Košarka

Košarkarice priprave na domače EP začele s porazom

Celje, 16. 05. 2023 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
7

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je s porazom začela niz prijateljskih tekem pred evropskim prvenstvom, ki bo v Ljubljani od 15. do 25. junija. Tako imenovani rakete tour 2023 je v Celju otvorila s tekmo proti Madžarski, ki je zmagala s 87:64 (28:18, 47:28, 67:50).

Izbranke grškega selektorja Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa bodo imele že jutri priložnost za revanšo; z Madžarkami se bodo ob 18. uri srečale v Slovenskih Konjicah.

Slovenija bo v pripravah na EP odigrala devet tekem, dve sta bili že za zaprtimi vrati, vse pa bodo v domačih dvoranah; 23. in 24. maja se bo v Podčetrtku ter Mengšu srečala s Hrvaško, nato jo v Mariboru čaka Poljska, na koncu pa se bo predstavila še v Ljubljani ter Kranju proti Črni gori.

Proti Madžarski je imel selektor Slovenije na voljo le enajst igralk. Aleksandra Krošelj, Mojca Jelenc in Hana Ivanuša namreč vadijo po prilagojenem programu, odsotna pa je bila tudi Tina Cvijanovič.

Madžarke, ki bodo na EP predtekmovanje igrale v Stožicah, so zasluženo prišle do zmage. Glede na to, da so bile v prvem t. i. "power rankingsu Fiba", neke vrste napovedniku pred EP, uvrščene na 12. mesto, Slovenija je osma, so slavile nepričakovano suvereno in visoko.

Madžarke, ki imajo v svoji vrsti 208 centimetrov visoko Bernadett Hatar, so vodile praktično vseh 40 minut. Že v prvem polčasu so zadele osem trojk, na koncu so trojke metale 13:24, štiri igralke pa so imele dvomestno število točk.

Pri Sloveniji so se med strelke vpisale vse igralke razen Blaže Čeh, le Teja Oblak (13 točk) in Zala Friškovec (12) pa sta bili dvomestni.

"Pred nami je še veliko trdega dela, tega se po današnji tekmi še bolj zavedamo, a hkrati vemo, da je to šele začetek priprav in da imamo še precej rezerv, saj so nosilke igre, Oblak, Lisec in Friškovec, opravile komaj nekaj treningov. Ne morem biti zadovoljen z igro v obrambi, predvsem mlajših igralk. Vem, da so neizkušene, a so v reprezentanci, zato bodo morale pokazati več," je tekmo ocenil selektor slovenske ženske reprezentance Georgios Dikaioulakos.

"Čeprav rezultat ni bil v prvem planu, saj smo šele na začetku priprav, smo tudi same pričakovale nekoliko boljšo predstavo. Vidi se, da nismo bile v polni postavi, da imamo cel kup nekih manjših poškodb, a na srečo je do prvenstva še dovolj časa, da popravimo te napake. Prepričana sem, da bomo že jutri v Slovenskih Konjicah pokazale več energije in zmagovalnega naboja ter bile bolj enakovredne tekmice," pa je po tekmi povedala slovenska reprezentanca Zala Friškovec.

Slovenija - Madžarska
Slovenija - Madžarska FOTO: Luka Kotnik

Slovenske reprezentantke se bodo med pripravami na prvenstvo stare celine, ki ga bosta med 15. in 25. junijem gostila Ljubljana in Tel Aviv, predstavile zvestim navijačem na sedmih pripravljalnih tekmah. Obiskale bodo mesta ženskih košarkarskih prvoligašev, t. i. rakete tour 2023. 

Po tekmah v Celju in Slovenskih Konjicah bodo Slovenke gostovale še v Podčetrtku (23. maj), Mengšu (24. maj), Mariboru (29. maj), Ljubljani (8. junij) in Kranju (9. junij). Tekmice slovenske izbrane vrste bodo poleg Madžarske še reprezentance Hrvaške, Poljske in Črne gore.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olafur
17. 05. 2023 12.17
+1
Puncam želim uspeha, ampak ga žal ravno doma ne bo, za to si lahko pripiše zasluge KZ z nespametnimi potezami.
aristotel
17. 05. 2023 09.56
+2
Slovenska ženska reprezentanca si priznali ali ne po letih vzpona nazaduje...nisem zasledil tujko v ekipi,ki bi in je bila skoraj vedno v preteklosti dodatna vrednost (a ste zaspali KZ) kemija v ekipi ni najboljša klani pa še manj...škoda ampak o medalji lahko samo sanjamo že četrtfinale bo velik uspeh KZ iz napake v napako za žensko košarko vam ni veliko mar tako pač je in to na domačem prvenstvu ŽAL in.
yugo13
17. 05. 2023 09.14
+4
Na koncu se bo izkazalo, da je Nika imela zelo, zelo prav...
Mekenzi
16. 05. 2023 21.31
+5
Mislim da, bo Slovenija velika poraženka, nimamo ekipe ki bi bila konkurencna, za medalje na Ev. Prvenstvu,žal. 😪😪
Apoteka
16. 05. 2023 21.30
+5
Kje si Nika...
bostek67
16. 05. 2023 21.04
+7
To bo velika blamaža pred praznimi dvoranami v ritmu sirtakija.
zmerni pesimist
16. 05. 2023 20.50
+7
To bo še velik polom