Košarka

Kerr razume Jordana: Njegovo življenje je bilo popolnoma kaotično

San Diego, 07. 05. 2020 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trener Golden State Warriorsov in nekdanji organizator igre pri Chicago Bullsih, Steve Kerr, je priznal, da se ob spremljanju dokumentarnega filma Zadnji ples ne zabava preveč. "Res je čudno. In vem, da bo postalo še bolj čudno," je v ločenem intervjuju pred predvajanjem zadnjih epizod dejal za ESPN.

Kerr (na fotografiji) je tudi v vlogi trenerja že nekajkrat dokazal, da zna še kako povzdigniti glas.
Kerr (na fotografiji) je tudi v vlogi trenerja že nekajkrat dokazal, da zna še kako povzdigniti glas. FOTO: AP

V libanonskem Bejrutu rojeni Steve Kerr, ki je s Chicago Bullsi med letoma 1996 in 1998 osvojil tri šampionske prstane, se več kot očitno že pripravlja na zadnjih nekaj epizod dokumentarnega filma ESPN, ki v zadnjih tednih skrbi za navdušenje med privrženci košarke in vsaj malce zapolnjuje vrzel, ki je nastala ob prekinitvi sezone v ligi NBA. Kerr, ki je v filmu Zadnji ples tudi spregovoril o Michaelu Jordanu in šampionskih pohodih Bikov v 90. letih prejšnjega stoletja, se bo najverjetneje dotaknil tudi njunega odmevnega pretepa.

"To ni nekaj, na kar bi bil ponosen," je za ESPN pred naslednjimi epizodami, ki jih bodo v Združenih državah Amerike prvič predvajali v ponedeljek po slovenskem času, povedal Kerr. "To je nekaj, kar se na trenutke zgodi v večini ekip med sezono. Fantje so zavzeti na treningih. To je le del tekmovanja na visoki ravni. A zelo, zelo je čudno, ko veš, da bodo vsi slišali za to zgodbo in o njej govorili, nato pa bom pred kamero o tem govoril tudi jaz. Pa Michael. In ljudje bodo vso to reč nato preiskovali. Tudi zato snemalci navadno nimajo takšnega dostopa. Zdaj sicer ne vem, če obstajajo kakšni posnetki tistega pretepa, ker so bile razmere leta 1998 drugačne, a s tem, ko bodo vse skupaj obudili in o tem govorili ... Ni preveč zabavno."

Kerr se je na sprejemu v Chicagu, ko je s soigralci leta 1997 osvojil svoj drugi naslov, pohvalil, da je namesto Jordana prevzel odgovornost za odločilni met v zadnjih sekundah proti ekipi Utah Jazz, Jordan pa naj bi mu celo dejal, da se 'v tovrstnih situacijah ne počuti najbolje' šlo je seveda le za šalo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opravičil se mu je še isti dan
Kerr, ki obdobje pandemije novega koronavirusa preživlja z družino v San Diegu, z Jordanom vse od začetka predvajanja Zadnjega plesa še ni spregovoril. Od telefonskega pogovora, ki se je odvil na dan njunega "petelinjenja", pa z verjetno najboljšim košarkarjem vseh časov tudi ni več načenjal tega poglavja, ki sta ga zaprla že pred več kot dvema desetletjema.

"Poklical me je kasneje tisti dan in se mi opravičil," je nadaljeval Kerr. "Na nek čuden način je bil to skoraj nujen korak v najinem odnosu, res na nek nenavaden način. Od takrat naprej pa mislim, da me je veliko bolje razumel in tudi obratno. Veliko bolje sva se razumela in skupaj tekmovala, mislim pa, da mi je bolj zaupal. V bistvu je bilo nekako na koncu vse v redu. A o tem od takrat naprej nisva govorila. Če sem pošten, o tem nikoli ne razmišljam, me pa o tem sprašujejo, ker je bilo nekaj edinstvenega," je priznal.

"Zdaj začenjamo (v filmu, op. a.) z drugo serijo treh naslovov. In nekaj bolj osebnimi vidiki ter zgodbami. Glede tistega dela imam mešane občutke. Po eni strani sem res vesel, da so vse te reči arhivirane. Vesel sem, da bodo moji otroci videli posnetke iz časov, ko so bili še dojenčki ali se sploh še niso rodili. To, da bodo lahko videli, kakšno je bilo moje življenje takrat, je res 'kul'. Po drugi strani pa obstaja razlog, da takšnih projektov ne izpeljejo bolj pogosto. Zelo je zasebno. To je pogled iz zakulisja, večina trenerjev pa se bo držala te politike slačilnice, ki je sveta in to je bila tako edinstvena sezona in edinstven čas, da so se odločili to dovoliti. Drugače je. Res je drugače."

'Jordan je bil vedno zelo zaseben' 
S tem, ko je Jordan nekdanjega soigralca Scottieja Pippena v filmu označil za "sebičnega", je poskrbel za veliko število odzivov, čeprav je res, da je v isti sapi dodal, da je bil "njegov najboljši soigralec". Tako Kerr kot Dennis Rodman sta v zadnjih tednih stopila v bran Pippenu, ki je med soigralci ostal izjemno priljubljen, čeprav je pred začetkom zadnje skupne sezone namenoma odlašal z operacijo in tako izpustil večje število tekem, kar pa za Bike na koncu ni bilo usodno.

"Mislim, da so vsi fascinirani, a ko si del moštva, potem si včasih želiš, da bi nekaj teh reči ostalo zasebnih. A ponavljam: tako so se dogovorili. Dovolili smo skupini snemalcev v zaodrje, da bi imeli tisto sezono posneto in bil je zadnji ples ... Zdaj pa smo tu, 22 let kasneje, zdi pa se, kot da odpiramo časovno kapsulo," je še povedal Kerr, ki ohranja stike z nekdanjimi soigralci, tudi Jordanom, ki pa se je kljub vidni vlogi pri Charlotte Hornetsih precej umaknil in omejil kontakte s starimi znanci iz košarkarskih krogov.

"Mislim, da vam ta dokumentarec ponuja precej dober vpogled v njegovo življenje in kako drugače mu je bilo v vlogi igralca, to je najbrž vse od takrat naprej vplivalo na njegovo življenje. Zelo, zelo je zaseben ... Morda se srečava enkrat na leto ali kaj takšnega, morda na turnirju v golfu ali tekmi zvezd ali morda v Charlottu, ko igramo. Vedno je izvrsten in zabavno se je srečati in podoživeti nekaj stvari iz starih časov, nato pa samo iti naprej. A vedno je bil zelo zaseben in to lahko zlahka razberete, ko gledate ta dokumentarec. Njegovo življenje je bilo popolnoma kaotično. Zato mislim, da zdaj tako ceni svojo zasebnost," še pravi Kerr.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.