Košarka

Krutost novega sistema izkusil tudi Kokoškov na klopi Srbije, izgubila tudi Španija

Beograd, 24. 02. 2020 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi novi srbski selektor Igor Kokoškov, ki je Slovenijo popeljal na evropski tron, je okusil krutost novega sistema kvalifikacij za Eurobasket 2021, ko je v domačem Beogradu izgubil kvalifikacijsko tekmo z Gruzijo. Izgubili so tudi Španci v domači Zaragozi, kjer jih je ugnala sicer močna zasedba Poljske.

Igor Kokoškov debija na srbski klopi pred domačimi navijači ne bo ohranil v najlepšem spominu, potem ko so orle presenetili eni od gostiteljev Eurobasketa Gruzijci, ki so tja že neposredno uvrščeni. Gruzijski voz sta več kot uspešno vlekla Thad McFadden in nekdanji košarkar Uniona Olimpije Giorgi Šermadini. Naturalizirani Gruzijec ameriških korenin se je zaustavil pri 33 točkah in sedmih podajah, nekdanji center zmajev pa je vpisal 23 točk in 11 skokov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Najprej bi se rad zahvalil vsem navijačem, ki so prišli podpret te fante, ki nosijo dres Srbije. Dali smo vse od sebe, a v košarki se takšne stvari dogajajo. Nismo uspeli zmagati in moramo čestitati Gruziji," je novinarsko konferenco začel Kokoškov. Nato pa je krivdo za poraz prevzel nase. "Ko ekipa izgubi, je kriv trener, to je pač tako. Iz tega se moramo nekaj naučiti. Nič ni končanega s to tekmo, a jasno je, da boli, ko se izgubi," je poudaril nekdanji slovenski selektor, ki podobno kot Trifunović, njegov pomočnik v Carigradu, ne more računati na najboljše košarkarje. Od 'prvokategornikov' je zraven le Miroslav Raduljica.

Kokoškov je v Beogradu izgubil z Gruzijo.
Kokoškov je v Beogradu izgubil z Gruzijo. FOTO: AP

"Moram biti ponosen na te igralce, ne glede na to, ali zmagujejo ali izgubljajo. Naredili smo veliko napak, ki jih moramo odpraviti," je bil jasen Kokoškov. "Izgubili smo psihološko. Čutilo se je to. Imamo nekaj veterana, a imamo tudi 'otroke'. Lažje nam je bilo na Finskem (zmaga z 80:58) kot tu," je dejal srbski selektor, ki so mu v Sacramentu velikodušno dopustili, da odide čez Lužo in odvodi dve tekmi na klopi orlov. 

Kvalifikacije za Eurobasket 2021 se bodo nadaljevale jeseni, še prej pa Kokoškova v Beogradu čaka izjemno pomemben turnir, saj se bo s srbsko reprezentanco pred domačimi gledalci skušal prebiti na olimpijske igre v Tokiu. "Delo selektorja ni samo, da se pojavim na tekmi. Vsak dan delam, veliko časa posvetim kontaktu z igralci in strokovnemu štabu. Vseskozi se slišimo, ko sem v ZDA. Razmislil bom, kdo bo igral v kvalifikacijah in kdo ne," se je malce proti junijskemu turnirju ozrl Kokoškov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izgubili tudi Španci
Presenečenje so pripravil tudi Poljaki, ki so v Zaragozi gladko premagali domačine Špance (80:69), a ti – tako kot v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo – nastopajo v zelo okrnjeni zasedbi. Poljaki na drugi strani po svetovnem prvenstvu, kjer so osvojili osmo mesto, še naprej presenečajo. Tokrat sta voz vlekla naturalizirani Poljak ameriških korenin A. J. Slaughter, ki je vpisal 26 točk, in Aaron Cel s 17 točkami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nič ne morem očitati igralcem, dali so 100 odstotkov. Poljska je bolj povezana ekipa in treba jim je čestitati," je bil jasen trener aktualnih svetovnih prvakov Špancev Sergio Scariolo. "Rad bi čestital Poljakom, ki so pokazali, da so dobra ekipa, kar so pokazali že na svetovnem prvenstvu," je nadaljeval Italijan na klopi Špancev. "Ostali so zgolj brez dveh košarkarjev v primerjavi z mundialom – Ponitko in Waczynskim. Ne moremo se pritoževati niti ničesar očitati učinku naših košarkarjev. Dali so sto odstotkov, zgrešili smo preveč odprtih metov in dopustili nekaj lahkih košev. Poljska je ekipa, ki je bolj povezana, igra z istim trenerjem in istimi igralci že kar nekaj časa. Mi smo izgubili tri pomembne košarkarja – Coloma, Jaimeja Fernandeza in Fran," je zaključil Scariolo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Papirnica
25. 02. 2020 16.24
+1
Vedno vsak trener je pred reprezentanco nekaj naredil tudi v klubski košarki kaj je naredil Trifunovič saj tudi državni prvak z kakšnim klubom ni bil vsi se zagovarjajo da ni časa za kakšne treninge akcije ok razumljivo ampak reprezentanca se dela od mlajše selekcije in kaj se dela z mladimi kje so ok en Dončič je vrhunski ampak on je postal v Madridu če bi tukaj ostal vprašanje kaj bi bilo.
AS1983
25. 02. 2020 14.26
-2
Srbi bojo sli gladko na ep 2021, za naso reprezentanco pa nism glih zihr, saj lahko se izpadejo na 4.mestu
hotchilipoper
25. 02. 2020 14.17
+2
Če mislijo,da bomo navijali za drugorazredno moštvo slovenije se motijo
Trembalajek
24. 02. 2020 20.32
+19
Ta poraz je sramota za Srbijo. Kokoškova morajo takoj odpustiti. Mi ga vzamemo, v zameno jim pa podtaknemo Trifunovića ter dodamo čredo telet iz Stožic. S tem bi ubili več muh na en mah.
rcarlos
24. 02. 2020 20.20
+6
Če ga bo še naprej tak biksala FIBA, pol bo počas svetovno pa evropsko sam še z Avstrijo, Madžarsko in temi manj razvitimi košarkarskimi državami... Ampak to si bojo oni gor prišli ko se bo to res naredlo, ko npr. na EP ne bo Srbov, Francozov, Špancev, posledično nebo €€€ in pol se bo dalo vse zmenit s temi evropskimi ekipami, ki ne dajo igralcev... Pomoje bi pri nas že sam Z. Dragič in Randolph pomenla precej precej boljšo igro vsaj proti tema košarkarskima palčkoma ko smo zej igrali
Stipe Mesi?
24. 02. 2020 15.55
+6
Ko bo prišel v ekipo Dončič in še kdo bo vse steklo. Sej ne more trener z Blažičem zmagovat. Tako, da pustite Trifunoviča na meru. Tudi če bi jih še vedno vodil Kokoškov, bi izgubljali.
Definbahija
24. 02. 2020 15.31
+23
Kokoskov ne se sekirat. Naš jih je že 11 zgubu in še zdej je trener. Še maš fore
Uporabnik1152447
24. 02. 2020 15.32
+6
Ja, samo naš ima izgovor, Kokoškov ga pa nima. Mi imamo Januša, Srbi pa ne.
bobiv
24. 02. 2020 13.36
+53
ULEB - FIBA, kdaj bo že konec teh norosti v košarki?
Mcmrtfg
24. 02. 2020 13.06
-9
To so samo izgovori
GlavniModerator
24. 02. 2020 12.18
+146
euro kekci sami sebe kaznujejo s tem, ko ne bo igral top reprezentanc z igralci iz NBAja. Kdo bo gledal razne avstrije, gruzije in poljske s tretjerazrednimi igralci. Edini ki bodo na koncu izgubili bodo eurobasket direktorji, ker noben ne bo zelel delat reklame za nek event, kjer ne bo najboljsih evropskih igralcev. Adijo sponzorji, adijo denar, adijo eurobasket
Alpha23
24. 02. 2020 13.06
+28
kritika1
24. 02. 2020 16.09
+4
Dokaz več kdo vodi posle v tem športu in Evropa je povsem pogorela nima niti toliko moči, da bi vsaj poskusila kaj spremeniti, ne, slepo sledi zahtevam NBA lige, ki prinaša enormne dobičke njim nam pač ne. Potem eno tekmo odigrajo v Evropi in samo vsi blaženi?? Če bi bila volja bi lahko mirno uskladili termine vendar se to očitno ne bo zgodilo.
krneki_123
24. 02. 2020 16.11
+4
Glavni, to si v nulo zadel, boljše ne gre napisat. Ko bi te le kdo od odgovornih prebral..