sledila je nova trojka Prepeliča ter še dva uspešno izvedena prosta meta Dragića za vodstvo Slovenije s 43:32. Z delnim izidom 6:0 so se Srbi hitro približali na vsega pet točk zaostanka, potem ko sta koš ter dodatni prosti met in trojko prispevala Vladimir Lučić in Marko Gudurić. Kokoškov je tako 3:39 do konca polčasa zahteval minuto odmora. S tremi prostimi meti so se izbranci Igorja Kokoškova znova uspeli nekoliko odlepiti in povedli za osem točk 46:38. Ob zaključku prvega polčasa pa je na sceno stopil Goran Dragić, ki je najprej zadel dve zaporedni trojki, nato še met s polrazdalje in tako ob razigranih Srbih poskrbel za lepo prednost Slovenije pred začetkom drugega polčasa (56:47). Velja izpostaviti, da je po prvih 20 minutah igre Dragić dosegel kar 26 točk. 12 jih je dodal Klemen Prepelič, osem pa Luka Dončić

Goran Dragić je osvojil naziv MVP, v idealno peterko pa so poleg 'Dragona' bili uvrščeni še Luka Dončić, Bojan Bogdanović (Srb), Aleksej Šved (Rus), Pau Gasol (Špa).

Drugi polčas se bolje praktično ne bi mogel začeti: Slovenija je z odličnim kroženjem žoge zadela preko Dragića za tri točke v zadnji sekundi napada, nato pa je na drugi strani silovito zabil še Gašper Vidmar (61:49). Srbi se v lovu na najžlahtnejše odličje na prvenstvu niso predali in se z delnim izidom 4:0 znova približali slovenski izbrani vrsti. Slovencem se je v napadu v naslednjih dveh minutah zaustavil, voz pa je kapetansko še enkrat več povlekel Dragić, ko je v 24. minuti tekme vknjižil še neverjetno 31. točko za vodstvo Slovenije 63:53. Nato je sledil koš Vasilja Micića ter dva prosta meta Mačvana, vzdušje v slovenski reprezentanci pa je skazila še poškodba gležnja Luke Dončića. Srbi so se tako po košu Štimca slabe tri minute do konca tretje četrtine približali na vsega dve točki zaostanka (61:63), sledila je minuta odmora na zahtevo Kokoškova. Po minuti odmora so slovenski košarkarji strnili svoje vrste in s košem Randolpha, odličnim prodorom Dragića in še dvema zadetima prostima metoma Prepeliča znova malce lažje zadihali (69:61). Bogdan Bogdanović je s trojko preko roke Prepeliča 16 sekund pred iztekom tretje četrtine približal Srbe na 67:69, nato pa je Dragić v zadnjem napadu v tretjem delu izsilil osebno napako Štimca ter zadel še dva prosta meta za vodstvo Slovenije po 30 minutah z 71:67. 

Zadnja četrtina se ni začela najbolje za Slovenijo, saj je Randolph zgrešil met za tri točke, nato pa se je z žogo zapletel še Dragić. Na srečo so po 50 sekundah igre Slovenci odigrali odlično obrambo, Guduriću pa ni preostalo drugega kot, da naredi osebno napako, ki so jo sodniki označili kot nešportno. Aleksej Nikolić je to znal kaznovati z dvema zadetima prostima metoma, Jaka Blažič pa je dodal še koš za vodstvo Slovencev 75:67. A Srbi so tako kot že velikokrat poprej znova našli recept, da se približajo na vsega tri točke zaostanka (74:77). Po novi grdo zgrešeni trojki Dragića in zadetem metu Vladimirja Lučića so se Srbi približali na zelo nevarnih 76:77. Še eno noro trojko na tekmi je zadel Prepelič ter Slovence vrnil v vodstvo z 80:78. A kaj ko je na drugi strani s košem s težkega položaja odgovoril Milan Mačvan in izenačil na 80:80. Po novem uspešnem prodoru Bogdanovića in njegovi 22 točki na tekmi pa je Srbija povedla za dve točki (82:80). Slovenija se je vrnila z dvema prostima metoma Randolpha, nato pa sta sledili dve strogo dosojeni osebni napaki v slovensko škodo. Na srečo Slovencev Kuzmić dveh prostih metov ni znal zadeti, na drugi strani pa je štafetno palico ob utrujenemu Dragiću prevzel Prepelič in z metom s polrazdalje povedel Slovenijo do vodstva s 84:82. Sledilo pa je praktično neverjetno nadaljevanje Slovenije. Randolph je zadel koš iz izjemno težkega položaja, nato pa je zgrešil dodaten prosti met. Na drugi strani je sledila odlična obramba Vidmarja, ki je prilepil blokado Bogdanoviću, na drugi strani pa je Prepelič imel na volja tri proste mete. Enega je zgrešil, dva pa zadel, Slovenija pa je dobro minuto do konca tekme povedla z 88:82. Nato je Bogdanović zgrešil met za tri točke, na drugi strani pa je Blažič zadel prosti met za NASLOV EVROPSKIH PRVAKOV (93:85). 

Evropsko prvenstvo v košarki, finale (prenos na Kanalu A in VOYO):

Slovenija – Srbija 93:85 (20:22,36:25, 15:20, 22:18)
Dragić 35, Prepelič 21, Randolph 11, Dončić 8, Blažič 7, Murić 5, Nikolić 4, Vidmar 2; Bogdanović 22, Mačvan 18, Lučić 9

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (807)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deko
19. 09. 2017 12.21
+2
Evo končno čestitke od mene, najzvestejšega navijača ekranov forumov predpriprav itd. Ko sm vneto spremljal priprave so mi dodelili posmehe, zdaj se skupaj smejimo junakom. BRAVO FANTJE! nism vzel kape ker sm jo že proti latviji dal dol in je nism rabu več dajat gor, dosegli ste preveč zato vam praktično vsak sovražnik potihem čestita. Tako majhni a tako veliki sLOVEnci ZLATI! same legende.. hvala!!!
androtta
18. 09. 2017 16.24
+0
Bravo Gogi ti si zlat - brez tebe ne bi prišli niti do polovice prvenstva! GOGI K R A L J
Bari1991
18. 09. 2017 14.23
-2
Pozdravljeni ljubitelji košarke. Vsi tisti, ki kar vse povprek naštevate slabšalnice na račun Srbov ... kaj pa sta Dragić in Dončić, kaj je Kokoškov? A ste videli kako so se igralci po tekmi prijateljsko pozdravljali, čestitali?
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.36
+6
Dragič in Dončič sta slovenca Kokoškov pa srb. Še kaj?
Bari1991
18. 09. 2017 20.15
-1
Poglej še enkrat kaj jima piše na dresu ... Dragić in Dončić. Goran si je takoj po tekmi okrog vratu obesil križ Srbske pravoslavne cerkve. Da ne bo pomote, Goran je ponosen državljan naše države, po materi Slovenec, a se ima za Srba. To omenjam le zato, ker so nekateri ljubitelji košarke začeli vse povprek čez Srbe govoriti ne zavedajoč se, da so velik delež pri osvojitvi zlate medalje imeli prav Srbi.
superfly7
19. 09. 2017 12.22
+2
Bari1991 - Dragić se nima za Srba. Resda je pravoslavne veroizpovedi, ampak je po materi Slovenec, po očetu pa srbski bosanec. On je toliko daleč od tega da je Srb kot sem jaz od tega da sem Francoz, glede na to da je oče rojen francoskim priseljencem. Luka Dončič pa sploh nima veze s Srbijo. Oče rojen v Sloveniji, mama Slovenka.. Luka je večji Slovenec od marsikoga in ta vaš kompleks, kako ste Srbi zaslužni za to in ono in ste vsepovsod zraven mi gre na živce, a pol vaše reprezentance ima korenine iz BiH, Hrvaške in Makedonije oz. praktično iz cele bišve SFRJ. A konc koncev če se gremo ne vem kako zgodovino, ste itak turčini...
minnaema@yahoo.com
18. 09. 2017 13.46
VELIK POKLON našim zlatim fantom in vodstvu s trenerjem vred. Uspehu primerno je tudi to, da je 17.t.m. komentator -direktnega prenosa košarkarske tekme imenoval kraj kjer se je to dogajalo v IZVIRNI besedi- t.j Istambul -zmešnjava bi bila menda zares, če bi se držal komentator iz Turčije /Türkye/ besedo Carigrad-kakor se pri nas v Sloveniji dogaja se kontinuirano govori o Carigradu in se te besede držimo-oprostite "kakor pijanec plota"saj se tudi Slovenija mora prilagoditi smernicam-po Europsko,da mesta in države se imenuje (v esplicitnosti po Slovensko ) in zraven je potrebno pripisati / IZVIRNO IME/. Primer: ali se bi zdelo korektno, da bi n.pr. velika Nemčija poročala o sprejemu dne 18.09. t.l. "zlatih fantov" v Laibach-u namesto da zraven prepišejo, da se veliko slavje dogaja z zlatimi košarkaši v Ljubljani-torej zapisati tudi izvirno ime. Toliko v razmislek oziroma- smiselni predlog, da se uporablja pri komuniciranju ali pisanju VEDNO tudi izvirna imena - prosim lepo in to je moja malenkost zapisala tudi na podlagi 45.čl.Ustave RS in upam, da bo administrator ,tudi spoštoval zelo akuratno v esplicitnosti - 39.čl.Ustave RS in komentarja NE bo brisal & Lp
g.Almighty
18. 09. 2017 12.16
+4
We are the champions, my friends, And we'll keep on fighting 'til the end. We are the champions. We are the champions. No time for losers 'Cause we are the champions of the world.
1nsAn3
18. 09. 2017 12.00
+16
Mislim da se v življenju nisem tako jokal 15 minut skupaj so mi solze tekle, še posebej ko sem videl Dončiča.. Fantje, danes se vam pridem priklonit na kongresca, hvala vam. Hvala vsakemu posebej in vsem skupaj. Preprosto nimam več kaj dodati, poezija, katere sem bil del, je zaključena. Hvala.
Flamee
18. 09. 2017 11.25
+5
Cestitke fantom,izjemna predstava. Naslov bi lahko spremenili: Srbija kljub ocitni sodniski pomoci ni uspela premagati Kokoskovih varovancev. Prepelic zadane za 3 pa mu dajo 2, srb zgresi kos a se mreza malo zatrese in bum,ze dobi 2 tocki. Seveda jim je Bog potem vrnil saj po teh 2 tockah za 82 skoraj nic niso zadeli. Zalostno da tako kot v nogometu,sodniki sodijo tudi v kosarki. Srbski selektor je ob terenu vedno nekaj govoril sodniku. Zal mi je Doncica,da ni mogel igrati do konca. Upam,da Dragic ostane v reprezentanci. Cestitke se enkrat.
marcpazz
18. 09. 2017 11.07
-11
Niti v enem svetovno pomembnem spletnem mediju jutro po naši zmagi tega NE OMENJAJO ne prvi strani. Pregledno kakih 15 najpomembnejših svetovnih spletnih medijev (CNN, Yahoo, The New York Times, AOL, ESPN, Al Jazeera, ABC News,....). Eno slikico Dragića je objavil samo NBA.com.
Mali medo
18. 09. 2017 11.13
+8
marcpazz
18. 09. 2017 11.17
-5
Ti pa vsekakor nisi. Bogat si v svoji XX-umnosti, ki se hrani z energijo evforije.
VSEZNALECno1
18. 09. 2017 10.21
+26
prosim politike tace stran od uspeha,....... VI NIMATE NIČ S TEM.......... LAHKO STE SAMO VESELI TAKO KOT MI VSI.....
apodgraj
18. 09. 2017 12.15
+10
Zanimivo ,kako se je predsednik vlade dr. Miro Cerar šopirl pred podelitvijo kolajn in si urejeval slovensko zastavo okrog vratu , da bi bolje izgledal pred kamerami. Zanima me ,kdo mu je plačal pot v Turčijo . Ko so teževe v športu ni nikogar od predstavnikov vlade, ko pa se zgodi to, kar se je zgodilo , pa nasmejeni in ponosni pozirajo pred TV kamerami . Sama hinavščina .
tarzan13
18. 09. 2017 09.53
+20
kurjo polt dobim, ko vilfan odšteva zadnje sekunde.......bravo naši , bravo kokoškov...
LAC
18. 09. 2017 09.29
+27
NAJ KAR JAMRAJO SRBI IN SE TOLAŽIJO, DA SO JIH SODNIKI OŠKODOVALI! PRAV PRIMITIVNO SO DELOVALI KO SO ŽE OD PRVE MINUTE VRŠILI PRITISK NA SODNIŠKE ODLOČITVE. POSEBEJ MI JE ŠEL NA JETRA DŽORDŽEVIČ KATERI BI MORAL DOBITI KAR NEKAJ TEHNIČNIH NAPAK KO SE JE NENEHNO SLINIL OKOLI SODNIKOV! PORAZ JE PAČ BOLEČ POSEBEJ, ČE SE PREVISOKO NOSIŠ!
murinar
18. 09. 2017 10.35
+6
minnaema@yahoo.com
18. 09. 2017 09.25
+3
Opomba administratorju z dne 18.09.2017 ob 09:21uri. Menda boste razmislil o svobodi izražanja, ki tako lepo objasnjuje v 39.čl.Ustave RS in le to je potrebno kontinuirano spoštovati-to veste tudi vi gospod administrator, ker mojega komentarja pred tem sporočilom ob 09:21 poslano niste objavil !
murinar
18. 09. 2017 10.35
+1
murinar
18. 09. 2017 09.24
+16
Naši nekdanji južni "takoimenovani bratje " srbi in hrvati se niso nič spremenili! Za njihove slabosti so jim vedno drugi krivi ! Po mojem mnenju je bila naša reprezentanca bolj oškodovana kot srbska ! Srbi so igrali zelo umazano ,nešportno !
AlanTuring
18. 09. 2017 09.54
+2
opazovalec_
18. 09. 2017 09.22
+13
Sanjsko, brez prihoda Cmerarja pa bi bilo slavje za Slovenijo popolno!!
srebrnibreg
18. 09. 2017 09.48
-6
minnaema@yahoo.com
18. 09. 2017 09.21
-1
BRAVO, BRAVO zlati fantje vsi prav vsi ste doprinesli svoj uspeh in MOČ, da je naša država ta prva v Europi. & ko sem na besedi je pozdravno, da je komentator imenoval Istambul, torej IZBIRNO ime mesta-iracionalno, da naša država uporablja ime le Carigrad saj je tudi to sprejemljivo a zraven je potrebno povedati tudi izvirno ime. Tako NI vzdržno, da bi n.pr. Nemčija pisala o uspehih naših fantov in djala to se dogaja v Laibach in izpustila naše izvirno ime LJubljana, zato je v bodoče smiselno, da se uporablja vedno naše SLOVENSKO ime za določeno mesto ali državo in poleg je potrebno povedati še izvirno ime-tako bomo izgledali Evropejci, da nas bo celotna Europa razumela-takšen je predlog moje malenkosti tudi na podlagi 45 čl.Ustave RS in Lp
primopredaja
18. 09. 2017 11.55
+2
100% podpiram: uporabljati slovenska imena mest po Evropi.Problem nastopi, ker je narod popolnoma neizobražen glede tega oz. imajo od medijev oprane možgane. (Celovec-Klagenfurt, Monakovo-München, Solnograd-Salzburg, Carigrad-Instanbul...).
murinar
18. 09. 2017 09.17
+21
Lepo ,kazen za srbsko aroganco !
GhostBuster
18. 09. 2017 08.51
+6
In še zanimivost. Finalna tekma se je končala z enakim rezultatom kot tekma za 3.mesto. 93:85
Praškovarit
18. 09. 2017 08.46
+7
bravo naši!!! vrhunsko !!! brez poraza!!!! res kapo dol, super ste bli !!!
Symbolic
18. 09. 2017 08.37
+8
Kaj reči? Nič drugega, kot fantastično! ČESTITKE... ČESTITKE... ČESTITKE!
aki10
18. 09. 2017 08.18
+12
Solze sreče so tekle... BRAVO ŠAMPIONI!!!!!
tarzan13
18. 09. 2017 09.52
+2