Košarka

Kapetanka že na Švedskem: Življenje se še ni ustavilo! Restavracije in bari so še odprti ...

Celje, 01. 04. 2020 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
157

Ob oznanitvi uradnega konca košarkarske sezone, v kateri so predčasno za državne prvakinje okronali serijske šampionke, ŽKK Cinkarno Celje, so se od kluba že poslovile vse tuje igralke. Tudi kapetanka, Švedinja Paulina Hersler.

Švedska košarkarska reprezentantka Paulina Hersler je v Celje pripotovala s ciljem, da bo kar največ igrala. Ob prvem stiku z vodstvom Cinkarne je kazalo, da na štirih frontah (državno prvenstvo, pokal, regionalna liga WABA in evropski pokal FIBA), a so se v vodstvu, tudi zaradi visokega finančnega zalogaja, odločili, da v drugo po kakovosti, najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje, ne bodo šli. Bali so se sicer, da vseh kakovostnih okrepitev zato v knežje mesto ne bo, a niti ene od novink to ni zmotilo. “V Celje sem prišla, da nadgradim izkušnje, ki sem jih pridobila v ameriški študentski ligi UCLA in na dosedanji klubski poti. Glede na strokovni štab, ki se je resnično trudil, nam dal vse, kar potrebujemo, sem cilje dosegla. Sploh pa sem vesela, da smo skozi celotno sezono igrale kot ekipa,” je čas nazaj za 24ur.com zavrtela Švedinja iz Bunkefoja, ki je pred selitvijo v slovensko prestolnico ženske košarke pripotovala iz španske prve lige.

Paulina Hersler se je s soigralkami veselila obeh domačih lovorik.
Paulina Hersler se je s soigralkami veselila obeh domačih lovorik. FOTO: 24ur.com

Pri 25 letih jo je doletela še posebna čast, in sicer, da jo je trener in slovenski selektor Damir Grgić imenoval za kapetanko moštva. Po Marici Gajić in Shante Evans je postala tretja tuja košarkarica, ki ji je pripadla ta čast. V prvi vrsti so se tako odločili, ker je bila vzor mnogim, ki nosijo celjski dres. “Najhuje mi je ta trenutek, ko sem že doma, da se pred odhodom nisem uspela posloviti od vseh soigralk. S koronavirusom so se stvari začele močno zapletati, iskali smo rešitve, rekla bi prve vlake za odhod domov. Ko je bilo jasno, da je prvenstva konec, da se regionalna liga ne bo nadaljevala, je predsednik kluba Borut Kop s sodelavci hitro poiskal rešitve in našel dobre povezave, da sem lahko odpotovala nazaj na Švedsko,” priznava Herslerjeva in dodaja: “Večer pred odhodom domov sem se poslovila le od obeh ameriških soigralk in Marie Kostourkove, vsem drugim sem poslala sporočila, ampak to ni to. Želela sem si, da bi bilo drugače. Vesela sem, da smo se uspele poveseliti vsaj ob osvojitvi pokalne lovorike.

Negotova prihodnost
V Celje se ne bo vrnila. Vsaj za zdaj ne. Želje in ambicije so še višje, vsem v klubu je hvaležna za nepozabno sezono, ki je imela grenak zaključek. Sploh ker sta bila vrhunca, zaključek državnega prvenstva in zaključni turnir najboljše četverice regionalne lige, pred vrati. “Vem, kako zelo smo bile osredotočene na zaključni turnir najboljše četverice v ligi WABA. Potem pa je prišlo obvestilo, da je vsega konec za letos. Še toliko bolj hudo mi je, ker smo nesrečno izgubile zadnjo tekmo rednega dela, kar je pomenilo končno 2. mesto za nas. Škoda. Kot tudi škoda, da se od navijačev nismo poslovili z visoko dvignjenim pokalom za naslov državnih prvakinj,” pravi 25-letnica, ki jo zdaj čaka neprijetno čakanje, ko je govora o tem, kje bo nadaljevala športno pot.

Klubi se namreč borijo za preživetje. Iščejo primerno, za sredstva, ki naj bi jih imeli na voljo v novem tekmovalnem letu, kar najbolj kakovostno zasedbo. “Poletje bo zelo dolgo, od vrnitve na Švedsko pa sem že začela z ohranjanjem kondicijske pripravljenosti. Maja lani sem imela pogodbo za novo sezono. Letos se zdi, da bo treba čakati še bistveno dlje. Žal se v Celje ne bom vrnila, a morda se še srečamo, če bom tu kdaj igrala z reprezentanco, morda s kakšnim drugim klubom. Morda pa kdaj še oblečem celjski dres,” je s kančkom grenkobe razlagala športnica s severa Evrope, ki je vesela, da se je uspešno vrnila domov, čeprav kljub hitremu odhodu, ko koronavirus še ni bil na pohodu v takšni obliki kot danes, ni bilo najbolj enostavno.

Preko Danske ni več šlo

S soigralkami so se po osvojeni pokalni lovoriki začele intenzivno pripravljati na zaključni turnir najboljše četverice v regionalni ligi.
S soigralkami so se po osvojeni pokalni lovoriki začele intenzivno pripravljati na zaključni turnir najboljše četverice v regionalni ligi. FOTO: 24ur.com


Herslerjeva se je domov odpravila z letom iz Zagreba, od koder se je odpravila v Carigrad, od tam pa namesto na Dansko in z vlakom do doma v Stockholm in na zelo dolgo popotovanje z vlakom. “Namesto približno 7 ur dolgega potovanja sem domov potovala kar 24 ur. K sreči niti letalo niti vlak nista imela zamude. Zdaj sem doma in upam, da ne bo pri nas tako hudo, kot je drugod po Evropi,” se je koronavirusa dotaknila Švedinja in dodala: “Govorila sem s soigralkami iz Celja, pravijo, da je tam vse zaprto. Le lekarne in trgovine so odprte. Pri nas še ni tako hudo. Na televiziji nas sicer vsako sekundo obveščajo o razmerah, vlada opozarja, a za zdaj se stvari še niso zaostrile do te mere, da bi bilo vse zaprto. Tovarne delajo, ekonomska situacija je še vedno dobra, restavracije in bari so odprti. Sama sem sicer vesela, da sem doma, v družbi najbližjih, ni pa najbolj preprosto za mojo babico, za naše starše, če bi se okužili. Upam, da se stvari umirijo, rešijo. Ostajam pozitivna!

Četudi priznava, da ni nič tako, kot je bilo. “Vse skupaj je zelo čudno. Za vsakogar od nas. Športniki smo vajeni drugačnega načina življenja. Osebno zelo uživam v krogu družine in mi ni težko biti doma, saj jih dolgo nisem videla. Dan ni več sestavljen iz veliko treninga in razmišljanja o tekmicah. Treniram, ampak se po drugi strani pripravljam tudi na dejstvo, da bo sezona brez tekmovanj precej dolga,” je zaključila zdaj že nekdanja kapetanka slovenskih državnih prvakinj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
01. 04. 2020 15.49
+3
Odkar svet ve za HIV so po svetu lansirali ogromno kampanij proti tveganim vedenjem. Pri hiv je tvegano vedenje npr. deljenje igel in opletanje s šlaufom, pri koroni pa šmrkanje, kihanje, kašljanje, rokovanje in izmenjava popljuvanih predmetov na avtobusih, kavicah in športnih aktivnostih. Verjetno so kje zaprli tudi kak "klub", v katerem se je hiv širil kot korona na kavici, če ne oblasti pa lastniki sami. Je pa res, da so za hiv v javnosti dolgo verjeli, da so pošteni, bogaboječi in konzervativni pred njim varni in se njih to ne tiče. Približno tako kot danes za korono mislijo milenijci in razni vezisti z vesoljci.
Uporabnik543728
01. 04. 2020 15.39
+9
Zaradi tega je danes na Švedskem umrlo 59 ljudi, na Norveškem, ki je ukrepe sprejela, pa zgolj štirje, na Finskem pa so bili danes celo brez smrtne žrtve. Novinarji in tisti, ki nasprotujete ukrepom Slovenije, se vam zdi to ukrepanje Švedske sprejemljivo?
SecretOne
01. 04. 2020 16.10
+2
junija ti odgovorim. poskrbi, da ga boš prebral.
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.33
+6
tudo švedi zapirajo firme...ni izvoza...di dela.....
MrKrmar
01. 04. 2020 15.30
+12
Švedske take kot smo jo poznali ni več. Država polna migrantov priseljencev in lenih levičarjev. Propad je na vidiku in take države ne smemo posnemati.
Uporabnik1046796
01. 04. 2020 15.36
-9
Pridni desničar, pa res ne veš kaj govoriš!🤦🏽‍♂️🙄
Noordung
01. 04. 2020 15.40
+13
Bil 4x na Švedskem na dopustu prvič leta 1998 zadnič2017,Švedsko prepoznaš po naravi po ljudeh nič več.Totalni propad.
white power
01. 04. 2020 16.33
+9
točno tako,multikulti je uničil eno najboljših držav
Diegol14
01. 04. 2020 15.29
-1
Pr nas so kleti odprte...
1918
01. 04. 2020 15.24
-1
kako pomembna smrklja !
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.24
+5
na reutersu pise...veliko bankrotov restavracij..barov..hotelov..na svedskem....torej...
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.28
+5
ti dam ..naprej se prevod....isto transportne firme gredo v stecaj..ogromno...ja...torej...potem n aprej berem...banke bodo trpele...vse isto kot pri nam bo...torej....
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.30
+7
torej ogromn porast...bankrotov...pa dobim minus...ljudje se kr mislijo da je svedka oaza....hahahah
Sokril
01. 04. 2020 15.23
+6
Dolgoletne radikalne feministične in promigrantske politike žanjejo rezultate.
KREN49
01. 04. 2020 15.19
+9
pa tudi sicer so bari bol prazni na švedsek... v pajzlu je privo 12 EU
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.18
-7
mi imamo ratzlaseno epidemijo....šarec jo je razglasil...vna svedskem tega ni...torej....epidemijo mamo..a stekate folk..ne se hecat
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.31
-2
torej..nimamo epidemje tiorej..se je šarc zmislil....po minusoih sodec...ja....hahah..
Absurdistan
01. 04. 2020 15.00
+2
Lahko da imajo Svedi prav in da je vse skupaj nateg
Absurdistan
01. 04. 2020 15.02
+13
dasdadasda
01. 04. 2020 15.06
+7
150 mrtvih samo danes na svedskem ...niso meli prav
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.16
+4
torej vidm da bo slovenci kr ziveli tako kozt svedi..kaj res...mi nismo severnjaki..mi smo balkanci....torej...pa mejmo lokale odprte..naj..folk uziva..naj se majo fajn...cel svet opozarja pred tem...nasi komentatorki pa vdi pametni..se rusi zapirajo vse..a ne...nasi so bolj pametni..ni treba nic zapirat....se kitajci so sli na karenteno...cudno....le kaj jim je blo...
Iztok Draksler
01. 04. 2020 15.20
-2
nteg...kaksen nateg....da je 10000 mrtvih v italiji nateg...da je ..laž....ti nis pameten
Dethroned
01. 04. 2020 15.23
Ni vazno kdo je iz severa pa kdo iz balkana, tut avstralci zivijo tak ko americani pa so pol sveta narazn
marc3
01. 04. 2020 14.57
+9
Cofar tole nate. Sem ti že spodaj komentiral pa še tukaj da boš videl: Nič novega nisi povedal. Vse to že vemo. Ko si se odločil za podjetniško pot si verjetno vedel da je to tek na dolge proge in da ne bo lahko. Večino zasluženega se vlaga nazaj v podjetje, non stop prihajajo neki računi katere ne predvidiš.. Dejstvo pa je tudi da živimo v državi, ki ni najbolj prijazna do podjetništva na sploh. Trenutno res preživljate težke čase se strinjam, ampak v normalnih razmerah služite 2x 3x 4x več kot zaposleni. Vsakič ko rabim kakšnega obrtnika je 100 eur. Pa to za kakšno malenkost. Če ga sploh dobim. A je to normalno? Oz za tvoj primer.. se ti zdi normalno da stane tista dva požirka kuhanca za novo leto ob Ljubljanici 3 eur? Da računa frizer za 20 min dela skoraj 20eur?? Pa še bi lahko našteval. Zato podjetniki pst!
marc3
01. 04. 2020 14.57
-1
NotMe
01. 04. 2020 14.37
+15
Številke povejo vse, 27.3. 105 mrtvih, včeraj, 31.3. 180., danes 234!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NotMe
01. 04. 2020 14.40
+9
Perfektn, ko lewak pripopa minus, ko navedeš statistično DEJSTVO.
EnKandidatDosmrtniMandat
01. 04. 2020 14.49
+5
Kdo ima prav se bo videlo šele čez mesec, dva ali še več.
Shisui
01. 04. 2020 14.52
+6
Ne vem kaj jim ni jasno, njihove številke so prava KATASTROFA.
nisde357
01. 04. 2020 14.34
+10
Ja sej zato ker je use odprto pa poglejte svoje stanje in stanje na Danskem in Norveškem..na 150% slabšem stanju ste tako da vam glih ne uspeva kaj veliko s tem rezimom...
biggbrader
01. 04. 2020 14.32
+6
Poglejte si kako redko je Švedska poseljena in koliko prebivalcev ima na km2. Tam je skoraj vsak posameznik lahko v karanteni. Še mesta niso nagužvana s stolpnicami. Ni primerjave, ko levaki govorijo o drugačni logiki.
NotMe
01. 04. 2020 14.38
+10
In poglej si smrtnost. V širih dneh se je zvišalo iz 105 mrtvih na 239!
lumpimonster
01. 04. 2020 14.31
+14
Cist enostavno zdravi hodjo vn tisti z minimalno znakov prehlada ali pa karkoli so pa doma in to je to......t, medija ni ostarila vojne tako kot tuki
lumpimonster
01. 04. 2020 14.32
+6
Tuki pa strasenje negativa vsak dna ze mesec ++++
NotMe
01. 04. 2020 14.38
+7
Čist enostavno. Zdravi hodijo ven in asimptomatično trosijo.
lumpimonster
01. 04. 2020 14.30
+5
Jp ze leta in leta do,azujejo da so swedni najbol pametni,
paxvobiscum
01. 04. 2020 15.01
+2
V primerjavi s tabo je vsaka veverica genialna. Po komentarjih sodeče.
cakra
01. 04. 2020 14.22
+4
Primerjat Ševedsko z nami ali Balkanom in Italijo je ozko gledano povprečje zdravih ljudi pri 70 letih na Šedskem ali ostalim državam ki sem jih omenil je razlika dan in noč. Tudi med tistimi do 70 let je zdravje mnogo boljše pač živijo bolj zdravo .
Shisui
01. 04. 2020 14.24
+16
Zakaj imajo pa potem toliko okuženih in toliko smrti?
cakra
01. 04. 2020 14.29
-3
cakra
01. 04. 2020 14.30
+7
So tudi bolj disciplinirani jim ni treba ponavljat da se naj čuvajo.
Shisui
01. 04. 2020 14.34
+10
Umrljivost VSEKAKOR NI MANJŠA. Kaj govoriš, bistveno bogatejši so od nas pa imajo na milijon prebivalcev več kot 1x več mrtvih od nas. Pa BISTVENO več okuženih. Malo poglej podatke, da ne boš takih neumnosti streljal.
cakra
01. 04. 2020 14.34
+3
Da omenim ne podpiram Švedskega odnosa do virusa.
NotMe
01. 04. 2020 14.39
+12
resno!? DANES 240 mrtvih!!! Državica ima 10 mio prebivalcev, 6x manj kot italija in so na tretjini italijanskih smrti!!!
Cofar
01. 04. 2020 15.02
+1
sej ne veš, če so vsi umrli samo zaradi korone. :) In po mojem so ukrepi povsod polovični - recimo lokali zaprti, proizvodnja in veliko obrtnikov ki niso vezani na lokale, pa še vedno lahko delajo :) zapreš eno žarišče - jih imaš pa še na stotine odprtih. To se bo itak širlo. Po mojem, če bi želel res zajezit virus (če je ta sploh pravi), bi moral za 21 dni vsi ostat doma. VSI. Brez izjeme.
Cofar
01. 04. 2020 15.04
+1
in iz tega prideš na Švedsko.... zakaj pa bi zaprli lokale??? če jih pa tri četr potem še vedno dela... al pa nekateri kradejo stranke drugim na fuš za 4 stenami.
Cofar
01. 04. 2020 14.11
-35
hvala bogu je Švedska edina pametna država na svetu.
Shisui
01. 04. 2020 14.15
+42
Če je cilj pobiti čimveč upokojencev potem res ja.
Cofar
01. 04. 2020 14.18
-14
bi drugače govoril, če bi delal od doma in moral zato ker si doma še plačevati.
Shisui
01. 04. 2020 14.19
+13
Delam doma in v firmi, mi ne rabiš razlagat.
Cofar
01. 04. 2020 14.19
-16
oziroma bom raje takole rekel - kot bi te delodajalec poslal domov za tri mesece, ti pa bi mu moral še plačevat od prihrankov zato da boš šel čez 3 mesece nazaj v službo. To eni danes doživljamo.
Cofar
01. 04. 2020 14.19
-14
čas bo pa pokazal ali ima Švedska prav. Po moje da ima.
Shisui
01. 04. 2020 14.20
+17
Torej da tvoj s.p preživi si pripravljen prenašati covid19 na narod?
Shisui
01. 04. 2020 14.23
+7
Daj malo razmisli kaj sploh govoriš. Dvomim da si slab človek ampak tole pa res ni za nikamor.
Cofar
01. 04. 2020 14.25
+1
Shisui ok bom rekel drugače - pandemija, če je sploh resnična - lastniki lokalov nismo nič krivi. Država se pa obnaša kot da smo.Koliko jih je odprtih??? Predstavljaj si virus v računalniškem sistemu ki bi hendikepiral skoraj vso ifrastrukturo. Jaz bi bil proti reševanju takih podjetij. Ker danes se to dogaja. Lastnike lokalov ne bo reševal noben.
Cofar
01. 04. 2020 14.25
-1
in tisti, ki danes delate od doma.... pač najlažje pluvat čez tiste, ki sploh nič ne služimo pa nismo sami krivi za to.
Shisui
01. 04. 2020 14.27
+11
Koliko trupel mora ležati preden boš sprejel da je virus resničen? Resno vprašanje. Koliko mrtvih Slovencev? 100? 1000? 10000? Očitno ti je za številke drugih narodov vseeno, drugače ne bi takih neumnosti govoril.
Shisui
01. 04. 2020 14.28
+6
Pa še to. Zjutraj doma programiram, ko sem fertik pojem kos kruha in grem še v firmo delat. Ne mi o tem kako hudo ti je doma sedeti na kavču, lepo te prosim.
Cofar
01. 04. 2020 14.31
-1
če imaš za povrh s.p. se pa ta največji tajkun. :) ki nima niti za kruh. Veliko s.p.jev ne služi velike denarje in jih praktično tudi ne more, ker s.p. ni namenjen prevelikim dobičkom, ker je dobiček njegova plača. To folku manjka, minimalna podjetniška razgledanost. Če pa s.p. prikazuje 3000 EUR dobička, ima pa tri vikende in ferrarija zuni imamo pa zato dober naslov FURS :) da take ljudi mal pošlata a ne???
Shisui
01. 04. 2020 14.32
+5
Pa odpri d.o.o, če si tako podjetniško razgledan? Jaz sem tako naredil že v štartu pa je mir.
Cofar
01. 04. 2020 14.33
-3
Shisui nisem rekel, da mi je hudo. In če si programer - in bi bil tale virus računalniški virus - in bi moral 3 mesece plačevati vse - bi drgače govoril. Morda pa enkrat pride tudi to. Kaj veš. In ne jamram. Napišem pa samo to, da Švedska morda ne dela narobe.
Cofar
01. 04. 2020 14.34
+2
napoved za ZDA je, da naj bi umrlo 240.000 ljudi, medtem ko jih samo za srčnim infarktom vsako leto umre skoraj 500.000 :) ok. Pa vprašanje je, če korona virus ne kroži vsako leto okol. Samo zdej ga testiramo. a ne. Sej prej pa nismo nikoli.
Shisui
01. 04. 2020 14.38
+5
A se srčni infarkt prenese na 5 ljudi če en kihne na avtobusu?
Cofar
01. 04. 2020 14.40
+1
Shisui ne bom razglabljal več o tem. Ker nima smisla. Ampak, če imaš svoje podjetje in bi moral 3 mesece mirovat in nič delat ... plačat pa vse in ne bi bila tvoja krivda.... bi bil še vedno enakega mnenja??? Po moje ne.
Cofar
01. 04. 2020 14.42
+0
srčni infakrt ne.... ga pa povzroči umetno napihnjen virus, ki bo za sabo potegnil veliko žalostnih zgodb...
Cofar
01. 04. 2020 14.43
+2
srčni infarkti, rakava obolenja, samomori bodo v zahodni družbi zelo prisotni, če države pozabijo na tiste ljudi, ki se ta trenutek ne morejo preživljati z svojim poklicem.
Shisui
01. 04. 2020 14.43
+6
Torej se strinjaš da virus povzroča prerano smrt, vseeno bi pa lokal odprl in ga širil?
Cofar
01. 04. 2020 14.47
+3
nisem tega rekel. Ne vem kako nevaren je tale virus. Če jih za gripo vsako leto umre ogromno, pa ni takega "pompa". Zaradi gripe je umrlo samo ZDA od oktobra do marca med 29.000 in 59.000. Samo v ZDA. Pa ni "panike". Kako vemo, da korona virusi ne krožijo vsako leto med ljudmi??? Sej nobeden nikoli še ni nič testiral glede tega virusa. Ja ukrepi pa bodo za nekatere boleči... hujši kot tale virus.
Cofar
01. 04. 2020 14.50
+0
To je tako kot HIV .... Ko so ga odkrili so rekli, da se bo z njim okužilo polovico človeštva... ok... veliko jih je umrlo... apmak tako je. Pa nismo zapirali nočnih klubov. a ne?
awontuwej
01. 04. 2020 15.08
Kaj še čakaš? Mogoče te pa vzamejo....
paxvobiscum
01. 04. 2020 15.25
+2
Shisui
01. 04. 2020 14.09
+25
Verjetno se bojijo novih priseljencev. Na liveleak pejte pogledat kako je v Franciji. Domačini skriti v stanovanjih... Novi prišleki pa skačejo po avtomobilih, vdirajo v trgovine in zažigajo kontejnerje po ulicah. Seveda vse streamajo ker jim nihče nič ne more, pa ata in mama lahko gledata svojega sina kako je uspel v EU.
nimus
01. 04. 2020 14.12
+23
Na Svedskem imas dolocene naselja z imigranti kjer niti policija ne zahaja tam. Svedska ima po prihodu imigrantov najvec posilstev v evropi in je prva po stevilu prijav