Košarka

Kdo je Deni Avdija? Nadarjeni Izraelec, največji evropski up na letošnjem naboru NBA

Tel Aviv, 09. 07. 2020 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
17

Zaradi koronavirusa prestavljeni nabor lige NBA bo letos na sporedu 16. oktobra. Kot je to v zadnjih letih že v navadi, bo tudi letos na njem kar nekaj evropskih košarkarskih biserov, verjetno največji med njimi pa je 19-letni Izraelec Deni Avdija. Sin nekdanjega kapetana Crvene zvezde, ki ga mnogi primerjajo tudi z Luko Dončićem, bo po napovedih izbran med petim in desetim mestom.

Deni Avdija je v Evroligi debitiral pri 17 letih.
Deni Avdija je v Evroligi debitiral pri 17 letih. FOTO: AP

16. aprila je ESPN potrdil, da se je Deni Avdija prijavil na letošnji nabor lige NBA. "Verjetno najboljši košarkar, rojen zunaj ZDA, na letošnjem draftu," so bile besede, s katerimi se je začel prispevek znane ameriške športne televizije, ki 19-letnika kot najvišje uvrščenega Evropejca trenutno postavlja na šesto mesto. 

Avdija, rodil se je leta 2001, že celo košarkarsko kariero nastopa za Maccabi iz Tel Aviva. V letošnji sezoni je postal standardni član zasedbe izraelskih prvakov. Navdušuje predvsem v napadu, kar je glavni razlog, da so se zanj čez lužo začele zanimati številne ekipe. 

Prilagodljivost, pregled nad igro in met za tri
Pri 205 centimetrih se najbolje znajde na krilnem položaju, velikokrat pa zaigra tudi kot krilni center. Kljub zavidljivi višini je sposoben opravljati celo zadolžitve na obeh branilskih položajih, kar je v moderni košarki velika prednost. Generalni direktor Maccabija Nikola Vujčić je o tem pred časom povedal: "Njegova velika prednost je, ker lahko igra na različnih pozicijah. Nekoč je največ igral kot organizator igre, lahko pa zaigra tudi na položaju krilnega centra."

Avdija je poleg tega odličen v razigravanju soigralcev. Vrhunce srečanj pogosto polni s svojimi asistencami, izvrstno "bere" igro tako v obrambi kot v napadu, kjer lahko zaigra v obeh vlogah pick-and-rolla in je po besedah Maccabijevega trenerja Ioannisa Sfairopoulosa "neverjetno nesebičen". 

Razumevanje za igro je razvil tudi zaradi slabših fizičnih sposobnosti, ki so ga v mladosti skorajda odvrnile od košarke: "V mladinskih selekcijah sem bil skoraj vedno najšibkejši na igrišču. Imel sem nerazvit spodnji del telesa, kar me je zaviralo predvsem v napadu. Ko sem dobil dovolj prostora, sem ga izkoristil, sam pa sem si ga zelo težko ustvarjal, saj sem bil zelo počasen," se spominja Avdija.

Zaradi višine in dobrega obvladovanja žoge si je sposoben sam ustvariti prostor za met, kar zna še kako izkoristiti. V letošnji sezoni je velik korak naprej storil v metu za tri točke, ki ga v izraelskem prvenstvu zadeva z več kot 40-odstotno natančnostjo (40,6 %). Tudi pri metu za dve, pri katerem največ točk doseže znotraj rakete, je s 67 odstotki nadpovprečen. 

Čeprav nikakor ne velja za najmočnejšega, je na evropskem mladinskem prvenstvu dokazal, da lahko proti fizično slabšim nasprotnikom igra tudi s hrbtom proti obroču. Ob prihodu v ligo NBA bo zagotovo moral dodati še nekaj kilogramov fizične mase, nato pa se lahko nadejamo, da bo tudi igra v raketi postala sestavni del njegovega ofenzivnega arzenala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nogomet je bil preveč dolgočasen 
Avdija se je na začetku svoje športne poti najprej ukvarjal z nogometom, ki ga je pustil v četrtem razredu, saj je bil po njegovih besedah enostavno preveč dolgočasen. Naključje je hotelo, da se je v šoli, ki jo je obiskoval, prav v četrtem razredu začel košarkarski krožek. Avdija se je tako po prepričevanju očeta, do katerega še pridemo, odločil preizkusiti še na parketu. V dresu Bnei Herzliye je hitro navdušil in leta 2013 so svoje lovke nanj vrgli pri Maccabiju. 

V mladinskih selekcijah izraelskega velikana je Avdija še naprej nizal odlične predstave, ki so mu 5. novembra 2017 prinesle prvo profesionalno pogodbo. Dva tedna zatem je s 16 leti in 320 dnevi postal najmlajši debitant v zgodovini kluba. A ker v prvi postavi evroligaša tedaj zanj še ni bilo prostora, je Avdija večinoma igral za mladinsko ekipo, s katero je med letoma 2017 in 2019 trikrat zapored postal izraelski prvak. 

Lovorike pa se nanj niso lepile zgolj v klubskem dresu. 2018 je v Nemčiji z reprezentanco do 20 let postal evropski prvak, uspeh pa je ponovil še leto kasneje, ko je bil na domačem parketu glavni junak izraelske zmage. V povprečju je dosegal 18,4 točke in 8,3 skoka. Obenem je bil s 23 točkami najboljši strelec finalne tekme proti Španiji, ko je postalo jasno, da evropski košarkarski prostor zanj postaja premajhen. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zibelko položena košarkarska žoga
Čeprav se je 19-letnik sprva ukvarjal z nogometom, bi lahko dejali, da mu je bila košarka položena v zibelko. Njegov oče Zufer Avdija, rojen v kosovski Prištini, je bil kar 11 let član Crvene zvezde, nekaj časa pa je bil celo kapetan beograjskega velikana. Jugoslovansko reprezentanco je zastopal na svetovnem prvenstvu v Kolumbiji leta 1982, ko je osvojil bronasto odličje. Leto poprej se je – zanimivo – tudi sam prijavil na nabor lige NBA, a ni bil izbran.

Zaradi očetovih korenin bi lahko Deni zaigral tudi za srbsko reprezentanco, a se je odločil, da bo zaradi prijateljev in poznavanja jezika igral za državo, v kateri je bil rojen. Njegova mama Sharon je košarko v preteklosti igrala polprofesionalno, kruh pa si je kar nekaj let služila z atletiko. 

Primerjave z Dončićem, čeprav ga ne želi kopirati
Avdija se pričakovano ni mogel izogniti primerjavam s trenutnimi zvezdniki lige NBA. Po mnenju ESPN-ovih analitikov njegova igra najbolj spominja na Dončićevo in tisto, ki jo pri Boston Celticsih uprizarja Gordon Hayward. Na slovenskega asa spominja predvsem zaradi odličnega pregleda nad igro, oba pa lahko zaradi podobne višine igrata na različnih položajih in sta pred prihodom v ZDA na stari celini osvajala številne lovorike.

Ob vprašanju, katero NBA ekipo najraje izbere na playstationu, je Avdija pred časom priznal, da so mu najbolj pri srcu prav Dallas Mavericks. Razlog? Posebej všeč sta mu evropska asa Dončić in Kristaps Porzingis. 19-letnik je za ESPN sicer zanikal, da si želi kopirati Dončićevo igro. "Ne želim se primerjati z nikomer. Vsak ima svojo pot, poskušam biti najboljša verzija sebe," je dejal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vprašljive fizične sposobnosti
Čeprav je Avdija z atraktivnimi zabijanji kar nekajkrat navdušil tudi v Evroligi, so njegove fizične sposobnosti glavni razlog, da na naboru skoraj zagotovo ne bo izbran med prvimi tremi. Ekipe namreč niso povsem prepričane, kako se bo v hitrejši ligi NBA odrezal v obrambnem smislu, kjer – za razliko od napada – ni tako prilagodljiv in bo, vsaj na začetku, pokrival manj nevarne košarkarje. 

Večino oglednikov skrbi tudi njegov odstotek s črte prostih metov. Ta v tej sezoni izraelskega prvenstva znaša katastrofalnih 55 odstotkov, kar bo moral čim prej popraviti. Poleg tega ima za svojo višino relativno skromen razpon rok ta – znaša 205 centimetrov –, kar bi mu v fizično zahtevni ligi NBA znalo povzročati velike težave. Povprečen razpon rok krilnih centrov v NBA namreč znaša 215 centimetrov, na krilnem položaju pa je ta za le štiri centimetre manjši. 

Kljub nekaterim očitnim pomanjkljivostim pa bo Avdija letos po vsej verjetnosti izbran najvišje od evropskih košarkarjev. Utegnil bi ga prehiteti le francoski organizator igre Killian Hayes, ki letos pod okriljem Jake Lakovića nastopa za nemški Ulm. 

Prvi globalni zvezdnik s košarko obsedene države
Čeprav je košarka po mnenju mnogih v Izraelu šport številka ena, pa ta osemmilijonska država še ni dala pravega globalnega košarkarskega zvezdnika. Avdija bo po Omriju Casspiju in T. J. Leafu postal šele tretji Izraelec, ki bo izbran v prvem krogu nabora. A od 19-letnega dragulja tamkajšnje košarke se pričakuje mnogo več, kot se je od Casspija in Leafa. Upe nanj polaga celotna država, ki si obupno želi, da bi njeni košarkarji uspehe iz mladinskih selekcij ponovili tudi v članski. 

Za Avdijo se sicer zelo zanimajo pri Golden State Warriorsih. V zadnjem obdobju najboljša ekipa lige, ki je imela letos veliko težav s poškodbami, bo v prihodnji sezoni znova ciljala na najvišja mesta in si zato v svoj sistem želi dodati košarkarja, ki bi se vanj karseda hitro vključil. Ker je za Avdijo evropska košarkarska šola, ki je v primerjavi z ameriško bistveno bolj disciplinirana in daje večji poudarek moštveni igri, se zdi mladi Izraelec kot nalašč za dobro utečeno kolesje bojevnikov, ki bodo s ponovno zdravim Stephom Curryjem zagotovo nevarni vsakomur. 

Morebitni uspeh Golden Statea pa bi lahko rodil tudi novo globalno košarkarsko zvezdo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cannaboom
13. 07. 2020 11.56
+1
Letos drafta sploh nebo!
Krt79
13. 07. 2020 11.12
+2
Vi ste bolni izrael evropa nikoli tko k turcija nikol nebo
Vest-naroda
13. 07. 2020 11.10
+0
Je v sorodu z Denisom Avdićem?
HalaCr77
09. 07. 2020 18.15
-5
On je izraelc kot sem jaz slovenec
Mererrek
13. 07. 2020 08.38
+1
Randolph je čisti slovenec! Nov atekov sine v svetu športa le kaj se dogaja v tem pokvarjenem svetu??
aristotel
09. 07. 2020 16.11
+10
Evropski prvak v košarki je bil leta 1949 tudi EGIPT,ki pa tudi nikoli kot IZRAEL ni bil v EVROPI očitno nekateri imajo težave z zemljpisom ! ?
aristotel
09. 07. 2020 16.58
+11
dajte mi prosim napisati KAJ NI RES OD TISTEGA KAJ SEM NAPISAL ! VAM BOM ZELO HVALEŽEN !!! MOGOČE SE BOM KAJ NOVEGA NAUČIL ?
pogan
09. 07. 2020 16.08
+6
Luka 77 je samo eden. ti mulci mu sežejo samo do kolen.
pogan
09. 07. 2020 15.01
+30
Od kdaj pa je Izrael v Evropi??? od kdaj??
seeuinhell
09. 07. 2020 16.43
+11
Castrum
09. 07. 2020 14.55
+12
Ni dvoma da bodo judje poskrbeli za profitabilnost košarkaškega talenta🤔
sonofabitch
09. 07. 2020 14.52
+17
Ima talent samo nima pa istega tipa telesa kot Dončič, ki je zelo rubusten košarkar z veliko moči sploh v spodnjem delu tesa kar mu omogoča, da zakjučuje skozi kontakt. Avdiji se v NBA-ju zna zgodit, da ga bodo izrinili bolj na zunanjo pozicijo in bo postal predvidljiv, ni pa nujno, odvisno kako se bo znašel in izrabil svojo višino.
JOSEPH HAYDN
09. 07. 2020 14.50
+29
Najprej so mediji pumpali Aytona, da je boljši od Luka, potem so začeli z Youngom in sedaj je zgleda Avdija naslednji. Ampak dejstvo je, da je Luka svetlobna leta pred vsemi temi skupaj. Tak hajp pa je najbrž zato, ker je Izraelec in vemo kako blizu so si oni z Ameriko. Zame ok igralec ampak pri njegovih letih je Luka že bil ključni igralec Reala, ki je v Evropi najboljši košarkarski klub, bil je strah in trepet kljub temu da je imel dosti boljše soigralce kot Avdija tako da taka primerjava je brezpredmetna
jspatipaon
09. 07. 2020 14.29
+23
Od kdaj je izrael evropa?
Komendator
09. 07. 2020 14.50
+12
aristotel
09. 07. 2020 15.09
+15
Izrael ni bil nikoli in nikoli ne bo v EVROPI v športnem delu pa administrativno zaradi politike sodi v kvoto Evrope !
Krt79
13. 07. 2020 11.15