Košarka

Končnica: Dončić debitira proti Clippersom, Dragića v četrtem poizkusu čaka Indiana

Orlando, 16. 08. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V varovanem mehurčku v kompleksu Disney World pri Orlandu se bodo v ponedeljek začeli sklepni boji koronske sezone severnoameriške košarkarske lige. V tem mehurčku bosta igrala tudi oba najboljša slovenska košarkarja. Luko Dončića z Dallasom v prvem krogu bojev za naslov prvaka lige NBA čaka ekipa Los Angeles Clippers, Gorana Dragića z Miamijem pa Indiana.

Luka Dončić in Goran Dragić bosta pomembna aduta svojih ekip.
Luka Dončić in Goran Dragić bosta pomembna aduta svojih ekip. FOTO: AP

Gre za bržkone najbolj nenavadno sezono in končnico v zgodovini tega tekmovanja, v kateri statusi nosilcev ne bodo imeli kakšnega posebnega pomena. Nobena ekipa namreč ne bo imela prednosti domačega igrišča in spodbude ter podpore domačih navijačev. Tekme bodo pred praznimi tribunami, torej brez navijaškega pridiha.

V vzhodnem delu lige NBA si je status prvega nosilca zagotovila ekipa Milwaukeeja z najkoristnejšim igralcem sezone 2018/19 Giannisom Antetokounmpom, ki jo v prvem krogu čakajo osmouvrščeni "domačini" iz Orlanda. Branilci naslova, kanadska zasedba Toronto Raptors, so drugi nosilci in se bodo pomerili z Brooklynom, sedmo ekipo vzhoda. Tretjeuvrščene Bostončane čaka šestouvrščena Philadelphia, četrtouvrščeni Miami z Goranom Dragićem pa čaka petouvrščena Indiana.

Prvi nosilci Zahoda so Los Angeles Lakersi s superzvezdnikom LeBronom Jamesom, ki se bo za preboj v konferenčni polfinale pomeril z osmo ekipo Zahodne konference Portlandom. Dallas, za katerega je v floridskem mehurčku igral izjemno razpoloženi Luka Dončić, je redni del sezone končal na sedmem mestu razvrstitve zahodne konference. V prvem krogu končnice pa se bodo Mavericksi pomerili z drugo najboljšo ekipo Zahoda Los Angeles Clippers. Tretjeuvrščeni Denver čaka šestouvrščeni Utah, četrta najboljša zasedba zahoda Oklahoma City pa se bo udarila s petim Houstonom.

Dončić brez izkušenj, ki pa jih ima Dragić na pretek
Za Dončića bo letošnja končnica sploh prva v ligi NBA in bo za slovenskega zvezdnika prav gotovo posebna. Ob prihodu v Dallas ni skrival želja, da se z ekipo vsako leto uvršča med najboljše ekipe in prav tako ni skrival razočaranja, ko se mu v prvi sezoni med elito to ni uresničilo. Svojo sploh prvo tekmo končnice bo Dončić odigral v noči na torek ob 3. uri po slovenskem času.

Dragić bo še četrtič zaigral v končnici lige NBA. Prvič se je v končnico prebil s Phoenixom (2010), ko so se arizonska sonca ustavila v konferenčnem finalu proti LA Lakers. Z Miamijem pa je bil v končnici leta 2016, ko je izgubil v konferenčnem polfinalu s Torontom, pred dvema letoma pa so se njegove ambicije končale že v prvem krogu, ko je Miami izločila Philadelphia.

Če ne bi bilo pandemije novega koronavirusa, bi se končnica 2019/20 začela 18. aprila. Tako pa so bili v ligi NBA sezono prisiljeni prekiniti 11. marca, nadaljevali pa so jo lahko šele 31. julija, v športnem kompleksu ESPN Wide World na območju Disney World v Bay Laku pri Orlandu.

* Pari končnice, 1. krog:

- Vzhod:
Milwaukee (1) - Orlando (8)
Toronto (2) - Brooklyn (7)
Boston (3) - Philadelphie (6)
Miami (4) - Indiana (5)

- Zahod:
Los Angeles Lakers (1) - Portland (8)
Los Angeles Clippers (2) - Dallas (7)
Denver (3) - Utah (6)
Oklahoma City (4) - Houston (5)

* v oklepaju so nosilci dvobojev


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
16. 08. 2020 12.48
+0
Ja,res da nobena ekipa ne bo imela prednosti domačega terena,vsi igrajo na nevtralnem,kar pa ne velja ravno za Orlando Magice,ki kot osmouvrščeni po rednem delu v prvem krogu končnice igrajo proti favoriziranim Bucksom.Ali se tu obeta presenečenje?