Košarka

Konec tedna bo v Sloveniji odpadlo približno 100 košarkarskih tekem

Ljubljana, 21. 09. 2018 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dva poraza Slovenije v kvalifikacijah za SP, razmišljanje Anthonyja Randolpha, da je bila ponedeljkova tekma morda njegova zadnja v slovenskem dresu in odziv Gorana Dragića na kritike na socialnih omrežjih je na slovenskem košarkarskem prizorišču znova zasenčil spor med KZS, sodniki in klubi.

Medtem ko naturalizirani Američan zaradi Fibinih oken in nezavidljivega položaja Slovenije, ki ima zgolj teoretične možnosti za uvrstitev na SP, ne vidi naslednjega termina, ko bi lahko oblekel slovenski dres, hkrati pa mora bivši kapetan Goran Dragić prek Twitterja pojasnjevati nevednim nesramnežem, da je že pred lanskim prvenstvom napovedal slovo od izbrane vrste, si Košarkarska zveza Slovenije (KZS), Društvo košarkarskih sodnikov (DKS) in Združenje klubov lige Nova KBM prek medijev znova izmenjujejo zapise in obtožbe.

Predsednik KZS Matej Erjavec.
Predsednik KZS Matej Erjavec. FOTO: Aljoša Kravanja

Razlog je podoben kot lani, ko je bilo zaradi istih oseb prestavljenih več tekem mlajših kategorij in na koncu celo prvi krog državnega prvenstva članov. Ker se vpletenim stranem v enem letu ni uspelo dogovoriti okoli nekaj centov prevoznih stroškov ter o ostalih malenkostih, ki jih zadevajo, bo ta konec tedna odpadlo, oziroma bo prestavljenih, približno 100 tekem mlajših starostnih kategorij.

Predsednik KZS Matej Erjavec je v dopisu z dne 19. 9. navedel, da ljudje, ki vodijo sodniško organizacijo, spretno zavajajo. Obtožba se nanaša na zavezo predsednika Društva košarkarskih sodnikov (DKS) Ljubljana Željka Jovanovića, da bo DKS sama uredila stroškovnik, ki bo znižal stroške klubom za tekme, sicer bo v veljavo stopila odredba KZS iz lanskega poletja, se pravi znižanje kilometrine na 18 centov. "Obljuba in podpis istega človeka, ki sedaj poziva k bojkotu vseh tekem, sta bila nična in kot se je sedaj izkazalo, dana s figo v žepu," je zapisal Erjavec.

Predsednik Erjavec je omenil tudi izobraževanja, ki naj bi bila po novem glavno jedro spora. "Ker smo v prejšnji sezoni spremljali izredno pasivnost DKS, kar se tiče reševanj kakršnih koli problemov, smo se na KZS zavezali, da bomo v tem letu poskusili rešiti problem pomanjkanja mlajših sodnikov in napredovanje sodnikov. Če se bo DKS v tem času bolje organizirala in dejansko pričela delovat več na področju, za kar je dejansko bila ustanovljena in tudi finančno podprta s strani KZS, bomo z veseljem v naslednji sezoni vrnili vsa izobraževanja pod okrilje DKS," je pojasnil Erjavec.

V četrtek so mediji dobili izjavo za javnost na šestih straneh Društva sodnikov Slovenije, v katerem DKS poziva svoje člane, naj ne opravljajo dejavnosti pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. Kot navaja DKS, so razlogi konkurenčna prepoved, ki jo je sprejela KZS s ciljem centralizacije slovenske košarke. Druga točka je odvzem izobraževanja pomožnih sodnikov, tretja je šikaniranje uradnih oseb v pretekli sezoni in zadnja grožnja z odstopom vodstva KZS lani jeseni.

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.
Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. FOTO: Damjan Žibert

Vmes se je oglasilo še Združenje lige Nova KBM. Predsednik Kristijan Novak in podpredsednika Matevž Zupančič ter Tone Pavlič so izrazili upanje na čimprejšnjo rešitev zagat in KZS predali željo, da Slovenija čim prej znova dobi urejeno prvenstvo, ki naj se začne v skladu s sprejetim koledarjem.

Svoje videnje je, potem ko smo mediji v četrtek pozno popoldan dobili v uvid še sklepe ponedeljkovega IO KZS, v katerih za odločitvijo KZS stoji enajst od dvanajstih članov, predstavil še generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. "Kar se tiče Košarkarske zveze Slovenije in zagotavljanja sodnikov z naše strani, se lahko tekmovanja v ligi Nova KBM, 2. SKL ter ženskem državnem prvenstvu začnejo po programu. Manjše težave vidim le pri zagotavljanju sodnikov za tretjo in četrto ligo. Vsekakor pa pričakujem napredek v tej smeri že ta konec tedna, ko bo KZS v Stožicah izvedla sodniški izobraževalni seminar, na katerem pričakujem vse najboljše slovenske sodnike," je za STA dejal Nesterović.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
21. 09. 2018 21.54
+5
mlajše selekcije bi itak morale igrati brez sodnikov
Bojan-F
21. 09. 2018 18.41
+4
Z enoletno distanco lahko trdimo, da je bil projekt "evropski prvaki" projekt Dragic Gorana ... drugi kljucni moz je bil Kokoskov Igor ... in tretji Vilfan Peter, ki je zlobiral drzavljanstvo za igralca na igralnem mestu, kjer bi sicer imeli popolno nulo ... v teji zgodbi ni ne Nesterovic Radota in ne Erjavec Mateja ... OK, ta novi dresi so lepi.
andrej2004
21. 09. 2018 18.00
+10
Iz leta v leto isto. Tik pred zdajci se začne dogajat. Nesposobnost? Ja, nesposobnost KZS.
KiTo
21. 09. 2018 16.23
+7
jaz ne zastopim novinarjev kaj počnejo objavljajo samo zgodbe kzsja, da bi se pozanimali kje je problem in zakaj je problem in da bi to raziskali in poročali tako kot je treba pa ne zmeraj nekaj na pol.....
tomaz.hren@siol.net
21. 09. 2018 14.44
+10
In zopet se kopja lomijo na mlajših selekcijah, le zakaj??? Potem bo pa zopet tako kot je bilo lani, ko so imeli mladi tekme skoraj vsak tretji dan, da se je koledar spravil pod streho in rezultat vsega tega so bile nepotrebne poškodbe, nepotreben padec uspeha v šoli, predvsem pa nepotreben stres, ki so ga doživljali mladi. Upam, zavoljo slovenske košarke in predvsem mladih igralcev, da se zadeve čim prej uredijo in začnejo z ligo, ker drugače ...
giiinem
21. 09. 2018 14.24
+13
noben jih nebo pogresou
sLOVEnija2019
21. 09. 2018 14.22
+7
Jaz sem zelo hvaležen dragiču in ostalim fantom zato ker so nam dali ogromno ponosa in veselja in sigurno se bo tak uspeh še ponovil,seveda ne danes ali jutri saj se vsaka ekipa gradi več let ampak mislim da imamo svetlo prihodost glede koparke saj so šole košarke pol,otroci imajo svoje vzornike in dragič bi nam vsem moral biti vzor saj je dokazal marsikaj in ogromno naredil na nas....hvala dragiču in ostalim fantok ter tudi kzs
caspera1
21. 09. 2018 12.57
+33
Čisto nepotrebna nervoza vsepovsod. Če ne gre, ne gre. Lepo naj spokajo vsi, od igralcev do sodnikov in dokler ne bodo znali normalno funkcionirat, naj se preživljajo s čim drugim.
StAnalitik
21. 09. 2018 12.22
-7
Sodnike iz bivše juge pripeljat pa naj se tile naši malo jeb...jo
StAnalitik
21. 09. 2018 12.21
-11
Goran koliko dinarjev ali pa mark ti je pa Dodik pristavil dol v banja luki? Še to preko twitterja napiši
zoooom
21. 09. 2018 10.48
-25
A ta Dragic se norca dela al cesa ne razume???? To da si dal adakta reprezentanco itak vsi vemo. In kaj bi rad zdaj povedal???? Da za dolarje se lahko igras za reprezentanco pa je??!??
SVETTEL5
21. 09. 2018 12.25
+4
zoooom
21. 09. 2018 12.27
-3
Le vkup uboga gmajna
21. 09. 2018 12.57
+8
Zakaj bi igral za repko!? A še ni dovolj naredil za vas kavčarje, vam pripravil več orgazmov kot vam jih mama in vse sestre skupaj! Dečko ima klub, v katerem je zaposlen. Zakaj bi se zafrkaval po igriščih za kruh in pašteto!? Kdo mu bo povrnil denar, če se poškoduje npr!? Boš ti!?
pljuvamnakarbid
21. 09. 2018 13.01
+11
Ne vem, zakaj pljuvate po Dragiču. Zaslužil si je vse kar ima in kar počne. Da ne bi slučajno o vložkih Slovenije v njegovo kariero. Vse je že 10 kratno povrnil. Poleg tega bi vas rad videl odigrati preko 80 tekem v sezoni, potovanja in naporni treningi in še v premoru individualni treningi, nato pa še igrati za reprezentanco. Mnogo vas je takšnih, da se po šihtu vržete na kavč, poleg tega komaj čakate vikend, da ste spet na kavču in modrujete. Za koga naj on izgublja živce in zdravje ter tvega poškodbe? Za vas? Prav ima in tudi Dončiču bom dal prav, če nikoli več ne igra za reprezentanco. Njemu še to ne morete očitati, da smo vanj kaj vložili.
caspera1
21. 09. 2018 13.02
+8
Čisto nepotrebno je sploh razmišljat o Dragiču. K svojim titulam si je želel dodati tudi naslov evropskega prvaka, lepo se je potrudil, prepričal Randolpha, trenerja...., in lani so bili prfektni. Ampak še zdaj navijači mislite, da oni ne igrajo samo zase, za svoje ambicije in svoj denar. Že ena poškodba jim lahko pokvari načrte, oni pa si želijo v nekaj letih zaslužiti za celo življenje.
zoooom
21. 09. 2018 13.19
+1
? Kavcarji seveda nimajo pojma o sportu. Taki primeri so v svetovnem sportu redkost. Pri nas se pa kar naprej dogajajo. Sploh v basketu je skoz nek problem. Res cudno da ostalih sportnih bogatasev ne skrbijo poskodbe in mirno igrajo.... a mogoce kdo misli, da niso zavarovani za primer poslodbe???
dr.Megla
21. 09. 2018 10.15
+29
Več jim daš, več bi imeli. . . . Vse kar je povezano z besedo "sodniki", sama korupcija, razterat bando. .
wolfterier
21. 09. 2018 09.36
+37
Počakmo,da se Slovenci spet naučijo igrat košarko,pol pa bo.