Košarka

Kidd: Osupljivo je, koliko dela je moral v lanski sezoni opraviti Dončić

Dallas, 27. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji kluba Dallas Mavericks bodo v torek začeli priprave na novo sezono lige NBA. Vanjo bodo vstopili z novim trenerjem, Jason Kidd je to vlogo prevzel, potem ko se je po 13 letih poslovil Rick Carlisle. Kidd se je v izjavi za spletno stran Teksašanov pred začetkom treningov dotaknil tudi Luke Dončića, ki ga bo skušal vsaj nekoliko razbremeniti odgovornosti za napad.

Za Lukom Dončićem je dolgo poletje, v katerem je igral tudi na OI. Zato bo zanj še pomembnejše v rednem delu prihraniti čim več moči za končnico.
Za Lukom Dončićem je dolgo poletje, v katerem je igral tudi na OI. Zato bo zanj še pomembnejše v rednem delu prihraniti čim več moči za končnico. FOTO: AP

Luka Dončić je lani v povprečju dosegal 27,7 točke, 8,6 podaje in osem skokov na tekmo, s čimer si je še drugič zapored prislužil mesto v idealni peterki sezone. Težava za Dallas pa je bila, da so se v napadu vse preveč zanašali zgolj na svojega prvega zvezdnika. V sedmih tekmah prvega kroga končnice proti LA Clippersom je Dončić aktivno sodeloval pri večjem deležu napadov svojega moštva kot kateri koli drug košarkar v lanski sezoni končnice. 

Zato bo ena glavnih nalog Jasona Kidda ta, da v napadu vsaj nekoliko razbremeni 22-letnega Slovenca. "Če pogledate številke iz lanske sezone, je osupljivo, koliko dela je moral opraviti v napadu, da je ekipa prišla v položaj za dosego koša," je povedal nekdaj eden najboljših organizatorjev igre. "To pa ne pomeni, da mu bomo vzeli žogo iz rok. Želimo si le, da bi ga postavili tudi v drugačne položaje, da ne bi bil ves pritisk zgolj na njem," je svoje namene še razkril Kidd. 

Delegacija Dallas Mavericksov (Kidd na skrajni levi) je poleti ob podpisu pogodbe z Dončićem obiskala Ljubljano.
Delegacija Dallas Mavericksov (Kidd na skrajni levi) je poleti ob podpisu pogodbe z Dončićem obiskala Ljubljano. FOTO: Aljoša Kravanja

Nagradno vprašanje: kako bo letos igral Porzingis?
Za drug zaporeden izpad v prvem krogu končnice je bil po mnenju navijačev najbolj odgovoren drugi zvezdnik ekipe Kristaps Porzingis, za katerim je skromna sezona. 221 centimetrov visoki Latvijec je – glede na svojo višino – zelo malo igral s hrbtom proti obroču in se je vse preveč zanašal na met z razdalje, pri katerem še zdaleč ni blestel. Kidd pa sedaj upa, da bo pod njegovim vodstvom drugače. 

"Mislim, da je pred njim odlična sezona. Ne želim še dodatno pritiskati nanj, preprosto menim, da bo igral na zelo visokem nivoju. Po tej poti je že začel hoditi poleti, ko ni bil poškodovan in se je lahko v celoti posvetil košarki. Zaradi tega bo bolj umirjen, kar mu bo pomagalo," je prepričan 48-letnik. 

Na vprašanje, ali bo Porzingis še naprej toliko metal za tri točke, je odvrnil: "Želim si, da bi bil predvsem košarkar. Ko lahko v svoji igri kombinira različne vrline, ga je zelo težko pokrivati. Želim si, da bi počel oboje: zadeval z razdalje in uspešno igral pod obročem. Tega v zadnjih letih nismo videli pogosto."

In kakšen slog igre bo gojil Kidd? Kot je povedal, bodo igrali trdo, nesebično košarko, v katero bodo vključeni vsi na parketu in ki bo zabavna. "Konec koncev si želimo zmagati na vseh 82 tekmah. Vemo, da to ni mogoče, a vsak večer bomo naredili vse za zmago," je še odločen novopečeni strateg Mavsov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOSEPH HAYDN
27. 09. 2021 11.11
+5
In enako bo letos, ker znova ni bil pripeljan niti en soliden igralec. Počasi bo Luka moral začeti obiskovat specialista za hrbet, ker je res težko nosit cel Dallas
Definbahija
27. 09. 2021 11.00
+7
Oslupljivo JA. Kupte mu dostojne igralce ki bodo lahko igrali poleg njega, ne pa da bo mogu vse sam. Še SLO reprezentanca mu je bolj pomagala
StAnalitik
27. 09. 2021 10.39
-8
Koliko dela je opravila Severina na sprejemu košarkarjev in na žurki?
Balki36
27. 09. 2021 09.17
-2
Ma neki nadur....pa to
Oliguma
27. 09. 2021 08.38
+12
Ja..pa kakšnega igralca še nabavite..itak imate samo donkota.
Sumo13
27. 09. 2021 10.36
+0
to ni tako lahko glede na to da sta Donke pa Porzingis na max pogodbah... Porzingisa bi blo treba tradat, samo ga noben noče oz nebi nič pametnega dobili zanj :)
ska1
27. 09. 2021 08.36
+7
luka brez žoge ni več luka. to bi moral tak trener že vedeti. tako so poskušali tudi z dragičem..... pa je dragič zmagal.. tudi luka bo. kid je že v naprej obsojen....
lmtips
27. 09. 2021 08.31
+5
Februarja bo zgodovina..
tigrcek
27. 09. 2021 08.08
+2
Ne bo dolgo plesal na klopi Dalasa. Enostavno nima tistega več kar imajo dobri trenerji.
awontuwej
27. 09. 2021 08.06
+14
Res me zanima, s kom bo razbremenil Luko v napadu...