7°C

'Pilot dezorientiran zaradi slabe vidljivosti'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.J. /STA /
KOMENTARJI
27
Pred dobrim letom dni je v tragični nesreči umrl nekdanji zvezdnik košarkarske lige NBA Kobe Bryant. Izvrstni košarkar je na poti na tekmo mladih skupaj s hčerko Gianno ter še sedmimi drugimi umrl v helikopterski nesreči. Helikopter je v gosti megli pri Calabasasu v bližini Los Angelesa strmoglavil in se zaletel v hribovito področje. Nacionalni urad za transportno varnost je objavil uradne rezultate preiskave smrtonosne nesreče.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Letalska nesreča oziroma strmoglavljenje helikopterja, v katerem so januarja lani umrli košarkarski zvezdnik Kobe Bryant, njegova hčerka in še šest ljudi na krovu, je bila tudi posledica megle. V poročilu ameriškega urada za varnost v letalskem prometu (NTSB) to eden od ugotovljenih možnih vzrokov. 

Kobe Bryant, ki je bil eden najboljših košarkarjev v zgodovini, je vseh 20 sezon igral za moštvo Los Angeles Lakers, s katerim je petkrat postal prvak lige NBA (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), z ameriško reprezentanco pa je bil dvakrat olimpijski prvak (2008, 2012). Leta 2008 so ga izbrali za najboljšega igralca lige NBA, dvakrat pa je bil tudi prvi strelec. Kar 18-krat je nastopil na tekmi zvezd All-Star. Košarkarsko kariero je končal leta 2016.

Takrat 41-letni Bryant, oče štirih deklet, njegova 13-letna hčerka Gianna ter sopotniki so umrli v nesreči 26. januarja lani, ko je helikopter, ki jih je prevažal na hčerino tekmo, v gosti megli pri kraju Calabasasu v bližini Los Angelesa strmoglavil in se zaletel v hribovito pobočje. Kot so ugotovili pri NTSB, je pas megle, v katerega je priletel helikopter, verjetno zmedel pilota, ki je izgubil občutek za orientacijo v prostoru. Preiskava pa je potrdila še možnost, da je bil med vzroki nesreče tudi vztrajanje pilota, da bi dokončal nalogo oziroma da ne bi prekinil poleta. V preiskavi niso mogli potrditi, da bi imel helikopter kakšno tehnično ali mehansko okvaro.

NBA statistika Kobeja Bryanta
NBA statistika Kobeja BryantaFOTO: Sofascore.com

Preiskovalci so ugotovili, da je pilot tik pred strmoglavljenjem napovedal, da se bo dvignil nad oblake oziroma meglo, v resnici pa je manever nato vseboval oster obrat v levo in strmoglavljenje. "Pilot helikopterja, izkušeni Ara Zobayan, je zaradi goste megle izgubil orientacijo," med drugim piše v uradnem poročilu Nacionalnega urada za transportno varnost. "V pogovoru s kontrolorji letenja je dejal, da se dviga nad oblake, toda v resnici se je nekontrolirano spuščal," piše v poročilu. "Takšen manever je značilen za primere, ko pilot izgubi orientacijo v prostoru in je vidljivost slaba. Lahko bi napačno domneval, da se vzpenja, čeprav bi se pravzaprav spuščal. V takšen trenutku je povsem mogoče, da pilot ne bi vedel, kje je zgoraj in kje spodaj," je pojasnil predstavnik NTSB Robert Sumwalt.

Ob nedavni obletnici tragičnega dogodka so se velikana svetovne košarke z različnimi dogodki spomnili v njegovem klubu Los Angeles Lakers, pa tudi v drugih klubih v mestu ter drugod po svetu.

"Pilot je bil očitno dezorientiran zaradi izjemno slabe vidljivosti," še poudarja šef Nacionalnega urada Sumwalt. "Zobayan je bil zelo izkušen pilot, ki je pogosto prevažal Bryanta in druge," dodaja Sumwalt, ki je še povedal, da preverjajo, ali je bil pilot pod pritiskom stranke, "da mora za vsako ceno poleteti kljub slabim vremenskim pogojem".

Koronavirus pasica november