Košarka

Selektor Grgić: Na EP moramo pokazati, da smo iz pravega testa

Ljubljana, 11. 06. 2021 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., D.S.
Komentarji
0

Ženska članska reprezentanca v Ljubljani počasi zaključuje priprave na EuroBasket, kamor bo odpotovala v nedeljo. Prva tekma na evropskem prvenstvu slovenske košarkarice čaka v četrtek, 17. junija, ko se bodo pomerile s Turčijo, pred tem jih čaka še zadnja pripravljalna tekma s Francijo.

Žensko člansko reprezentanco le še dva dneva ločita od potovanja na evropsko prvenstvo v Strasbourg, kamor se bodo preko Frankfurta podale v nedeljo. Slovenke tako počasi zaključujejo uspešne priprave na prvenstvo, ki so jih opravile na Rogli, v Laškem, Zrečah, Ljubljani ter na turnirju na Slovaškem. Izbranke Damirja Grgića so do zdaj odigrale šest pripravljalnih tekem, na vseh šestih pa so se veselile zmage. Dvakrat so ugnale Črno goro, enkrat so bile boljše od Slovaške, kar trikrat pa so ugnale izbrano vrsto Poljske. Zadnja pripravljalna preizkušnja jih čaka v ponedeljek v Strasbourgu, kjer se bo Slovenija pomerila s Francijo. Skupno bodo Slovenke opravile 28 dni priprav.

Slovenske košarkarice bodo tretjič nastopile na evropskem prvenstvu. Na prvem prvenstvu leta 2017 so osvojile 14. mesto, dve leti kasneje pa so v Srbiji tekmovanje končale na desetem mestu. Letos upajo še na korak naprej, torej uvrstitev v četrtfinale. V Strasbourgu bodo nastopile v skupini C, v kateri jih 17. junija čaka uvodna tekma proti Turčiji, dan kasneje se bodo pomerile z Belgijo, po dnevu premora pa jih 20. junija čaka še obračun z Bosno in Hercegovino. 

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih, ki bo na sporedu 21. junija, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 23. junija.

Boj za odličja in končne uvrstitve bo gostila španska Valencia. Polfinalna dvoboja in tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta 26. junija, boja za medalje pa v nedeljo, 27. junija 2021. Najboljših šest reprezentanc se bo uvrstilo tudi v kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Avstraliji.

Izjave pred odhodom na EP:
Damir Grgić, selektor ženske članske reprezentance: "Na evropskem prvenstvu moramo pokazati, da smo iz pravega testa. Mislim, da smo delali zelo dobro, vzdušje je tako kot vselej odlično. Rad bi pohvalil dekleta za samodisciplino in opravljeno delo v zadnjem mesecu. Vem, da ni bilo lahko. Dobro smo pripravljeni, tako fizično kot psihično, in verjamem, da bomo na prvenstvu pokazali dobro igro."

Nika Barič, kapetanka ženske članske reprezentance: "Mislim, da smo s predstavami v kvalifikacijah in na pripravljalnih tekmah lestvico postavili zelo visoko. Te pripravljalne tekme ne pomenijo veliko, je pa lepo iti v Francijo neporažen. Mislim, da smo delali zelo dobro. Pokazali smo nekaj zelo dobrih predstav pa tudi nekaj slabših. Naredili smo dobro delo, tako da moram pohvaliti vse punce in štab. Kemija v ekipi je pa tako kot vedno odlična in vsi se že veselimo odhoda v Francijo."

Teja Oblak, slovenska reprezentantka: "Iz tedna v teden je viden napredek, kar smo si tudi vsi želeli. Verjamem v to, da bomo dvigovali formo tudi na samem evropskem prvenstvu. Zato smo tudi delali celoten mesec priprav. Kar se tiče vzdušja, je res odlično. Upam, da bo tako ostalo do konca in da bomo vsi zdravi."

Eva Lisec, slovenska reprezentantka: "Mi vsi se zavedamo, da je naša skupina daleč od lahke. Spoštujemo vse, bojimo se nobenega. Šli bomo iz tekme v tekmo, vemo, kam lahko pridemo. Na prvenstvo gremo zmagovat tekme in res že komaj čakam, da se vse skupaj začne. Dobro smo pripravljeni in verjamem, da lahko storimo korak naprej."

Shante Evans, slovenska reprezentantka: "Letos so pričakovanja nekoliko višja, saj bo to že naše tretje evropsko prvenstvo. Smo bolj izkušene. Šle bomo iz tekme v tekmo in verjamem, da nam lahko uspe korak naprej."

Slovenske košarkarice čaka nastop na EP.
Slovenske košarkarice čaka nastop na EP. FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.