Košarka

Kukoč: Če Jordan ne bi bil tako zahteven, Bullsi nikoli ne bi postali dinastija

Chicago, 22. 05. 2020 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden vidnejših posameznikov v zgodovini NBA-franšize Chicago Bulls Toni Kukoč je v pogovoru za grški Sport24 med drugim spregovoril o ključnih trenutkih svoje kariere, med katere prišteva tudi (pametno) odločitev o poznejšem odhodu v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. "O tem me je prepričal pokojni Dražen Petrović, ki mi je svetoval, naj odigram še kakšno leto ali dve na stari celini," je dejal Kukoč.

Glede na različne odzive na pravkar zaključeno predvajanje planetarno priljubljenega dokumentarnega filma 'The Last Dance' o legendarnih Jordanovih Bullsih Tonija Kukoča ni obšlo niti vprašanje o tem.

"Tudi do mene ni bil nič drugačen, a verjemite mi, da Chicago Bullsi nikoli ne bi postali dinastija, če Michael Jordan ne bi bil tako zahteven najprej do sebe in nato še do ostalih," je uvodoma za grški Sport24 povedal legendarni član splitske Jugoplastike, ki še danes rad povleče kakšno vzporednico med svojima najljubšima kluboma, v katerih je pustil neizbrisen pečat. 

"Lahko vam povem, da obstaja temeljna podobnost med Bullsi in Jugoplastiko, in sicer da sta obe moštvi imeli sijajnega trenerja. Ta človek na trenerski klopi tako v Splitu (Božidar Maljković, op. p.) kot tudi Chicagu (Phil Jackson, op. p.) je bil nekaj posebnega. Jasno pa je, da sem imel v obeh primerih srečo, da sem si garderobo delil s sijajnimi igralci. Igral sem denimo ob Dinu Rađi v Splitu. Izreden igralec in prijatelj od najmlajših dni, bilo pa je še veliko več izvrstnih košarkarjev v nekdanji Jugoslaviji, s katerimi sem igral tako v Jugoplastiki kot tudi v reprezentanci. V obeh primerih sem se zavedal, da napredujemo kot posamezniki in kot moštvo. To je bilo še toliko bolj izrazito v Splitu, kjer smo rasli iz treninga v trening, iz tekme v tekmo. Vse to sem doživljal na poseben način, saj smo bili mladi, polni želje, motiva in ne nazadnje znanja, da se dokažemo na mednarodnem prizorišču. Tako kot smo v Splitu ustvarili neko 'mini-dinastijo', smo tudi v Chicagu skozi poseben režim dela postali nedotakljivi v 90. letih preteklega stoletja," se je o vzporednicah med dvema dinastijama – evropski na eni in NBA na drugi strani – razgovoril splitski 'Pink Panter'.

Za Tonija Kukoča ni dvoma, kdo je najboljši košarkar vseh časov.
Za Tonija Kukoča ni dvoma, kdo je najboljši košarkar vseh časov. FOTO: AP

Kukoč je v nadaljevanju pogovora razkril morda ključen trenutek v razvoju svoje postevropske kariere. "V Chicago sem se želel preseliti takoj po naboru leta 1990, a mi je to odsvetoval pokojni Dražen Petrović. S te časovne oddaljenosti vidim, da je bila to izjemna odločitev. Po Jugoplastiki sem dve sezoni odigral še v Italiji za Benetton iz Trevisa, kjer sem med drugim znova zaigral v finalu elitne Evrolige. Vsekakor pametna odločitev in hkrati velika zahvala Draženu," se pomembne prelomnice v karieri spominja Toni, ki mu je med drugim olajšala obdobje prilagoditve v vetrovnem mestu. 

"To je bilo le nekaj mesecev po odmevni Jordanovi prvi upokojitvi, zaradi česar sem dobil tudi večjo minutažo že v prvi NBA-sezoni. Takrat sem igral na treh različnih igralskih položajih, takoj ko se je Michael vrnil, pa se je znotraj moštva vzpostavila nova hierarhija, kar pa je bilo nujno potrebno, če smo se želeli vrniti na zmagovita pota," poudarja Kukoč, za katerega kljub nekaterim odmevnim kritikam na račun dokumentarnega filma Zadnji ples in Michaela Jordana ni dvoma, kdo je najboljši košarkar vseh časov.

"Odgovor je tako preprost. Michael je košarko postavil na piedestal vseh športov. Zelo težko ga je primerjati z LeBronom Jamesom ali pa s Kobejem Bryantom ne glede na to, da gre tudi v njunem primeru za vrhunska košarkarja, a Michael Jordan je lahko le eden. Tudi primerjava z Larryjem Birdom ali pa  Magicom Johnsonom ni na mestu, saj sta bili to različni obdobji prevlade v svetu košarke. Prepričan sem, da bi Michael prevladoval v prav vsaki eri," je zaključil sosed velikega Michaela v Chicagu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
22. 05. 2020 20.27
+2
Dobra ocena. MJ je najboljsi kosarkas v zgodovini te igre ...
sonofabitch
22. 05. 2020 12.20
+4
V današnjih časih politične korektnosti Jordan sploh ne bi mogel uspet, ker bi ga soigralci hitro obtožili šikanaranja in potem še mediji linčali pa bi hitro zakjučil kariero, cel svet se je pomehkužil.
Kairos22
22. 05. 2020 10.39
+22
Samo eden je lahko air Jordan
hirajem
22. 05. 2020 12.12
-12
xsbx
22. 05. 2020 17.59
+2
hirajem
22. 05. 2020 21.54
-1
hirajem
22. 05. 2020 21.56
-1
Vprasaj Gorenca kako se je imel na treningih z njim.
09ZarMan10
22. 05. 2020 10.16
+19
Vsaka nadpovprečna zgodba kateregakoli športnika ima burne zaplete, razplete, situacije... . Sem mnenja, da so te le dober vir za pisanje rumenih častnikov in nadebudnih blogerjev. Nič od tega ne gre v prid ne športniku in ne športu. Zame je pomembno le to, kaj sem videl na parketu, zelenici. In pri Jordanu, tako kot pri Ronaldu, Ronaldinhu in še posebej Messiju... Primerjave so nesmiselne, povezave nepotrebne, diskusije nepomembne, analize utrujajoče... . Če pogledaš iz športne perspektive ali bolje rečeno, kot velik ljubitelj športa na te, v zadnjih tednih najbolj izpostavljene posameznike in kolektive, je bila njihova športa era nekaj fancinantnega, nekaj tako dominantnega, da so si utrdili takšno ime, kot ga uživajo. Bullsi z Jordanom, Pippenom, Kukočem, Rodmanom..., Barca z Ronaldinjem in v zadnji eri s fantastičnim Messijem, Iniesto, Xavijem..., ali Real z Ronaldom..., to so bili mejniki v športu. Vse ostalo je za resno dojemanje športnih dosežkov nepomembno !
Dinho8O
22. 05. 2020 09.23
-23
Pippena pa je kar ignoriral. Ocitno se je po 20 letih prisotna zamera.
Charlie Nooris
22. 05. 2020 09.19
+15