Košarka

Cilj slovenskih košarkarjev je jasen: oddolžiti se Madžarom za lanski poraz

Kijev, 17. 02. 2021 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Četrtek v kijevskem mehurčku prinaša tekmovalni začetek tretjega cikla kvalifikacij za EuroBasket 2022. Kot prvi bosta na parket stopili reprezentanci Slovenije in Madžarske. Gre za tekmo, ki bi sicer morala biti na sporedu že novembra v Ljubljani, a je bila zaradi številnih okužb s koronavirusom v madžarski vrsti preložena. Dvoboj z začetkom ob 20. uri boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Kanalu A in VOYO. Pred njim pa v slovenskem taboru poudarjajo, da je cilj le eden – zmaga ter maščevanje Madžarski za poraz pred letom dni.

Na prvem medsebojnem obračunu so se presenetljivo veselili Madžari.
Na prvem medsebojnem obračunu so se presenetljivo veselili Madžari. FOTO: Fiba

Za razliko od slovenske izbrane vrste si Madžari nastopa na prvenstvu stare celine še niso priigrali. Zaradi preloženih novembrskih tekem so namreč odigrali le lanski februarski cikel. Takrat so resda zabeležili dve zmagi, a za uvrstitev na EuroBasket tokrat v Kijevu potrebujejo najmanj eno zmago. Tako bodo že proti Slovencem zelo nabrušeni.

V slovenskem taboru se zavedajo, od kje preti največja madžarska nevarnost. "Vzdušje v ekipi je odlično. Vsekakor se Madžarom želimo oddolžiti za poraz v prvem kvalifikacijskem ciklu. Njihov najnevarnejši igralec je David Vojvoda in nanj bo potrebno še posebej dobro paziti. Ne glede na to, da smo na evropsko prvenstvo že uvrščeni, v Kijev nismo prišli na ekskurzijo. Na parketu moramo s pravo energijo prikazati svoj maksimum in želimo si, da se domov vrnemo z dvema zmagama," pravi organizator igre Luka Lapornik.

Po tem, ko je ponedeljkovo testiranje na novi koronavirus, ki ga je slovenska košarkarska delegacija opravila takoj po prihodu v Kijev, pokazalo pozitiven izvid pri enemu izmed članov štaba, sta v torek in sredo po protokolu čakali dodatni testiranji. Rezultati testov vseh preostalih članov delegacije, ki bolezni še niso preboleli, so negativni. Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je v sporočilu za javnost zapisala, da v sobni izolaciji v ločenem nadstropju uradnega hotela tako ostaja le član štaba z okužbo. Preostali del ekipe, ki je bil od ponedeljka zvečer strogo omejen le na gibanje med sobo in dvorano, bo tako znova lahko obedoval v jedilnici, prav tako pa bodo dovoljeni tudi ekipni sestanki.

Reprezentanci sta se sicer v tem kvalifikacijskem ciklu pomerili pred skoraj natanko letom dni, ko je 20. februarja Madžarska v tesni končnici slavila s 77:75. Tudi to pa bo za četo Aleksandra Sekulića in varovance še dodaten motiv. "Poraz na Madžarskem je vsekakor bolel. S fanti smo že v prvi trening stopili z dobro energijo in vzdušje je res super. Dobro treniramo in smo v polni pripravljenosti. Sedaj moramo to na igrišče prenesti tudi v četrtek zvečer. Osredotočeni moramo biti na svojo igro, se boriti in pokazati željo in energijo, kot smo jo na novembrskih tekmah," pa pred četrtkovim obračunom dodaja mladi up Jurij Macura.

V soboto še obračun Slovencev in Ukrajincev
Sicer pa bo v slovenski kvalifikacijski skupini F na sporedu kar pet tekem. Po četrtkovem obračunu med Slovenijo in Madžarsko se bosta v petek pomerili Avstrija in Madžarska. V soboto bo na sporedu dvoboj Ukrajine in Slovenije, tudi ta obračun pa boste lahko spremljali na VOYO in Kanalu A. V nedeljo nas nato čaka povratni obračun med Madžarsko in Avstrijo, za konec kvalifikacij pa se bosta pomerili še Madžarska in Ukrajina. 

Na 41. evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu od 1. do 18. septembra prihodnje leto, je že uvrščenih 11 od 24 reprezentanc. Poleg gostiteljev Nemčije, Italije, Gruzije in Češke, še Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Grčija, Izrael, Slovenija, Španija in Ukrajina.

Slovenska in madžarska reprezentanca sta sicer odigrali dvanajst medsebojnih tekem. Na devetih so se zmage veselili Slovenci, trikrat pa so bili uspešnejši Madžari.

MEDSEBOJNE TEKME SLOVENIJE IN MADŽARSKE:
Kaposvar, 7. november 1992, pripravljalna tekma: 67:72
Radenci 14. junij 1995, pripravljalna tekma: 85:69
Šentjur, 28. februar 1996 - kvalifikacije za EP 1997: 67:49
Zalaegerszeg, 6. februar 1997 - kvalifikacije za EP 1997: 67:62
Caen, 13. junij 1999, pripravljalna tekma: 80:66
Clermont-Ferrand, 23. junij 1999 - EP 1999: 72:66
Kaposvar, 19. avgust 2004, pripravljalna tekma: 79:84
Murska Sobota, 21. avgust 2004, pripravljalna tekma: 90:71
Velenje, 8. septembra 2005, pripravljalna tekma: 94:64
Beograd, 9. avgusta 2012, pripravljalna tekma: 79:70
Maribor, 4. avgust 2017, pripravljalna tekma: 84:64
Sombotel, 20. februar 2020, 1. kolo kvalifikacij za EP: 75:77

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.