Košarka

Koprčani po sladki zmagi nad Olimpijo: Dihamo en za drugega in krvavimo skupaj

Ljubljana, 17. 02. 2020 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cedevita Olimpija tudi po drugem odigranem finalu v tej sezoni nadaljuje s čakanjem na prvo lovoriko. V finalu Pokala Spar se ni izšlo po željah Ljubljančanov, za katere je bila še tretjo sezono zapored v pokalnem tekmovanju usodna Koper Primorska. Ta očitno postaja pravi strup za ljubljansko zasedbo.

Primorska je ob vseh finančnih težavah in ob odhodih številnih nosilcev v finalu Pokala Spar presenetila Cedevito Olimpijo.
Primorska je ob vseh finančnih težavah in ob odhodih številnih nosilcev v finalu Pokala Spar presenetila Cedevito Olimpijo. FOTO: Miro Majcen

Košarkarji Koper Primorske so zmaje v minulih dveh sezonah obakrat odpravili v polfinalu, tokrat pa v finalu. Tokrat na presenečenje mnogih. Tudi Koprčanov samih. "Sedem igralcev, sedem borcev, ki ob ostalih na klopi sestavljajo neverjetno ekipo, pred katero se lahko samo priklonim in ji čestitam za zmago. Vesel sem predvsem zaradi njih, ker so dokazali, kaj je pripadnost klubu in volja. Za nas je bila to peta tekma v osmih dneh, vendar igralci niso čutili utrujenosti. Dihali so en za drugega in poskrbeli za zmago, ki je res nismo pričakovali," je povedal trener KK Koper Primorska Andrej Žakelj, ki je priložnost za delo v vlogi glavnega trenerja dobil, ko je zdajšnji trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac decembra razdrl pogodbo s Koprčani. Ni treba posebej izpostavljati, da motivacije Koprčanom proti nekdanjemu trenerju, ki je zapustil 'potapljajočo se barko', ni manjkalo ... "Presrečen sem, še povsem po vsem tem, kar se nam je zgodilo v tej sezoni. Kapo dol vsem igralcem. Dihamo en za drugega, krvavimo skupaj in ta zmaga je dokaz tega. V tekmo smo šli brez pritiska in se držali svojega načrta," je po zlata vredni lovoriki za Koprčane izpostavil kapetan kluba Alen Hodžić.

Vodilni možje ljubljanskega kluba na čelu s športnim direktorjem Sanijem Bečirovićem bi si ob urejenih pogojih za dobro delo v klubu zagotovo želeli videti vsaj del takšne pripadnosti klubu, kot so jo v nedeljo prikazali Koprčani. Še vedno se je namreč težko znebiti občutka, da v igri zmajev v tej sezoni ni prave kemije, je pa dobra individualna statistika določenih posameznikov. 

"Veliko preobratov in na koncu zaslužena zmaga Koper Primorske. Naši tekmeci so prikazali odlično predstavo in zadevali mete iz vseh položajev. Mi nismo odigrali dovolj agresivno, pustili smo jim tudi, da so prihajali do odprtih metov iz igre. Enostavno nismo zaigrali z dovolj energije," je po tekmi priznal kapetan zmajev Jaka Blažič. Zakaj ni bilo prave energije ob urejenih delovnih pogojih, bo najverjetneje moral ugotoviti trenerski štab. Poleg tega je Olimpija pošteno visela že na tekmi s Krko, ki jo je dobila šele v podaljšku z noro in 'nemogočo' trojko Eda Murića v zadnjih stotinkah sekunde.

Vrnitev odpisanih
Potem ko je Cedevita Olimpija, ki je pred to sezono z združitvijo dveh klubov začela izjemno ambiciozni projekt, pred kratkim Kopru 'vzela' trenerja Golemaca in še košarkarja Ivana Marinkovića, pa se Koprčani niso dali. Še tretjič zapored so osvojili Pokal Spar in pokazal, da jim finančne težave niso vzele volje in želje do dobre košarke, čeprav je v javnosti marsikdo koprski klub, ki je prvoligaško licenco dobil s strani domžalske KK Lastovke, že ugasnil.

Košarkarska javnost se čudi, kako v takšnih okoliščinah, ko so klub zapustili številni igralci in trener Golemac, še vedno uspeva beležiti takšne rezultate. Predvsem ker je ob odhodu kar petih nosilcev klop Koprčanov precej krajša, finalna tekma Pokala Spar pa je bila še peta v osmih dnevih. Vse to kaže, da so bili temelji ambiciozno zastavljenega projekta, ki se je izjalovil zaradi drastičnega zmanjšanja financiranja glavnih pokroviteljev, več kot odlično zastavljeni.

Nova klofuta za Olimpijo
Težko bi rekli, da je v nedeljo učenec premagal učitelja, saj je Žakelj v trenerski posel vpet že precej dlje časa kot nekdanji košarkar Golemac, a drži, da je bil Žakelj pomočnik Hrvata na klopi Primorske v za Koprčane sanjski sezoni. 

Golemac je ob koncu januarja prejel vabilo na razgovor in sprejel službo pri Cedeviti Olimpiji. Nanj so polagali veliko upov. A zalomilo se je že na prvem pravem preizkusu – ta je bil še toliko bolj pomemben zaradi hitrega slovesa iz EuroCupa. Zdaj Ljubljančanom ostaneta liga ABA, kjer jih čaka težka naloga v boju za zaključni turnir ter državno prvenstvo. Tu si nove klofute ne bodo smeli privoščiti, sicer bo ambiciozni projekt postavljen pod velik vprašaj. 

"Koper Primorska je odigrala odlično tekmo. Košarkarji so zaigrali motivirano, borili so se, kot da gre za zadnjo tekmo v njihovi karieri. Bili so pri metu in na koncu so zasluženo zmagali. Mi trenutno nismo na nivoju, da lahko osvajamo lovorike, zato se moramo vrniti v telovadnico, delati dalje, in uresničiti preostale cilje, ki jih še imamo v tej sezoni," je Golemac po nedeljskem porazu že usmeril v nadaljevanje sezone. V Pokalu Spar sicer hrvaški trener na klopi Ljubljančanov zaradi kvote tujcev ni mogel računati na vse svoje kvalitetne tuje košarkarje. 

Cedevita Olimpija je poleti z novim investitorjem na čelu z Emilom Tedeschijem začela sestavljati novo zgodbo – zgodbo, od katere so si v taboru Ljubljančanov obetali veliko, a opozarjali so, da bodo pri tem potrebovali čas. Najbrž si tudi sami niso predstavljali, da tako veliko. Vodstvo kluba je le nemo opazovalo pogrom v EuroCupu, po nadaljnjih slabših rezultatih pa je ceno le plačal hrvaški trener Slaven Rimac, namesto katerega je prišel Golemac. Ta je Koprčane pred časom zapustil, ker mu klub ni zmogel več zagotavljati plačila za pogodbo. Odločil se je za odhod, tako kot še nekateri drugi nosilci igre koprskega kluba (Marko Jagodić Kuridža, Lance Harris, Žan Mark Šiško, Stephen Holt in Marjan Čakarun). 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chaparral M
17. 02. 2020 20.42
+1
Ne bi bil preveč siguren v to, ka "klofut" ne bo več .....
AS1983
17. 02. 2020 18.03
+4
Koper primorska ima srce, olimpija ga pac nima
aristotel
17. 02. 2020 17.11
+7
Sramota - sramota in še enkrat sramota ta klub...CEDEVITA - OLIMPIJA nima srca in.
sLOVEnija2019
17. 02. 2020 16.42
+1
no no že čestitke primorski vendar brez pretirane evforije...bi rekel da je bila obramba olimpije katastrofalna oz.je sploh ni bilo...na tem bojo morali se krepko delati
macek_garfield
17. 02. 2020 16.38
+3
ha ha ha lolimpija se potaplja pa to