Košarka

Ko je obramba prava, rezultat ne izostane

Ljubljana, 02. 02. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Čeprav kljub zmagi nad Reyer Venezio (77:73) upi zmajev na uvrstitev v izločilne boje evropskega pokala ostajajo minimalni, je Jurica Golemac lahko zadovoljen. Po nedeljskem debaklu proti Budućnosti so njegovi varovanci v Eurocupu pokazali drugačen obraz. Predvsem pa dokazali, da lahko, ko je energija prava, tudi v obrambi igrajo na zavidljivem nivoju.

Obračuna proti Budućnosti in Reyer Venezii si ne bi mogla biti bolj različna. V nedeljo je bilo ob upokojitvi dresa legendarnega Dušana Hauptmana živahno na tribunah, vendar te energije zmaji niso znali prenesti na parket. V sredo je bilo ravno obratno. Nekaj več kot tisoč košarkarskih privržencev je v skromnem vzdušju videlo morda celo najboljšo predstavo ljubljanskega kluba v tej sezoni. 

Cedevita Olimpija je Benečane na kolena spravila zavoljo čvrste obrambe in kolektivnega napada, ne po zaslugi navdahnjenih posameznikov, kot smo to bili vajeni v letošnji sezoni. "V drugem polčasu je bila obrambna takšna, kot mora biti. Vsi so garali eden za drugega. V napadu ni nihče forsiral, izkoristili smo njihove šibke točke," je svoje varovance pohvalil Jurica Golemac

Majhne stvari za veliko zmago

Da je bila glavna sestavina zmagovalnega recepta prav igra v obrambi, je poudaril tudi Josh Adams. "Navijačem, sebi in širši javnosti smo dokazali, da smo resna ekipa. Prvič po dolgem času smo res igrali dobro v obrambi. Vsi smo imeli pravo energijo in počeli majhne stvari, ki na koncu veliko pripomorejo k zmagi. Predvsem sta bila pomembna skok in igra v obrambi," je pristavil drugi strelec zmajev s 16 točkami.  Še štiri več je prispeval Yogi Ferrell.

Zmaji so si po porazu z Budućnostjo natočili čistega vina. Kapetan Edo Murić je dejal, da s takšnimi predstavami, ki niso vredne Olimpijinega dresa, nimajo česa iskati. In očitno so njegove besede – vsaj za zdaj – zalegle. "Dan po tekmi so bili vsi podrti. Videlo se je, da jim je mar. Vsi so imeli glave dol. Ni bilo prave energije, to nismo bili mi, ampak takšne tekme se ti lahko zgodijo. Pogovarjali smo se o tem. Edino, česar si ne smemo privoščiti, je, da bi odnehali," je o odzivu po bolečem porazu povedal Golemac. 

Karlo Matković se je šele v torek vrnil na treninge zmajev, v sredo pa je pristavil pomemben delež k še bolj pomembni zmagi svojega kluba.
Karlo Matković se je šele v torek vrnil na treninge zmajev, v sredo pa je pristavil pomemben delež k še bolj pomembni zmagi svojega kluba. FOTO: Luka Kotnik

Z Matkovićem je Olimpija drugačna ekipa 

Dodaten razlog za veselje je 45-letnemu strokovnjaku dala vrnitev Karla Matkovića, ki ima v tej sezoni ogromno težav s poškodbami. "Daje nam drugo dimenzijo. Ko je bil na parketu, je odlično kril njihove igralce v 'pick-n-rollu'. Brezpredmetno se je sploh pogovarjati o tem (koliko nam pomeni, op. a.). Vemo, v kakšni sestavi smo že celo sezono. Vsak igralec, vsako telo nam veliko pomeni." 

Matkovićevega učinka proti Venezii v statističnih stolpcih ne boste razbrali v celoti. Dosegel je štiri točke in štiri skoke, vendar je s klopi na parket prinesel prav tisto prepotrebno energijo, ki je manjkala proti Budućnosti. Z dvema atraktivnima zabijanjema po asistencah Josha Adamsa je dvignil navijače na noge. Pod svojim košem pa je bil v 12 minutah igre steber tokrat odlične Olimpijine obrambe, enako velja tudi za prvi center, Alena Omića, ki je skupno zbral kar 19 skokov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnitev Zorana Dragića vse bližje 

Kot na bolj ali manj vseh novinarskih konferencah to sezono, je Golemac tudi tokrat veliko besed namenil poškodovanim, med katerimi je znova Lovro Gnjidić. Hrvaški organizator igre ima težave s stopalom. Kdaj se bo vrnil, ni znano. Je pa vsekakor vzpodbudno dejstvo, da se je s soigralci pred tekmo z Venezio ogreval Zoran Dragić. V polni pogon bi se lahko vrnil že to soboto, ko Olimpija gostuje v Skopju pri MZT-ju, je razkril Golemac. 

Možnosti so majhne, a predaja ne pride v poštev

Njegovi varovanci imajo do konca rednega dela Eurocupa še pet tekem. Za napredovanje, kamor vodi osem od desetih mest v skupini, pa bi potrebovali pravi mali čudež. Trenutno so s tremi zmagami prikovani na dno in imajo tri zmage manj od Brescie, Bursasporja in Lietkabelisa, ki so z razmerjem 6:7 razvrščeni od šestega do osmega mesta. 

A ne glede na možnosti bodo v Stožicah vztrajali, je za konec novinarske konference, ki je po dolgem času minila v vedrem vzdušju, še zatrdil Golemac. "Ti fantje so tekmovalni. Utrujeni so. Imamo neverjeten razpored. Od novega leta smo bili že dva tedna na poti. Zdaj nas čaka devetdnevno potovanje. Zelo težko je, da bi na njih vršil še večji pritisk, kot je že. To je dokaz, da imamo dobro ekipo in čakamo to širino." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
02. 02. 2023 18.20
+2
Tolk hvale glede sele 3 zmage.loleki
Trembalajek
02. 02. 2023 17.00
+1
Murić: "Dan po tekmi so bili vsi podrti." Logično, saj "so si po porazu z Budućnostjo natočili čistega vina."
Intihar
02. 02. 2023 08.28
+2
Klovni se vedno ste zadnji in upam iz ❤️ da cimprej izpadete iz lige