Košarka

Kokoškov hvali Dončića, ki priznava: To ni bila najboljša tekma

Phoenix, 18. 10. 2018 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbski košarkarski strokovnjak Igor Kokoškov je ob snidenju z Luko Dončićem pred tekmo med Phoenix Suns in Dallas Mavericks priznal, da so na površje privreli številni spomini na sanjsko evropsko prenstvo leta 2017, ki ga je Kokoškov osvojil z Dončićem in slovensko izbrano vrsto. Ljubljančan si medtem ne dela utvar, da ga čaka še veliko dela.

Kokoškov (na fotografiji) med prvo tekmo sezone v Phoenixu.
Kokoškov (na fotografiji) med prvo tekmo sezone v Phoenixu. FOTO: AP

"Res sem vesel, da so sanje postale resničnost. Vendar pa je treba  priznati, da to ni bila najboljša tekma," je v prvi izjavi po prvi tekmi v ligi NBA povedal Luka Dončić, ki se je v Phoenixu toplo pozdravil s trenerjem sonc Igorjem Kokoškovom. Kaj lahko bi se zgodilo, da bi v dvorani Talking Stick Resort Arena Kokoškov in Dončić spet z ramo ob rami slavila nove zmage v ligi NBA, a so Phoenix Suns namesto Ljubljančana na letošnjem naboru izbrali DeAndreja Aytona.

PREBERITE ŠE: Dragić in Dončić izgubila na otvoritvi sezone, zadnji se je smejal Kokoškov

"Ja, bil je zelo poseben dan. Počutil sem se odlično," je o premiernem nastopu še povedal Dončić. "Nisem čutil nobene nervoze, saj sem pod pritiskom velikih tekem že od šestnajstega leta starosti. Nisem odigral najboljše tekme, vem, da lahko pokažem precej več. Pred nami je še 81 tekem in sploh me ne skrbi za ekipo, saj smo igrali slabo, a bili vseeno blizu zmage. Ne preostane nam drugega kot trdo trenirati še naprej," je še pristavil Ljubljančan.

Z Dončićem pridejo tudi izjemni spomini
"Vesel sem za Luka," pa je ameriškim medijem pred tekmo povedal Kokoškov. Dončić se bo zdaj dokazoval v Dallasu, srbski trener pa v Arizoni, kjer je dobil zgodovinsko prvo tekmo v vlogi glavnega trenerja ‒ nobene ekipe v severnoameriški ligi namreč do te sezone ni vodil rojeni Evropejec. Staro celino je Kokoškov lani (spet) zapustil po izjemnem evropskem prvenstvu na Finskem in v Turčiji, kjer je z Dončićem, Goranom Dragićem in soigralci osvojil nepričakovan naslov.

Gledalcem v sredo zvečer ni bilo potrebno dolgo čakati na prve dvoboj Dončića in Aytona pod košema.
Gledalcem v sredo zvečer ni bilo potrebno dolgo čakati na prve dvoboj Dončića in Aytona pod košema. FOTO: AP

"Precej dobro sva se imela skupaj, ko gre za Luko, je zelo čustveno, ker se vrnejo izjemni spomini. Nikoli nisem dvomil, da je igralec za ligo NBA, nikoli nisem dvomil, da bo imel dostojno kariero. Želim mu le vse najboljše," je bil čustven Kokoškov.

Pri 19-letniku izpostavlja njegov "košarkarski IQ", zaradi katerega je srbski strokovnjak prepričan, da bodo navijači Mavericks še lahko uživali, saj je Dončić košarkar, ki "izboljšuje ostale".

Podajanje je najtežji del košarke
"Njegova velikost in sposobnost podaj ... Mislim, da je najtežji del pri učenju igre košarke podajanje. Ne tehnika podajanja, temveč ustvarjanje igre (playmaking, op. a.). Za to, da si dober podajalec in dober organizator igre, je potrebno razumevanje igre in branje situacije na igrišču. To je košarkarski IQ," je dodal Kokoškov.

"Zelo, zelo pameten igralec je, ker lahko dobro bere situacijo, je nesebičen in izboljšuje ostale ljudi. V teh letih je njegova igra že zrela," je še povedal debitant na Phoenixovi klopi.

'Ima popoln nadzor'
V ameriških medijih je sredina večerna tekma v Arizoni odmevala predvsem zaradi dvoboja dveh novincev ‒ Dončića in Aytona ‒, Ljubljančan pa je za svojo predstavo dobil kar nekaj pohval.

Dončić proti Aytonu na prvi tekmi nove sezone lige NBA:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ni težko videti, zakaj je svet NBA omrežil potencial Luka Dončića. V oko najprej padejo atraktivne poteze, toda ima popoln nadzor in je zbran z žogo. Zdi se, kot da je profesionalno že igral na visoki ravni," je zapisal novinar ESPN Royce Young, ki mu je najverjetneje ušlo, da je Dončić na še kako visoki ravni igral za madridski Real v Evroligi in španskem prvenstvu.

Ayton odigral boljši polčas od Dončića
"Odličen primer senzacionalnega občutka in samozavesti, ki ju ima Luka Dončić: zgrabil je dolg skok v obrambi zaključku tretje (četrtine, op. a.) in nemudoma potisnil naprej, si ustvaril hitro polaganje na drugi strani. Nikakršnega oklevanja samo zgrabil jo je in šel," dodaja Young.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kevin Pelton, prav tako član medijske hiše ESPN, je takole primerjal učinek Dončića in Aytona: "Prvi izbor nabora DeAndre Ayton je odigral boljši prvi polčas na debiju proti št. 3 z nabora Luku Dončiću (...) Dončić je pokazal svoj pregled na parketu, podelil tri podaje DeAndreju Jordanu,  vključno s podajo za hrbtom za zabijanje. Toda Dončić je zgrešil vse tri mete za tri točke."

Ljubljančan je pred tekmo na družbenih omrežjih zapisal: "Vsak otrok sanja o igranju v NBA. Jaz sem danes izpolnil te sanje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StarWars
19. 10. 2018 14.33
+1
Sam gas Luka. Ne oziraj se na druge.
ehjaehja
18. 10. 2018 15.49
+5
človek je že izpolnil svoje otroške in življenjske sanje pa niti dozorel še ni do konca,tako da tudi če ne bo iz njega nastal ravno neki Jordan,še ne pomeni da ne more biti med najboljšimi v svojem poslu,važno da igra da uživa in da se nadgrajuje,dokler ne bo alkohola pa drog spoznal bo vse v redu z njim in bo velika zvezda.
krneki_123
18. 10. 2018 15.19
+12
Za prvo tekmo je čisto solidno, pa ne samo za prvo tekmo. Ne vem, kaj bi vsi radi, da bi že zdaj bil kot Curry ali Durant? Dajmo mu nekaj časa. Kar se primerjav z Aytonom tiče.., primerjat centra, ki večino košev dosega iz rakete ali pa zabije, in Luko ni najbolj realno. Razen tega Ayton veliko boljše skoraj ne more igrat, Luka je pa res imel slabši dan. Na koncu sezone bomo videli.
Houdor
18. 10. 2018 14.19
-22
nič ne bo iz fanta, kateri je prepočasen za nba pa tudi preveč solera in izgublja žoge.... iq pa na avni ploščate zemlje v katero verjame, in še vedno pije materin mleček
zoooom
18. 10. 2018 14.55
+11
Ha ha ha kaksen patetik... bogi vsi okrog tebe..
tedoVV2HCmedo
18. 10. 2018 14.09
+6
NBA ni kot evropska košarka. V NBA se na veliko porivajo, butajo, moraš imeti mišice. V Evropi pa sodniki piskajo za vsak dotik, kar je slabo. Zato je Evropejcem težko priti v NBA se boriti proti visokim črnim opicam.
Malopezde14
18. 10. 2018 14.07
+12
10 točk za prvo tekmo ni malo...
Anticripstoned
18. 10. 2018 13.32
-11
vsi se tolažite...prva tekma pa to...igral je cel kup pripravljalnih...
Uporabnik1211614
18. 10. 2018 12.46
+41
Sem pomislil kako so nekateri pred leti, ko so prišli v NBA klopce greli in je bil uspeh, če je vsaj za kakšno minuto stopil na parket. Dončič je pa v bistvu v prvi ekipi. On je še mulc, in že vse to. Vsa čast mu. Res je dober, bravo!
Anticripstoned
18. 10. 2018 15.19
-6
si pogledal minutažo pa met iz igre....mali povprečnež sinko mamin
Pop92
18. 10. 2018 11.31
-16
Kokoškovu se samo smeji, ker ve, da je Ayton boljši kot Dončić.
Geniusslo
18. 10. 2018 10.52
+9
to sezono bo imel povprečje 28 minut, 16,8 točke... 4,6 podaje... 3,8 skoka, 1,5 ukradene...
Houdor
18. 10. 2018 14.17
-9
Bassettt
18. 10. 2018 10.44
+19
Prva tekmaaaa... Odlično!
Rolesx
18. 10. 2018 11.18
+12
Barjan?ek2
18. 10. 2018 10.21
+37
Super za prvo tekmo. Vse boljši bo. Pa fante ima samo 19 let. Go Luka
slovenc59
18. 10. 2018 10.17
+14
SenecaLucius
18. 10. 2018 10.00
-5
Upam, da strokovnjaki Dončiću nekako zmanjšajo njegovo okornost, pa bo vse OK