Košarka

Kidd kljub porazu: Luka se je izkazal v vlogi vodje

Boston, 24. 11. 2022 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Košarkarji Dallas Mavericksov so novo sezono lige NBA začeli toplo-hladno. Ponoči so v TD Gardnu doživeli še osmi poraz v sezoni, kar jih ob devetih zmagah uvršča na zlato sredino zahodne konference (osmo mesto). Čeprav se je z 42 točkami znova izkazal slovenski as Luka Dončić, ki onkraj luže podira mejnike, Dallas preveč sloni le na izjemnih predstavah Slovenca.

"Začeli so zelo hitro, zelo fizično, z veliko energije, mi pa nismo začeli dobro. Moramo bolje začeti tekme," je takoj po tekmi dejal Luka Dončić. Dallas je namreč tekmo izgubil predvsem v prvem delu igre, saj so šli na glavni odmor z 21 točkami zaostanka. Pomagala jim ni niti dobra predstava v drugem delu igre: "Pokazali smo, da se lahko vrnemo, da si lahko zaupamo, da lahko igramo. Boston je izjemna ekipa, imajo veliko orožja, a mislim, da smo v drugi polovici igre pokazali, da se lahko kosamo z njimi," vseeno ostaja pozitiven mladi Slovenec, ki je še dodal: "Moramo držati skupaj in poiskati način iz rezultatskega zaostanka. Iskreno povedano, ponosen sem na fante, v drugi polovici tekme se nam je uspelo vrniti, žal nismo uspeli zmagati, a sem vseeno ponosen in mislim, da je to ključno za tekme v prihodnosti."

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Edini soigralec, ki je tokrat lahko pariral Dončiću, je bil Christian Wood, ki je dosegel 26 točk. "Lahko je igrati s Christianom, samo podati mu je treba in vem, da bo storil kakšno dobro potezo. Mislim, da je pokazal, kako pomemben igralec je in da bo v prihodnosti še pomemben člen ekipe," je poletno okrepitev Dallasa pohvalil Dončić.

Osebni dvoboj med Jaysonom Tatumom in Dončićem je sicer dobil slednji, a se je zvezdnik Celticsov zaradi zmage na koncu slajše smejal. Drug drugemu sta zvezdnika po koncu srečanja namenila nekaj lepih besed."Vedno je posebno igrati proti njemu, je izjemen igralec, kandidat za naziv MVP, pokazal je, da je obraz Celticsov," so bile besede Dončića, Američan pa je o Slovencu dejal: "Vsi vedo, kako nadarjen in poseben je. Na igrišču lahko počne toliko stvari. Je nekdo, ki ga spoštujem in proti komur rad tekmujem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski reprezentant se je že pred tekmo izkazal z lepo potezo, saj je enemu izmed mladih navijačev podaril svoje čevlje: "To je smisel športa. Postal sem celo malo emocionalen. Veliko mi pomeni, da lahko pomagam nekomu iti čez težke čase."

Z Dončićevo razlago za poraz se je strinjal tudi Christian Wood, ki je po tekmi priznal: "Mislim, da nas je nesla slaba obramba. Vemo tudi, da moramo tekme začenjati bolje. Držali smo skupaj do konca, kar je dobro, a moramo narediti nekaj manjših popravkov."

O Dončiću pa je Wood povedal: "Z Luko se odlično razumeva. Danes nisva mogla veliko igrati 'pick'n'rollov', ker so veliko menjali obrambne položaje in naju dobro pokrivali. Vseeno pa mislim, da že celo sezono dobro sodelujeva, dobro se razumeva, velikokrat se najdeva s podajo in verjamem, da lahko skupaj igrava še bolje."

Christian Wood
Christian Wood FOTO: AP

Tako kot Dončić in Wood se je tudi glavni trener Dallasa Jason Kidd strinjal, da je zmago odnesel slab prvi del igre: "Prepočasi smo začeli tekmo, prva polovica srečanja se zagotovo ni odvila po naših načrtih. Moramo prizati, da je Boston odlična ekipa. V drugem polčasu smo se borili, znižali zaostanek na devet točk. Če bomo igrali tako kot v drugem delu, potem bomo imeli veliko večje možnosti, da zmagamo več tekem."

Kidd je po tekmi pohvalil predvsem Dončića in Wooda: "Imamo veliko dobrih lastnosti, samo spraviti jih moramo skupaj. Kar mi je bilo všeč danes, je to, da se je Luka izkazal v vlogi vodje. Ob vsakem premoru je spodbujal fante, jim dejal, da morajo verjeti drug v drugega in si zaupati. In v drugi polovici tekme se je to poznalo na parketu. Luka nas je obdržal v igri, Wood je prav tako odlično opravil svojo nalogo. Super se razumeta, proti eni najboljših ekip v ligi sta igrala odlično, v tretji in četrti četrtini sta verjetno dala skoraj vse točke." 

Jason Kidd
Jason Kidd FOTO: AP

 A kljub temu Kidd Wooda še ne uvršča v začetno peterko, zaradi česar ga že kritizirajo navijači Dallasa. Začetna peterka Mavericksov je namreč vse manj učinkovita. Ob porazu proti Bostonu je četverica, ki je začela ob Dončiću, skupaj prispevala le 31 točk. Kidd je bil zato po tekmi seveda deležen vprašanja o morebitni menjavi začetne peterice: "Ja, o tem smo se že pogovarjali z osebjem. Zaenkrat se še nismo odločili za spremembo, a to ne pomeni, da se ne bomo. Še enkrat se bomo o tem pogovorili v petek in bomo videli, kaj to pomeni za sobotno tekmo. Nič ni zakoličeno. To je ekipni šport, vedno premislimo vse možne kombinacije, upoštevamo formo in se zavedamo, da se včasih spremembe morajo zgoditi. To ni nič osebnega proti igralcem, cilj je zmaga in vsak mora opraviti svoje delo."

Za konec pa je 48-letni nekdanji košarkar še pohvalil Celticse, ki jim zaenkrat kaže odlično, saj so prvi tako na lestvici vzhodne konference kot tudi celotne lige: "To je ekipa, ki je skupaj že kar nekaj časa, dobro se razumejo med sabo, izvrstno mečejo trojke. Tatum igra kot MVP, Brown je tik za njim, Smart je odličen ... So nesebični in takšno ekipo je težko premagati, še posebej v TD Gardnu."

Jayson Tatum je v tej sezoni nezaustavljiv.
Jayson Tatum je v tej sezoni nezaustavljiv. FOTO: AP

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kitamita
25. 11. 2022 09.55
-1
Intihar
24. 11. 2022 17.14
-1
Se dobro da je ljubljancan kak bi napisali da je iz brunsvika.
Ugovor vesti 133.člen
24. 11. 2022 13.41
+0
Vesel sem bil menjave bivšega trenerja s Kiddom. Ampak sedaj mu postaja podoben po vodenju ekipe. Šablonsko, brez občutka. Pripeljali Wooda, kot okrepitev, ki sploh ni v prvem planu. Forsiranje Bullocka, verjetno letos najslabšega igralca po statistiki, od vseh igralcev prvih peterk. Baje pa igra dobro obrambo. Blababla. Hardaway, vrhunski igralec igra obrobno vlogo v odpadnih minutah. Dallas franšiza zapravlja denar, a pravim igralcem, ki jih ima, ne da pomembnosti. Z enim dodatnim pravim igralcem pod košem, bi bili pravi, tudi za prvaka. Tako pa bo izgubljena še ena sezona za Luko v franšizi brez IQ, kaj dejansko prinaša uspeh. Izgubljajo z najslabšimi ekipami, taboljšim pa sploh v play offu ne bodo kos, ko bo šlo na 4 zmage.
Berth
24. 11. 2022 11.27
+1
Upam, da bo Luka dovolj pameten in bo še pred iztekom pogodbe zahteval menjavo ekipe. Cuban mu nikoli ne bo zagotovil pravih soigralcev. Spomnite se, kako se je celotno kariero mučil Nowitzki. Vmes je imel par dobrih soigralcev, pa še to so bili že proti koncu svoje kariere. Nihče ne želi v Dallas. Ni se vredno 20 let ubijati v eni ekipi, v kateri boš vedno prekratek za prstan. Kamorkoli bo odšel, ga bodo slavili. Če bo ekipa prava, lahko serijsko osvajajo naslove.
športnik66
24. 11. 2022 11.23
+7
Ekipa, ki prejme 125 točna na tekmi ni igrala obrambe! Za to je odgovoren trener.
tincoop
24. 11. 2022 11.19
+1
Ne razumem ali je Luka tako slab vodja ali je preostala ekipa res čisto zanič?!
Berth
24. 11. 2022 11.21
+2
Zanič so. Če ni Luke, ki bi dosegal točke in podajal, so med najslabšimi v ligi.
Kaveljc
24. 11. 2022 10.35
+2
Luka žal z Dallasom ne bo nikoli dobil Prstana. Košarka je kolektivni šport in en igralec je premalo. Celo Jordan ne bi zmagoval, če ne bi Imel tudi drugih dobrih igralcev.