Košarka

Španci v drugem polčasu strli odpor Poljakov,v polfinalu z boljšim iz dvoboja Avstralija:Češka

Šanghaj, 10. 09. 2019 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Drugi četrtfinalni obračun na letošnjem svetovnem prvenstvu v košarki je ponudil povsem evropski obračun. Poljski, poleg Češke morda najprijetnejše presenečenje turnirja, proti Španiji ni uspelo pripraviti presenečenja, a so lahko s svojo igro zadovoljni. Po izenačenem prvem polčasu so Španci v nadaljevanju upravičili vlogo favorita in zmagali z 90:78.

Več videovsebin
  • Vrhunci prvega polčasa tekme med Španijo in Poljsko
    05:53
    Vrhunci prvega polčasa tekme med Španijo in Poljsko
  • Vrhunci drugega polčasa tekme med Španijo in Poljsko
    03:11
    Vrhunci drugega polčasa tekme med Španijo in Poljsko

Španci niso imeli lepih spominov na četrtfinalne spopade z evropskimi tekmeci na svetovnih prvenstvih. Leta 2014 so jih pred domačimi navijači v Madridu premagali Francozi, ki so "furiji" takrat preprečili (morebitno) ubranitev naslova, ki so ga leta 2006 osvojili na Japonskem. Poljaki so lahko proti še vedno neporaženi ekipi Sergia Scariola zaigrali povsem neobremnjeno.

TEKMA

Taylor: Napredovanje Poljske veliko presenečenje za vse
"Obrambno še zdaleč nismo tako talentirani, kot smo bili v prejšnjih letih," je pred tekmo dejal španski selektor Scariolo. "Če se želimo torej meriti z velikimi ekipami, bomo morali odigrati ne le dobro obrambo, temveč izvrstno obrambo. To je naša usoda. To je naš načrt. Če mu sledimo, lahko tekmujemo. Na eni tekmi imaš priložnost proti vsem, a le če igraš res, res vrhunsko obrambo."

Poljski selektor Mike Taylor dodaja: "Tako ponosen sem na našo ekipo in na to, kar nam je uspelo doseči tukaj s to uvrstitvijo v četrtfinale. Mislim, da je to veliko presenečenje za vse. To je izvrstna izkušnja za vse v naši ekipi, da smo na tej ravni in v tem krogu tekmovanja. Lahko ste videli, da se (proti Argentini, op. a.) nismo odzvali tako, kot bi se morali. Želimo se nekaj naučiti iz te tekme, nekaj moramo iz nje vzeti in popraviti nekatere reči. Moramo igrati bolje proti 'pressingu'.

Izkušeni Marc Gasol je suvereno vodil špansko izbrano vrsto do četrtfinalne zmage proti Poljski.
Izkušeni Marc Gasol je suvereno vodil špansko izbrano vrsto do četrtfinalne zmage proti Poljski. FOTO: Fiba

Poljaki v prvem polčasu več kot dostojen tekmec

Poljaki so kljub podrejenemu položaju odločno vstopili v obračun in vodili pri rezultatu 2:4 in 4:6, a so jih Španci s svojo neizprosno obrambo hitro zaustavili in v prvi četrtini povedli že za sedem (16:9), a so Poljaki, ki so ob reprezentanci Češke eno izmed najlepših presenečenj letošnjega SP, ujeli priključek predvsem zaradi odličnega meta za tri. Na prvi krajši odmor so košarkarji Furije odšli s štirimi točkami naskoka (22:18).

Varovancem Mikea Taylorja se je v drugi četrtini začela tresti roka, tudi v obrambi pa so začele zevati luknje, kar so izkoristili Španci, ki so predvsem po zaslugi Juancha Hernangomeza, ki je v prvem polčasu dosegel 14 točk, prvič na srečanju ušli za dvomestno število točk. A po minuti odmora so Poljaki znova stopili na plin in imeli pri rezultatu 39:37 celo možnost za vodstvo. A priložnost je po dveh zapravljenih napadih splavala po vodi , šest zaporednih španskih točk pa je pomenilo, da so četrtfinalisti svetovnega prvenstva leta 2014 v zadnje trenutke prvega dela vstopili razbremenjeni. Poleg Hernangomeza je nase opozoril še Rudy Fernandez, ki je zadel vse mete iz igre (3/3, 9 točk).

Selektor poljskih košarkarjev Mike Taylor je športno priznal poraz.
Selektor poljskih košarkarjev Mike Taylor je športno priznal poraz. FOTO: Fiba

V drugem polčasu Španci le strli odpor Poljakov

Tretja četrtina se je začela po že znanem receptu, Poljaki so bili v igri dokler jim je služil met za tri, saj v fazi obrambe niso imeli pravega odgovora na razigranega Rubia, veliko problemov pa sta Poljakom povzročala tudi brata Hernangomez. Španci so drugi polčas odprli z delnim izzidom 10:3, hitro povedli z 58:44, razen prebliskov Slaughterja in Kuliga pa Poljaki niso imeli pravega odgovora na raznovrstno špansko igro.

Na začetku zadnje četrtine se je zdelo, da so Poljakom povsem pošle moči, a sta jih od mrtvih vrnila Slaughter in Hrycaniuk, Poljaki pa so dobro odigrali tudi v obrambi, Waczynski pa je s svojo trinajsto točko Poljsko približal na vsega štiri točke zaostanka. A kakor so se varovanci Mikea Taylorja hitro približali, so znova povsem izgubili stik s Španci, ki so dosegli enajst zaporednih točk (87:72) in srečanje je bilo odločeno. Kar pet posameznikov je pri Španiji doseglo dvomestno število točk, prvo ime Furije pa je znova bil Ricky Rubio, ki je 19 točkam dodal pet skokov in devet asistenc. Rudy Fernandez je zadel vseh pet metov za tri, brata Willy in Juancho Hernangomez pa sta skupaj dodala 32 točk. Poljaki so bili v igri dokler jim je služil met za tri. Ko so zadevali vsi na parketu, prednjačila A.J. Slaucghter in Adam Waczynski, so se Poljaki znali povsem približati, ko pa se jim je roka zatresla, so se Španci znova povsem oddaljili. Ko so povedli s 76:65 vodstva do konca srečanja niso izpustili iz rok. Španija bo na svojega polfinalnega tekmeca morala počakati do jutri, ko se ji bo v drugem polfinalnem obračunu pridružil boljši iz dvoboja Avstralija:Češka, poraženec pa se bo proti Poljski udaril za razvrstitev od 5. do 8. mesta. 

REZULTAT

ČETRTFINALE

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

40'

Španija 90:78 Poljska

Španci so nekaj težje od pričakovanega prišli do zmage v Šanghaju, saj so se Poljaki kljub porazu pokazali kot izjemno zahteven tekmec. Kar pet posameznikov je pri Španiji doseglo dvomestno število točk, prvo ime Furije pa je znova bil Ricky Rubio, ki je 19 točkam dodal pet skokov in devet asistenc. Rudy Fernandez je zadel vseh pet metov za tri, brata Hernangomez pa sta skupaj pristavila 32 točk. Poljaki so bili v igri dokler jim je služil met za tri. Ko so zadevali vsi na parketu, prednjačila A.J. Slaucghterin Adam Waczynski, so se Poljaki znali povsem približati, ko pa se jim je roka zatresla, so se Španci znova povsem oddaljili. Ko so povedli s 76:65 vodstva do konca srečanja niso izpustili iz rok. Španija bo na svojega polfinalnega tekmeca morala počakati do jutri, ko se ji bo v drugem polfinalnem obračunu pridružil boljši iz dvoboja Avstralija:Češka, poraženec pa se bo proti Poljski udaril za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Bodite z nami tudi jutri, ko bomo na Kanalu A in VOYO spremljali še preostala četrtfinalna obračuna.

38'

Španija 90:74 Poljska

Španija bo po Argentini drugi polfinalist letošnjega SP. Vprašanje je le, s kakšno razliko bodo dobili današnji obračun. Gasol je dosegel svojo deseto točko, Fernandez ostaja popoln pri metu za tri, a ne s črte prostih meto, saj je bil Rudy zdaj uspešen zgolj enkrat.

36'

Španija 85:72 Poljska

Zdaj se zdi, da je tekma odločena, saj je Ricky Rubio z novo trojko špansko vodstvo povišal na +13. Poljaki pa znova ne najdejo poti do koša, znova jim je zatajil met za tri, Španci pa so prišli do najvišje prednosti na srečanju.

36'

Španija 82:72 Poljska

Španija je preko Rubia zdaj znova povedla za tri. Rubio je pri 16 točkah.

35'

Španija 78:72 Poljska

Slaughter in Hrycaniuk vračata Poljsko od mrtvih, Poljaki dobro tudi v obrambi, Waczynski pa je z novim košem Poljsko približal na vsega štiri točke zaostanka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fatanamoru
10. 09. 2019 17.27
+5
ja kje so pa naša brača srbi?.....aja popušili so.....hahahahaha sm jim kar prvošču pušiono tem napihnjencem
mejacrnikal
10. 09. 2019 16.17
+9
skoda....so edini ki bi lahko bili na nek nacin konkurencni Zda...ce ne pa Argentina zasluzeno zmagala ni kaj.
krneki_123
10. 09. 2019 17.28
+5
Malo si članek falil, aneda? Tu je govora o Španiji in Poljski.